Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ankštinės daržovės ne tik skanu, bet ir sveika

Mėsos ir pupelių sriuba
Fotolia nuotr. / Mėsos ir pupelių sriuba
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Jei nutarėte paįvairinti šeimos meniu, gaminkite patiekalus iš pupelių ir avinžirnių. Ir sveika, ir sotu, be to, ankštinės daržovės lėtina senėjimo procesus! 

Avinžirnių salotos su parmezanu ir žolelėmis

Jums reikės: 450–500 g konservuotų avinžirnių, po 2 šaukštus kapotų šviežių bazilikų ir petražolių, 2 šaukštų šviežių citrinos sulčių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, nedidelės česnako skiltelės, 0,5 puodelio tarkuoto parmezano (ar kito kietojo sūrio), pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Avinžirnius nupilkite ir palikite nuvarvėti.
  • Suberkite į dubenį ir sumaišykite su kapotomis žolelėmis, citrinos sultimis, aliejumi ir traiškytu česnaku.
  • Suberkite tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais.
  • Gerai išmaišykite ir patiekite.

Pupelių sriuba su jautiena ir daržovėmis

Jums reikės: 250 g baltųjų pupelių, 250 g jautienos išpjovos, 2 morkų, saldžiosios paprikos, 200 g savo sultyse konservuotų pomidorų, svogūno, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio kmynų, 2 skiltelės česnako, šaukšto vyno acto, 1 l sultinio, 2 laurų lapelių, kelių šakelių šviežių čiobrelių, prieskonių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Pupeles iš vakaro užmerkite vandenyje. Perpilkite į puodą ir užvirkite.
  • Nugriebkite putas, įmeskite česnaką, čiobrelio šakelę, uždenkite ir virkite nustatę vidutinę kaitrą apie 45 minutes.
  • Jautieną supjaustykite juostelėmis, sudėkite į puodą su pupelėmis, pagardinkite druska ir virkite dar 25 minutes.
  • Svogūną, morkas ir saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus. Sudėkite morkas ir paprikas, išmaišykite.
  • Supilkite sultis nuo pomidorų, actą, dalį sultinio, uždenkite ir troškinkite apie 15 minučių.
  • Keptuvės turinį sukrėskite į puodą su jautiena ir pupelėmis, sudėkite susmulkintus pomidorus, supilkite likusį sultinį, įberkite prieskonių, čiobrelių lapelių, druskos ir pipirų. Sumažinkite kaitrą ir virkite dar 40 minučių.

Vegetariškas avinžirnių troškinys su moliūgais ir kariu

Jums reikės: 600 g konservuotų avinžirnių, svogūno, 2 skiltelių česnako, 500 g moliūgo, 4 šaukštų aliejaus, 240 ml daržovių sultinio, šaukšto pomidorų pastos, po šaukštelį prieskonių mišinio „Garam masala“, kario, raudonosios paprikos ir ciberžolės, pagal skonį druskos.

  • Avinžirnius nukoškite ir palikite nuvarvėti. Susmulkinkite svogūną ir česnakus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnakus, „Garam masala“ prieskonius, karį, papriką ir ciberžolę. Išmaišykite ir kaitinkite 3–5 minutes. Moliūgą supjaustykite kubeliais ir suberkite į keptuvę.
  • Išmaišykite ir kepkite 5 minutes.
  • Suberkite avinžirnius, sudėkite pomidorų pastą ir supilkite sultinį.
  • Išmaišykite, uždenkite ir nustatę vidutinę kaitrą troškinkite 15 minučių, vis pamaišydami.
  • Tiekite su karštais ryžiais.

Prancūziškas pupelių troškinys su antiena

Troškiniui: 400 g kiaulių odelių, 140 g rūkytos šoninės, 300 g dešrelių su česnaku, 600 g pupelių, saliero stiebo, didelės morkos, mažo svogūno, 6 skiltelių česnako, 2 pomidorų, 25 g žąsies taukų arba 2 šaukštų aliejaus, po kelias petražolių ir čiobrelių šakeles, 2 laurų lapelių, 8 žiupsnių druskos, 2 žiupsnių maltų pipirų, sutraiškyto gvazdikėlio, 2 šaukštų citrinos sulčių.

Antienai: 4 ančių blauzdelės, 60 g žąsų taukų arba 2 šaukštų aliejaus, 40 g džiūvėsėlių, skiltelės česnako, saujos šviežių petražolių lapų.

  • Pupeles užmerkite iš vakaro šaltame vandenyje.
  • Kiaulių odeles supjaustykite juostelėmis, šoninę – gabaliukais, dešreles – 1 cm storio griežinėliais.
  • Nukoškite pupeles, suberkite į puodą. Sudėkite kiaulių odeles, šoninę ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Užkaiskite ir virkite 15–20 minučių. Nukoškite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių.
  • Gabaliukais supjaustykite salierą, morką ir svogūną. Nulupkite česnakus. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis.
  • Orkaitėms tinkamą keptuvą dėkite ant viryklės, ištirpdykite žąsies taukus ir apie 5 minutes pakepinkite svogūnus, salierus, morkas ir česnakus. Sudėkite pomidorus ir žoleles, išmaišykite ir sumažinę kaitrą troškinkite dar 5 minutes.
  • Sudėkite dešreles, pupeles, kiaulių odeles ir šoninę, išmaišykite ir užpilkite 500 ml vandens. Užvirkite, nugriebkite putas ir įberkite druskos bei pipirų, įmeskite gvazdikėlį ir supilkite citrinos sultis. Nukaiskite ir šaukite į orkaitę.
  • Kepkite 2 valandas, keletą kartų pamaišykite. Jei pupelės nebus pakankamai minkštos, pakepkite dar 30 minučių.
  • Išimkite, įmaišykite ančių blauzdeles, pašlakstykite jas tirpintais žąsų taukais, užberkite džiūvėsėlių ir traiškyto česnako. Šaukite į orkaitę ir kepkite dar 2 valandas. Tiekite pabarstę šviežiomis petražolėmis.
Receptai
Receptas: Plovas su jautiena ir daigintais avinžirniais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Svogūnai: 300.00 g (nuvalyti)
Morkos: 350.00 g (350-400 g nuvalytų)
Jautiena: 600.00 g (600-700 g minkštos)
Aliejus: 100.00 ml
Ryžiai: 400.00 g (plikyti)
Avinžirniai: 200.00 g (daiginti)
Vanduo: 1200.00 ml
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 10.00 g (1 arbat. š. maltų)
Kalendros: 5.00 g (1/2 arbat. š. maltos)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Juodieji pipirai: 5.00 g (1/2 arbat. š. maltų)
Razinos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š. (nubrauktas šaukštas)
Česnakai: 1.00 vnt. (išplauta, bet nevalyta galvutė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro.

2. Ryžius perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesuliptų.

3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – neplonais šiaudeliais.

4. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą mėsą, kurią apkepkite iki rusvumo. Svarbu nedėti visko iš karto, kadangi mėsa troškinsis, o ne keps.

5. Atgal į puodą kartu su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite avinžirnius, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min. (jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min.).

6. Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.

7. Vandenyje ištirpinkite  druską ir juo užpilkite ryžius.

8. Į juos įstatykite česnako galvutę, aitriąją papriką, apiberkite prieskoniais ir supjaustytomis razinomis.

9. Uždenkite puodą dangčiu, o patį dangtį iš viršaus apsukite storu rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir palikite maždaug 30 min.

10. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padarykite duobutes, kad iš apačios eitų garai.

Vietoje daigintų avinžirnių galite naudoti sausus. Tuomet imkite jų šiek tiek mažiau, nes išmirkę jie didina apimtį. Pakaks 100 ml sausų avinžirnių.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Receptai
Receptas: Avinžirniai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Špinatai: 600.00 g (lapai be kotų)
Džiūvėsiai: 75.00 g (malti)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malti)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (aštrių raudonųjų ir 1 žiupsnelis juodųjų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 2.00 l (virintas)
Kaip gaminti

1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.

2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.

4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.

5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Kuskusas su avinžirniais ir mėtų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kuskusas: 400.00 g
Vanduo: 500.00 ml (verdantis)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. tarkuotų žievelių)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Agurkai: 130.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Avinžirniai: 400.00 g (konservuoti)
Jogurtas: 140.00 g (natūralus - padažui)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų -padažui)
Mėtos: 2.00 valg. š. (smulkintos - padažui)
Kaip gaminti

1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite citrinų žieveles ir palaikykite uždengę 5 minutes.  Kol kuskusas išbrinks, pasiruoškite mėtų padažą – dubenyje gerai sumaišykite jam skirtus produktus.

2. Į išbrinkusį kuskusą sudėkite smulkintus pomidorus, agurką, svogūną, petražoles ir konservuotus avinžirnius. Užpilkite mėtų padažu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Avinžirnių salotos su morkomis, datulėmis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avinžirniai: 2.00 st. (virtų arba konservuotų)
Datulės: 1.00 st. (1/3 smulkintų)
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelės)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (1/3)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (1/3 - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - padažui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (asafetida - pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti

Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.

  1. Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
  2. Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
  3. Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
  4. Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
Receptai
Receptas: Pomidorinis avinžirnių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Pomidorai: 250.00 g (konservuotų savo sultyse - geriausia smulkintų)
Rūkytos dešrelės:(mėgstamų) 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kalendros: 10.00 g (ryšulėlis lapelių (nebūtina))
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite. 
  2. Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
  3. Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
  4. Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
  5. Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Receptai
Receptas: Naminiai suvožtiniai su burokėlių ir avinžirnių maltinukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st.
Burokėliai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Maltinukams virtus burokėlius sutarkuokite. Aliejuje pakepinkite sukapotą svogūną, susmulkintas česnako skilteles ir sukrėskite į dubenį su burokėliais. Ten pat suberkite avinžirnius, prieskonius, kaparėlius, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei norite, įkrėskite garstyčių.
  2. Drėgnomis rankomis iš užmaišytos masės suformuokite plokščius norimo dydžio maltinukus.
  3. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir iškepkite be riebalų.
  4. Ant skrudintos šviesios duonos ar ryžių paplotėlių užtepkite pasirinkto pagardo, dėkite po maltinuką ir patiekite.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt