Kuo pakeisti saldumynus? 5 receptai skaniems ir sveikiems kąsneliams

Naminiai avižiniai sausainiai / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-08-05 10:58
Daugelis žmonių dažnai nesusimąsto, kiek daug kalorijų yra net ir mažame gabalėlyje mėgstamo deserto. Pavyzdžiui, suvalgius gabalėlį sūrio pyrago, norint sudeginti kalorijas, reikėtų daugiau nei valandą intensyviai plušėti sporto salėje.

Tačiau kartais net ir žinant, kokie kaloringi yra mūsų mėgiami desertai, atsispirti norui pasmaližiauti būna labai sunku. Todėl siūlome penkis skanius ir sveikesnius desertus.

Saldainiai su datulėmis

Energinė vertė (100 g) – 127 kcal.

Įprasto šokoladinio saldainio energetinė vertė (100 g) – 332 kcal.

Sumažinama – 205 kcal.

Ingredientai:

  • 55 g prinokusio avokado,
  • 8 g džiovintų datulių,
  • 4 g kakavos miltelių,
  • 10 g kokoso drožlių.

Gaminimas:

Vandenyje išmirkytas datules ir avokadą supjaustykite ir pertrinkite elektriniu trintuvu. Iš gautos masės suformuokite rutuliukus, apibarstykite kokoso drožlėmis ir kakavos milteliais. Prieš patiekdami saldainius atvėsinkite.

Sausainiai su džiovintais vaisiais

Energinė vertė (100 g) – 270 kcal.

Įprasto vanilinio sausainio energetinė vertė (100 g) – 432 kcal.

Sumažinama – 162 kcal.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė persijotų rupių miltų su kepimo milteliais,
  • 1/4 stiklinės rudojo cukraus,
  • 3 valg. š. džiovintų vaisių,
  • 1 valg. š. sukapotų imbierų,
  • 3 kiaušinių baltymai,
  • 1/3 stiklinės pieno,
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Dubenyje gerai išmaišykite miltus, cukrų, susmulkintus džiovintus vaisius ir imbierą. Į šią masę įmaišykite kiaušinių baltymus, pieną ir aliejų. Gautą masę semkite šaukštu ir dėkite į išteptą svietu kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min.

Pyragaičiai su sezamais

Energinė vertė (100 g) – 130 kcal.

Įprasto varškės pyrago energetinė vertė (100 g) – 245 kcal.

Sumažinama – 115 kcal.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė paskrudintų sezamų,
  • 170 g sviesto,
  • 1/2 stiklinė medaus,
  • 4 stiklinės avižinių dribsnių,
  • 1 stiklinė kokoso drožlių,
  • 1 išplaktas kiaušinis.

Gaminimas:

Puode ištirpinkite sviestą su medumi, tuomet į masę supilkite avižinius dribsnius, sezamus, kokosus ir kiaušinius. Gerai išmaišytą mišinį suformuokite, išklokite kepimo skardoje ir kepkite apie 15 min., kol gražiai pagels. Atvėsinus supjaustykite ir skanaukite.

Avižinių dribsnių batonėliai su riešutais ir spanguolėmis

Energinė vertė (100 g) – 411 kcal.

Įprasto kakavinio batonėlio energetinė vertė (100 g) – 510kcal.

Sumažinama – 101 kcal.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė avižinių arba penkių grūdų dribsnių,
  • 1/4 stiklinės kokoso drožlių,
  • 15 g sviesto,
  • 1/4 stiklinės migdolų,
  • 110 ml agavų sirupo,
  • 1/4 stiklinės džiovintų spanguolių,
  • 1 valg. š. vandens.

Gaminimas:

Avižinius dribsnius, kokoso drožles, kapotus migdolus ir džiovintas spanguoles pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Ant silpnos ugnies pakaitinkite agavų sirupą, sviestą ir vandenį, kol pradės kilti burbuliukai. Į šį mišinį supilkite pakepintus sausus produktus. Karštą masę paskirstykite ant kepimo popieriaus ir palaukite 10 min., kol sustings, tuomet pjaustykite batonėlius.

Saldainiai iš avižų

Energinė vertė (100 g) – 313 kcal.

Įprasto karamelinio saldainio energetinė vertė (100 g) – 516 kcal.

Sumažinama – 203 kcal.

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio datulių,
  • 1 puodelis pilno grūdo avižų dribsnių,
  • 1/2 puodelio razinų,
  • 2 arb. š. riešutų sviesto,
  • 1 arb. š. vanilės,
  • 1/2 arb. š. cinamono,
  • kokoso drožlių.

Gaminimas:

Maišytuve gerai išmaišykite avižas su žiupsneliu druskos, tuomet supilkite likusius produktus į maišytuvą, įpilkite šiek tiek vandens ir smulkinkite tol, kol pasidarys lipni masė. Iš gautos masės suformuokite rutuliukus ir apvoliokite kokoso drožlėse.

Išbandžius šiuos receptus, tikrai nesunku suprasti, jog nėra padėties be išeities. Net ir tiems, kurie maitinasi sveikai bei vengia kaloringų desertų, galima rasti alternatyvų. Tačiau jeigu laiko gaminti pritrūksta, geriausia rinktis ne saujelę saldainių, bet džiovintų vaisių, kurie turi daug mažiau kalorijų ir padeda organizmą aprūpinti svarbiausiais mikroelementais ir vitaminais.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai