Kaip kepti burgerių mėsą: 10 dažniausiai užduodamų klausimų

Burgerių gamyba
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-05-30 11:15
Rodos, nėra nieko paprasčiau, nei paruošti naminį mėsainį. Ir visgi, norint, kad iškepusi mėsa būtų sultinga ir atitiktų bandelės formą, būtina žinoti kelias esmines gudrybes. Pateikiame 10 aktualiausių klausimų, kurie kyla kepant burgerius.

1. Kokią jautieną naudoti?

Naudokite ne pačią liesiausią jautienos dalį. Burgerių mėgėjai sutaria, jog maltinyje turėtų būti bent 20 proc. riebalų.

Klasikinis pasirinkimas – malta jautienos mentė. Tačiau maltiniui tiks ir šlaunies, krūtininės dalies, šonkaulio ar nugarinės mėsa.

Pasirinkus liesesnę mėsą, svarbu užtikrinti, kad ji neišdžiūtų. Drėgmei palaikyti patartina įmaišyti Vorčesterio padažo ar balto vyno.

2. Kaip susmulkinti mėsą?

Paprasčiausia tą daryti su mėsmale. Visgi, jeigu jos neturite, vietoj mėsmalės galite naudoti maisto smulkintuvą su metaliniu peiliuku.

Prieš tai mėsą rekomenduojama supjaustyti nedideliais gabalėliais ir palikti atšalti (į šaldiklį mėsą galite dėti jau su metalinėmis smulkintuvo dalimis). Jeigu neturite smulkintuvo, paprašykite, kad mėsos gabalą šviežiai sumaltų prekyvietėje.

3. Kokia turėtų būti paplotėlio konsistencija?

Mėsa neturėtų būti per daug apdorota. Patariama ją smulkinti, vos kelis kartus spustelėjus peiliuko apsukas. Gautos masės taip pat nereiktų papildomai smulkinti ar malti, siekiant kad ji išlaikytų purumą.

4. Kokius prieskonius naudoti ir kiek marinuoti?

Geriausi mėsainių draugai – druska ir juodieji pipirai. Juos galite įmaišyti į smulkintą mėsą ar užbarstyti ant jau suformuotų paplotėlių. Pastaruoju atveju patartina palaikyti paplotėlius iki 30 min šaldytuve ir leisti prieskoniams įsigerti į mėsą. Visgi, ilgiau „marinuoti“ nereikėtų, antraip druska išdžiovins mėsą.

5. Kokio dydžio paplotėlius formuoti?

Vienintelė taisyklė, kuri galioja šiame gaminimo etape – visi paplotėliai turi būti vienodo dydžio. Tuomet kepami drauge jie iškeps tolydžiai. Paplotėlio storis – skonio reikalas. Tiesa, storesni maltiniai keps ilgiau, o mažesni gali susitraukti. Optimalus vieno paplotėlio svoris – 150–200 g.

Mėsa burgerių paplotėliams
Mėsa burgerių paplotėliams

6. Tobulas paplotėlis – labiau apvalus ar plokščias?

Paplotėlio formą reikėtų derinti pagal bandelės skersmenį. Turėkite omenyje, kad mėsa kaitinimo metu traukiasi, todėl paplotėlio skersmuo turėtų būti bent centimetru didesnis nei bandelės. Priklausomai nuo mėsos kiekio, storis gali varijuoti 1,5–2 cm ribose.

7. Kodėl rekomenduojama įspausti duobutę paplotėlio viduryje?

Jeigu to nepadarysite, kepimo pabaigoje paplotėlis ims panašėti į teniso kamuoliuką. Tuomet bus sunkiau suderinti jį su bandele ar kitais pasirinktais pagardais.

8. Kaip padaryti tinkamą duobutę?

Suformavus paplotėlį jo viduryje šaukštu arba nykščiu įspauskite duobutę. Ji turėtų būti apie 2,5 cm storio ir 0,7 cm gylio. Paplotėliui iškepus duobutė iškils ir susilygins su likusiu paviršiumi.

9. Kaip geriausia kepti?

Tai – patiekalas, kurį geriausia ruošti aukštoje temperatūroje. Pirmiausia, apkepkite paplotėlį ta puse, kurioje nėra įdubimo. Susiformavus plutelei, apverskite.

Svarbiausia paplotėlio nespausti, neslėgti, kad neišbėgtų sultys, mėsa išliktų puri, minkšta. Taip pat jo nepatartina vartyti daugiau nei vieną kartą viso kepimo metu.

10. Kiek laiko kepti?

Kepimo laikas priklauso nuo to, ar norite vidutiniškai žalio ar gerai iškepto paplotėlio, ir apytikriai svyruoja 3–5 min kiekvienai pusei.

Naujausi straipsniai