Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Dozė vitaminų

Salotos su pavasario žalumynais
Shutterstock nuotr. / Salotos su pavasario žalumynais
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Vitaminų pilni žali pienių lapeliai bei skaisčiai geltoni žiedai, pirmieji kvepiantys krapai ir petražolės, įvairiausios salotos. Skaninkite šviežiais žalumynais ir žiedais salotas, virkite sriubas! Pastiprinsite žiemos nualintą organizmą natūraliomis priemonėmis.

Pavasarinės salotos su pienių lapais

Jums reikės: 120 g pienių lapų ir keleto žiedų, 70 g agurkų, kietai virto kiaušinio, 0,5 pomidoro, 4–6 žaliųjų alyvuogių, 0,5 citrinos, po kelias šakeles krapų ir petražolių, šaukšto balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Pienių lapelius gerai nuplaukite ir 30 minučių palaikykite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir paskleiskite ant popierinio rankšluosčio apdžiūti.
  • Kiaušinį perpjaukite pusiau, agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, citriną ir pomidorą – skiltelėmis, krapus ir petražoles sukapokite.
  • Dubenyje sumaišykite visas agurkus, pomidorus, pienių lapelius ir alyvuoges, suberkite krapus ir petražoles, pagardinkite druska ir pašlakstykite balzaminiu actu bei aliejumi. Išmaišykite. Į lėkštę dėkite salotų, kiaušinių puseles ir citrinos skiltelių. Puoškite pienių žiedais.

Šiltos bulvių salotos su pienėmis

Jums reikės: 200 g rūkytos šoninės, 4 bulvių, 0,5 svogūno, 2 putpelių kiaušinių, 200 g pienių, 100 ml grietinėlės, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Kietai išvirkite putpelių kiaušinius. Pienių lapelius nuplaukite ir nusausinkite.
  • Šoninę supjaustykite kubeliais, svogūną susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite šoninės kubelius ir pakepinkite. Suberkite svogūnus, išmaišykite ir dar minutę pamaišydami kepkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite kapotus pienių lapelius (keletą lapelių palikite puošti), išmaišykite, uždenkite ir patroškinkite 2–4 minutes.
  • Bulves supjaustykite mažesniais gabaliukais ir sudėkite į keptuvę, supilkite grietinėlę, įberkite druskos ir pipirų. Atsargiai permaišykite. Dėkite į lėkštę bulvių, perpus padalytų putpelių kiaušinių. Puoškite pienių žiedais ir šviežiais lapeliais.

Bolivinių balandų salotos su citrinų užpilu

Jums reikės: 185 g bolivinių balandų, 100 g šviežių burokėlių lapų, 100 g sultenių, 50 g petražolių, 6–8 vyšninių pomidorų, 2 didelių avokadų.

Citrinų užpilui: šaukšto tarkuotos citrinos žievelės, 6 šaukštų citrinų sulčių, 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų baltojo vyno acto, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Sumaišykite visus užpilo produktus.
  • Pomidorus padalykite puselėmis, avokadą nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  • Bolivines balandas išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, sukrėskite į dubenį ir atvėsinkite. Sudėkite petražolių lapelius ir burokėlių lapelius, išmaišykite. Sudėkite avokadą, sultenes ir užpilkite užpilu. Palikite 5 minutėms ir tiekite.

Makaronų salotos su tunu ir gražgarstėmis

Jums reikės: 500 g makaronų, 125 g aliejuje konservuoto tuno, 200 g gražgarsčių, vidutinio raudonojo svogūno, aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, pašlakstykite aliejumi ir lengvai permaišykite. Palikite atvėsti.
  • Pomidorus padalykite puselėmis, gražgarstes sukapokite, svogūną susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite nukoštą ir šakute pertrintą tuną, svogūną, gražgarstes ir pomidorus. Supilkite actą ir aliejų, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei reikia – įpilkite dar aliejaus.

Pienių barščiai

Jums reikės: 600 ml sultinio, 150 g pienių lapų, 150 g rūgštynių, 2 bulvių, morkos, svogūno, 4 kietai virtų kiaušinių, 100 g grietinės, 2 šaukštų aliejaus, druskos pagal skonį.

  • Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir išvirkite sultinyje.
  • Pienių lapus supjaustykite ir perliekite verdančiu vandeniu. Rūgštynes sukapokite. Pienių lapus ir rūgštynes sudėkite į sultinį, įberkite druskos ir virkite 5–7 minutes.
  • Morką stambiai sutarkuokite, svogūną susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite morkas su svogūnais, uždenkite ir troškinkite 3–4 minutes.
  • Sukrėskite į puodą, išmaišykite ir užvirkite.
  • Tiekite su grietine ir kiaušinių puselėmis.
Receptai
Receptas: Kiaulpienės su lašišomis ir smidrais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g (rūkytų lašišų filė)
Salotos: 2.00 vnt. (gūželė salotinių trūkažolių ir keli lapeliai „Ledkalnio“ salotų)
Kiaulpienės: 30.00 g (saujelė lapelių)
Smidrai: 50.00 g (t. y. smidrai; nedidelis ryšulėlis šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 30.00 g (saujelė juodųjų)
Baltos duonos riekelės 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Grūdėtosios garstyčios (padažui) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys padažui)
Kaip gaminti

1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.

2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.

3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.

4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.

6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.

7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Receptai
Receptas: Kiaulpienės su vištiena ir keptomis daržovėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (filė)
Pomidorai: 4.00 vnt. (nedideli)
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonos)
Kiaulpienės: 50.00 g (kelios saujelės lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas sulčių)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožiniai pipirų grūdeliai pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite prieskoniais, kapotu česnaku, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi ir bent dvi valandas palikite, kad pasimarinuotų.

2. Cukinijas, papriką, pomidorus nuplaukite, nusausinkite. Pomidorus perpjaukite per pusę, cukinijas supjaustykite storais griežinėliais, išvalytas paprikas – juostelėmis. Daržoves pagardinkite Viduržemio jūros prieskoniais, apšlakstykite aliejumi.

3. Vištieną ir daržoves iškepkite ant grotelių, dėkite ant lėkštėje paskleistų kiaulpienių lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite rožinių pipirų grūdelių. Galite paskaninti ir citrinų sultimis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Receptai
Receptas: Kiaulpienės su burokėliais ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Migdolai: 20.00 g (pusė saujelės migdolų drožlių)
Kiaulpienės: 30.00 g (lapelių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (ir užpilui 2 valg. š.)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (vaisių skonio)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. citrinų sulčių ir užpilui po šaukštelį citrinų sulčių bei nutarkuotų citrinų žievelių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Užpilui)
Obuolių sirupas; užpilui 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, uždarykite į sandarų indaą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Burokėlius nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais, sudėkite į riebalais pateptą karščiui atsparią kepimo formą.

3. Nedideliame indelyje sumaišykite aliejų, balzaminį actą, citrinų sultis ir raudonėlius. Paruoštu padažu apšlakstykite burokėlių griežinėlius, pašlakstykite apelsino sulčių ir, iki taps traškūs, iškepkite vidutinio karštumo orkaitėje.

4. Atvėsintus burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse. Šalia dėkite obuolių skiltelių, ant viršaus – kiaulpienių lapelių.

5. Migdolų drožles (galite rinktis ir kitus riešutus) pakepinkite, atvėsinkite, užberkite ant salotų.

6. Iš nurodytų ingredientų elektriniu plakikliu paruoškite padažą ir juo apliekite salotas.

 Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).

Receptai
Receptas: Kiaulpienės su džiovintais pomidorais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaulpienės: 40.00 g (šviežių lapelių)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Ridikai: 1.00 vnt. (baltasis)
Sūris: 100.00 g (kieto brandinto)
Kedrinės pinijos: 30.00 g
Aliejus: 4.00 valg. š. (Užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Užpilui šaukštas citrinų sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Užpilui grūdėtųjų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba medaus)
Dilgėlės: 30.00 g (šviežių lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, išimkite ir išdėliokite lėkštėse.

2. Kiaušinius išvirkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais arba skritulėliais ir išdėliokite ant salotų.

3. Džiovintus pomidorus gerai nuvarvinkite, didesnius galite šiek tiek pasmulkinti ir išdėliokite ant salotų.

4. Ridiką nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, pasūdykite, sudėkite į sandarų indą ir pakratykite – dings aitrumas, tada išdėliokite ant salotų.

5. Užberkite specialiu sūrio mentele-gremžtuku smulkinto brandinto sūrio, berkite skrudintų kedrinių pinijų.

6. Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į elektrinį plakiklį. Supilkite aliejų, citrinų sultis ir klevų sirupą, sukrėskite garstyčias. Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gerai atvėsinkite ir užpilkite ant paruoštų salotų.

Receptai
Receptas: Žaliosios bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vienas brokolio žiedynas)
Ridikėliai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
  2. Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
  3. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
  4. Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
  5. Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt