Kaip iškepti tobulą kepsnį?

Mėsa / 123RF.com nuotr.
Autorius: ji24.lt
Publikuota: 2019-05-20 14:46
Tam, kad iškeptumėte tobulą ir sultingą vištienos ar kitos mėsos kepsnį nepakanka vien turėti gerą kepsninę ar manyti, kad puikus kepsnys išeis mėsą tik pabarsčius druska. Prireiks tikrai nemažai kantrybės ir praktikos, kad ant grotelių ar kepsninėje kepama mėsa neišeitų pernelyg sausa, perkepusi ar beskonė. Vadovaudamiesi šiais patarimais savo šeimą ar draugus galėsite nudžiuginti tikrai skaniais pietumis ar vakariene.

Taigi kaip iškepti tobulą kepsnį: 

♦ Jei jau išsirinkote mėsą, kurią žadate kepti kepsninėje, iš pradžių įsitikinkite, kad ji nėra pernelyg užšalusi, bet kuri mėsa prieš kepant turi būti pasiekusi kambario temperatūrą. Daugelis žmonių be reikalo šį patarimą ignoruoja, mat kambario temperatūrą pasiekusi mėsa kepsninėje ar ant grotelių iškepa kur kas tolygiau, o jeigu mėsa nėra pakankamai atšilusi, jos kraštai iškeps kur kas greičiau nei vidus, tad teks valgyti pusiau žalią kepsnį.

♦ Apipjaustykite riebalų perteklių nuo mėsos, ypač nuo kepsnio kraštų, mat kepdami riebalai traukiasi gerokai greičiau nei mėsa, dėl to kepsnys gali susisukti ir neišeis iškepti tobulos formos kepsnio.

♦ Jeigu esate pasiruošę kepti šviežią mėsą ir nenorite naudoti jokio marinato, pasirinktą mėsos gabalą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, patepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite šviežiai maltais pipirais ir užberkite keletą žiupsnelių druskos.

♦ Tai, kaip paruošite mėsą, yra visiškai jūsų pasirinkimas, tačiau atminkite – jei gaminate mėsos marinatą, niekuomet į jį neberkite druskos, nebent mėsą žadate marinuoti ne ilgiau kaip dvi valandas, mat druska ją sausina ir sukietina. Marinatams puikiai tinka ir stikliniai indai, tačiau ekspertai pataria mėsą, žuvį arba daržoves marinuoti užspaudžiamuose plastikiniuose maišeliuose, taip geriau pasiskirsto prieskoniai.

♦ Jeigu naudojate elektroninę kepsninę, nustatykite vidutinę kepsninės temperatūrą ir palaukite, kol ji įkais, tam prireiks maždaug pusvalandžio. Jei kepsnius žadate kepti ant anglimis ar malkomis kūrenamos kepsninės, laiko prireiks kiek daugiau – palaukite kol anglys virs pelenais, o malkos žarijomis (didelė klaida mėsą kepti ant atviros liepsnos), kad galėtumėte pradėti kepti. Įsitikinsite, ar kepsninė pakankamai įkaitusi, virš jos ištiesdami ranką. Jei galite ranką išlaikyti virš kepsninės, tuomet temperatūra tinkama. Kai kepsninė bus pakankamai įkaitusi, groteles patepkite aliejumi, pats paprasčiausias būdas tai padaryti – pasiimkite nedidelį gabalėlų nuo mėsos nupjautų riebalų ir pasmeigę juos ant šakutės, groteles švelniai patepkite, taip prie jų neprilips mėsa.

♦ Kepkite mėsą. Kiekvieną kepsnį ant grotelių dėkite minutei, praėjus šiam laikui kepsnius apverskite ir vėl pakepkite minutę, tuomet kepsnius pasukite 45 laipsnių kampu ir kepkite pusė rekomenduojamo laiko, tuomet tiek pat kepkite kitą kepsnių pusę. Jei savo išsirinktą mėsą kepsite šiuo būdu, ant jos atsiras gražios deimanto formos grotelių žymės.

♦ Jei norite gerai iškepusio kepsnio, prireiks šiek tiek kantrybės – svarbu, kad jo šonai neperkeptų, o vidus būtų gerai iškepęs. Tokį kepsnį išsikepsite nustatę vidutinę kepsninės temperatūrą kiekvieną kepsnio pusę kepdami maždaug 10–12 minučių.

♦ Kad žinotumėte, jog kepsnys jau iškepė palieskite jį pirštu ar mentele: dar žalias kepsnys bus ganėtinai minkštas, vidutiniškai iškepęs kepsnys bus kiek tvirtesnis, o gerai iškepęs kepsnys jau turėtų būti kiek kietokas. Įvaldę šią gudrybę, kepsnius nuo griliaus išmoksite nuimti pačiu tinkamiausiu laiku.

♦ Nuėmę nuo kepsninės, leiskite kepsniams kiek pastovėti. Kaip ir ką tik iškeptą pyragą, kepsnių nerekomenduojama valgyti vos tik nuėmus juos nuo grotelių. Palaukite bent 5 minutes, kol kepsnys kiek pravės ir taps sultingesnis. 

Kaip išsirinkti gerą mėsą?

JAUTIENA – atkreipkite dėmesį į mėsos kvapą ir riebalų juosteles viduje. Kuo jų daugiau – tuo geriau. Taip galime sužinoti, ar mėsa yra jauno jautuko. Be to, jei pauostę jaučiate pieno kvapą – drąsiai ją pirkite. Ji šviežia ir tinkama kepsniams ar šašlykui. Ši nebus „guminė“, o atvirkščiai – minkšta ir biri. Tinkamiausia mėsa kepimui: sprandinė, išpjova, antrekotas. Nugarinė puikiai tiks kepsniams. 

KIAULIENA – renkamės panašiai kaip jautieną, tik ši neturi būti riebi. Jei mėsa kvepia minėtu pienu – ji bus minkšta ir skani. Nepamirškite – priekinė kiaulės dalis yra kietesnė. Tad kepsniams, šašlykui verčiau rinkitės sprandinę. Atkreipkite dėmesį, kad mėsa būtų rožinės spalvos (tai šviežumo rodiklis). Atminkite, jog šviežia mėsa yra tankesnė – duobutė, atsirandanti paspaudus, greitai išsilygina. 

VIŠTIENA – kepimui ant žarijų tinka visos dalys. Šviežios vištienos mėsa yra šviesi, o filė ir odelė – rožinio atspalvio. Jei vištienos filė yra gelsvoka, tokia mėsa tikrai bus kietesnė, senesnė. Taip pat vištienos kietumą ir senumą išduoda vištienos riebalai: tamsesnė jų spalva sufleruoja, kad mėsa yra senstelėjusi. Taigi renkantis reikia įdėmiai žiūrėti, kokios spalvos vištiena jums siūloma.

Ji24.lt