Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Gaminame iš grybų. Net 44 receptai!

Baravykų pintinė
Fotolia nuotr. / Baravykų pintinė
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Savaitgalį socialiniai tinklai mirgėjo nuo nuotraukų su grybų laimikiais. Baravykų, voveraičių ir kitų grybų pilnos pintinės, kibirai ir net bagažinės! Ką su visu tuo gėriu daryti? Štai visas pluoštas idėjų!

Receptai
Receptas: Bulvės su vištienos ir grybų įdaru
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt.
Vištiena: 400.00 g (krūtinėlės)
Grybai: 200.00 g (voveraitės, baravykai)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml (riebi)
Lydytas sūrelis, pvz. "Panemunės pievos" 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sūris: 30.00 g (parmezanas)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Vištienos prieskoniai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išpjaukite vidurį, kad gautumėte valteles.

2. Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais, įtrinkite vištienos prieskoniais ir trumpai palikite, kad prieskoniai įsigertų.

3. Grybus išvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, išvirkite ir gerai nuvarvinkite.

4. Svogūnus, česnakus, morką nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste, suverskite vištieną, apie 7 min. pakepinkite ant didelės ugnies, tada ugnį sumažinkite, suberkite grybus, kapotus žalumynus ir visus nurodytus prieskonius.

5. Kai padažas sutirštės, supilkite grietinėlę ir nuolat maišydama dar truputį pakaitinkite, tada sudėkite lydytą sūrelį.

6. Aliejumi apšlakstytas bulves dėkite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo formą, gausiai krėskite įdaro ir 45 min. pašaukite į karštą orkaitę.

7. Kepimo pabaigoje užberkite tarkuoto parmezano.

Receptai
Receptas: Grikių ir grybų maltinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 2.00 st.
Grybai: 250.00 g (miško)
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt. (virtos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Grikius perrinkite, nuplaukite, kelis kartus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.

2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.

3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus miško grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.

4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jeigu ji per skysta, dar įberkite miltų.

5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arbe be jokių riebalų orkaitėje.

6. Tiekite papuošusi petražolių lapeliais ir citrinos skiltele.

Kulinaro patarimas: jeigu mėgstate apskrudusius kotletukus, prieš kepdamos juos apvoliokite džiūvėsėliuose.

Receptai
Receptas: Pica su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 625.00 g (Tešlai)
Mielės: 6.00 g (Tešlai; sausų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (Tešlai)
Grybai: 500.00 g (Įdarui; šviežių voveraičių)
Vištiena: 300.00 g (Įdarui; filė)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Įdarui)
Sūris: 200.00 g (Įdarui; tarkuoto brandinto)
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (Įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (Įdarui)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (Įdarui)
Vanduo: 1.00 st. (Tešlai; šilto)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai ir įdarui; pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Tešlai; žiupsnelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite tešlą: mieles sumaišykite su žiupsneliu cukraus, užpilkite puse puodelio šilto vandens ir palikite pastovėti.

2. Puodelį miltų dubenyje sumaišykite su druska, tada supilkite mielių mišinį, likusius miltus, vandenį ir aliejų. Užminkykite minkštą tešlą, ją sudėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite stovėti apie valandą, kad pakiltų.

3. Tada tešlą išminkykite, suformuokite norimo dydžio picos pagrindus ir iškočiokite.

4. Vištieną išvirkite garuose, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir suplėšykite šakute.

5. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pakepinkite svieste.

6. Kai voveraitės bus beveik paruoštos, sumeskite vištieną, supilkite grietinėlę ir troškinkite, iki plėšyta vištiena sugers visą skystį ir masė taps tiršta.

7. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su petražolėmis.

8. Ant paruoštos picos tešlos saikingai tepkite pomidorų pastos, krėskite vištienos ir voveraičių, ant viršaus – svogūnų, česnakų ir petražolių mišinio, galiausiai užberkite tarkuoto sūrio.

9. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20–30 min.

Receptai
Receptas: Jautiena su grybų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 300.00 g (minkštos)
Grybai: 200.00 g (Grybų padažui; mėgstamų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Grybų padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Grybų padažui; nutarkuotų citrinos žievelių)
Riešutai: 30.00 g (Grybų padažui; saujelė kedrų)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Grybų padažui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (Grybų padažui; skrudintų)
Sviestas: 2.00 valg. š. (Grybų padažui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (Grybų padažui; natūralaus)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; šviežių)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (Grybų padažui)
Kaip gaminti

1. Jautieną nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, įtrinkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos ir smulkintų rozmarinų mišiniu, suformuokite dailius kepsnius ir 2 val. palikite pastovėti – kad įsigertų prieskoniai. Tada iškepkite juos ant didelės ugnies.       

2. Skrudintus riešutus, kmynus, žoleles ir citrinų žieveles gerai sugrūskite grūstuvėje.

3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Kai jis dailiai pagels, sudėkite smulkintus grybus ir pakepkite, kol grybai suminkštės. Tada sukrėskite riešutų ir žalumynų mišinį, sudėkite garstyčias, supilkite balzaminį padažą, dar kiek pakaitinkite, jei reikia, pagal skonį pasūdykite ir užpilkite ant didkepsnių.

 

Receptai
Receptas: Grybų paštetas
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.5 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 st. (virtų ir 2 nemaži baravykai)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g
Duona: 1.00 vnt. (kelios riekelės mėgstamos)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 80.00 g (norimo skonio lydyto sūrelio, pvz., „Panemunės pievų“)
Kaip gaminti

1. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Kai svogūnai pagels, suverskite virtus grybus, masę pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10 min.

2. Tada sudėkite lydytą sūrelį, suberkite smulkintus čiobrelius, kiek pakaitinkite, masę sukrėskite į plakimui skirtą indą, supilkite balzaminį actą ir išplakite elektriniu plakikliu.

3. Baravykus susmulkinkite, pakepinkite svieste, atvėsinkite ir įmaišykite į paštetą.

4. Paštetą supilkite į plokščią indą ir bent 3 val. palaikykite šaldytuve.

5. Tiekite su skrudintomis duonos riekelėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).   

Receptai
Receptas: Daugiaryžis su baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Rizoto ryžiai 300.00 g
Grybai: 3.00 vnt. (didesni baravykai (galite rinktis ir pievagrybius, jų reikės apie 150 gr.))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Natūralus įvairių grybų sultinys 1.00 l
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Sūris: 1.00 vnt. (pagal skonį šviežiai tarkuoto parmezano (nepadauginkite!))
Vynas: 100.00 ml (sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 arbat. š. (kelios šakelės šviežių šakelių)
Kaip gaminti

1. Baravykus nuvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, apie 10 min. pakepinkite svieste, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

2. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Pirmiausia aliejuje pakepinkite svogūnus, tada suberkite kapotus česnakus, kai jie dailiai pagels, supilkite maždaug trečdalį sultinio, suberkite ryžius ir vis pamaišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ryžiai sugers visą skystį. Tada pilkite vyną, kai ryžiai sugers ir jį – dalį likusio sultinio, kai ir šis susigers, supilkite visą ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, iki ryžiai išsitroškins.

3. Galiausiai į rizotą įmaišykite baravykus, sūrį, krapus, pagardinkite pipirais ir tiekite.

Receptai
Receptas: Grikiai su baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st.
Vištienos sultinys: 2.00 st. (natūralaus)
Grybai: 100.00 g (saujelė šaldytų baravykų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 50.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (kapotų pagal skonį)
Salotos: 2.00 vnt. (keli lapeliai salotinės sultenės)
Kaip gaminti

1. Grikius išvirkite vištienos sultinyje ir palikite, kad išbrinktų.

2. Baravykus atšildykite ir susmulkinkite.

3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.

4. Į svogūnų masę sudėkite baravykus, kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinėlę ir dar kiek pakaitinkite atviroje keptuvėje, kad dalis skysčio nugaruotų.

5. Grikius išdalykite į kelias lėkštes ir užpilkite grietinėlės ir baravykų padažu.

6. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais, su salotinės sultenės lapeliais.

Receptai
Receptas: Lašišų kepsnys su baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašišų kepsneliai 2.00 vnt.
Viskis 50.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sultys marinatui)
Grybai: 100.00 g (šaldytų baravykų)
Porai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 50.00 ml (neriebios)
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies marinatui)
Austrių padažas (marinatui) 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite marinatą: sutarkuokite imbierą, sumaišykite su austrių padažu, garstyčiomis, aliejumi, pagardinkite cukrumi ir citrinų sultimis.

2. Lašišų kepsnelius nuplaukite, nusausinkite, pamerkite į marinatą ir palikite kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.

3. Marinuotą lašišą nuvarvinkite, dėkite ant folijos, kepsnelius apšlakstykite viskiu, apibarstykite citrinų žievelėmis, foliją kruopščiai užsukite ir kepkite ant grotelių apie 6 minutes, tada foliją praskleiskite ir dar porą minučių pakepkite, kad žuvies paviršius šiek tiek apkeptų. Įsidėmėkite: lašišos jokiu būdu negalima perkepti. Gaminant garuose ji bus gatava po 10 minučių, o karštoje orkaitėje iškeps per 7 minutes.

4. Tiekite su svieste troškintais ir grietinėle pagardintais porais ir baravykais.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Receptai
Receptas: Kreminė baravykų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 12.00 vnt. (vidutinio dydžio baravykų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 200.00 ml
Pienas: 1.00 l
Rūkyta šoninė 4.00 riekės
Peletrūnas: 10.00 g (šviežių peletrūnų arba čiobrelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Nuvalykite, nuplaukite ir nuvarvinkite grybus. Supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Paruoškite vištienos sultinį. Nedideliame puode užkaitinkite pieną.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus, nuolat maišydama kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 5 min., kol svogūno gabalėliai taps perregimi. Suberkite miltus ir vis pamaišydama kaitinkite maždaug 3 min. Neleiskite miltams prisvilti ar paruduoti, antraip sriuba įgaus rusvą atspalvį. Nukelkite puodą nuo ugnies, palaukite, kol nustos burbuliuoti, plakdama šluotele pamažu įmaišykite karštą sultinį, supilkite pieną. Išmaišykite, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 10 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Į paruoštą sriubos pagrindą sudėkite smulkintus grybus, suberkite kapotas prieskonines žoleles, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir vis pamaišydama, kad neprisviltų prie dugno, virkite ant silpnos ugnies 8–10 min. Paragaukite, jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Šiaudeliais supjaustykite rūkytą šoninę ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje.

5. Į lėkštę įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite kepintos šoninės, papuoškite šviežio grybo griežinėliu ir peletrūnų šakele.

Verta išbandyti

Kad grybų sriuba būtų dar aromatingesnė, į ją galite įpilti džiovintų grybų nuoviro arba įberti grybų miltelių.

Receptai
Receptas: Grybų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Grybai: 2.00 st. (nuvalytų smulkintų miško grybų ir pusė stiklinės džiovintų baravykų įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Grietinė: 1.00 valg. š. (įdarui)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano, įdarui)
Prieskoninių žolelių mišinys, įdarui 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Džiovintus baravykus 2–3 val. pamirkykite vandenyje.

2. Sukapokite gabalėliais supjaustytus riebalus su miltais ir druska. Supilkite vandenį. Užminkykite kietą tešlą, įvyniokite į plėvelę ir 30 min. palaikykite šaldytuve.

3. Nusunkite džiovintus baravykus ir susmulkinkite.

4. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite ir apkepkite smulkintus svogūnus, išspauskite česnaką. Sudėkite grybus ir smulkintus džiovintus baravykus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Kepkite, kol išgaruos iš grybų išsiskyręs skystis. Nukelkite nuo ugnies.

5. Iš tešlos iškočiokite vieną arba kelis apskritus lakštus, išklokite jais kepimo indelius, subadykite šakute. Kepkite 220 ºC temperatūros orkaitėje maždaug 10 min.

6. Dubenyje suplakite kiaušinius su žiupsneliu druskos, įmaišykite grietinę.

7. Sudėkite grybų įdarą ant pusiau iškepusio papločio, supilkite plaktus kiaušinius, pabarstykite sūriu ir kepkite 15–20 min. vidurinėje orkaitės dalyje.

Receptai
Receptas: Grybų apkepėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (šviežių)
Bulvės: 4.00 vnt. (nedidelės)
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Grietinėlė: 200.00 ml
Vištienos sultinys: 1.00 st. (arba grybų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Grybus supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje, gerai nuvarvinkite.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir aliejų, sudėkite grybus, trumpai apkepkite, įspauskite česnaką, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Bulves nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Sūrį sutarkuokite smulkia trintuve.

4. Jei naudosite šviežius čiobrelius, juos sukapokite. Reikės 2 šaukštelių šviežių arba šaukštelio džiovintų čiobrelių.

5. Apkepėlių indus patepkite sviestu, pabarstykite čiobreliais. Sudėkite grybus, ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius, pabarstykite druska ir čiobreliais, supilkite sultinį ir grietinėlę. Uždenkite indus folija. Pašaukite į 200°C temperatūros orkaitę, kepkite 45 min. Nuimkite foliją, užberkite tarkuoto sūrio ir kepkite dar 15 min.

Receptai
Receptas: Grybų kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 250.00 g (šviežių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š. (avižinių)
Tirpus grybų sultinys 200.00 ml
Avižiniai dribsniai: 100.00 g
Pomidorų tyrė 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Mėtos: 2.00 valg. š. (smulkiai sukapotų šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite sugrūstus česnakus ir kubeliais supjaustytus svogūnus. Kai jie pasidarys skaidrūs, įpilkite 50 ml sultinio, sudėkite nuvalytus ir smulkiai supjaustytus grybus ir 5 min. patroškinkite. Suberkite avižinius miltus ir maišykite, kol jie sugers visą skystį.  

2. Sukrėskite pomidorų tyrę, suberkite avižinius dribsnius. Visą laiką maišant supilkite likusį sultinį. Jei reikia, pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite susmulkintus riešutus, mėtas ir nukelkite nuo ugnies.

3. Iš praaušusios masės formuokite norimo dydžio kotletus, sudėkite į aliejumi pateptą kepimo skardą ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite 20–25 min.  

4. Tinkamiausias garnyras – bulvių košė ir šviežių daržovių salotos.

Patarimas. Jei masė išėjo per tiršta, įpilkite dar šlakelį sultinio, jei per skysta, dar pakaitinkite neuždengtoje keptuvėje, kol sutirštės. 

Receptai
Receptas: Balandėliai su grybų ir svogūnų įdaru
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.0 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (gūžė)
Ryžiai: 250.00 g (biriai virtų arba 100 g nevirtų)
Grybai: 250.00 g (šviežių)
Sviestas: 50.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Tirpus grybų sultinys 2.00 st.
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kopūstų lapus paruoškite kaip paprastiems balandėliams: išpjaukite kotą, 5–7 min. visą gūžę pavirkite sūdytame vandenyje, paskui atšaldykite dubenyje su šaltu vandeniu ir išskirstykite atskirais lapais.

2. Paruoškite įdarą: smulkiai sukapotus svogūnus pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabaliukai pasidarys skaidrūs, sudėkite susmulkintus grybus ir dar kelias minutes pakepinkite.

3. Ataušusius grybus sumaišykite su susmulkintais petražolių lapeliais, ryžiais, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Ant kopūstų lapų dėkite po šaukštą įdaro ir suvyniokite. Paruoštus balandėlius sudėkite į likusiais kopūstų lapais išklotą puodą, supilkite sultinį ir uždengus troškinkite ant mažos ugnies 20–30 min.

5. Patiekite su grietinės ar kitokiu mėgstamu padažu.  

Receptai
Receptas: Bulvių pyragas su grybų paštetu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (virtų su lupenomis - tešlai)
Manai: 5.00 valg. š. (tešlai)
Sviestas: 240.00 g (2 valg. š. tešlai ir 1 pakelis įdarui)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 tešlai ir 4 įdarui)
Bulvių prieskoniai (pagal skonį - tešlai) 1.00 žiupsnelis
Grybai: 1.00 st. (virtų džiovintų - įdarui)
Svogūnai: 3.00 vnt. (įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - įdarui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite grybų įdarą: svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Kai svogūnai pasidarys permatomi, sumeskite mėsmale sumaltus grybus, virtus kiaušinius. Masę pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, apie 8 min. pakepinkite ir palikite, kad atvėstų.

2. Kol grybų paštetas auš, paruoškite bulvių tešlą: bulves nulupkite, sugrūskite, sudėkite sviestą, suberkite manų kruopas, įmaišykite kiaušinį ir užminkykite tešlą.

3. Ant karščiui atsparaus indo dugno krėskite sluoksnį bulvių masės, tolygiai paskirstykite paštetą ir vėl krėskite likusią tešlą.

4. Pyragą su grybų paštetu kepkite karštoje orkaitėje apie 30 min.

Receptai
Receptas: Voveraičių - daržovių troškinys „smėliniuose“ krepšeliuose
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (150 g tešlai ir 50 g įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Majonezas: 1.00 valg. š. (kupinas šaukštas - tešlai)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Grybai: 500.00 g (apvirtų voveraičių - įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Salierai: 1.00 vnt. (gabaliukas stiebo - įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (ritinėlio cukinijos ar gabaliuko moliūgo - įdarui)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (mažesnis - įdarui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (žalių - įdarui)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žalių - įdarui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (žalių ar džiovintų - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis - įdarui)
Grietinė: 1.00 valg. š. (įdarui)
Aliejus: 50.00 ml (įdarui)
Sūris: 100.00 g (fermentinio surio "Džiugas" - įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltuose sukapokite sviestą, įberkite kmynų, po trupučiuką druskos ir cukraus, įminkykite majonezą ir kiaušinį. Valandai tešlą padėkite į šaldytuvą.

2. Visas daržoves, taip pat prieskonines žoleles, susmulkinkite. Jas apkepkite ant silpnos ugnies svieste - kad šiek tiek suminkštėtų. Suberkite į daržoves prieskonius, druską, smulkintas voveraites, sudėkite grietinę, šiek tiek pakaitinkite ir palikite, kad atvėstų.

3. Kai troškinys atvėsta, galima gaminti krepšelius - tešlą iškočiokite ant aliejuoto stalo, supjaustykite kvadratais. Ant kiekvieno dėkite po šaukštą troškinio, kraštelius suklijuokite ir dėkite į skardą, pateptą aliejumi.

"Aš kepiau apie 35 min. Iš pradžių buvau pridengusi kepimo popieriumi. Į kepimo pabaigą nudengiau ir kiekvieną krepšelį greitai apibarsčiau smulkintu sūriu.

Namiškiai sakė, kad trapūs, "smėliniai" krepšeliai labai tinka prie neseniai iš Dzūkijos smėlynų parkeliavusių voveraičių!"

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Receptai
Receptas: Kaimiška grybų sriuba su moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mėsos sultinys: 3.00 l (naminio)
Moliūgai: 300.00 g (nulupto)
Grybai: 200.00 g (voveraičių arba kitokių)
Sūdyti lašiniai 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė žalių)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Pakepinkite supjaustytus lašinukus. Spirgučius išgraibykite, o likusiuose riebaluose apkepkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir smulkintą svogūną.

2. Į verdantį vandenį suberkite voveraites, apkepintą moliūgo ir svogūnų masę, kubeliais pjaustytas bulves, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir virkite apie 0,5 val.

3. Išpilstykite sriubą į lėkštes, pagardinkite spirgučiais, papuoškite petražolėmis.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Receptai
Receptas: Grybų blyneliai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 500.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š. (bulvių krakmolo)
Miltai: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nusunkite išvirtus grybus ir sumalkite mėsmale. Paskui į juos įmuškite kiaušinius, suberkite bulvių krakmolą ir miltus.

2. Tešlą išmaišykite ir, įpylę šlakelį alyvuogių aliejaus į keptuvę, kepkite blynelius.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptai
Receptas: Lęšių sriuba su voveraitėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Grietinėlė: 20.00 ml
Grybai: 1.00 st. (virtos voveraitės)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (švieži pagal skonį)
Grietinė: 3.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į verdantį daržovių sultinį sudėkite pjaustytas bulves, morkas ir virkite 10 minučių. Suberkite lęšius, paskaninkite pipirais, druska, mairūnais ir virkite dar 15–20 minučių.

2. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite ir elektriniu plaktuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės, statykite ant ugnies ir vėl užvirkite.

3. Sriubą pilkite į lėkštes, įdėkite po saujelę voveraičių, šaukštelį grietinės ir užbarstykite šviežių mairūnų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Karšti pyragėliai su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepti)
Grybai: 400.00 g (įdarui virtos voveraitės)
Grietinėlė: 250.00 ml (įdarui riebi)
tepamas lydytas sūrelis su grybais įdarui 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkinti įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (įdarui citrinos sultys (keli lašai))
Karis: 4.00 g (įdarui pagal skonį, nebūtina)
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite ir iš jos išspauskite apskritimus (lyginį skaičių). Pusę apskritimų aptepkite kiaušinio plakiniu, o kitų viduryje išspauskite mažesnį apskritimą taip, kad uždėjus ant apteptų apskritimų išeitų krepšelis. Viršų taip pat aptepkite kiaušiniu.

2. Sudėkite krepšelius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių arba kol krepšeliai pakils ir gražiai parus.

3. Pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir apkepkite, kol suminkštės. Suberkite voveraites, sudėkite sūrelį, grietinėlę, pipirus, druską ir prieskonius. Troškinkite ant mažos ugnies 8–10 minučių. Baigdami troškinti įlašinkite kelis lašus citrinų sulčių.

4. Karštą įdarą supilstykite į krepšelius ir tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Vištienos kepenėlių ir džiovintų baravykų paštetas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (15 g - grybų masei)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vištų kepenėlės: 400.00 g (šviežios)
Grybai: 50.00 g (džiovinti baravykai ar kitokie grybai)
Brendis: (galima keisti viskiu) 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (nepilnas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje, kol suminkštės.

2. 100 g sviesto ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką.

3. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi.

4. Suberkite nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus. Gerai išmaišykite.

5. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos, kadangi kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą. Viskas! Nė minutėlės ilgiau, nes perkepusios kepenys įgauną labai nemalonų – netgi kartų – skonį.

6. Supilkite brendį, garstyčias, įberkite druskos ir pipirų, dar sykį išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

7. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia – įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto – pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą. Kitu atveju paštetas bus kiek sunkiau tepamas, bet skonis nuo to tikrai nenukentės.

8. Paštetą supilkite  į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite  ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Ypač skanu su raugintais agurkėliais.

Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne. Uždenkite maistine plėvele, laikykite šaltai.

Receptas iš tinklaraščio „Žiupsnelis druskos“

Receptai
Receptas: Moliūgų sriuba su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Moliūgai: 1500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vermutas: 2.00 valg. š. (baltas)
Daržovių sultinys: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt.
Grybai: 150.00 g (voveraitės)
Sviestas: 30.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml
Kaip gaminti

1.Moliūgą perpjaukite pusiau ir šaukštu išvalykite sėklas. Puses supjaustykite riekėmis ir nulupkite. Minkštimą supjaustykite stambiais gabaliukais.

2.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūną ir moliūgo gabaliukus pakepinkite su šaukštu aliejaus, supilkite vermutą, sultinį, užvirinkite ir virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių.

3.Išgriebtus moliūgus pertrinkite pro sietelį ir sukrėskite atgal į sriubą. Pagardinkite druska, pipirais ir išspaustomis apelsinų sultimis. Voveraites nuvalykite ir šiek tiek apkepinkite likusiame aliejuje ir svieste.

4.Pagardinkite pipirais ir druska. Sriubą išpilstykite į pašildytus dubenėlius. Užpilkite po šaukštą grietinėlės, įdėkite grybų, pabarstykite pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Traškūs ryžių lakštai su voveraičių įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 30.00 g (12 lakštų - galima nusipirkit parduotuvėje)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Grybai: 200.00 g (šviežių voveraičių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (didelė)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š.
Padažas: teryaki 1.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 st. (kepti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (daržovėms apkepti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 100.00 g (malti)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasiruoškite įdarą. Supjaustykite šiaudeliais morką ir svogūną ir apkepkite juos su apvirtomis voveraitėmis bei česnaku. Apkepę daržoves, įpilkite sojų, paskui teryaki padažo. 

2. Ryžių lakštą kelioms sekundėms pamerkite į šiltą vandenį, kad suminkštėtų. Stalo paviršių patepkite aliejumi, ant jo dėkite ryžių lakštą, ant lakšto – paruoštą įdarą. Lakštą suvyniokite kaip lietinį blyną.

