Cepelinai su burokėliais ir jautiena: netikėta ir pasakiškai skanu

Tomo cepelinai su burokėliais ir jautiena
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-02-01 10:17
Turbūt daugelis lietuvių mėgsta cepelinus – gardžius, sočius, su spirgučių ar grybų padažu, mėsos ar varškės įdaru... Tačiau jie gali būti ir kitokie, pavyzdžiui, su burokėliais ir jautiena! Skamba neįtikėtinai? Taip, tačiau kad tai išties gardu, suprasite tik paragavę, taigi raitokitės rankoves ir išbandykite šį receptą!

„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo kulinarinės laidos „La Maistas“ šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas Tomas Rimydis.

Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Šįkart jis dalijasi, kaip pagaminti cepelinus su burokėliais ir jautiena. 

Siūlome pasigaminti Tomo cepelinus su burokėliais ir jautiena 

Gaminimo trukmė: apie 1 valanda

Ingredientai:

Bulvių masei:

  • 1 kg bulvių
  • 100 g varškės
  • 100 g pieno
  • 1 kiaušinis
  • 5 g džiovintų burokėlių (nebūtina)
  • Pagal skonį druskos

Įdarui:

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 50 g raudonų svogūnų
  • 5 g petražolių
  • 2 g peletrūno
  • Druskos, pipirų

Gaminimas: 

Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos.

Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.

Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.

Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, jo viduryje dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną.

Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.

Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.