Inovacija virtuvėje: maišeliai, kuriuose galima virti, kepti ir šaldyti

Silikoninis maišelis/ „Stasher“ nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-05-23 14:00
Mokslo pažanga šiandien suteikia galimybes gyventi saugesnėje ir švaresnėje aplinkoje. Ekologiškas daugkartinis silikoninis maišelis – inovacija, leidžianti pakeisti virtuvėje naudojamas plastikines taras ir netgi dalį buities įrankių.

Silikonas yra gaminamas iš natūralių sudedamųjų dalių – smėlio ir deguonies. Priešingai nei plastikas, kurio gamyboje naudojamas bisfenolis A kelia pavojų sveikatai ir aplinkai, tai – ilgaamžė, netoksiška ir temperatūrai atspari medžiaga, saugi kasdieniam naudojimui.

Silikoniniuose maišeliuose galima ne tik laikyti maisto produktus, bet ir gaminti. Amerikiečiai suskaičiuoja per 50 skirtingų jų panaudojimo būdų, tačiau patys populiariausi yra šie.

Virti sous vide

Jau kurį laiką sous vide naudoja žymūs pasaulio ir Lietuvos restoranai. Technologinės plėtros dėka šis gaminimo būdas populiarėja ir namų virtuvėse, ypač ruošiant mėsą ar žuvį.

Gaminant patiekalą sous vide būdu, pasirinkti maisto produktai yra dedami į vakuuminį silikoninį maišelį; maišelis yra panardinamas į puodą su vandeniu, kuriame tikslią (žemesnę nei įprastai) temperatūrą palaiko cirkuliatorius.

Ši maisto ruošimo technologija ypatinga tuo, kad leidžia patiekale išsaugoti visas maistingąsias produktų savybės, natūralų skonį bei aromatą. Tokiu būdu paruoštas didkepsnis pamalonins net ir išrankų maisto gurmaną.

Gaminti kiaušinienę garuose

Daugelio mėgstama plakta kiaušinienė – greitas bei maistingas pusryčių patiekalas. Jį šiandien galima paruošti dar lengviau, pasitelkiant daugkartinį maišelį. Vakuuminės technologijos dėka kiaušinienė garuose išvirs vos per 12 – 15 min.

Kaip gaminti? Kiaušinių masę, druską, pipirus, prieskonines žoleles bei kitus mėgstamus pagardus dedame į silikoninį maišelį ir gerai užsandariname; viską suplakame rankiniu būdu ir dedame į puodą su verdančiu vandeniu.

Kol gaminasi kiaušinienė, turime laiko pasiruošti šviežių daržovių garnyrą, išsivirti kavos ar atlikti kitus ryto ritualus.

Šaldyti naminius ledus

Jei niekada to nebandėte – tikrai verta išmėginti. Namų gamybos ledai – vienas mėgstamiausių ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų desertų, kuriuos lengva pasiruošti namuose, naudojant vos keletą ingredientų.

Kelioms porcijoms ledų reikės pusės stiklinės grietinėlės, šaukštelio cukraus; skoniniams pagardams – žiupsnio vanilės ekstrakto, ketvirčio stiklinės mėgiamų uogų, dviejų šaukštelių kakavos miltelių; pasirinktinai – keleto lašų pipirmėtės ekstrakto, saujos šokolado drožlių ar traškučių.

Kaip gaminti? Visus ingredientus dedame į silikoninį maišelį, tvirtai užsandariname nepalikdami oro tarpų. Rankomis suplakę turinį, maišelį dedame į kitą didesnės talpos silikoninį maišelį su smulkintais ledo gabaliukais. Paliekame šaldiklyje atšalti keletui valandų. Skanaus!

Kepinti kukurūzų spragėsius mikrobangų krosnelėje

Šį daugelio kino mylėtojų mėgiamą užkandį itin paprasta pasigaminti namuose, turint vieną didesnį silikoninį maišelį.

Kaip gaminti? Į maišelį beriame kukurūzų sėklas, jas užpilame valgomuoju šaukštu pasirinkto aliejaus ar sviesto; dedame į mikrobangų krosnelę ir kaitiname apie 1 min. (arba kol kukurūzai pradeda lėčiau spragsėti).

Pakaitinus spragėsius, atsargiai ištraukiame įkaitusį silikoninį maišelį ir leidžiame jam keletą minučių atvėsti; tuomet į jo vidų supilame (suberiame) mėgiamus pagardus, vėl uždarome maišelį, pakratome, ir vuolia!

Neštis nors ir į kalnus

Turbūt pats populiariausias silikoninių maišelių panaudojimo būdas – kasdienis produktų bei užkandžių nešiojimas. Vakuuminės technologijos dėka maišelis užsisandarina taip, kad telpa nedidelėje rankinėje.

„Stasher“ galima laikyti ne tik kietus ar birius, bet ir skystus produktus, pavyzdžiui, sriubą. Dėl šios priežasties juos patogu naudoti ir ilguose bei ekstremaliuose žygiuose po kalnus. Lengvai išplaunami maišeliai užima labai nedaug vietos ir mažai sveria.

Naujausi straipsniai