Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Ant šventinio stalo puikuojasi žuvelės

Žuvis paruošta graikiškai
Fotolia nuotr. / Žuvis paruošta graikiškai
Šaltinis: Žurnalas „JI“
0
A A

Per adventą mūsų valgiaraštyje karaliauja žuvys. Rinkitės bet kurią – visos turi daug naudingųjų medžiagų, o tinkamai paruoštos yra ypač gardžios. Ypatingu šventiniu laikotarpiu ir per Kūčias siūlome išbandyti išskirtinių žuvų patiekalų

Įdaryta lydeka

7 asmenims. Gaminsite 2 val.

1 kg lydeka, 2 morkos, 2 svogūnai, pagal skonį druskos, 2 riekės batono, stiklinė pieno, šaukštelis žuvų prieskonių, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštai sviesto, kiaušinis, citrina,

Papuošti: morka, agurkas, sauja juodųjų alyvuogių, sauja vyšninių pomidorų, raudonoji paprika, citrina, 2 šaukštai majonezo, keli salotų lapeliai, pluoštelis šviežių petražolių.

  • Lydeką nuskuskite ir nuplaukite. Odą aplink galvą apipjaukite ir nunerkite. Kruopščiai išrinkite kaulus iš žuvies mėsos.
  • Morkas išvirkite su lupena, kai atvės, nulupkite ir sutarkuokite burokine trintuve. Svogūnus nuskuskite ir smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei morkas.
  • Žuvies mėsą ir piene išmirkytą batoną sumalkite (batoną ir pieną galite keisti puse stiklinės džiūvėsių).
  • Į masę įmuškite kiaušinį, sukrėskite apkepintus svogūnus ir morkas. Pagardinkite prieskoniais, druska ir gerai išsukite. Įdarą sukimškite į žuvies odą ir užsiūkite.
  • Žuvį aptepkite aliejumi ir kepkite iki 120–150 °C orkaitėje apie valandą.
  • Tuo tarpu paruoškite daržoves, kuriomis puošite iškepusią ir atvėsusią lydeką.
  • Žuvį perdėkite į pailgą lėkštę, išklotą salotų lapeliais ir petražolėmis. Dailiai konditeriniu maišeliu išspauskite majonezo, apdėliokite daržovių gėlytėmis ir kitais ornamentais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Veganiški desertai pasninkui – išmėginkite

Upėtakiai su žolelėmis

4 asmenims. Gaminsite 45 min.

2 upėtakiai (ar 4 mažesni), citrinos sultys, 4 skiltelės česnako, 2 šaukštai švelnaus skonio aliejaus žuviai įtrinti (kukurūzų, žemės riešutų, kepintų moliūgų sėklų), 50 g sviesto, pagal skonį įvairių šviežių žolelių (rozmarinų, petražolių, krapų), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Upėtakius nutrinkite šiurkščia servetėle ar kempinėle. Skusti nereikia.
  • Žuvis išdarinėkite. Gerai nuplaukite ir nusausinkite.
  • Jas ištrinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Apšlakstykite citrinos sultimis. Palaikykite apie pusvalandį.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  • Kepimo formą ištieskite aliuminio folija. Pašlakstykite aliejaus.
  • Į kiekvieno upėtakio vidų prikimškite žolelių su stiebais, po dvi plokščiąja peilio puse sutrinto česnako skilteles ir sviesto gabalėlį.
  • Upėtakius aptepkite aliejumi, citrinos sultimis, galite apiberti mėgstamomis smulkintomis žolelėmis ir sudėkite žuvis į formą.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Baigiant kepti pašlakstykite citrinos sultimis.
  • Gardu tiekti su griežinėliais pjaustytomis ir orkaitėje apskrudintomis bulvėmis ar kaip mėgstate labiausiai.

Garuose virta menkė

2 asmenims Gaminsite 45 min.

500 g menkės filė (tinka ir kita balta žuvis), pusės apelsino sultys, pagal skonį citrinos sulčių, druskos, citrininių pipirų, kapotų petražolių.

Garnyrui: 2 mažos cukinijos, 2 skirtingų spalvų saldžiosios paprikos, sauja špinatų ir kitų mėgstamų salotų lapelių (galite įsigyti salotų mišinio), pagal skonį kietojo sūrio, šaukštas alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.

  • Filė nuplaukite ir labai gerai nusausinkite.
  • Ją įtrinkite citrininiais pipirais, druska ir kapotomis petražolėmis, saikingai apšlakstykite citrinų sultimis.
  • Paruoškite garų puodą. Galite ir į įprastą puodą įpilti vandens tiek, kad nesiektų įstatomo metalinio dubenėlio ar sietelio dugno. Žuvį sudėkite, puodą uždenkite ir troškinkite garuose apie 15 min. Padėkite šiltai.
  • Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais, įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į skardą.
  • Paprikas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir taip pat sudėkite į skardą. Daržoves trumpam pašaukite į įkaitintą orkaitę, kad kiek suminkštėtų (galite skrudinti ir keptuvėje).
  • Į lėkštes klokite nuplautų ir nusausintų žalumynų, ant jų išdėliokite paprikas ir cukinijas, užberkite tarkuoto ar drožtuku drožto sūrio.
  • Salotas pašlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite jas druska, pipirais ir ant viršaus sudėkite šiltus menkės gabalėlius. Žuvį apiberkite mėgstamais prieskoniais ir žolelėmis. Galite aplieti baltuoju padažu.
Receptai
Receptas: Žuvis tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 2.00 vnt. (2 dideli lakštai)
Menkė: 800.00 g (šviežios filė)
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Tešlos lakštus atšildykite, perpjaukite į dvi dalis (reikės 4 lakštų).

2. Menkių filė supjaustykite maždaug 400 g gabalais, pasūdykite, apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis.

3. Špinatus kiek pasmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną. Sudėkite špinatus ir kepinkite, kol sukris. Sukrėskite į sietelį, švelniai nuspauskite mediniu šaukštu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.

4. Tešlos lakštus iškočiokite taip, kad jie būtų maždaug dvigubai didesni už žuvų gabalus. Ant dviejų lakštų paskirstykite špinatus, ant viršaus uždėkite po žuvies gabalą.

5. Kiaušinio baltymą atskirkite nuo trynio. Baltymu aptepkite tešlos lakštų su žuvimi kraštelius. Ant viršaus uždėkite po vieną likusį tešlos lakštą, kraštelius tvirtai užspauskite.

6. Dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Receptai
Receptas: Graikiška žuvis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 900.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių ir 1 didelė)
Špinatai: 275.00 g (275 šaldytų arba 450 šviežių)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (žalia saldžioji)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Bulvės: 3.00 vnt. (didelės)
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Vynas: 1.00 st. (3/4 puodelio sauso balto)
Sultys: 1.00 st. (3/4 puodelio - pomidorų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Išdarinėtą, nuvalytą ir nuplautą žuvį gerai nusausinkite. Citrinų sultis sumaišykite su dviem šaukštais aliejaus ir šiuo mišiniu iš visų pusių įtrinkite žuvį. Kol bus ruošiamos daržovės, laikykite šaldytuve.

2. Česnakus sugrūskite, pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūnus – plonais žiedais, papriką, išėmus sėklas, – nedideliais kvadratėliais. Citriną kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais, cukiniją – taip pat, tik truputį storesniais. Salierų lapkočius supjaustykite plonais, bulves – 1 cm storio griežinėliais.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite keturis šaukštus aliejaus, sudėkite česnakus, pomidorus, svogūnus, paprikas, citrinos griežinėlius, cukinijas, salierus, špinatus ir petražoles. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 20 min.

4. Supilkite vyną, pomidorų sultis, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir troškinkite dar 5 min.

5. Į didelį pailgą karščiui atsparų indą įdėkite žuvį, ant jos sukrėsti daržovių troškinį, ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius, apšlakstykite likusiu aliejumi ir kepkite 190 °C orkaitėje 45 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Žuvis su brokoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (mėgstamos filė)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (raudona)
Sviestas: 100.00 g (ožkų pieno)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Austrių padažas: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Riešutai: 1.00 g (maltų)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą.
  2. Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.
  3. Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
  4. Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų. Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais.
  5. Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.
  6. Galiausiai į brokolius įmaišykite ožkų pieno sviestą ir patiekite kaip garnyrą prie žuvies.  

 

Receptai
Receptas: Balta žuvis, apvyniota šonine
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 160.00 g (skorpionžuvės)
Smidrai: 100.00 g
Šoninė: (juostelės) 5.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (garstyčių - sūrio padažui)
Grietinėlė: 10.00 ml (šlakelio - garstyčių ir sūrio padažui)
Sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto fermentinio - garstyčių ir sūrio padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai bei garstyčių ir sūrio padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (žuviai bei garstyčių ir sūrio padažui)
Kaip gaminti
  1. Prieskoniuose pamarinuotą žuvį apvyniokite šonine, dėkite ją ant apvirtų smidrų ir kepkite 180 °C orkaitėje 15–20min.
  2. Pagaminkite garstyčių ir sūrio padažą. Garnyrui tiks gruzdinti bulvių šiaudeliai. Viską sudėkite į lėkštę ir papuoškite čiobreliais.
Žurnalas „JI“
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Komentarai
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt