Kruopų patiekalai: kai reikia pataupyti sveikatą ir pinigus

Kukurūzų kruopų kišas / Shutterstock nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-03-03 09:11
Kruopas valgyti sveika ir skanu, o pasitelkus išmonę galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų. Be to, kruopų patiekalai skirti tiems, kas nenori pernelyg išlaidauti maistui.

Kukurūzų kruopų kišas

Jums reikės: 150 g kukurūzų kruopų, 25 g sviesto, 75 g tarkuoto brandinto sūrio, 6 kiaušinių, pagal skonį druskos, pipirų, šaukšto aliejaus, svogūno, skiltelės česnako, saujos gražgarsčių, 100 g mocarelos, 300 ml pieno.

  • Į puodą įpilkite 600 ml vandens, jį pasūdykite, suberkite kruopas ir maišydami virkite, kol jos sugers visą skystį. Nukaiskite kruopas, įmaišykite sviestą, brandintą sūrį ir vieną kiaušinį. Sukrėskite masę į apskritą kepimo indą, suformuokite kraštelius ir iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite 30 min.
  • Per tą laiką paruoškite įdarą: keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kapotą česnako skiltelę, svogūnus ir trumpai pakepinkite.
  • Sumeskite gražgarstes (jas galite keisti špinatais arba maišyti įvairiomis proporcijomis) ir patroškinkite, kol žalumynai suglebs.
  • Likusius kiaušinius išplakite su pienu, berkite druskos, pipirų, įmaišykite troškintus žalėsius, susmulkintą mocarelą.
  • Įdarą sukrėskite ant apkepusio kukurūzų kruopų pagrindo ir kepkite dar 35–40 min.
  • Iškepusio kišo dar keliolika minučių nejudinkite, kad sutvirtėtų, paskui išimkite iš skardos ir tiekite su mėgstamu padažu.

Burokėlių ir perlinių kruopų rizotas

Jums reikės: 3 vidutinio dydžio burokėlių, 6 stiklinių daržovių sultinio (tinka ir tirpus), 4 šaukštų sviesto, svogūno, 2 stiklinių perlinių kruopų, 100 ml sauso baltojo vyno, šaukštelio druskos (jei sultinys nesūdytas), 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 100 g tarkuoto kietojo sūrio, saujos susmulkintų svogūnų laiškų.

  • Kiekvieną burokėlį atskirai įvyniokite į folijos lakštą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 90 min. Praaušusius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Sultinį užvirinkite, sumažinkite ugnį ir palikite, kad jis vos virtų. Kitame puode ištirpinkite 2 šaukštus sviesto ir 5 min. pakepinkite susmulkintą svogūną. Suberkite nuplautas kruopas ir dar minutėlę pakepinkite. Supilkite vyną. Kai kruopos jį sugers, pradėkite pilti po samtelį verdančio sultinio (kitą samtelį pilkite tik tada, kai kruopos sugeria visą skystį). Visą sultinį turėtumėte supilti per 25–30 min.
  • Kai kruopos suminkštėja ir skysčio nebelieka, suberkite burokėlių kubelius, pipirus, jei reikia, pasūdykite ir dar truputį pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite likusį sviestą, suberkite sūrį, pamaišykite, apibarstykite svogūnų laiškais ir iš karto tiekite.

Manų kruopų ir špinatų kukuliai

Jums reikės: 300 g špinatų, po 10 g šviežių petražolių ir šalavijų, 2 šaukštų miltų, 200 g rikotos, 50 g parmezano, 200 g manų kruopų, 2 kiaušinių, po žiupsnelį druskos, pipirų, muskato.

  • Špinatus sudėkite į sietą, nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite nuvarvėti.
  • Rikotą sumaišykite su miltais, išplaktais kiaušiniais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu. Įmaišykite tarkuotą parmezaną, susmulkintus žalumynus, špinatus. Į šią masę įminkykite manų kruopas (kelis šaukštus pasilikite kukuliams pavolioti).
  • Drėgnais delnais formuokite pasirinkto dydžio kukulius, pavoliokite manų kruopose, dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 3–4 min. Tiekite su ištirpintu sviestu ar kitokiu mėgstamu padažu.

Sorų kruopų apkepas su džiovintais abrikosais

Jums reikės: 200 g sorų kruopų, 1,5 l pieno (galima atskiesti perpus su vandeniu), druskos, 100 g sviesto, 250 g džiovintų abrikosų.

  • Kruopas labai gerai nuplaukite, suberkite į verdantį pasūdytą pieną, sudėkite sviestą ir virkite, kol sutirštės. Nukaitę įmaišykite nuplautus ir supjaustytus abrikosus ir košę sukrėskite į sviestu pateptą apkepo indą.
  • Paruoštą apkepą dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 min. Tiekite karštą su grietine ir cukrumi.