Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Aplink pasaulį su pica

Pica
Fotolia nuotr. / Pica
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Daugelyje pasaulio valstybių kulinarai pakeitė tradicinę picą ir ėmė kepti savo šalių virtuvėms pritaikytus patiekalus. Kai kurie eksperimentai puikiai pavyko ir prigijo. Paragaukite gardžiosios picos variacijų.

JAV: Čikagos pica

Shutterstock nuotr./Čikagos pica
Shutterstock nuotr./Čikagos pica

Jums reikės:

Tešlai: 780 ml miltų, 120 ml kukurūzų miltų, 1,5 šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cukraus, 2,5 šaukštelio sausų mielių, 300 ml šilto vandens, 40 g lydyto sviesto, 55 g minkšto sviesto, 5 šaukštų aliejaus.

Padažui: 30 g sviesto, 2–3 šaukštų smulkinto svogūno, žiupsnio džiovintų raudonėlių, 3 traiškytų skiltelių česnako, 800–850 g konservuotų smulkintų pomidorų, žiupsnio cukraus, šaukšto aliejaus, pagal skonį šviežių bazilikų, druskos ir maltų pipirų.

Priedams: 500 g tarkuotos mocarelos, 250 g tarkuoto parmezano, pagal skonį rūkytų dešrelių.

  • Sumaišykite abejus miltus, druską, cukrų ir sausas mieles. Supilkite vandenį, lydytą sviestą ir plaktuvu sukite, kol tešla taps blizgi ir ims verstis per indo kraštus (apie 5 min.).
  • Dubenį ištepkite šaukštu aliejaus, sukrėskite tešlą, aptepkite aliejumi, uždenkite ir palikite pakilti 45–75 minutes.
  • Keptuvėje ištirpdykite sviestą, suberkite svogūnus, raudonėlius, pipirus ir druską. Po pusės minutės sukrėskite česnakus ir kepkite dar 30 sekundžių. Sudėkite pomidorus, cukrų, išmaišykite ir virkite apie 30–35 minutes, kol padažo sumažės per pusę. Įmaišykite likusį aliejų, bazilikus ir nukelkite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių. Iškočiokite tešlos stačiakampį. Aptepkite minkštu sviestu, palikdami neteptus 1,5 cm kraštus. Susukite vyniotinį, dėkite siūle į apačią ir iškočiokite stačiakampį. Padalykite pusiau. Suformuokite rutulius, dėkite į aliejuotą dubenį ir palikite 45–60 minučių.
  • Dvi išardomas kepimo formas ištepkite aliejumi. Imkite tešlos rutulį, iškočiokite didesnį nei forma apskritimą, įklokite į ją ir suformuokite aukštesnius kraštus. Palikite 5–10 minučių. Tą patį padarykite su antru tešlos rutuliu. Ant kiekvienos picos tolygiai dėkite mocarelos, smulkintų dešrelių, pilkite padažo ir užberkite parmezano. Kepkite apie 25–35 minutes.

Prancūzija: pica su svogūnais Pissaladiere

Shutterstock nuotr./Prancūziška pica
Shutterstock nuotr./Prancūziška pica

Jums reikės:

Tešlai: 200 g kvietinių miltų duonai, šaukštelio druskos, 2 šaukštelių sausų mielių, 150 ml šilto vandens, šaukšto aliejaus.

Priedams: 1 kg supjaustytų svogūnų, 1–2 šaukštų aliejaus, 160 g ančiuvių filė, 2 traiškytų skiltelių česnako, šaukšto cukraus, 2 saujų juodųjų alyvuogių, šakelės čiobrelio, šaukšto džiovintų Provanso žolelių mišinio, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir mieles. Supilkite vandenį, aliejų ir užminkykite minkštą tešlą. Stalą pabarstykite miltais, dėkite tešlą ir minkykite 5 minutes, kol nelips prie rankų. Dėkite atgal į dubenį, uždenkite ir palikite kilti valandą.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite apie 5 minutes. Sudėkite česnakus, suberkite cukrų, išmaišykite ir kepkite dar 5 minutes. Įberkite čiobrelio lapelių, Provanso žolelių mišinio, druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 30 minučių, kas 10 pamaišydami. Likus 10 minučių iki pabaigos, atidenkite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą dar kartą paminkykite, iškočiokite stačiakampį (arba kelis apskritimus) ir dėkite į skardą.
  • Paskleiskite ant tešlos svogūnus, dėkite ančiuvius ir alyvuoges. Kepkite 25–30 minučių.

Japonija: kopūstų pica Okonomiyaki

Shutterstock nuotr./Japoniška pica
Shutterstock nuotr./Japoniška pica

Jums reikės:

Tešlai: 260 g miltų, puodelio vandens, po šaukštelį druskos ir kepimo miltelių, 2 šaukštelių cukraus, 450 g kopūstų, 4 kiaušinių, 60 ml sezamų aliejaus, 225 g šviežios kiaulienos papilvės.

Padažui: 2 šaukštų pomidorų padažo, 5 šaukštų Vusterio padažo, 3 šaukštų austrių padažo, 2,5 šaukšto cukraus, pagal skonį majonezo.

  • Kiaulieną supjaustykite siauromis plonomis juostelėmis. Kopūstus susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite miltus, vandenį, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite kopūstus ir gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų tešla. Įmuškite kiaušinius ir dar kartą išmaišykite.
  • Ant vidutinės ugnies įkaitinkite storadugnę keptuvę (apie 5 minutes). Įpilkite šaukštą aliejaus. Krėskite ketvirtadalį tešlos ir formuokite maždaug 15 cm skersmens paplotį. Nespauskite. Ant viršaus dėkite ketvirtadalį kiaulienos ir kepkite apie 3 minutes. Apverskite paplotį mėsa žemyn ir kepkite 5 minutes. Atverskite atgal ir kepkite dar 2 minutes (kol kopūstai suminkštės). Išimkite iš keptuvės. Taip pat iškepkite likusius 3 papločius.
  • Pasigaminkite padažą Tonkatsu: į dubenėlį supilkite pomidorų, Vusterio ir austrių padažus, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Aptepkite padažu picos papločius ir pašlakstykite majonezu.

Turkija: turkiška pica Pide

Shutterstock nuotr./Turkiška pica
Shutterstock nuotr./Turkiška pica

Jums reikės:

Tešlai: 450 g miltų, 200 g šilto pieno, po šaukštelį druskos ir cukraus, 3 šaukštų aliejaus, 5 g sausų mielių, kiaušinio.

Priedams: 400 g jautienos faršo, svogūno, 3 skiltelių česnako, 4 pomidorų, 150 g mocarelos, 2 šaukštų smulkintos mėtos (arba šaukštelio džiovintos), 0,5 stiklinės smulkintų petražolių, po truputį citrinos sulčių, maltų kmynų, druskos ir pipirų, kiaušinio aptepti, pagal skonį mėgstamo padažo.

  • Mieles sumaišykite su pienu. Supilkite išplaktą kiaušinį, įmaišykite aliejų, druską, cukrų ir įsijokite miltus. Užminkykite tešlą. Dėkite į aliejuotą dubenį, aptepkite tešlą aliejumi, uždenkite ir palikite kilti 40 minučių. Tešlos turi padvigubėti.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite svieste arba aliejuje. Sudėkite faršą, įberkite druskos, pipirų ir kmynų, išmaišykite. Kepkite 5–7 minutes, dažnai pamaišykite. Nukaiskite, įmaišykite smulkintas petražoles ir mėtas.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Tešlą padalykite į 4 dalis. Iš kiekvienos dalies rankomis suformuokite plokščius ovalus. Juos iškočiokite.
  • Dėkite vieną paplotį į skardą. Ant viršaus paskleiskite ketvirtadalį faršo, palikdama maždaug 2 cm kraštus. Aptepkite mėgstamu padažu.
  • Pomidorus supjaustykite kubeliais, pašlakstykite citrinos sultimis ir ketvirtadalį jų sudėkite ant faršo, užberkite ketvirtadalį mocarelos ir užlenkite picos kraštelius, susukite galuose. Aptepkite kraštus kiaušiniu. Taip pat paruoškite likusias 3 picas. Šaukite į orkaitę ir kepkite 15–18 minučių.
Receptai
Receptas: Pica su kiaušiniais ir žirneliais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (sausų - tešlai)
Vanduo: 375.00 ml (tešlai)
Miltai: 600.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 60.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - tešlai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Pomidorų pasta: (natūralios - įdarui) 100.00 ml
Rūkyta šoninė: (plonos juostelės - įdarui) 6.00 riekės
Špinatai: 1.00 sauja (įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (įdarui)
Šaldyti žirneliai: 240.00 g (arba šviežių - įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (įdarui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti, pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite mieles, cukrų, supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.

2. Kitame dubenyje sumaišykite su druska persijotus miltus, druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles, aliejų ir užmaišykite tešlą. Ją dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite apie 10 min. Dėkite ją į dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir apie valandą palaikykite, kad tešla pakiltų.

3. Iš paruoštos tešlos ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite didesnius picos lakštus ir aptepkite juos pomidorų pasta, užberkite raudonėlių. Šoninės juosteles pakepinkite keptuvėje, išdėliokite jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, o keptuvėje likusiuose riebaluose trumpai pakaitinkite špinatus. 

4. Ant picų per vidurį krėskite špinatų ir dėkite po kelias šoninės juosteles, ant jų – po žalią kiaušinį. Picas kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite užbėrusi žalių žirnelių ir uždėjusi gražgarsčių lapelių.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Receptai
Receptas: Aštri pica su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežių - tešlai)
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Pomidorai: 3.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (džiovintos pagal skonį - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į 180 ml šilto vandens įberkite šiek tiek cukraus, sudėkite mieles ir ištirpinkite. Į dubenį išsijokite miltus, juose padarykite duobutę, supilkite mieles, užbėrusi jas miltais palikite 10 min. pastovėti. Tada į miltus supilkite aliejų, įberkite druskos, užminkykite tešlą ir palikite kilti.

2. Sūrį sutarkuokite, česnakų skilteles nulupkite, perpjaukite per pusę. Pomidorus nuplaukite supjaustykite ketvirčiais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedeliais pakepkite svieste ir atvėsinkite. Pakilusią tešlą iškočiokite, išpjaukite iš jos nedidelius apskritimus, išdėliokite juos karščiui atsparioje kepimo skardoje ir  pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 min.

3. Išimtus picos skritulėlius apšlakstykite aliejumi, įtrinkite česnako skiltele ir pomidoro griežinėliu. Ant viršaus dėkite svogūnų, berkite aitriųjų paprikų ir sūrio. Picas pašaukite į orkaitę, kepkite, kol sūris išsilydys.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Receptai
Receptas: Vaisių pica
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 210.00 g (tešlai)
Cukrus: 200.00 g (tešlai)
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelė - tešlai, 1 valg. š. sulčių - kremui ir 1-2 valg. š. - glaistui)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. tešlai ir glaistui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (1 didelis arba 2 maži - tešlai)
Pienas: 2.00 valg. š. (tešlai ir 1 arbat. š. glaistui)
Miltai: 370.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - tešlai)
Varškė: 500.00 g (kambario temperatūros kreminė varškė arba maskarponės sūris - kremui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (arba medus - kremui)
Mėlynės: 2.00 sauja (arba šilauogės - kremui)
Avietės: 2.00 sauja (kremui)
Persikai: 1.00 vnt. (kremui)
Kiviai: 1.00 vnt. (kremui)
Miltelinis cukrus: 90.00 g (glaistui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Dideliame dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą, cukrų, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų iki kreminės masės. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite. Įmaišykite pieną.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite išsijotus miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite šį mišinį į plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Paruošta tešla išklokite dviejų kepimo indų (27 cm skersmens) dugną. Paprasčiausia tešlą paskirstyti inde bus tiesiog rankomis, delnais. Jeigu norite, galite visą paruoštą tešlą kepti viename inde, o iškepusią – perpjauti į dvi dalis, su picos pagrindus.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

PARUOŠKITE KREMĄ

  1. Dubenyje sumaišykite kreminę varškę arba maskarponės sūrį, citrinos sultis ir klevų sirupą (arba medų). Masę tolygiai paskleiskite ant iškepto ir atvėsinto tešlos pagrindo. Ant viršaus išdėliokite uogas ir gabalėliais supjaustytus vaisius.
  2. Kitame dubenėlyje paruoškite glaistą: sumaišykite miltelinį cukrų, vanilinį cukrų, pieną ir citrinos sultis. Apšlakstykite paruoštu glaistu picos viršų. Patiekite iš karto. Skanaus!
Receptai
Receptas: Bemielė pica su cukinijomis ir sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Rūgpienis: (papločiui) 150.00 ml
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (50 nerafinuoto - papločiui ir įdarui)
Miltai: 400.00 g (kvietinių - papločiui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubraukto - papločiui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (papločiui)
Vanduo: 1.00 st. (šalto, virinto - papločiui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (padažas, pagal skonį - papločiui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė - įdarui)
Čederio sūris: 100.00 g (tarkuoto - įdarui)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (keli rutuliukai - įdarui)
Ožkų pieno sūris: 80.00 g (įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (įdarui)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
  2. Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
  3. Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
  4. Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio. 
  5. Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
  6. Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.  

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).

Receptai
Receptas: Vegetariška pica su porais ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyta viso grūdo miltų tešla: (pakuotės) 1.00 vnt.
Špinatai: 2.00 sauja (šviežių)
Porai: 1.00 vnt. (didelis arba 2 - maži)
Alyvuogės: 1.00 vnt. (indelis juodųjų be kauliukų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pica ir padažui - pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - pagal skonį - picai ir padažui)
Parmezano sūris: 200.00 g (mėgstamo brandinto sūrio, tinka ir mocarela arba riebus varškės sūris.)
Rikotos sūris: 200.00 g (padažui)
Grietinė: 200.00 g (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pomidorų tyrė: (padažui) 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės, ir palengva, kad nesulūžtų, išvyniokite ant paruoštos stačiakampės kepimo skardos. Plačiu teptuku ant jos užtepkite pusę kiekio padažo. Jį pagaminsite rikotą kelis kartus pertrynusi per sietelį ir elektriniu plakikliu išmaišiusi su grietine, išspaustomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais ir pomidorų padažu.
  2. Porus ir špinatus kelis kartus labai kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, špinatų kotelius nuskabykite, lapus suplėšykite, o porus supjaustykite griežinėliais. Ant padažu aptepto picos lakšto pirmiausia paskleiskite porų griežinėlius, tada berkite špinatų ir išdėliokite per pusę perpjautas alyvuoges. Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Gerai atšaldytą sūrį smulkesne arba stambesne trintuve užtarkuokite ant picos su špinatais ir porais, tolygiai paskirstykite. Galite iš karto pirkti jau sutakuotą sūrį, bet kulinarai sako, kad šviežiai sutarkuotas gaminys bus kvapesnis ir gardesnis.
  4. Paruoštą picą apšlakstykite likusiu rikotos, grietinės ir česnakų padažu ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite uždengusi folija apie 20 min. Tada foliją nuimkite ir dar 5 minutes pakepkite, kad sūris dailiai apskrustų. Tiekite supjausčiusi vidutinio dydžio gabaliukais. Tokią picą gardu valgyti ir karštą, ir  šaltą.  

Receptas: Tortilijų pica su kumpiu ir pievagrybiais

Receptai
Receptas: Desertinė pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Datulės: 3.00 puodelis (picos padui)
Migdolai: 2.00 puodelis (picos padui)
Kokosų drožlės: 1.00 puodelis (picos padui)
Kakava: 1.00 puodelis (1/2 miltelių - picos padui)
Medus: 1.00 puodelis (1/4 - picos padui)
Riešutų sviestas: 1.00 puodelis (1/4 migdolų, žemės riešutų - picos padui)
Jogurtas: 3.00 puodelis (2,5 graikiško - viduriniam sluoksniui)
Vaisiai: 2.00 st. (įvairios vasaros uogos ir vaisiai - papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Sutrinkite picos pado ingredientus iki vientisos masės ir suformuokite iš jos apvalią formą. Galite pasinaudoti kočėlu, kad padas būtų lygesnis. Prieš gamindami toliau, palaikykite picos padą šaldytuve 10-15 minučių.
  2. Po to užtepkite ant picos pado graikišką jogurą ir papuoškite vaisiais.

 

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt