Pasakiškai gardi: pieniška sriuba su vištiena ir topinambais

Tomo pieniška sriuba su vištiena ir topinambais
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-03-26 13:28
Laidoje „La Maistas“ istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis gamino netradicinę pienišką sriubą su vištiena ir topinambais, kurią siūlome išbandyti ir jums.

„Pienas ir jo produktai mūsų virtuvėje vartojami nuo seno. Tačiau seniau, jie būdavo prieinami tik labiau pasiturintiems valstiečiams. Jei turi pieno, vadinasi turi karvę, turi kaip ją išmaitinti – kur ją ganyti, iš ko šieno priruošti, vadinasi turi žemės. O Radvilos jau 16 amžiuje gaminosi ledus. Tuomet dabartinius šaldytuvus atstodavo ledo kambariai, padaryti iš ledo gabalų“, – istorinės virtuvės įdomybes pasakojo Tomas.

Tomo receptas – pieniška sriuba su vištiena ir topinambais

Ingredientai:

  • 2 l pieno
  • 300 g vištienos sparnelių
  • 100 g topinambų
  • 100 g morkų
  • 50 g svogūnų
  • 10 g peletrūno
  • 10 g čiobrelių
  • 10 g rozmarinų
  • šiek tiek aliejaus
  • pagal skonį druskos

Patiekiant:

  • 2 riekelės šviesios duonos
  • 50 g žirnelių (tinka tiek švieži, tiek šaldyti)
  • šiek tiek virtų morkų
  • šiek tiek ridikėlių
  • šiek tiek aliejaus (naudojau krapų aliejų)

Gaminimas: 

Vištienos sparneliai įtrinami aliejumi, mėgiamais prieskoniais (ar smulkintais žalumynais) ir kepami iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių (kol gražiai apskrunda).

Puode kaitinamas pienas su žalumynais. 

Pienui užvirus sudedami apkepinti sparneliai, smulkinti topinambai, morkos, svogūnai, ir viskas verdama 30 minučių.

Kai išverda, perkošiama per sietelį. Į pieną atgal sudedami topinambai ir morkos (keli morkų gabalėliai atsidedami sriubos patiekimui), viskas užverdama, o tada sutrinama trintuvu. Sutrynus sriuba perkošiama per sietelį (kad būtų visiškai glotni) ir pagal skonį pagardinama druska.

Vištiena nukaulinama ir suplėšoma, pagal skonį pagardinama druska.

Duonos riekelės apkepinamos keptuvėje ant sviesto arba aliejaus ir apipjaustomos norimomis formomis.

Sriuba tiekiama su duonos skrebučiu, vištiena žaliaisiais žirneliais, morkomis ir ridikėliais. Pašlakstoma aliejumi.

Skanaus!

Tomo pieniška sriuba su vištiena ir topinambais
Tomo pieniška sriuba su vištiena ir topinambais

Naujausi straipsniai