Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Cezario salotų variacijos

Cezario salotos
Shutterstock nuotr. / Cezario salotos
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Pavasaris – salotų metas. O kad nereiktų krimsti vien lapų, pasigaminkite sočių Cezario salotų. Jas galite gardinti vištiena, krevetėmis, lašiša.

Su krevetėmis

Jums reikės: 200 g krevečių, 2 šaukštų citrinų sulčių 2 šaukštų medaus, 1 skiltelės česnako, 1 kiaušinio, 4 riekelių baton, 4 saujų salotų, 50 g kietajo sūrio.

Padažui: 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 skiltelių česnako, 1 šaukštelio Vorčesterio padažo, 1 šaukšto garstyčių padažo, 1 kiaušinio, 2 šaukštų citrinų sulčių.

  • Česnaką sutrinkite ir užpilkite aliejumi. Palikite kelioms minutėms.
  • Batoną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite česnakiniu aliejumi ir paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  • Į medų išspauskite česnako, įpilkite citrinų sulčių ir jame pamarinuokite išlukštentas krevetes.
  • Išvirkite du kiaušinius – vieną minkštai, kitą kietai. Minkštąjį dėkite į dubenį kartu su Vorčesterio padažu, garstyčiomis, citrinų sultimis ir česnakiniu aliejumi. Viską sutrinkite iki vientisos masės elektriniu plakikliu.
  • Keptuvėje įkaitintame svieste iškepkite krevetes.
  • Salotas nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite ir apšlakstykite česnakiniu aliejumi. Išmaišykite. Ant viršaus dėkite supjaustytą kietai virtą kiaušinį, keptas krevetes, batono skrebučius ir užbarstykite tarkuotą kietąjį sūrį.
  • Pašlakstykite padažu ir tiekite.

Su vištiena

Jums reikės: 100 g vištienos filė, 2 didelių gūžių romaninių salotų, 6 vyšninių pomidorų, agurko, 50 g kietojo sūrio, 1 kiaušinio, aliejaus kepti, pipirų, druskos, prieskonių vištienai.

Padažui: 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 2 sūdytų ančiuvių aliejuje, 2 šaukštų citrinų sulčių (gali prireikti ir daugiau), 1 šaukštelio Dižono garstyčių, 1 šaukštelio Worcesterio padažo, 25 g šviežiai tarkuoto parmezano (2 šaukštų), 50 g majonezo (2 šaukštų), 1 šaukšto grietinės, 2 šaukštų vandens.

  • Vištieną įtrinkite druska, pipirais ir prieskoniais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 220 laipsnių temperatūroje 15–20 min.
  • Salotas nuplaukite, nuvarvinkite ir suplėšykite rankomis. Išvirkite kiaušinį, supjaustykite pomidorus ir agurką, o sūrį sutarkuokite.
  • Visus padažui skirtus produktus elektriniu plakikliu sutrinkite iki vientisos masės.
  • Į lėkštę dėkite salotas, pjaustytą vištieną, kiaušinį, pomidorus ir agurkus. Apliekite padažu ir apibarstykite sūriu.
  • Tiekite su šviesia itališka duona.

Su lašiša

Jums reikės: 100 g sūdytos ar rūkytos lašišos, 250 g mėgstamų salotų mišinio, 6 vyšninių pomidorų, agurko, kelių marinuotų kaparėlių, 50 g kietojo sūrio, 1 kiaušinio, aliejaus kepti, pipirų, druskos, prieskonių vištienai.

Padažui: 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 skiltelių česnako, 1 šaukštelio Vorčesterio padažo, 1 šaukšto garstyčių padažo, 1 kiaušinio, 2 šaukštų citrinų sulčių, 1 šaukšto medaus.

  • Kietai išvirkite kiaušinį.
  • Salotas nuplaukite ir nuvarvinkite, sudėkite į lėkštę.
  • Padažui skirtus ingredintus sutrinkite iki vientisos masės.
  • Ant salotų dėliokite lašišos gabalėlius, pjaustytus pomidorus ir agurkus, kiaušinį bei kaparėlius. Viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir apšlakstykite padažu.
  • Tiekite su skrudintomis prancūziško batono riekelėmis.
Receptas: Klasikinės „Cezario“ salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (riekių baltos forminės)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė romaninių salotų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Ančiuvių filė 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukšto šviežiai spaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (pirmo spaudimo)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai maltų pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite įkaitintame aliejuje, kol sukietės ir šiek tiek apskrus.

2. Ant viršaus išspauskite česnako skiltelę, pamaišykite.

3. Skrudintą duoną atvėsinkite. Išvirkite kiaušinius.

4. Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: sudėkite smulkiai pjaustytą ančiuvių filė, išspauskite česnaką, supilkite citrinų sultis, plakdama plona srovele supilkite aliejų, padažą pagardinkite druska ir pipirais.

5. Salotas nuplaukite, suplėšykite ir sudėkite į lėkštes.

6. Apšlakstykite padažu, užberkite skrudintos duonos, atsargiai pamaišykite, sudėkite į keturias dalis pjaustytus kiaušinius, užbarstykite tarkuoto sūrio.

Receptas: Cezario salotos su užpilu
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Salotos: 300.00 g (didesnė gūžė traškių romaninių salotų)
Duona: 4.00 vnt. (4 riekelės itališkos duonos)
Sūris: 150.00 g (parmezano (geriau netarkuoto))
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (minkštai virto kiaušinio trynys - užpilui)
Žuvis: 5.00 vnt. (ančiuviai - užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (keli šlakeliai - užpilui)
Kaip gaminti

1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, uždengusi lėkšte smarkiai papurtykite, kad būtų visiškai sausos.

2. Dideles lėkštes patrinkite perpjauta česnako skiltele, tada dėkite plėšytus romaninės salotos lapelius.

3. Duonos riekeles supjaustykite nedideliais dailiais kubeliais ir trumpai, kad tik išdžiūtų, bet neapskrustų, pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir česnako skiltele. Taip paruošti duonos kubeliai bus kvapūs.

4. Duonos kubelius gerai atvėsinkite – jokiu būdu karštų nedėkite ant salotų lapelių.

5. Kol duonos kubeliai vės, paruoškite užpilą: elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite kiaušinio trynį, ančiuvius, česnako skiltelę, alyvuogių aliejų, Worcesterio padažą. Paruoštą užpilą kelioms valandoms palikite, kad susimaišytų skoniai.

6. Ant salotų lapelių berkite šviežiai tarkuotą sūrį, duonos kubelius ir apliekite užpilu.

Kulinaro patarimas. Šias salotas galite tiekti su ant grotelių kepta vištiena ar lašiša.

Receptas: Tikrosios Cezario salotos
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml (1/2 puodelio - česnakiniam aliejui ir 2 valg. š. - padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (česnakiniam aliejui)
Batonas: 16.00 riekės (Prancūziško - skrebučiams)
Salotos: 3.00 vnt. (ROMAINE)
Parmezano sūris: 75.00 g (Parmigiano Reggiano)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (laimų arba citrinų sultys - padažui)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (1/2 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

ČESNAKINIO ALIEJAUS PARUOŠIMAS 

  1. Česnako skilteles nulupkite ir sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Užpilkite puse puodelio aliejaus. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies apie 3 minutes, kol aplink česnako skilteles aliejus ims burbuliuoti. Sumažinkite ugnį ir leiskite virti apie 10 minučių, kol česnakai paruduos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite kambario temperatūroje apie 45 minutes.

 SKREBUČIŲ PARUOŠIMAS

1. Prancūzišką batoną supjaustykite nestoromis, apie 0,6 cm storio, riekelėmis. Suguldykite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir aptepkite jų paviršių atvėsusiu česnakiniu aliejumi.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 120 ˚C temperatūros. Kepkite apteptas batono riekeles apie 10-15 minučių, kol jos visiškai išdžius, taps sausos.

3. Keptuvėje įkaitinkite česnakinį aliejų. Sudėkite orkaitėje išdžiovintas batono riekeles ir apkepkite iš abiejų pusių, kol riekelės sugers aliejų ir taps gražiai auksinės spalvos. Sudėkite paruoštas riekeles į dubenį ir atidėkite į šalį.

 SALOTŲ PADAŽO PARUOŠIMAS

1. Iš pradžių nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį. Panardinkite kiaušinius ir virkite vieną minutę. Iš karto išjunkite ugnį.

2. Į dubenėlį išspauskite dviejų laimų (arba citrinų) sultis.

3. Į kitą dubenėlį sutarkuokite parmezano sūrį.

SALOTŲ PARUOŠIMAS

1. Pašalinkite nuo romėninių salotų tamsius lapus, o nuo likusių nupjaukite apie 5 cm nuo šerdies. Nuplaukite ir gerai nusausinkite – salotos turi būti visiškai sausos ir traškios. Sudėkite salotas į dubenį. Apšlakstykite jas keliais lašeliais alyvuogių aliejaus. Berkite į dubenį šaukštelį druskos ir šaukštelį maltų juodųjų pipirų. Išmaišykite, kad visi salotos lapai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.

2. Apšlakstykite salotas laimo sultimis ir vorčesterio padažu. Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite salotas, stengsamiesi, kad jos visos tolygiai pasidengtų kreminės tekstūros padažu.

3. Suberkite tarkuotą sūrį ir skrebučius. Ir vėl viską gerai išmaišykite, kad produktai tolygiai pasiskirstytų ir gerai susimaišytų. Visi salotų lapai turi būti pasidengę kreminiu padažu su sūrio drožlėmis.

4. Sudėkite salotų lapus ir skrebučius į lėkštę taip, kad būtų patogu valgyti ir rankomis.

Tekstas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Cezario salotos. Nuo A iki...

 

Receptas: Cezario salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (romaninės)
Duona: 2.00 riekės (baltos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (užpilui)
Ančiuviai: (užpilui) 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - užpilui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų, juodųjų - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį išvirkite taip, kad būtų minkštas – apie 2 min. 
  2. Salotų lapus nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir padėkite į šaldytuvą – išgaruos drėgmės likučiai, salotų lapai taps stangresni ir traškesni.
  3. Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, duoną supjaustykite kubeliais, paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, saikingai apšlakstykite aliejumi ir paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  4. Į plakti skirtą dubenį sumeskite nuluptą kiaušinį, ančiuvius, supilkite citrinos sultis, įmaišykite pipirus ir Vorčesterio padažą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, tada, pildamos plonyte srovele palengva įmaišykite aliejų.
  5. Lėkštę, į kurią dėsite salotas, galite patrinti česnako skiltele – valgant lydės pikantiškas kvapas, tada joje išdėliokite salotų lapus, suberkite duonos kubelius ir užtarkuokite ar sūrio drožtuku padrožkite sūrio.
  6. Salotas apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt