Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Gardu, kas trašku!

Traškūs viščiukų sparneliai
Shutterstock nuotr. / Traškūs viščiukų sparneliai
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Traškius valgius, kuriuos mėgsta ir maži, ir dideli, ypač patogu ruošti gamtoje – namai neprigaruoja kepant, o laužo dūmelis suteikia nepakartojamo skonio. Taigi ruošdamosi į iškylą nepamirškite įsimesti patogios didelės keptuvės ir čirškinkite traškius kąsnelius!

Keptos daržovės

„Fotolia“ nuotr./Keptos daržovės
„Fotolia“ nuotr./Keptos daržovės

Jums reikės: 2 vidutinio dydžio bulvių, 4 morkų, 5 skiltelių česnako, žiupsnelio druskos, kelių šakelių šviežių čiobrelių, kelių šaldytų baravykų, šaukšto medaus, šaukšto citrinos sulčių, 6 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, maltų riešutų, džiovintų bazilikų.

  • Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonyčiais, kone permatomais griežinėliais plonu aštriu peiliuku ar specialia daržovių pjaustykle.
  • Baravykus atšildykite, taip pat supjaustykite griežinėliais.
  • Morkas trumpai apvirkite su lupenomis, kad truputį suminkštėtų, nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais.
  • Visas daržoves paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
  • Česnakus nulupkite, sukapokite, dubenėlyje sumaišykite su medumi, aliejumi, citrinos sultimis, druska, bazilikais ir pipirais.
  • Paruoštą užpilą palikite maždaug 20 min. pastovėti, kad aliejus prisigertų česnako kvapo, ir tolygiai apšlakstykite daržoves.
  • Ant viršaus suberkite baravykus ir pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę maždaug 20 min.
  • Tiekite su šviežiais čiobreliais.

Šiltos rytietiškos salotos su krevetėmis

Fotolia nuotr./Keptos krevetės su daržovėmis
Fotolia nuotr./Keptos krevetės su daržovėmis

Jums reikės: 400 g biriai virtų ryžių, 300 g krevečių, geltonos ir raudonos saldžiosios paprikos, poro, geros saujos šviežių žirnelių, svogūno, 2 skiltelių česnako, šaukšto rudojo cukraus, 2 šaukštų tamsaus sojų padažo, po šaukštą ryžių acto ir medaus, šlakelio aliejaus (kepti), pagal skonį maltos aitriosios paprikos ir rytietiško prieskonių mišinio.

  • Krevetes nuplaukite, nusausinkite, išlukštenkite, suberkite į indą, apšlakstykite sojų padažu, skystu medumi, ryžių actu, gerai įtrinkite ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti, tada iki auksinės spalvos apkepkite kiniškoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
  • Paruoštas krevetes nustumkite į keptuvės šonus, centre pakepinkite smulkintus česnakus, svogūnus, aitriąją papriką.
  • Kai prieskoniai dailiai pagels, sumeskite porus, šiek tiek vėliau juostelėmis pjaustytas paprikas, suberkite cukrų, kelis kartus permaišykite ir pagardinkite rytietišku prieskonių mišiniu.
  • Į keptuvę suberkite biriai virtus ryžius, viską gerai permaišykite, kad sušiltų, ir išdalykite į lėkštes.

Tarkuoti bulviniai blynai

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Bulviniai blynai
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Bulviniai blynai

Jums reikės: 8 didelių bulvių, 2 kiaušinių, po šaukštą miltų ir džiūvėsėlių, šaukšto sviesto, saujelės tarkuoto parmezano, svogūno, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, aliejaus (kepti).

  • Bulves nuskuskite ir sutarkuokite skirtingomis trintuvėmis – keturias smulkesne ir keturias – stambesne.
  • Sukrėskite tarkius į dubenį ir nupilkite skystį. Palaukite, kol nusės krakmolas, ir, nupylusi skystį, krakmolą sudėkite į tarkius.
  • Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite šaukšte sviesto, kol dailiai pagels, atvėsinkite ir sukrėskite į bulves.
  • Supilkite plaktus kiaušinius, suberkite miltus ir džiūvėsėlius, druską, pipirus, sūrį ir viską gerai išmaišykite.
  • Į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų dėkite po šaukštą masės ir apkepkite iki traškumo iš abiejų pusių.
  • Iškepusius blynus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  • Tiekite su mėgstamu grybų, grietinės ar žalumynų padažu.

