Stipriname imunitetą: produktai, padėsiantys kovoti su virusais

Kopūstai. / Fotolia nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-04-01 17:16
Kaip sustiprinti imunitetą? Tai bene labiausiai turėtų rūpėti kiekvienam iš mūsų šiuo neramiu metu, kai siaučia pavojingasis koronavirusas.

Nesuklysime pavadinę nerimą ir įtampą (kuri, rodosi, tiesiog tvyro ore) didžiausiais mūsų sveikatos priešais. Su jais kovoti būdavo lengviau maloniai leidžiant laisvalaikį – emociškai „išsikraunant“ sporto klube, smagiai pliuškenantis su šeima baseine, atsipalaiduojant SPA procedūrų metu... Kai viso to neliko, paprasčiausias kelias geros savijautos link – tinkama mityba, dėl kurios gausime visų būtiniausių maisto medžiagų. Taip ne tik jausimės gerai, bet ir stiprinsime imunitetą, nuo kurio ir priklauso, kaip susidorosime ne tik su šiuo metu plintančiu COVID-19, bet ir su kitomis ligomis. Tad kokiais produktais turėtume papildyti savo racioną? Štai kokie išskiriami knyoje „Sveika ir graži“.

Baltagūžiai kopūstai. Juose gausu vitaminų B1, B2, B6, PP ir C, mineralinių medžiagų (kalio, magnio, fosforo, geležies, cinko). Kopūstuose daug seleno, fitochemikalų, labai didelis kiekis maistingųjų (nekrakmolingų) skaidulų. Net konservuoti ar rauginti kopūstai nepraranda savo naudingųjų savybių. Be to, kopūstai padeda naikinti virusus, kovoti su peršalimu, mažina riziką susirgti skrandžio ligomis, palengvina artrito, reumato ir pūslelinės simptomus, saugo nuo kai kurių rūšių vėžio, gerina žarnyno veiklą, atkuria pažeistą žarnyno mikrobiomą. Tinka norintiems sulieknėti.

Česnakai. Ši daržovė geriausiai žinoma ir vartojama dėl savo antivirusinių ir antibakterinių savybių. Česnakai, dar vadinami natūraliais antibiotikais, stiprina imuninę sistemą, padeda sergant lėtiniu bronchitu ir palengvina atsikosėjimą. Taip pat mažina sąnarių skausmą, kraujospūdį, skatina apetitą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Beje, kepti ar virti česnakai daugelį gerųjų savybių praranda, tad patartina juos vartoti termiškai neapdorotus. 

Citrinos. Dažnai į kovą su virusais yra pasitelkiamos ir citrinos. Jos taip pat padeda sergant podagra, reumatu, anemija. Taip pat atstato reikalingų mineralų kiekį organizme, stiprina imunitetą, saugo nervų sistemą, gerina regėjimą ir palaiko tinkamą žarnyno būklę. Citrinų sultys rekomenduojamos žmonėms, jaučiantiems nuolatinį nuovargį. Bet ar žinome, kad sveikiausios – tik ką išspaustos citrinų sultys, nes vėliau jos praranda dalį naudingųjų maistinių savybių ir vitaminų? 

Moliūgai. Rudens karaliai moliūgai pavasariop būna gerokai primiršti. O be reikalo. Ši daržovė gerina širdies darbą, regėjimą ir stiprina imunitetą, mažina kraujospūdį. Moliūgų sėklose yra triptofano, kuris padeda lengviau užmigti ir gerina miego kokybę. Sėklos padeda kovoti su uždegimu, mažina prostatos vėžio riziką, akmenų susidarymą inkstuose, yra natūralus diuretikas. 

Baklažanai. Parduotuvėje dažnai praeinate pro baklažanus? Sustokite. Šios violetinės spalvos daržovės turi mažai kalorijų ir yra lengvai virškinamos. Baklažanuose mažai baltymų, angliavandenių ir riebalų, tačiau gausu vitaminų (K, C, B6, folato, niacino) ir mineralų (magnio, vario). Taip pat yra fitochemikalų, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, ląstelienos, kuri beveik nesuvirškinama, tačiau gerina žarnyno peristaltiką ir skatina virškinimo procesą. Baklažanai gerina kepenų ir kasos veiklą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Baklažanai svarbūs dėl savo antimikrobinio, antivirusinio poveikio, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Beje, turėtumėte žinoti, kad visos mineralinės medžiagos yra baklažanų žievelėje, todėl ruošiant patiekalus jos nulupti nereikia.