Ką pasigaminti iš lašišos?

Lašišų sriuba / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-11-12 15:20
Viena populiariausių žuvų lietuvių virtuvėje – lašiša. Kodėl šeimininkėms taip patinka ją gaminti?

Žinoma, visų pirma dėl naudos sveikatai – ne tik suteikia reikalingų medžiagų, bet ir neapsunkina organizmo. Be to, lašišą nesunku paruošti, o švelnus šių žuvų skonis leidžia iš jų gaminti įvairiausius patiekalus, išbandyti pikantiškiausius derinius. Taigi kepkite jų kepsnelius, virkite sriubas, ruoškite karpačą!

Lašišų karpačas

Apie 200 g lašišų filė, gabalėlis imbierų šaknies, raudonasis greipfrutas, šaukštas austrių padažo, šaukštelis klevų sirupo, šaukštas kaparėlių, šaukštelis smulkintų laiškinių česnakų, skiltelė česnako, pusė žaliosios citrinos, keli ridikėliai.

  • Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldiklį.
  • Užšaldytą lašišą supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir po vieną paskleiskite pailgoje lėkštėje.
  • Paruoškite marinatą: imbierų šaknį nulupkite, sutarkuokite. Česnakų skiltelę sutraiškykite.
  • Greipfrutą nulupkite, taip pat ir baltąją odelės dalį, išskirstykite skiltelėmis.
  • Iš kelių skiltelių išspauskite sultis, sumaišykite su austrių padažu, tarkuotais imbierais, česnakais, klevų sirupu. Marinatu užpilkite lašišų filė ir apie 15 min. palikite, kad pasimarinuotų.
  • Ant viršaus užberkite kaparėlių, svogūnų laiškų, šalia padėkite greipfrutų skiltelių, griežinėliais pjaustytų ridikėlių.
  • Tiekite su skrudintos baltos duonos riekelėmis. Užteks asmenims. Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo ir marinavimo laiko).

Kvapioji žuvienė

300 g lašišų, 3 bulvės, didelis svogūnas, 3 šaukštai sviesto, petražolės šaknis, 200 ml grietinėlės, litras žuvų sultinio, gabalėlis saliero gumbo, pagal skonį druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų, ryšulėlis krapų.

  • Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
  • Saliero gumbą ir petražolės šaknį sutarkuokite stambia trintuve.
  • Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Kai dailiai apskrus, sumeskite tarkuotus salierus ir 10 min. pakepkite.
  • Svogūnų ir salierų masę krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite bulves ir virkite, kol jos suminkštės. Supilkite grietinėlę, dar kartą užkaitinkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
  • Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinusi sumeskite į puodą. Virkite apie 4 min.
  • Galiausiai suberkite krapus, puodą uždenkite ir apie 10 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
  • Dalį lašišų išgriebkite. 
  • Išpilstykite į lėkštes, sudėkite likusius žuvies gabalėlius, papuoškite krapų šakelėmis. 3 asmenims. Pagaminsite per 45 min.

Lašišų kepsneliai

600 g lašišų filė, pusės citrinos sulčių, šaukštas aliejaus, druskos, maltų baltųjų pipirų. Apie 2 saujelės špinatų, šaukštas pesto padažo, skiltelė česnako, 2 šaukštai sviesto, 150 ml grietinėlės, saujelė tarkuoto parmezano, po šaukštą kaparėlių ir skrudintų žemės riešutų.

  • Lašišą nuplaukite, nusausinkite. Padalykite į tris dalis, įtrinkite aliejumi, maltais baltaisiais pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Iškepkite ant grotelių, laužo arba orkaitėje.
  • Česnako skiltelę nulupkite ir smulkiai sukapojusi pakepinkite svieste.
  • Špinatų kotelius nupjaukite, lapus susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kol suminkštės.
  • Supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, sukrėskite pesto padažą, užberkite tarkuoto parmezano. Kai jis išsilydys, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir įmaišykite gerai nuvarvintus kaparėlius.
  • Karštą lašišą išdėliokite į lėkštes, gausiai apliekite padažu. Apibarstykite skrudintais žemės riešutais. 3 asmenims. Pagaminsite per 40 min.
Ji24.lt

Naujausi straipsniai