Testas. Ar sveikai maitinatės?

Nukrautas stalas / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-08-18 14:13
Mokslininkai apskaičiavo, kad per šešiasdešimt penkerius gyvenimo metus žmogus suvalgo apie 40 tonų maisto. Naivu manyti, kad toks milžiniškas kiekis neturi įtakos mūsų sveikatai, figūrai ir grožiui.

Atsakykite į klausimus ir sužinokite, ar taisyklingai maitinatės.

1. Ar pusryčiaujate?

A. Niekada.B. Kartais.C. Visada.

2. Kiek kartų per dieną valgote?

A. 2–3.B. 3–4.C. 4–5.

3. Sočiausia būna:

A. Vakarienė.B. Pusryčiai.C. Pietūs.

4. Jūsų maiste vyrauja:

A. Riebalai.B. Baltymai.C. Angliavandeniai.

5. Ar dažnai valgote vaisių ir daržovių?

A. Kartais, nes nelabai mėgstu.B. Stengiuosi suvalgyti bent kartą per dieną.C. 2–3 kartus per dieną.

6. Koks jūsų mėgstamiausias gėrimas?

A. Kava, saldžios sultys, vaisvandeniai.B. Nestipri arbata, šviežiai spaustos vaisių sultys.C. Vanduo su citrinų sultimis, žolelių arbata, daržovių sultys.

7. Kelintą valandą valgote paskutinį kartą?

A. Neiškenčiu ir ką nors suvalgau prieš pat miegą arba net prabudęs naktį.B. Stengiuosi pavakarieniauti likus bent valandai iki miego, bet kartais dar ką nors užkandu.C. Vakarieniauju ne vėliau kaip trys valandos prieš miegą. Renkuosi lengvą maistą.

8. Kokius valgius dažniausiai gaminate?

A. Iš pusgaminių, nes neturiu laiko sukiotis virtuvėje.B. Iš marinuotų, šaldytų produktų.C. Daugiausia valgau naminio, iš šviežių produktų paruošto maisto.

9. Iš ko dažniausiai gaminate padažus?

A. Iš grietinės.B. Iš acto arba jogurto.C. Stengiuosi iš viso nenaudoti padažų arba salotas gardinu alyvuogių aliejumi ir citrina.

10. Valgius gardinate:

A. Druska ir sultiniu iš kubelių.B. Prieskoninėmis daržovėmis iš pakelių.C. Beveik nevartoju druskos, dažniausiai gardinu šviežiomis ar šaldytomis prieskoninėmis žolelėmis.

11. Kokiam maistui teikiate pirmenybę?

A. Keptam riebaluose arba virtam.B. Troškintam arba keptam be riebalų.C. Šviežiam, termiškai neapdorotam.

12. Kavą ir arbatą dažniausiai saldinate:

A. 2–3 šaukšteliais cukraus.B. 1–2 šaukšteliais cukraus.C. Geriu be cukraus arba retkarčiais arbatą pasaldinu medumi.

Rezultatai

  • Daugiausia A atsakymų

Mitybos įpročius jums reikia keisti iš esmės. Žinoma, jeigu norite turėti gražią, dailią figūrą ir puikią sveikatą. Mėgstate skaniai pavalgyti, tačiau nesusimąstote, kad tai, kas skanu, ne visada yra sveika. Jūsų racione vyrauja ne patys sveikiausi produktai, todėl dažnai trinka virškinimas, jaučiatės pavargę. Tai – normali organizmo reakcija į netaisyklingą mitybą.

Ką daryti? Jei norite jaustis žvalūs, jaunatviški, vertėtų iš pagrindų peržvelgti savo valgiaraštį. Venkite druskos, rinkitės liesesnius maisto produktus, saikingai vartokite cukrų ir nepiktnaudžiaukite saldumynais. Patartina riebią grietinę keisti liesesne arba natūraliu jogurtu. Maistą troškinti, virti arba kepti be riebalų. Daugiau valgykite šviežių, termiškai neapdorotų produktų: daržovių, salotų, grūdų. Šie pokyčiai gali akivaizdžiai pagerinti savijautą. Užsirašykite į sporto klubą ar užsiimkite aktyvia malonia veikla gryname ore. Teigiamų rezultatų ilgai laukti nereikės.

  • Daugiausia B atsakymų

Jūsų valgymo įpročiai gana geri, žinote, ko ir kiek jums reikia. Tiesa, kartais neatsilaikote pagundai sukrimsti ką nors nesveiko, kaloringo ar saldaus. Didžiausia jūsų bėda yra ta, kad gaunate daugiau kalorijų, nei sudeginate, todėl, jei dar neturite antsvorio, ateityje galite užsiauginti gelbėjimosi ratą.

Ką daryti? Jums nereikia nieko keisti iš esmės. Tiesiog užkandžiams rinkitės sveikesnius, liesesnius produktus. Užuot sukirtę traškučių ar pyragėlį, pasimėgaukite keliais džiovintais vaisiais, javainio batonėliu, bananu ar saujele riešutų. Nors jie irgi gana kaloringi, tačiau suteikia vertingų maisto medžiagų ir, priešingai, nei nuo nesveikų angliavandenių, sotumo jausmas išlieka ilgesnį laiką. Į valgiaraštį įtraukite daugiau daržovių ir vaisių. Kai gauname reikalingų maisto medžiagų, organizmas nebereikalauja nesveiko maisto, nesinori be saiko užkandžiauti. O svarbiausia – judėkite.

  • Daugiausia C atsakymų

Esate šaunuolis! Jūsų mityba beveik ideali. Stenkitės į valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnių maisto produktų, taip pat daržovių ir vaisių.

Ką daryti? Turite žinoti, kad prie sveikos mitybos įpročių reikia pereiti pamažu. Maždaug per pusmetį susiformuoja nauji valgymo įpročiai. Svarbiausia, kad tai jums nekeltų didelio psichologinio diskomforto, nes stresas kenkia organizmui, gali išprovokuoti alkio priepuolius. Visiškai atsisakyti riebalų nereikia, nes tam, kad vyktų normali medžiagų apykaita, organizmas turi gauti ir angliavandenių, ir baltymų, ir riebalų. Beje, nuo angliavandenių pertekliaus, kaip ir nuo riebalų, taip pat sparčiai storėjama.

Retsykiais be sąžinės graužaties galite pasimėgauti išsiilgtu skanėstu, kad ir nelabai sveiku. Visada prisiminkite auksinę taisyklę, bylojančią, kad su saiku sveika viskas. Ir, žinoma, nepamirškite sportuoti!

Ji24.lt