Svogūnų žiedai

„Fotolia“ nuotr./Traškūs svogūnų žiedai
„Fotolia“ nuotr./Traškūs svogūnų žiedai

Jums reikės: 6 svogūnų, po 40 g miltų ir krakmolo, šaukšto druskos, žiupsnelio miltelinio cukraus, pusės šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, aliejaus (gruzdinti).

  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite vidutinio storio žiedais, bet nelabai plonai – kad būtų patogu kepti, antraip žiedeliai sutrūkinės.
  • Sumeskite į indą, užpilkite gerai pasūdytu vandeniu, kad užsemtų, ir palikite mirkti apie pusvalandį.
  • Kitame dubenėlyje sumaišykite papriką, persijotus miltus, krakmolą ir miltelinį cukrų.
  • Svogūnų žiedus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir apvoliokite paruoštame prieskonių mišinyje.
  • Kepkite mažomis porcijomis įkaitintame aliejuje.
  • Išimtus padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  • Tiekite su mėgstamu padažu.

Viščiukų krūtinėlės

Shutterstock nuotr./Traškūs vištienos kepsneliai
Shutterstock nuotr./Traškūs vištienos kepsneliai

Jums reikės: 2 vidutinio dydžio viščiukų krūtinėlių, 2 stiklinių natūralaus daržovių sultinio, 100 ml sojų padažo, 3 šaukštų rudojo cukraus, šaukšto skysto medaus, žiupsnio imbiero šaknies gabalėlių, 3 skiltelių česnako, apelsino, pagal skonį rozmarinų, druskos ir pipirų.

  • Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, iš abiejų pusių gerai įtrinkite kapotais česnakais, medumi, druska, pipirais ir rozmarinais.
  • Į prikaistuvį supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite rudąjį cukrų, sumeskite imbiero gabalėlius ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps.
  • Marinatą atvėsinkite, į jį sudėkite krūtinėles, supilkite apelsinų sultis ir palikite valandą marinuotis.
  • Išgriebę išdėliokite ant grotelių ir kepkite iš abiejų pusių, kol dailiai apskrus.
  • Gardu tiekti su biriai virtais ryžiais arba itališkos traškios duonos riekele.
Receptai
Receptas: Traškūs piršteliai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 tryniai ir 1 kiaušinis piršteliams apvolioti)
Miltai: 80.00 g
Džiūvėsiai: 80.00 g (malti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, supjaustykite gabalėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Išvirtas bulves gerai nuvarvinkite, kelis kartus permalkite mėsmale ir sukrėskite į gilesnį dubenį.

3. Į dar karštą košę įmaišykite sviesto, įmuškite trynius. Pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Iš paruoštos košės drėgnomis rankomis formuokite plonus pirštelius, pavoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepkite karštuose riebaluose, kol apskrus.     

Plačiau skaitykite: „Kulinarinė idėja: kitoks bulvių garnyras“

Receptai
Receptas: Traškūs ryžių lakštai su voveraičių įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 30.00 g (12 lakštų - galima nusipirkit parduotuvėje)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Grybai: 200.00 g (šviežių voveraičių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (didelė)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š.
Padažas: teryaki 1.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 st. (kepti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (daržovėms apkepti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 100.00 g (malti)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasiruoškite įdarą. Supjaustykite šiaudeliais morką ir svogūną ir apkepkite juos su apvirtomis voveraitėmis bei česnaku. Apkepę daržoves, įpilkite sojų, paskui teryaki padažo. 

2. Ryžių lakštą kelioms sekundėms pamerkite į šiltą vandenį, kad suminkštėtų. Stalo paviršių patepkite aliejumi, ant jo dėkite ryžių lakštą, ant lakšto – paruoštą įdarą. Lakštą suvyniokite kaip lietinį blyną.

 3. Išplakite kiaušinį. Suvyniotą ryžių lakštą su įdaru pamerkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje, kol apskrus. Skanaus!

Receptai
Receptas: Traškūs šalavijai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šalavijai: 100.00 g (sauja)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kukurūzų krakmolas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 st. (augalinio tinkančio gruzdinimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Iš kiaušinio ir kukurūzų krakmolo užmaišykite tešlą, pasūdykite, įberkite pipirų.

2. Šalavijų lapelius kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Nedideliame puode įkaitinkite maždaug pusę litro aliejaus. Šalavijų lapelius panardinkite į tešlą ir meskite į puodą su aliejumi.

3. Kepkite, kol gražiai parus. Tinka valgyti su saldžiu sojų padažu (teriyaki).

Šalavijų skonis pikantiškas, kartokas, dėl to jų reikėtų vartoti saikingai. Jais tinka skaninti žuvis, kiaulieną, itališkus patiekalus, ėrieną, paukštieną, miltinius patiekalus, ryžius ir pomidorus.

Receptai
Receptas: Traškūs lašišos kotletai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 2.00 vnt. (skardinės konservuotų)
Dribsniai: 100.00 g (puodelis - kukurūzų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krapai: 2.00 arbat. š. (kapoti)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5-1 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį sudėkite gerai nusunktą lašišą, pusę puoduko kukurūzinių dribsnių, majonezą, garstyčias, įmuškite kiaušinį, suberkite krapus ir garstyčias. Viską išminkykite.

2. Iš vientisos masės drėgnomis rankomis suformuokite keturis kotletus. Likusius dribsnius suberkite į dubenį ir juose iš abiejų pusių apvoliokite kotletus. Kotletus sudėkite į skardą, šaukite į orkaitę ir kepkite 10–12 minučių. Tiekite su totorišku padažu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Traškūs viščiukų sparneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų sparneliai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 70.00 g
Sūris: 130.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š. (augalinis)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Sparnelius pabarstykite druska, pipirais, dėkite šaukštą majonezo ir laikykite kambaryje apie 30 minučių (arba šaldytuve – 2 val.).
  2. Į  dubenėlį dėkite 70 g sviesto (apie 2 šaukštus), įmuškite kiaušinių trynius.
  3. Suberkite smulkia trintuve sutarkuotą fermentinį sūrį. Dubenėlį kiškite į mikrobangų krosnelę (ar įkaitintą orkaitę) kokiai 15 sekundžių, kad aptirptų sūris. Išmaišykite.
  4. Kiekvieną viščiuko sparnelį apvoliokite tame kiaušinio ir sūrio plakinyje, paskui – džiūvėsėliuose.
  5. Dėkite sparnelius į kepimo skardą, šaukite ją į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 25-30 minučių.
Receptai
Receptas: Traškus kiaulienos kepsnys, marinuotas su „ancho“ aitriosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (su odele)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (SANTA MARIA grūstų)
Druska: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA akmens druskos iš malūnėlio)
Apelsinai: 2.00 vnt. (sulčių – šviežiai spaustų)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių – šviežiai spaustų)
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (1–2 SANTA MARIA ANCHO STYLE)
Kaip gaminti
  1. Aštriu peiliu kas 5 mm negiliai įpjaukite mėsos paviršių.
  2. Sumaišykite visus prieskonius ir įtrinkite jais kiaulieną. Apverskite mėsą ir apipilkite citrinų bei apelsinų sultimis.
  3. Apsukite mėsą vyniojamąja plėvele ir marinuokite pernakt.
  4. Kitą dieną padėkite kiaulieną ant folija išklotos kepimo skardos ir, uždengę mėsą folija, apie 30 min. kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
  5. Nuimkite foliją ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 °C, kepkite dar apie 1,5 valandos. Jei kepimo skarda išdžiūva, įpilkite šiek tiek vandens.
  6. Jei norite kepsnio su traškia plutele, padidinkite orkaitės temperatūrą iki 225 °C ir apie 10 min. paskrudinkite, kol kepsnys paruduos. Truputį palaukite ir supjaustykite griežinėliais.
  7. Patiekite su keptomis daržovėmis ir persikų čatniu. Skanaus!
  8. Patarimas! Išbandykite ir su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE!
Receptai
Receptas: Traškūs vištienos kepsneliai su migdolų plutele
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Garstyčios: 4.00 valg. š.
Majonezas: 4.00 valg. š.
Medus: 4.00 valg. š.
Vyno actas: 1.00 valg. š.
Vištienos krūtinėlė: 600.00 g
Migdolai: 1.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š.
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Migdolus (lupti nereikia) maisto smulkintuvu „S“ formos peiliuku susmulkinkite iki rupių trupinių ir suberkite į lėkštę.
  2. Didesnėje lėkštėje sumaišykite garstyčias, majonezą, medų ir actą.
  3. Kiekvieną krūtinėlių puselę perpjaukite dar per pusę (skersai), truputį pamuškite, pasūdykite.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
  5. Imkite po kepsnelį, iš abiejų pusių pavoliokite garstyčių mišinyje, migdolų trupiniuose ir dėkite į skardą. Apšlakstykite aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.
  6. Tiekite su mėgstamu padažu.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt