Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

5 šalių šaltosios sriubos

Šalta  migdolų sriuba
Shutterstock nuotr. / Šalta migdolų sriuba
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Daugelis, vos pašvietus kaitriai saulutei, jau spėjome paskanauti tradicinių šaltibarščių. Dabar metas pabandyti kitokių šaltų sriubų.

Ispanija: šalta migdolų sriuba su česnakais Ajoblanco

Jums reikės: 200 g migdolų, 2 skiltelių česnako, 250 ml alyvuogių aliejaus, acto ir druskos pagal skonį, saldžių vynuogių be kauliukų.

  • Migdolus sumeskite į verdantį vandenį kelioms sekundėms, nukoškite ir perliekite šaltu. Nulupkite. Sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su česnakais, įberkite žiupsnį druskos ir gerai sutrinkite.
  • Migdolų masę perdėkite į elektrinį plaktuvą ir plakite mažiausiu greičiu. Po truputį dalimis nenustodama plakti pilkite aliejų – tai turi trukti apie 20 minučių ir daugiau. Sriuba po truputį bals ir tirštės.
  • Įpilkite truputėlį šalto vandens, acto ir gerai išmaišykite. Paragaukite. Jei reikia, įberkite šiek tiek druskos. Pilkite į dubenėlius ir įmeskite vynuogių puselių.

Prancūzija: šalta bulvių ir porų sriuba Vichyssoise

Shutterstock nuotr./Šalta bulvių ir porų sriuba
Shutterstock nuotr./Šalta bulvių ir porų sriuba

Jums reikės: 15 g sviesto, 3 porų baltosios dalių, svogūno, 5 bulvių, druskos ir pipirų pagal skonį, žiupsnelio džiovintų čiobrelių, žiupsnio džiovinto mairūno, lauro lapelio, 5 puodelių vištienos sultinio, 60 ml riebios grietinėlės, šviežių petražolių lapelių.

  • Svogūną susmulkinkite, porą supjaustykite žiedeliais. Dideliame puode ištirpdykite sviestą, suberkite svogūnus ir porus, uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.
  • Bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į puodą su porais ir svogūnais, įberkite druskos ir pipirų. Įberkite mairūno, čiobrelių, įmeskite lauro lapą ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir troškinkite 12 minučių. Supilkite vištienos sultinį, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 30 minučių.
  • Elektriniu trintuvu sutrinkite sriubą ir atvėsinkite. Tiekite šaltą pagardinę grietinėle ir užbėrę petražolių lapelių.

Bulgarija: šalta agurkų sriuba su riešutais Tarator

Shutterstock nuotr./Agurkų ir riešutų sriuba
Shutterstock nuotr./Agurkų ir riešutų sriuba

Jums reikės: 2–4 skiltelių česnako, 2 puodelių natūralaus jogurto, 2 šaukštų graikinių riešutų aliejaus (gali būti ir alyvuogių), 2/3 puodelio traiškytų graikinių riešutų, 3 agurkų, 0,5 puodelio šalto vandens, 2 šaukštų citrinos sulčių, druskos ir maltų pipirų pagal skonį, kapotų šviežių krapų arba mėtų ir traiškytų riešutų papuošti.

  • Česnako skilteles užpilkite 0,5 šaukštelio druskos ir sutrinkite košelę. Jogurtą supilkite į didelį dubenį, įmaišykite aliejų, česnaką ir 2/3 puodelio traiškytų riešutų.
  • Supilkite vandenį ir citrinos sultis. Įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite ir mažiausiai valandai statykite į šaldytuvą.
  • Agurkus stambiai sutarkuokite arba labai smulkiai supjaustykite kubeliais. Sudėkite į koštuvą, pabarstykite druska, išmaišykite ir palikite nuvarvėti maždaug 15 minučių.
  • Sudėkite į jogurtą ir gerai išmaišykite. Pilkite į dubenėlius, užberkite traiškytų riešutų, kapotų krapų ar mėtų ir pašlakstykite aliejumi.

Italija: Gazpazho sriuba

Shutterstock nuotr./ Gaspačas
Shutterstock nuotr./ Gaspačas

Jums reikės: 5 raudonų saldžiųjų paprikų, 400 g agurkų, 3 skiltelių česnako, ¼ svogūno, šaukšto citrinos sulčių, 70 ml aliejaus, 100 g kvietinės duonos, šaukštelio druskos, 100 g džiūvėsėlių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo skardą ištepkite aliejumi. Paprikas perpjaukite išilgai pusiau, pašalinkite sėklas ir sudėkite į skardą žievele į viršų. Šaukite į orkaitę ir kepkite 15–20 minučių, kol žievelė šiek tiek patamsės ir ims pūslėtis (jei įjungsite grilio kepimo funkciją, kepkite trumpiau). Karštą papriką sudėkite į sandariai uždaromą indą ir palikite 10 minučių. Paskui nulupkite žievelę.
  • Agurkus supjaustykite gabalėliais, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su saldžiąja paprika ir sutrinkite. Jei masė per tiršta, įpilkite truputį šalto vandens. Supilkite į dubenį.
  • Į trintuvą sudėkite duoną, česnaką, supilkite aliejų, truputį vandens ir įberkite druskos. Sutrinkite iki vientisos masės ir sukrėskite į paprikų tyrę. Išmaišykite, supilkite citrinos sultis, jei dar reikia, įpilkite šalto vandens. Tiekite su džiūvėsėliais.

Vengrija: šalta vyšnių sriuba Meggyleves

Shutterstock nuotr./Šalta vyšnių sriuba
Shutterstock nuotr./Šalta vyšnių sriuba

Jums reikės: 1 kg prinokusių vyšnių, 2 puodelių saldaus raudonojo vyno, 1,5 puodelio vyšnių sulčių, druskos pagal skonį, citrinos žievelės, pagal skonį citrinos sulčių ir cukraus, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų (nebūtinai), apie 3 šaukštus kukurūzų krakmolo, 0,5–1 puodelis jogurto, mėtų lapelių puošti.

  • Pašalinkite vyšnių kauliukus. Saują uogų pasilikite puošti.
  • Vyšnias suberkite į puodą, supilkite vyną, vyšnių sultis ir įberkite druskos. Užvirkite. Nulupkite citriną ir žievelę įmeskite į puodą. Užvirkite ir kaitinkite 2 minutes. Paragaukite: jei reikia, įberkite dar druskos, jei labai rūgštu, įberkite cukraus, jei per saldu, įpilkite citrinos sulčių. Sriuba turi būti lengvai saldi. Virkite dar 8 minutes, maišykite. Įberkite pipirų, jei naudojate, paragaukite. Jei reikia, įberkite dar druskos, cukraus ar įpilkite citrinos sulčių. Nukelkite nuo ugnies.
  • Elektriniu trintuvu sutrinkite sriubą. Į atskirą dubenėlį dėkite 3 šaukštus krakmolo, įpilkite 4 šaukštus šalto vandens arba raudonojo vyno. Išmaišykite ir supilkite į sriubą. Maišykite, kol ji sutirštės (jei sriuba ir taip pakankamai tiršta, tokio mišinio galite neruošti). Atvėsinkite.
  • Kai sriuba bus kambario temperatūros, įmaišykite jogurtą. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms.
  • Pilkite į lėkštes, berkite uogų, dėkite mėtų lapelių ir tiekite.
Receptai
Receptas: Agurkų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (Ilgas)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 l (natūralaus)
Pienas: 250.00 ml (arba liesos grietinės)
Graikiniai riešutai: 40.00 g (arba kedrinių pinijų)
Krapai: 20.00 g (ryšulėlis)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite agurką, supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad šiek tiek nusivarvėtų.

2. Nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite krapus.

3. Puode sumaišykite jogurtą su pienu arba grietine, pagal skonį pasūdykite, sudėkite agurkus ir krapus, išspauskite česnaką, išmaišykite. Nuolat maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Prieš tiekdama bent pusvalandžiui pastatykite sriubą į šaldytuvą.

4. Į dubenėlį įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite šaukštą tarkuotų agurkų, apibarstykite smulkintais riešutais, papuoškite krapų šakelėmis.

Kulinaro patarimas. Jei sriubą gardinsite kedrinėmis pinijomis, prieš tai jas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje.

 

Receptai
Receptas: Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 800.00 g (švieži jauni)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kalendros: 2.00 valg. š. (maltos)
Sultinys: 1.00 l (1,2 l daržovių arba paukštienos)
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 1.00 st. (gruzdučiai)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, dar sykį nuplaukite ir susmulkinkite. Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Apelsinus nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuo vieno nusausinto vaisiaus nutarkuokite žievelę, iš abiejų išspauskite sultis.
  2. Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite kalendras ir maišydama kepinkite dar 3 minutes. Sudėkite smulkintus burokėlius, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, virkite sriubą apie 20 minučių. Sutrinkite elektrine trintuve, palikite atvėsti.
  3. Įmaišykite tarkuotas apelsinų žieveles, citrusų sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite. Porą valandų šaldykite.  Tiekdama į kiekvieną ledinės sriubos dubenį įberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, batono gruzdučių.
Receptai
Receptas: Baltoji šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 ml (naminis arba pirktinis natūralus)
Pasukos: 350.00 ml
Vanduo: 150.00 ml
Agurkai: 2.00 vnt. (nedideli)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 60.00 g (pusės raudonos saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (ryšulėlis krapų, petražolių, salierų lapų, kalendrų)
Kaip gaminti
  1. Agurkus, paprikas ir pomidorus nuplaukite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais. Prieskoninius žalumynus nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite.
  2. Dubenyje išplakite jogurtą, pasukas ir vandenį, pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Sudėkite susmulkintas daržoves ir prieskoninius žalumynus, išmaišykite.
  3. Patiekite su juoda duona arba pamėgtu būdu paruoštomis karštomis bulvėmis.

Receptai iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Receptai
Receptas: Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml (šaltibarščių)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 virinto, atvėsusio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
  4. Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.

 

Receptai
Receptas: Braškių šaltsriubė
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 250.00 ml (šalto)
Braškės: 250.00 g
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Vaniliniai ledai:(arba plaktos grietinėlės) 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Braškes gerai nuplaukite, nusausinkite.
  2. 3-4 braškes atidėkite į šalį, visas kitas berkite į elektrinį plakiklį. Į jį taip pat suberkite cukrų, supilkite pieną.
  3. Suplakite iki vientisos masės.
  4. Likusias nesutrintas braškes perpjaukite į kelias dalis ir įmaišykite į šaltsriubę, papuoškite jos viršų. Patiekdami į sriubos vidurį dėkite šaukštą vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės. Puoškite mėtos šakele.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt