Kvepiančiai pyragų dienai: tobulų skanėstų receptai saldžiausiai šventei

Pyrago gaminimas
Autorius: Projekto partnerio turinys
Publikuota: 2019-11-04 15:50
Minkštutis pledas, mėgstamas serialas, gabalėlis gardaus pyrago ir šilta arbata – toks galėtų būti jaukaus rudens vakaro scenarijus. Turbūt ne veltui lapkričio 6-ąją Lietuvoje minima Pyragų diena – kai už lango dargana ir žvarbus vėjas, dalintis namuose su meile paruoštais kepiniais tampa gražia rudens tradicija. Kad nepristigtumėte idėjų ir fantazijos, siūlome išbandyti šiuos receptus: pagal juos pagaminti kepiniai pripildys namus svaigaus aromato ir dalijimosi džiaugsmo. Švęskime!

Riešutų pyragas

Tešlai:

Kremui:

Biskvito paruošimas: vandens vonelėje ištirpiname sviestą, dedame cukrų, kakavos miltelius ir druską, viską gerai išmaišome, paliekame atvėsti. Į atvėsintą masę įmaišome vanilę, maišant įmušame vieną po kito kiaušinius. Suberiame miltus, viską kruopščiai išmaišome. Kepame kepimo formoje 180 °C apie 20–25 min. Paliekame atvėsti.

Kremo paruošimas: į kambario temperatūros sviestą palaipsniui pilame kondensuotą pieną, viską erai išplakame. Į masę pilame smulkintus riešutus. Ant atvėsusio biskvito tolygiai paskirstome sluoksnį kremo ir dedame 1-2 val. į šaldytuvą. Viršų apliejame juodojo arba baltojo šokolado skonio glajumi.

Riešutų pyragas / „Dr. Oetker“ nuotr.
Riešutų pyragas / „Dr. Oetker“ nuotr.

Mielinis pyragas

Paruošimas: pašildyti 25 ml pieno, sudėti mieles ir kelis šaukštus miltų. Atidedame, kol pakils. Išlydome sviestą, supilame likusį pieną, grietinę, įmušame kiaušinį, suberiame cukrų ir druską. Dedame pakilusias mieles ir likusius miltus, viską ilgokai paminkome. Paliekame, kad tešla pakiltų. Pakilusią tešlą išminkome, iškočiojame 5 mm storio stačiakampio lakštais, juos plonai pertepame uogiene. Tešlą susukame kaip vyniotinį, supjaustome apie 2 cm pločio rutuliukais ir statome juos ant kepimo formos palikdami tarpelius tešlos pakilimui. Pakilusią tešlą tepame kiaušinio plakiniu ir kepame 180 °C  orkaitėje maždaug 25 min. kol dailiai apskrus.

Mielinis pyragas / „Dr. Oetker“ nuotr.
Mielinis pyragas / „Dr. Oetker“ nuotr.

Moliūgų pyragas su kreminiais kąsneliais

Tešlai:

  • 100 g sviesto
  • 180 g miltų
  • 1 kiaušinis
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis tarkuotos citrinos žievelių
  • Žiupsnis druskos

Įdarui:

  • 1,5 kg moliūgo
  • 3 kiaušiniai
  • 120 ml riebios grietinėlės
  • 100 g rudojo cukraus
  • ½ šaukštelio malto cinamono
  • Imbiero
  • Žiupsnelis gvazdikėlių
  • „Dr. Oetker“ vanilinio kremo

Paruošimas: Sviestą supjaustykite gabalėliais, ant viršaus pilkite miltus, pakapokite peiliu. Įmuškite kiaušinį, berkite cukrų, žiupsnelį druskos, citrinos žieveles ir minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa. Suformuokite gumulą, įvyniokite į plėvelę ir 3 val. palaikykite šaldytuve, tada iškočiokite tešlos lakštą ir tieskite į apskritą skardą, prispauskite kraštus. Kepkite orkaitėje 180 °C maždaug 15 min., tada atvėsinkite.

Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą dideliais kubeliais, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje apie 50 min. Keptus gabalėlius nusunkite, atvėsinkite ir sutrinkite. Pyragui reikės 2 puodelių moliūgų tyrės. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų. Dubenyje gerai sumaišykite moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sukrėskite baltymus ir atsargiai išmaišykite. Supilkite masę ant pusiau iškepusio pyrago papločio. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Šaukite pyragą ir kepkite 35 min. Tiekite atvėsintą, papuošę vanilinio kremo kąsneliais.

Moliūgų pyragas su kreminiais kąsneliais / 123RF.com nuotr.
Moliūgų pyragas su kreminiais kąsneliais / 123RF.com nuotr.

Citrininiai keksiukai su chia 

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su www.sauletavirtuve.lt

Tešlai:

  • ½ stiklinės (110 g) tirpinto kokosų aliejaus
  • ¼ stiklinės (80 g) klevų sirupo 
  • 2 didelių kiaušinių
  • ½ skardinės (200 ml) kokosų pieno
  • 1 citrinos nutarkuotų žievelių
  •  1/4 stiklinės (215 g) viso grūdo speltų miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 2 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
  • poros saujų (apie 100 g) šviežių šilauogių

Sviestiniam kremui: 

  • 150 g minkšto sviesto
  • 2 stiklinių (280 g) miltelinio cukraus
  • ½ arb. vanilės ekstrakto
  • ¼ arb. š. druskos
  • 3 valg. š. kokosų pieno

Papuošimui: 

Paruošimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo skardą ir popierėlius. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite tirpintą atvėsintą kokosų aliejų, klevų sirupą, kiaušinius, kokosų pieną ir nutarkuotas citrinos žieveles. Suberkite speltų miltus, kepimo miltelius, druską, ispaninio šalavijo sėklas. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.Lengvais judesiais įmaišykite šilauoges. 

Paruoštą tešlą didelių šaukštu paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami maždaug 2/3 jų tūrio. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol keksiukai gražiai iškils, jų paviršius taps auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Iškepusius keksiukus kelias minutes vėsinkite kepimo formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. 

Paruoškite sviestinį kremą. Į dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą (ne ištirpintą!). Elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol sviestas taps blyškios spalvos ir kreminės tekstūros. Suberkite pusę miltelinio cukraus ir plakite dar 2-3 minutes. Suberkite likusį miltelinį cukrų ir plakite dar 2-3 minutes. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite druską. Lėtai plakdami elektriniu plaktuvu, supilkite 3 šaukštus kokosų pieno. Plakite dar 3-5 minutes. Jeigu kremas pernelyg tirštas, įpilkite dar šaukštelį kokosų pieno ir dar kartą gerai išplakite. 

Papuoškite keksiukus. Pasiruoškite konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Vidinėje konditerinio maišelio pusėje mėlynos spalvos maistiniais dažais išpieškite vertikalias linijas. Sudėkite sviestinį kremą į maišelį ir išspauskite ant atvėsusių keksiukų paviršiaus kremo kepurėles. Apibarstykite keksiukus mėlynais pabarstukais, papuoškite šilauogėmis, įsmeikite medinius smeigtukus-vėliavėles. 

Citrininiai keksiukai su chia ir šilaguogėmis / „Dr. Oetker“ nuotr.
Citrininiai keksiukai su chia ir šilaguogėmis / „Dr. Oetker“ nuotr.

Jeigu smaližiauti mėgstate ne tik per pyragų dieną, siūlome išbandyti dar daugiau saldžių idėjų, kurios privers apsilaižyti pirštus.

Žiūrėkite video ir gaminkite kartu!

Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, turinio kontrolė – partnerio rankose

Naujausi straipsniai