 3. Išplakite kiaušinį. Suvyniotą ryžių lakštą su įdaru pamerkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje, kol apskrus. Skanaus!

Receptai
Receptas: Grybų apkepas su obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 200.00 g (švieži baravykai)
Bulvės: 200.00 g
Obuoliai: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 g (nedidelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š. (riebi)
Grietinėlė: 100.00 ml
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 5.00 g (švieži - arba mairūnai)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Į sviestu išteptą kepimo indą sudėkite plonomis riekelėmis supjaustytas nuskustas bulves. Jas iš karto truputį apibarstykite druska. Ant bulvių eilėmis dėkite nulupto obuolio riekeles ir grybus (grybų prieš tai nereikia virti). Pabarstykite druskos, juodųjų pipirų ir suberkite dalį susmulkintų čiobrelių.

2. Dubenyje iki purumo suplakite kiaušinius, grietinę ir grietinėlę. Į šį mišinį sudėkite susmulkintą svogūną ir česnaką, įpilkite citrinos sulčių, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir sudėkite likusią dalį čiobrelių. Šį tirštą padažą užpilkite ant bulvių ir grybų su obuoliais.

3. Apkepą įdėkite į 180 ºC įkaitintą orkaitę ir apie 35 min. kepkite.  

Receptai
Receptas: Bulvių ir voveraičių apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (virtos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kumpis: 100.00 g
Pienas: 200.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grybai: 300.00 g (voveraitės)
Sūris: 100.00 g (tarkuotas fermentinis)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja (šviežios)
Kaip gaminti

1.Į įkaitintą keptuvę dėkite nuvalytus grybus, apkepkite, sudėkite pjaustytą kumpį ir žiedais pjaustytus svogūnus. Viską lengvai apkepkite.

2.Išplakite kiaušinius, sumaišykite su pienu. Apkeptą grybų mišinį dėkite į skardą, išteptą sviestu, ant viršaus – virtas bulves, pjaustytas riekelėmis.

3.Viską užpilkite plakiniu, pagardinkite druska ir pipirais. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 15–20 minučių.

4.Apkepą tiekite pabarstytą smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Grybų ir bulvių apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (su lupenomis virtos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Porai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š. (ir dar šiek tiek kepimo formai patepti)
Pomidorai: 100.00 g (vyšniniai)
Pievagrybiai: 250.00 g (nedideli)
Grietinė: 150.00 ml
Grietinėlė: 150.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuotas fermentinis)
Kaip gaminti

1.Bulves nulupkite ir supjaustykite 0,5 centimetro storio griežinėliais. Porą nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite centimetro storio žiedais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apie 3 minutes pakepinkite porus. Pabarstykite druska ir maltais pipirais. Nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.

2.Vyšninius pomidorus nuplaukite ir padalykite į keturias dalis. Grybus nuplaukite, nuvalykite, perpjaukite pusiau ir apkepinkite su sviestu. Grietinę išsukite su garstyčiomis, sumaišykite su plaktais kiaušiniais ir grietinėle.

3.Pabarstykite druska ir pipirais. Keraminę kepimo formą ištepkite sviestu, joje išdėliokite bulvių griežinėlius, ant jų sukrėskite kepintus porus, pramaišiui išdėliokite vyšninius pomidorus ir grybus.

4.Viską užpilkite kiaušinių mase ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite 35–40 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Kiaulienos guliašas su baravykais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Prieskoniniai žalumynai: 100.00 g (morkų, salierų lapkočių ir svogūnų laiškų)
Sviestas: 2.00 valg. š. (ir 2 valg. š. tepusis riebalų mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės)
kadagių uogos 2.00 vnt.
Vynas: 500.00 ml (baltas)
Grybai: 300.00 g (jauni baravykai arba šilbaravykiai,)
Aliejus: 30.00 ml
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Kaip gaminti

1.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas, salierų lapkočius ir svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.

2.Keptuvėje išlydykite riebalus, sudėkite gabaliukais pjaustytą mėsą ir gerai apkepinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite morkas, salierus, svogūnų laiškus ir kepinkite 2 minutes. Įmaišykite pomidorų pastą, laurų lapelį, čiobrelius ir kadagių uogas.

3.Supilkite 400 ml vyno ir uždengę troškinkite apie 40 minučių. Jei reikia, dar įpilkite vyno. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus ir kepinkite 3–4 minutes.

4.Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite sviestą, petražoles ir kaitinkite, kol sviestas išsilydys. Į lėkštes dėkite guliašo, ant viršaus – keptų grybų. Tiekite su bulvių koše.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Mėsos ir grybų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (kiaulienos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (tarkuotas fermentinis)
Grybai: 1.00 st. (konservuoti)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 1.00 st. (0,5 st.)
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 250.00 g (tinka ir mielinė)
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite, iškočiokite ir įklokite į išardomą kepimo skardą. Tešlą įklokite taip, kad uždengtumėte ir kraštus. Faršą apkepkite su smulkintais svogūnais, morkomis ir grybais, pagardinkite žolelėmis, pipirais ir druska.

2. Į pravėsusį faršą suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir išmaišykite. Sudėkite faršo mišinį ant tešlos. Kiaušinius išplakite su pienu, paskaninkite pipirais, druska, žolelėmis ir užpilkite ant faršo. Pyragą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 25–30 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptai
Receptas: Kreivabudžių kepsneliai su voveraičių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 750.00 g (500 didokų kreivabudžių galvučių - kepsneliams ir 250 voveraičių - padažui)
Miltai: 60.00 g (kepsneliams)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 - kepsneliams ir 2 tryniai - padažui)
Džiūvėsiai: 60.00 g (maltų - kepsneliams)
Tepusis riebalų mišinys: (padažui) 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Grietinėlė: 200.00 g (35 % riebumo - padažui)
Daržovių nuoviras: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kreivabudžių galvutes nuvalykite ir nuplaukite. Pavoliokite miltuose, paskui pamirkykite plaktuose kiaušiniuose ir pavoliokite džiūvėsiuose.

2. Voveraites nuplaukite ir pakepinkite pusėje kiekio riebalų. Pasūdykite, pabarstykite pipirais.

3.Iš citrinos išspauskite sultis. Ant mažos ugnies lėtai užvirinkite grietinėlę. Maišant į ją supilkite citrinos sultis. Į padažą įmaišykite daržovių nuovirą, po žiupsnelį druskos, pipirų. Tris šaukštus karšto citrininio padažo išsukite su kiaušinių tryniais ir įmaišykite į visą padažą. Sudėkite voveraites ir pašildykite.

4. Kreivabudes kepkite iš abiejų pusių likusiuose riebaluose, kol gražiai parus, pasūdykite. Iškart patiekite su voveraičių padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Grybų duona
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 270.00 g (150 g kvietinių ir 120 g visadalių kvietinių)
Kepimo milteliai: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pievagrybiai: 200.00 g (pjaustytų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kefyras: 125.00 ml
Pienas: 2.00 arbat. š.
Parmezano sūris: 2.00 valg. š. (arba saulėgrąžų apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite paprastus ir visadalius kvietinius miltus, kepimo miltelius, druską ir išmaišykite.

2. Sudėkite petražoles ir dar sykį gerai išmaišykite.

3. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnų laiškus, grūstą česnaką, minutę pakaitinkite. Sukrėskite ir pjaustytus pievagrybius, kaitinkite dar porą minučių. Palikite ataušti.

4. Grybų ir svogūnų mišinį sumaišykite su plaktu kiaušiniu, tada įpilkite kefyro.

5. Gautą masę sukrėskite į dubenį su miltų mišiniu. Gerai išmaišykite.

6. Tešlą perkelkite ant miltais apibarstyto stalo ir suformuokite 15 cm skersmens paplotį. Padėkite jį ant kepimo popieriumi išklotos skardos (galite ir tiesiai ant skardos) ir miltuotu peiliu supjaustykite į 8 lygias dalis – tarsi dalytumėte tortą aštuoniems.

7. Papločio gabalėlius aptepkite pienu, pabarstykite pamezanu arba saulėgrąžomis (galite ir vienu, ir kitu). 175 laipsnių orkaitėje kepkite 25–30 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Grybų tyrė ir ekstraktas sriuboms gardinti
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įvairių miško)
Druska: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (ant šaukštelio galo)
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir nuplaukite. Į emaliuotą puodą įpilkite pusę stiklinės vandens, suberkite druską ir citrinų rūgštį, užvirkite. Sudėkite grybus ir ant mažos ugnies virkite 30 minučių, virdami po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens. Nugriebkite putas.
  2. Išvirusius grybus nusunkite, sunką atidėkite į šalį, o grybus sumalkite mėsmale. Nuspauskite.
  3. Išspaustas sultis sumaišykite su nuoviru, supilkite į emaliuotą puodą ir virkite, kol skysčio sumažės perpus.
  4. Sumaltus grybus dar karštus sukrėskite į nedidelius stiklainiukus, maždaug per pirštą nuo viršaus palikite tuščią, dėkite į puodą su labai karštu vandeniu ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
  5. Grybų ekstraktą supilkite į nedidelį stiklainiuką ar buteliuką ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Daugiaryžis su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g („Arborio“)
Vanduo: 450.00 ml (verdančio)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis ekologiško)
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grybai: 1.00 vnt. (1 litras)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, užpilkite šaltu vandeniu, palikite 10 minučių.
  2. Išgriebkite nuplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite. Didesnes voveraites pasmulkinkite.
  3. Prikaistuvyje išlydykite šaukštą sviesto, įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite vieną smulkintą svogūną, kepinkite, kol pagels. Suberkite voveraites, ugnį sumažinkite. Kaitinkite apie 8 minutes.
  4. Iš voveraičių išsiskyrusį skystį nupilkite – grybai bus traškūs. Netroškinkite jų ilgiau kaip 10 minučių, nes bus guminiai.
  5. Kitame puode įkaitinkite šaukštą aliejaus ir šaukštą sviesto (kol kaista, į indą su vedančiu vandeniu įmeskite sultinio kubelį). Suberkite likusius smulkintus svogūnus. Maišydami kepinkite apie porą minučių. Suberkite sausus ryžius, maišydama trumpai paskrudinkite.     
  6.   Svogūnus ir ryžius galite kepinti žemės riešutų aliejuje – įgaus pikantišką prieskonį.
  7. Įpilkite porą samtelių sultinio, samtelį sauso baltojo vyno, išmaišykite. Sumažinkite ugnį, kaitinkite, kol sugers skystis (dažnai nemaišykite, antraip ryžiai pakeis formą, sulips). Supilkite likusį sultinį bei vyną, kaitinkite, kol susigers į kruopas (ryžiai turi šiek tiek suminkštėti, bet likti traškus).
  8. Daugiaryžiui su voveraitėmis gaminti tiks grybų sultinys (valgis bus intensyvesnio grybų skonio).
  9. Kruopas atsargiai išmaišykite medine mentele, kad atsiskirtų viena nuo kitos. Sudėkite troškintas voveraites, atsargiai viską sumaišykite (jeigu grybai atvėsę, puodą su valgiu dar porą minučių palaikykite ant silpnos ugnies).
  10. Pagamintą daugiaryžį galima saikingai apšlakstyti nerafinuotu alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu.                 
  11. Negailėkite kvapių žolelių Į lėkštes sukrėstą daugiaryžį gausiai apibarstykite šviežiais mulkintais krapais, petražolėmis.   
Receptai
Receptas: Šviežių ir džiovintų baravykų sriuba
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 600.00 g (0.5 l - šviežių ir saujelė džiovintų baravykų)
Sultinys: 500.00 ml (natūralaus vištienos ar daržovių)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 150.00 ml
Maskarponės sūris: 200.00 g (4 valg. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotų, pagal skonį)
Riešutai: 1.00 valg. š. (maltų)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus grybus užmerkite nedideliame kiekyje vandens ir palikite 3 valandas, kad išmirktų.
  2. Tada nuspauskite ir supjaustykite kubeliais, bet skysčio neišpilkite. 
  3. Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į puodą su vištienos sultiniu ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
  4. Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, kol dailiai pagels, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto, tada suberkite džiovintus grybus, apie 10 min. patroškinkite ir suverskite į puodą su bulvėmis.
  5. Ten pat supilkite nuo džiovintų grybų likusį skystį. Sriubą užvirinkite, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, apie 10 min. pavirkite.
  6. Suberkite čiobrelius, įmaišykite grietinėlę, maskarponę, kelias minutes pakaitinkite ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  7. Šviežius baravykus nuvalykite, šiek tiek pasmulkinkite, pasūdykite, pagardinkite druska ir pipirais, pakepinkite likusiame svieste, apibarstykite kapotomis petražolėmis, maltais riešutais ir po lygiai išdalykite į dubenėlius su sriuba.
Receptai
Receptas: Vištiena su voveraičių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g
Šoninė: (4 juostelės rūkytos) 4.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį padažui ir vištienai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės - košei)
Sviestas: 3.00 valg. š. (1 - košei ir 2 padažui)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (košei)
Grybai: 200.00 g (voveraičių - padažui)
Grietinė: 200.00 g (mažą indelį - padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais, išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir sutrinkite su sviestu. Suberkite kaparėlius ir išmaišykite.
  2. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, didesnes perpjaukite per pusę, 10 min. virkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite ir nuvarvinkite.
  3. Svieste pakepinkite smulkintą svogūną, voveraites, berkite pipirų ir druskos, sukrėskite grietinę ir viską išmaišykite.
  4. Vištos krūtinėles supjaustykite, įtrinkite aliejumi, pipirais, česnakais, druska, sojų padažu ir valandą marinuokite.
  5. Į kiekvieną vištienos gabalėlį krėskite košės, jį susukite voleliu, apjuoskite šonine, dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 20 min. Suktinukus tiekite su voveraičių padažu.
Receptai
Receptas: Voveraičių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 350.00 g (voveraičių)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt. (aliejuje saulėje džiovinti)
Sviestas: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kukurūzai: 1.00 valg. š. (miltų)
Vištienos sultinys: 800.00 ml
Grietinėlė: 100.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Grietinė: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Kaip gaminti
  1. Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes  smulkiai supjaustykite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu.
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir susmulkinkite.  Troškintuve ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus.
  3. Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kukurūzų miltais ir nuolat maišydama kepinkite apie 10 minučių.
  4. Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite apie 12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite su tryniu išplaktą grietinę. Sriubą tiekite pagardinusi kapotomis petražolėmis.
Receptai
Receptas: Šviežių bulvių blynai su žalumynais ir voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Salierai: 1.00 vnt. (ryšulėlis lapų)
Grybai: 500.00 g (0.5 l - voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite bulvių trintuve. Kartu įtarkuokite 1 svogūną.   
  2. Prieskonines žoleles (galite naudoti ir kitas Jūsų mėgstamas žoleles) susmulkinkite.
  3. Į tarkį įmuškite kiaušinius, sudėkite žalumynus (nepagailėkite, žalumynų turi būti daug), druską, pipirus, (galima įdėti kelis šaukštus miltų), viską išmaišykite. 
  4. Įkaitintoje keptuvėje, aliejuje, kepkite blynukus.   
  5. Kitoje keptuvėje, su trupučiu aliejaus, pakepinkite voveraites.
  6. Kai voveraitės išsitroškina, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir dar pakepkite.
  7. Pabarstykite druska, pipirais, pilkite grietinėlę.  

Skanaus!

Recepto autorė Vita Klišaitienė

Receptai
Receptas: Karališka kiaušinienė su voveraitėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Grybai: 500.00 g (0.5 l - voveraičių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 1.00 st. (0,5 - tarkuoto, brandinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepkite svieste, kol dailiai pagels ir suminkštės. 
  2. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite. Jeigu yra didesnių, jas perpjaukite per pusę.
  3. Grybus suberkite į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kiaušinius įmuškite į plakimo dubenį, ten pat supilkite grietinėlę, įspauskite česnako skilteles, suberkite sukapotas petražoles, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
  4. Viską labai gerai išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
  5. Kiaušinių plakinį pilkite į keptuvę ant voveraičių ir vis pamaišydama kepkite, kol kiaušiniai sukietės.
  6. Tuomet ant viršaus užberkite sūrio, palaukite, kol išsilydys, viską dar kartą gerai išmaišykite ir iš karto patiekite.
  7. Gardu valgyti su sviestu aptepta skrudintos itališkos duonos riekele.
Receptai
Receptas: Lietiniai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanduo: 2.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Grybai: 300.00 g (džiovinti baravykai (tiks ir kitokie džiovinti grybai))
Svogūnai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį, 1 valg. š. aliejaus, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).
  2. Džiovintus grybus pamirkykite 1-2 val. šaltame vandenyje, paskui apie 20 min. pavirkite. Grybus sumalkite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sukrėskite smulkintus svogūnus, šiek tiek pakepinkite. Tada sukrėskite maltus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar pakepinkite nuolat pamaišydama.
  4. Krėskite įdaro ant lietinio, sulankstykite vokeliu ar susukite į volelį. Dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol lietiniai gražiai apskrus.
Receptai
Receptas: Mėsos ir grybų įdaras virtiniams
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (virta)
Grybai: 1.00 st. (apvirti, švieži)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1–2)
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtą kiaulieną sumalkite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
  3. Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Receptai
Receptas: Lašiša su imbierais ir baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 2.00 vnt. (šaldyti baravykai)
Lašiša: 300.00 g (filė)
Kopūstai: 1.00 vnt. (trečdalis kiniško)
Avokadai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 citrina ir 0,5 arbat. š. nutarkuotų žievelių)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krienai: 1.00 valg. š.
Viskis: 30.00 ml
Kaip gaminti
  1. Pirmiausiai paruoškite lašišą: ją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkit į plokščią indą, pagal skonį pabarstykite druska, cukrumi  ir apliekite marinatu, paruoštu iš tarkuotų imbierų, pusės citrinos sulčių, nutarkuotos citrinos žievelės, viskio, 2 šaukštų aliejaus ir krienų.
  2. Indą su lašiša uždenkite maistine plėvele ir bent per naktį pamarinuokite.
  3. Kininį kopūstą išskirstykite lapais ir pakepinkite šaukšte aliejaus.
  4. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  5. Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, kiek pasmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  6. Dar šaltus baravykus supjaustykite plonyčiais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi, berkite druskos, pipirų, jeigu norite, galite labai saikingai užspausti citrinos sulčių.
  7. Į lėkštes dėkite kininio kopūsto lapų, lašišų gabalėlių ir baravykų griežinėlių.
  8. Ant viršaus paskleiskite avokado griežinėlių.
  9. Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko). 

 

Receptai
Receptas: Grybų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grietinėlė: 200.00 g (35 proc. riebumo)
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 4.00 vnt. (lakštų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grybai: 400.00 g (virtų, reikės tokio kiekio, kad užtektų iškloti tešlą)
Faršas: 300.00 g (kepto paukštienos, reikės tokio kiekio jog užtektų iškloti tešlą.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Skardos dugną išklokite kambario temperatūros tešlos lakštais.
  2. Kiaušinius šakute išplakite su grietinėle, druska ir prieskoniais.
  3. Ant tešlos lakštų juostelėmis išklokite faršą ir grybus.
  4. Užpilkite paruoštą grietinėlę, jei dar liko tešlos lakštų supjaustykite juostelėmis ir užklokite būsimo sočiojo pyrago viršų. Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min.
  5. Greita, sotu ir paprasta.

Receptą atsiuntė Daiva S., Tauragė

Receptai
Receptas: Trinta miško grybų sriuba su sūriu ir čiobrelių žiedais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Grybai: 500.00 g (apvirtų miško grybų)
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinių)
Sūris: 50.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintos čiobrelių viršūnėlės su žiedais)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Imkite puodą į jį įpilkite sultinį, sudėkite kubeliais susmulkintas bulves.
  2. Į keptuvę pilkite aliejaus ir jame apkepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol tampa minkšti ir auksiniai.
  3. Prie svogūnų berkite grybus ir lauro lapus, pipirus, muskato, čiobrelių šakeles.
  4. Dar 5 min. pakepkite ir prieskoninės žolelės ištraukite lauk.
  5. Kai bulvės apverda (maždaug po 10 min. virimo), suberkite apkeptus grybus ir svogūnus.
  6. Pamaišykite, įberkite tarkuoto sūrio.
  7. Kai bulvės visiškai išverda, sriubą sutrinkite, įberkite pagal skonį druskos ir užbalinkite grietinėle.
  8. Valgoma su juoda rugine duona arba skrebučiais.

Receptą atsiuntė Ieva K.

Receptai
Receptas: Maži „kugeliukai“ su baravykais čenakinėse
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Pienas: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Šoninė: 100.00 g (kiaulienos)
Grybai: 500.00 g (baravykai švieži arba šaldyti (tiks ir kiti mėgstami grybai))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Kaip gaminti

Pasiruošiame įdarą :

  1. Įpilkite į keptuvę šlakelį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite kubeliais pjaustytą šoninę.
  2. Dėkite į keptuvę svogūną.
  3. Sudėkite pjaustytus šviežius grybus (jei šaldyti, staigiai išimtus atšildome šalto vandens vonelėje ir iškart nuspaudę vandenį dedame į karštą keptuvę ).
  4. Kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apkeps grybai.  Įdaras paruoštas.

Gaminame bulvių masę:

  1. Sutarkuokite bulves.
  2. Pieną užvirinkite ir supilkite į tarkius, pagardinkite druska pagal skonį.
  3. Į čenakines pilkite sluoksnį tarkių, tuomet dėkite sluoksnį keptų baravykų, ir vėl sluoksnį tarkių.
  4. Dėkite čenakines į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Dėkite be dangtelių („kugeliukai“ kyla, tad kils su dangteliu; be to, kur kas skaniau, kai apskrunda viršus). Kepkite apie pusantros valandos.   

Skanaus!

Receptą atsiuntė Rūta B.

Receptai
Receptas: Raudonųjų pupelių ir grybų kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Konservuotos pupelės: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grybai: 1.00 st.
Petražolės: 1.00 sauja
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Džiūvėsiai: 0.50 st.
Krakmolas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 30.00 ml
Kaip gaminti
  1. Pupeles nuvarvinkite ir suberkite į maisto smulkintuvo indą.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštelį aliejaus ir suberkite griežinėliais supjaustytus grybus. Pakepinkite, kol suminkštės. Susmulkinkite svogūną ir česnakus, sužerkite jų gabalėlius. Dar minutę patroškinkite.
  3. Visą keptuvės turinį suverskite į indą su pupelėmis. Suberkite petražoles, džiovintas žoleles, krakmolą, druską, pipirus ir sutrinkite į vienalytę masę.
  4. Atsargiai išimkite peiliuką iš smulkintuvo ir sudrėkintais delnais (masė gana lipni) formuokite pasirinkto dydžio kukulius. Apvoliokite džiūvėsėliuose.
  5. Švarioje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, sudėkite maltinukus ir iškepkite iš abiejų pusių.
  6. Šie kukuliai labai sotūs, tad jokio kaloringo garnyro jiems ir nereikia. Pakaks šviežių daržovių.
Receptai
Receptas: Moliūgų virtiniai su baravykų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 st. (Trintas keptas)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 st.
Kukurūzų miltai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (Tarkuotas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (Malti)
Grybai: 4.00 vnt. (Baravykai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Čiobreliai: 1.00 sauja (Šviežūs)
Kietasis sūris: 100.00 g (Tarkuotas)
Kaip gaminti
  1. Užminkykite tešlą. Nusunktą keptų moliūgų tyrę sumaišykite su kiaušinio tryniu, druska ir prieskoniais, maišydami po truputį į ją suberkite miltus ir užmaišykite prie rankų nelimpančią tešlą. 
  2. Ant kepimo popieriaus paberkite kukurūzų miltų ir iš tešlos formuokite nedidelius virtinius. Iškočiokite ilgas „gyvačiukes“ ir jas supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kad neliptų prie rankų ir kepimo popieriaus, apibarstykite kukurūzų miltais.
  3. Dideliame puode užkaiskite vandenį, pasūdykite ir, kai užvirs, sumeskite paruoštus moliūgų virtinius. Virkite, kol iškils į paviršių. Kiaurasamčiu išgriebkite.
  4. Kol virtiniai verda, pagaminkite grybų padažą. Baravykus švariai nuvalykite ir supjaustykite. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepkite smulkintus česnakus, suberkite pjaustytus grybus. Apkepusius gardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, čiobreliais. Ten pat sudėkite nuvarvintus virtinius, išmaišykite ir trumpai pašildykite.
  5. Prieš patiekdami apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt