Jeigu nesinori mėsos: griliname krevetes, kukurūzus, sūrį ar net ananasus

Grilinti ananasai / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-06-07 08:21
Savaitgalis jau beveik ant nosies, vasara įsisiūbavusi, o kokia išvyka į gamtą be joje kepto maisto? Kartais atrodo, kad grilinti galima tik mėsą, tačiau tai tėra visiškai pasenęs stereotipas: kepti ant grotelių galima beveik viską, tereikia turėti gardžių receptų idėjų. Šįkart siūlome išbandyti keletą gardžių grilio patiekalų be mėsos, jums patiks!

Krevetės su citrina

Jums reikės: pakuotės (800 g) didelių krevečių, 2 citrinų, 2 česnako skiltelių, gabalėlio aitriosios paprikos, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus, medaus, bazilikų lapelių (papuošti), kelių medinių iešmelių.

  • Medinius iešmelius maždaug 2 val. pamerkite į šaltą vandenį, kad kepami nesudegtų.
  • Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite.
  • Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, irgi sukapokite.
  • Vieną citriną supjaustykite plonyčiais griežinėliais, iš kitos išspauskite sultis.
  • Visus prieskonius krėskite į gilų dubenį ir sumaišykite su trupučiu druskos. Supilkite aliejų, citrinų sultis, vonelėje virš garų ištirpintą medų, viską gerai išmaišykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir dar sykį išmaišykite.
  • Į paruoštą mišinį sumeskite krevetes ir gerai jas įtrinkite marinatu.
  • Indą su krevetėmis uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 2 val. pasimarinuoti.
  • Kitame inde citrinų griežinėlius sumaišykite su aliejumi. Ant iešmelių atskirai arba kartu maukite krevetes ir citrinos skilteles.
  • Dėkite iešmelius ant grilio, sutepto aliejumi ir kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, kol krevetės bus paruoštos.
  • Tiekite su keptomis citrinomis ir bazilikų lapeliais.
Grilintos krevetės / 123RF.com nuotr.
Grilintos krevetės / 123RF.com nuotr.

Kukurūzai su prieskoniniu sviestu

Kukurūzams: 6 virtos kukurūzų burbuolių, pusės šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, pagal skonį druskos, 4 šaukštų aliejaus.

Sviestui: 80 g sviesto, 60 ml vandens, pusės mažo raudonojo svogūno, skiltelės česnako, šaukšto riešutų aliejaus, šaukštelio Vusterio padažo, šaukštelio kmynų, pagal skonį maltos aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

  • Keletą šaukštų aliejaus sumaišykite su trupučiu druskos ir įtrinkite virtas kukurūzų burbuoles.
  • Jas vis pavartydami iškepkite ant grilio – maždaug po 12 min. iš abiejų pusių, kol kukurūzai dailiai apskrus.
  • Nedideliame inde sumaišykite aitriosios paprikos dribsnius su druska ir apibarstykite keptus kukurūzus.
  • Kukurūzų burbuoles tiekite su iš anksto pagamintu prieskoniniu sviestu. Jį paruošti labai paprasta.
  • Pusę svogūno supjaustykite smulkiais gabalėliais, o česnako skiltelę sukapokite.
  • Svogūnus pakepinkite karštame aliejuje, kol suminkštės, apie 2–3 minutes. Suberkite česnakus ir kepkite dar pusę minutės.
  • Suberkite aitriąją papriką, kmynus ir kepkite dar minutę. Supilkite vandenį ir maišydami kepkite tol, kol padažas sutirštės, nukaitę atvėsinkite.
  • Juo užpilkite sviestą ir viską sutrinkite virtuviniu kombainu. Kai gausite vientisą masę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, sukrėskite į užsukamą indą ir gerai atvėsinkite šaldytuve.
  • Prieš tiekdami atšildykite iki kambario temperatūros.
Grilinti kukurūzai su sviestu / 123RF.com nuotr.
Grilinti kukurūzai su sviestu / 123RF.com nuotr.

Ananasai su medumi

Jums reikės: vidutinio dydžio gerai prinokusio ananaso, 2 šaukštų medaus, pusės žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių cinamono, 2 šaukštų sviesto, žiupsnelio malto imbiero.

  • Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
  • Nedideliame indelyje iki vientisumo išsukite medų, žaliosios citrinos sultis, cinamoną, imbierą, minkštą, kambario temperatūroje atšildytą sviestą.
  • Gautu mišiniu iš abiejų pusių aptepkite ananaso griežinėlius.
  • Juos išdėliokite ant specialaus vienkartinio grilio padėklo ir kepkite po 4–5 min. iš abiejų pusių.
  • Taip keptą ananasą gardu tiekti su ledais ir plakta grietinėle.
Grilinti ananasai / 123RF.com nuotr.
Grilinti ananasai / 123RF.com nuotr.

Adžikoje marinuotas baltas sūris

Jums reikės: 1 varškės sūrio (apie 350 g), pusės arbatinio šaukštelio druskos 2 šaukštų adžikos.

  • Sūrį nusausinkite ir įtrinkite druska. Iš visų pusių ištepkite adžika ir suvyniokite į foliją. Tada įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį. 

  • Kai sūris su adžika jau bus sustingęs, padėkite jį ant įkaitinto grilio ir kepkite 5–7 minutes. 

  • Tada viršuje prakirpkite foliją ir atverkite jos kraštus. Dar 5 minutes pakepkite sūrį ant mažesnės ugnies, kol jo viršus apskrus. Paruoštą sūrį galėsite valgyti karštą arba šaltą.
Varškės sūris / 123RF.com nuotr.
Varškės sūris / 123RF.com nuotr.
Ji24.lt

Naujausi straipsniai