8-ios didžiausios kepimo ant grilio klaidos

Grilio patiekalai
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-05-20 15:30
Šiltas oras jau ne vieną mūsų išginė į lauką pasilepinti skanėstais, keptais ant grilio. Be mėsos kepsnelių, šašlykų ar naminių burgerių daugelis nesivaizduoja savo vasaros meniu. Tačiau kodėl ne visuomet pavyksta iškepti tobulą kepsnį? Kur slypi didžiausios kepimo ant grilio klaidos?

1. Per daug druskos.

Marinavimo metu druska labai sausina mėsą, todėl ši tampa neskani, sprangi – ypač vištiena, jautiena. Geriau rinktis žoleles, aliejų, citrusinius vaisius. Druskos užberkite tik prieš kepimo pabaigą.

2. Riebalai žarijose.

Pati didžiausia klaida ir žala organizmui kyla tada, kai nuo kepamos mėsos teka riebalai, sultys ir tyška į rusenančias žarijas. Tuo metu išsiskiria daugybė smalkių, kurios su maistu vėliau patenka į mūsų skrandį. Šiuolaikinės kepsninės pagamintos taip, kad riebalai nuteka į specialius griovelius, todėl toks pavojus nebeiškyla. O jeigu tokios neturite, tuomet teks dažniau vartyti mėsos kepsnelius.

3. Per ilgas marinavimas.

Atminkite, kas per daug – tas nesveika. Nemanykite, kad jei ilgai marinuosite mėsą, ji bus gardesnė. Atvirkščiai. Mėsą galite marinuoti „sausai“, t. y. tam pakanka trijų valandų, naudokite įvairiausias žoleles; arba patys pasigaminkite marinatą. Tokie naminiai marinatai suteikia mėsai puikų skonį: tinka sultys, vaisiai, uogienė, majonezas ir pan. Optimalus marinavimo laikas – 6–12 valandų. Vėliau gali tekti mėsą „atnaujinti“, t. y. iš naujo marinuoti.

4. Kepimas ant netinkamų malkų.

Nesirinkite pušų, eglių ir kitų spygliuočių malkų. Geriausia beržinės, ąžuolinės, netgi obelų malkos. Tik nuo beržinių būtina nulupti žievę, nes jose yra deguto, galinčio sugadinti gerą skonį. Medžio anglys taip pat geras pasirinkimas: kepimo procesas vyksta greičiau, patogu, tačiau žiūrėkite, kad šios būtų kokybiškos.


Grilio patiekalai
Grilio patiekalai

5. Kepimas ant atviros ugnies.

Perkepta mėsa – dar viena didelė klaida. Mėsą turite kepti karštyje, bet ne ant atviros ugnies – žarijos turi būti pilkos, rusenančios, o ne degti atvira liepsna. Pastaruoju atveju ji tampa neskani ir sausa.

Galite atlikti nedidelį testą: jeigu virš žarijų išlaikote ranką apie 30 sek., vadinasi, karštis tinkamas, o jeigu galite išlaikyti ilgiau kaip 2 min., tuomet karščio trūksta.

6. Sušalusios mėsos kepimas

Paprastai kepimui paruoštą mėsą laikome šaldytuve. Negalime rizikuoti – šiltuoju metų laiku ji gali greitai sugesti net ir pavėsyje. Visgi, dažna klaida – dėti ant grilio mėsą, ką tik ištrauktą iš šaldytuvo. Tuomet ji kepa netolygiai, nes kepimo metu ji dar papildomai turi atšilti. Patarimas: prieš kepdami, leiskite mėsai bent truputį (t. y. 15 – 20 min) atšilti, paliekant ją kambario temperatūroje.

7. Mėsos badymas ir vartymas kepimo metu

Visi grilio mėgėjai nori to paties – kad jų ruošiama mėsa būtų iškepusi, bet neperkepusi. Todėl akylas kepimo proceso stebėjimas – būtina kepimo dalis. Tačiau daugelis neretai persistengia – varto ar bado mėsą kas keletą minučių, dėl ko iš jos išteka skysčiai, ji ima sausėti.

Patarimas: jei būtina vartyti mėsą, darykite tai itin atsargiai, stenkitės jos nesuspausti. Siekiantiems tobulumo svarbu įsigyti mėsos termometrą: vištiena laikoma paruošta, kai jos temperatūra siekia 70–75 °C, kiauliena – 80–85 °C, o jautiena – 35–90 °C.

8. Valgymas iš karto

Mėsa kepimo metu išskiria nuostabų aromatą, o visiems laukiantiems ima varvėti seilė. Tačiau svarbu įsidėmėti, jog pulti jos valgyti iš karto nereikėtų. Mėsai reikiant bent 10 minučių pastovėti, t. y. atsipalaiduoti lėkštėje. Teigiama, jog tuomet iš mėsos išsiskiria visi sukaupti skysčiai, ir pilnai atsiskleidžia jos skonių paletė. 

Ji24.lt