Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Gaminame su žalumynais

Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Mariaus Žičiaus nuotr. / Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Gaivi pavasario žaluma diktuoja ir valgiaraščio pokyčius – norisi lengvesnio, spalvingesnio maisto. Tad gamindama negailėkite įberti sveikatai naudingų žalumynų, kurių žiemą taip trūko.

Makaronai su žaliaisiais žirneliais ir feta

Jums reikės: 300 g rievėtų vamzdelių (it. penne), 200 g brokolių žiedynėlių, stiklinės žaliųjų žirnelių, saujelės bazilikų lapelių, 200 g fetos, 2 šaukštų sviesto, 200 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Makaronus suberkite į verdantį vandenį, išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir padėkite šiltai.
  • Žirnelius nuplaukite, nusausinkite. Jei naudosite šaldytus, atšildykite ir nusausinkite.
  • Fetą sutrupinkite šakute, kad išeitų nedideli gabalėliai.
  • Brokolio žiedynėlius nuplaukite, nusausinkite ir pasmulkinkite, kad nebūtų per dideli.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite brokolius ir troškinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės, bet nepakeis spalvos.
  • Juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite. Sukrėskite traiškytą česnaką, ne ilgiau nei minutę pakaitinkite ir nukelkite keptuvę.
  • Sukrėskite makaronus, viską gerai išmaišykite ir išdalykite į kelias lėkštes.
  • Tiekite gausiai apibarstę kelias minutes garuose blanširuotais žirneliais, užbėrę fetos ir bazilikų lapelių.

Žaliosios salotos

Shutterstock nuotr./Kruopų ir žalumynų salotos
Shutterstock nuotr./Kruopų ir žalumynų salotos

Jums reikės: po gerą saują šviežių špinatų ir kitokių mažų salotų lapelių, po pusę stiklinės šviežių arba šaldytų žirnelių ir moliūgų sėklų, 100 g parmezano, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukštelio medaus, žalios saldžiosios paprikos, gabalėlio žalios aitriosios paprikos ankšties, skiltelės česnako, 100 g konservuotų sojų.

  • Visus žalumynus labai gerai nuplaukite, nusausinkite salotų džiovyklėje arba popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – bus traškesni.
  • Paruoštus lapelius išdalykite į kelias salotų lėkštes.
  • Žirnelius atšildykite ir, nupylę vandenį, berkite ant salotų lapelių.
  • Kelias valandas mirkytas moliūgų sėklas (tokios maistingesnės) gerai nusausinkite ir taip pat berkite ant salotų lapelių.
  • Sojas nukoškite, išdalykite į lėkštes.
  • Saldžiąją papriką perpjaukite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant salotų.
  • Užsukamame stiklainyje suplakite aliejų, citrinos sultis, vonelėje virš garų lydytą medų, kapotą aitriąją papriką, traiškytuvu išspaustą česnaką. Paruoštą užpilą palaikykite apie 15 min., kad susimaišytų skoniai, ir pilkite ant salotų.
  • Galiausiai užberkite sūrio ir patiekite.
  • Gardu valgyti su skrudintos baltos itališkos duonos riekele.

Pyragas su bulvėmis ir špinatais

Fotolia nuotr./Pyragas su bulvėmis ir špinatais
Fotolia nuotr./Pyragas su bulvėmis ir špinatais

Jums reikės: pakuotės mielinės tešlos, didelės bulvės, 4 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 300 g šviežių špinatų, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, kelių šaukštų smulkiai pjaustytų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), pusės stiklinės parmezano.

  • Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, padalykite į dvi dalis, vieną klokite į kepimo formą, užlenkite aukštus kraštus, kad neišbėgtų įdaras.
  • Didelę bulvę (arba kelias mažas) išvirkite su lupenomis, kad liktų kietoka. Nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Česnaką nulupkite, sukapokite.
  • Špinatus nuplaukite, kotelius nuskabykite, didesnius lapelius suplėšykite.
  • Keptuvėje svieste pakepinkite česnakus, kai gardžiai pakvips, suberkite špinatus ir, uždengusi keptuvę dangčiu, pakaitinkite, kol lapeliai subliukš.
  • Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Kiaušinius iki vientisumo išplakite su feta, įmaišykite kapotus žalumynus, pagal skonį berkite druskos.
  • Ant tešlos lakšto krėskite špinatų, išdėliokite dalį pjaustytų bulvių, pilkite truputį kiaušinių plakinio, vėl krėskite špinatų, išdėliokite likusias bulves, galiausiai supilkite likusį plakinį, užberkite parmezaną.
  • Užkloję antrą tešlos lakštą, pašaukite pyragą į orkaitę.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie12–14 min., kol paviršius apskrus.

Daigintų pupuolių ir žirnelių sriuba

Fotolia nuotr./Daigintų pupolių ir žirnelių sriuba
Fotolia nuotr./Daigintų pupolių ir žirnelių sriuba

Jums reikės: po pusę stiklinės daigintų pupuolių ir šviežių arba šaldytų žirnelių, svogūno, skiltelės česnako, 300 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų sviesto, 6 pievagrybių, indelio graikiško jogurto, 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pagal skonį cukraus, druskos, pipirų, kvapiųjų pipirų žirnelių ir laurų lapelių.

  • Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite svieste su traiškytu česnaku.
  • Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite žiupsneliu cukraus.
  • Kepintus svogūnus ir česnakus krėskite į puodą, užpilkite sultiniu, įmeskite kelis laurų lapelius, kvapiuosius pipirus, suberkite daigintus avinžirnius, žirnelius, gerai nuvarvintus saulėje džiovintus pomidorus
  • Pavirę apie 4–5 min., pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Nukaitę puodą ir išgriebę kvapiuosius pipirus bei laurų lapelius, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Sriubą atvėsinkite kambario temperatūroje, tada – šaldytuve.
  • Įmaišykite jogurtą ir tiekite su traškia orkaitėje keptos itališkos duonos riekele.

Saldžiosios riekelės

Jums reikės: nemažo prancūziško ragelio, po saujelę šaldytų arba šviežių šilauogių, špinatų lapelių, anakardžių riešutų, kelių saulėje džiovintų abrikosų, 2 šaukštų agavų sirupo, didelio gerai prinokusio avokado, žaliosios citrinos.

  • Prancūzišką ragelį supjaustykite pailgomis riekelėmis, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, kelias minutes padžiovinkite karštoje orkaitėje ir atvėsinkite.
  • Žaliąją citriną pamirkykite vandenyje su soda, gerai nuplaukite, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
  • Į virtuvinį kombainą sumeskite smulkintą avokadą, berkite špinatus, nuplautus abrikosus, mirkytus anakardžius, pagal skonį žaliosios citrinos žievelių, supilkite sirupą, pagal skonį įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.
  • Viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, gerai atvėsinkite šaldytuve ir sukrėskite į konditerinį švirkštą storu antgaliu.
  • Ant kiekvienos riekelės negailėdami spauskite paruošto kremo, berkite šilauogių.
  • Puoškite špinatų lapeliais ir sezamų sėklomis.
Receptai
Receptas: Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2 - tešlai)
Faršas: 400.00 g (400 - 500 vištienos - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite kambario temperatūros vandenį, aliejų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Maišydami po truputį berkite miltus ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir 20–30 minučių palikite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su grūstu česnaku, plikytais ir smulkintais špinatais, pipirais, druska ir vištienos prieskoniais. Tešlą plonai iškočiokite ir išspauskite lyginį skaičių apskritimų. Ant pusės apskritimų dėkite faršo, o kitais užklokite. Kraštus labai gerai apspauskite, jei norite, suformuokite gėlytes.

3. Koldūnus virkite sūdytame vandenyje 10–12 minučių. Tiekite su sviestu ar grietine.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Receptai
Receptas: Pyragas su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 400.00 g (pakelis)
Špinatai: 450.00 g (1 pakuotė)
Razinos: 1.00 sauja
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rikotos sūris: 250.00 g
Mocarelos sūris: 250.00 g
Kedrinės pinijos: 100.00 g (saujelė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Špinatus atšildykite, nusausinkite. Razinas pamirkykite karštame vandenyje, irgi nusausinkite. Česnakus ir svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte sviesto, tada sukrėskite špinatus ir labai trumpai, kad špinatai vos sušiltų, juos pakaitinkite.

2. Rikotą pertinkite per sietelį, sumaišykite su grietine ir atvėsinta špinatų mase. Suberkite razinas, sausoje keptuvėje skrudintas kedrines pinijas, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

3. Atšildytą tešlą klokite į apvalią kepimo formą, kraštelius nupjaustykite, ant dugno išdėliokite mocarelos griežinėlius. Ant jų krėskite rikotos ir špinatų įdarą. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Receptai
Receptas: Makaronai su žirneliais ir kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (arba švieži)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Jogurtas: 200.00 g (natūralaus arba neriebios grietinės)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtosios)
Kumpis: 150.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 30.00 g (arba krapai)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite. Kol jie verda, susmulkinkite cukiniją ir kumpį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite cukiniją ir kepkite apie 2 minutes. Suberkite žirnelius, išmaišykite ir kepkite minutę.
  2. Sudėkite kumpį ir kepkite dar minutę. Sudėkite jogurtą arba grietinę, garstyčias, išmaišykite ir troškinkite 3 minutes. Pagal skonį įberkite smulkintų svogūnų laiškų ar krapų, prieskonių. Makaronus suverskite į paruoštą padažą, išmaišykite ir dėkite į lėkštes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (jaunų lapelių)
Braškės: 200.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (jei braškės rūgštokos)
Varškė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
  2. Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
  3. Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
Receptai
Receptas: Jogurto ledai su špinatais ir miško uogomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sultys: 50.00 ml (apelsinų)
Špinatai: 20.00 g
Avietės: 2.00 st. (ir / arba kitos šaldytos uogos – mėlynės, gervuogės, žemuogės)
Jogurtas: 1.00 st. (riebus graikiškas)
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  • Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir suplakite, supilkite į seklų indą ir padėkite į šaldytuvą.  

Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“

Receptai
Receptas: Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g (šviežių, jaunų)
Žirniai: 1.00 st. (sauja šviežių, gliaudytų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 5.00 valg. š. (raugintų)
Miltai: 8.00 valg. š. (8 - 12)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žirnelius apvirkite nedideliame vandens kiekyje. Išgriebusi kiaurasamčiu, palikite nuvarvėti.   
  2. Nuplautas, nusausintas cukinijas nulupkite, stambiai sutarkuokite, palikite 15 minučių.
  3. Išsiskyrusį skystį nusunkite. Į dubenį su tarkuotomis daržovėmis suberkite žirnelius, smulkintus svogūnus, išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius.
  4. Supilkite pasukas, suberkite sūrį, gerai išmaišykite. Po šaukštą berkite miltus, kol išsuksite gan tirštą masę. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
  5. Stiklinę kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Šaukštu iš masės išliekite apvalius blynelius.
  6. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Apšlakstykite pasūdytu natūraliu jogurtu.     
Receptai
Receptas: Varškėčiai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 70.00 g
Druska: 4.00 g
Juodieji pipirai: 4.00 g (šviežiai malti)
Špinatai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, druską ir maltus juoduosius pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Špinatus nuplaukite ir perliekite karštu vandeniu. Kiek įmanoma geriau nusausinkite ir  šiek tiek pasmulkinkite. Įmaišykite į varškės masę.
  3. Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
  5. Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
  6. Patiekite su grietine, daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
Receptai
Receptas: Rizotas su žirneliais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st. („risotto“ - (puiku, jei 1 būtų „arborio“, kita - „carnaroli“))
Daržovių sultinys: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Vynas: 70.00 ml (balto, sauso)
Bazilikai: 1.00 vnt. (ryšulėlis šviežių)
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštą sviesto, sudėkite svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite (tik kol suminkštės), į keptuvę suberkite ryžius ir pakepinkite, kol taps skaidrūs (ne daugiau minutės).
  3. Į ryžius supilkite vyną ir palikite išgaruoti, tada įpilkite porą šaukštų sultinio ir palaukite, kol jis išgaruos.
  4. Tada pilkite po maždaug samtį sultinio ir vis maišykite, sultiniui išgaravus pilkite dar ir taip, kol ryžiai bus beveik išvirę (jie turi būti šiek tiek kietoki viduje).
  5. Žirnelius porą minučių pašildykite gerai įkaitintoje keptuvėje su šaukštu sviesto, pasūdykite, pagardinami pipirais.
  6. Žirnelius įmaišykite į rizotą, suberkite parmezaną ir sukapotą baziliką, įdėkite šaukštą sviesto, viską dar minutę pašildykite, kol parmezanas išsilydys, uždenkite dangčiu ir palikite porai minučių pastovėti.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt