Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Grilio patiekalai

Ant grotelių kepta vištiena
Fotolia nuotr. / Ant grotelių kepta vištiena
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Vasarą lauke kepti maistą mėgstame visi. Kas mėsytę tradiciškai čirškina, kas žuvį įtrynę gardžiais prieskoniais į foliją suka ir ant grotelių deda. O kodėl nepamėginus išsikepti krevečių, ananasų ir kukurūzų? Tikrai verta paskanauti!

Krevetės

Shutterstock nuotr./Krevečių ir ananasų vėrinukai
Shutterstock nuotr./Krevečių ir ananasų vėrinukai

Jums reikės: pakuotės (800 g) didelių krevečių, 2 citrinų, 2 česnako skiltelių, gabalėlio aitriosios paprikos, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus, medaus, bazilikų lapelių (papuošti), kelių medinių iešmelių.

  • Medinius iešmelius maždaug 2 val. pamerkite į šaltą vandenį, kad kepami nesudegtų.
  • Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite.
  • Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, irgi sukapokite.
  • Vieną citriną supjaustykite plonyčiais griežinėliais, iš kitos išspauskite sultis.
  • Visus prieskonius krėskite į gilų dubenį ir sumaišykite su trupučiu druskos. Supilkite aliejų, citrinų sultis, vonelėje virš garų ištirpintą medų, viską gerai išmaišykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir dar sykį išmaišykite.
  • Į paruoštą mišinį sumeskite krevetes ir gerai jas įtrinkite marinatu.
  • Indą su krevetėmis uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 2 val. pasimarinuoti.
  • Kitame inde citrinų griežinėlius sumaišykite su aliejumi. Ant iešmelių atskirai arba kartu maukite krevetes ir citrinos skilteles.
  • Dėkite iešmelius ant grilio, sutepto aliejumi ir kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, kol krevetės bus paruoštos.
  • Tiekite su keptomis citrinomis ir bazilikų lapeliais.

Pikantiška vištiena

123rf.com nuotr./Vištiena
123rf.com nuotr./Vištiena

Jums reikės: 2 vištų krūtinėlių, 3 didelių gerai prinokusių persikų, 250 ml jogurto, 60 ml majonezo, 2 šaukštų garstyčių, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir pipirų, pagal skonį balzaminio padažo.

  • Jei naudosite medinius iešmelius, įmerkite juos į šaltą vandenį ir palikite pamirkti.
  • Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kąsnio dydžio kubeliais.
  • Persikus perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, supjaustykite nemažais gabalėliais.
  • Česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
  • Dideliame inde jogurtą sumaišykite su garstyčiomis, majonezu, kapotais česnakais.
  • Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Į paruoštą marinatą sumeskite vištienos gabalėlius, gerai išmaišykite, sudėkite į marinuoti skirtą maišą ir palikite per naktį šaldytuve. Ant išmirkusių medinių iešmelių verkite po keletą vištienos gabalėlių, juos atskirdami persikais.
  • Kepkite iešmelius tol, kol vištiena iš abiejų pusių gražiai parus, apie 10 min.
  • Tiekite dar karštus su balzaminiu padažu.

Kukurūzų burbuolės su prieskoniniu sviestu

Shutterstock nuotr./Keptos kukurūzų burbuolės
Shutterstock nuotr./Keptos kukurūzų burbuolės

Kukurūzams: 6 virtos kukurūzų burbuolių, pusės šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, pagal skonį druskos, 4 šaukštų aliejaus.

Sviestui: 80 g sviesto, 60 ml vandens, pusės mažo raudonojo svogūno, skiltelės česnako, šaukšto riešutų aliejaus, šaukštelio Vusterio padažo, šaukštelio kmynų, pagal skonį maltos aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

  • Keletą šaukštų aliejaus sumaišykite su trupučiu druskos ir įtrinkite virtas kukurūzų burbuoles.
  • Jas vis pavartydami iškepkite ant grilio – maždaug po 12 min. iš abiejų pusių, kol kukurūzai dailiai apskrus.
  • Nedideliame inde sumaišykite aitriosios paprikos dribsnius su druska ir apibarstykite keptus kukurūzus.
  • Kukurūzų burbuoles tiekite su iš anksto pagamintu prieskoniniu sviestu. Jį paruošti labai paprasta.
  • Pusę svogūno supjaustykite smulkiais gabalėliais, o česnako skiltelę sukapokite.
  • Svogūnus pakepinkite karštame aliejuje, kol suminkštės, apie 2–3 minutes. Suberkite česnakus ir kepkite dar pusę minutės.
  • Suberkite aitriąją papriką, kmynus ir kepkite dar minutę. Supilkite vandenį ir maišydami kepkite tol, kol padažas sutirštės, nukaitę atvėsinkite.
  • Juo užpilkite sviestą ir viską sutrinkite virtuviniu kombainu. Kai gausite vientisą masę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, sukrėskite į užsukamą indą ir gerai atvėsinkite šaldytuve.
  • Prieš tiekdami atšildykite iki kambario temperatūros.

Lašišų vėrinukai

Shutterstock nuotr./Lašišų ir ananasų kepsneliai
Shutterstock nuotr./Lašišų ir ananasų kepsneliai

Lašišoms: 650 g lašišų filė, 2 cukinijų, 2 citrinos, 8–10 vyšninių pomidorų, 8 medinių iešmelių.

Marinatui: 2 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukšto klevų sirupo, pusės šaukštelio maltos aitriosios paprikos, ketvirtadalio šaukštelio saldžiosios paprikos, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Lašišas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Cukiniją skustuku, peiliu arba pjaustykle supjaustykite išilgai beveik permatomomis juostelėmis.
  • Citrinas supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  • Nedideliame indelyje sumaišykite visus marinato produktus – turi išeiti tirštoka masė.
  • Ant vandenyje kelias valandas mirkytų medinių iešmelių maukite po keletą lašišų gabalėlių, tarp jų įterpdami po keliskart perlenktą cukinijos juostelę ir citrinos skiltelę.
  • Ant iešmo galo užmaukite po pomidoriuką.
  • Vėrinukus plačiu virtuviniu teptuku gausiai aptepkite paruoštu marinatu.
  • Vartydami kepkite apie 8–10 minučių.

Kepti ananasai su medumi

Shutterstock nuotr./Ananasai ant grotelių
Shutterstock nuotr./Ananasai ant grotelių

Jums reikės: vidutinio dydžio gerai prinokusio ananaso, 2 šaukštų medaus, pusės žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių cinamono, 2 šaukštų sviesto, žiupsnelio malto imbiero.

  • Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
  • Nedideliame indelyje iki vientisumo išsukite medų, žaliosios citrinos sultis, cinamoną, imbierą, minkštą, kambario temperatūroje atšildytą sviestą.
  • Gautu mišiniu iš abiejų pusių aptepkite ananaso griežinėlius.
  • Juos išdėliokite ant specialaus vienkartinio grilio padėklo ir kepkite po 4–5 min. iš abiejų pusių.
  • Taip keptą ananasą gardu tiekti su ledais ir plakta grietinėle.
Receptai
Receptas: Kiauliena ant grotelių
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpio)
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto. Viską sumaišykite.

2. Iš kiaulienos suformuokite kepsnius, išmuškite juos plaktuku, skirtu mėsai mušti, įtrinkite marinatu. Palikite parai laiko pasimarinuoti.

3. Kepkite ant grotelių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus :)

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptai
Receptas: Ant grotelių kepami paplotėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 250.00 ml
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje mieles ištrinkite su cukrumi ir šiltu vandenių ir palikite 10–15 minučių, kad pradėtų rūgti.

2. Tuomet į mielių mišinį įpilkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite miltus, pasūdykite ir tešlą gerai išminkykite. Jei minklė atrodo labai minkšta, įberkite dar miltų.

3. Išminkytą tešlą suvoliokite į rutulį, aptepkite aliejumi, uždenkite ir 1–2 valandas pakildykite.

4. Pakilusią tešlą padalykite į 10–12 gabalėlių.

5. Rankomis suvoliokite rutuliukus, suplokite paplotėlius ir dar pakočiokite.

6. Vieną paplotėlių šoną aptepkite likusiu aliejumi, apteptąja puse dėkite ant grotelių ir kepkite, kol gražiai apskrus.

7. Apverskite, vėl aptepkite ir dar pakepkite. Paplotėlius į stalą tiekite karštus. Juos labai gardu valgyti su mėsa, daržovėmis ar įvairiais padažais.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Receptai
Receptas: Jautienos kepsniai ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (filė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Sultys: 5.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti - pagal skonį)
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.

3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.

4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

 

Receptai
Receptas: Kepti moliūgai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Gražgarstės: 50.00 g
Actas: 1.00 valg. š. (baltojo vyno)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.

2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Receptai
Receptas: Ant grotelių keptas sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sūris: 1.00 vnt. (varškės arba fetos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (bazilikai, rozmarinai, krapai, svogūnai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Receptas: Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Smidrai: 20.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 4.00 vnt.
Lašiša: 4.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pvz. Vynuogių kauliukų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Saldus čili padažas: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aitraus - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
  2. Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
  3. Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
  4. Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
  5. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
  6. Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
  7. Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
Receptai
Receptas: Ant grotelių kepta nugarinė su troškintomis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 4.00 vnt. (griežinėlių kiaulienos nugarinės)
Žiediniai kopūstai: 1.00 kg
Cukinijos: 1.00 vnt.
MAGGI meksikietiško padažas:(pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
MAGGI aštrus kečupas:(pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (4 - 5 (pvz., vynuogių kauliukų))
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Mėsos griežinėlius įtrinkite aliejaus, balzaminio acto, druskos ir pipirų mišiniu ir palikite šaldytuve marinuotis 12 val.
  2. Daržoves nuplaukite, virtuviniu kombainu sutarkuokite, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų, pagardinkite druska bei pipirais ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies maždaug 20 min.
  3. Mėsą kepkite ant žarijų arba keptuvėje su grotelėmis, kiekvieną pusę po maždaug 8 min.

Patiekalą pagardinkite MAGGI kečupu ar padažu bei petražolėmis.

Receptai
Receptas: Ant grotelių kepti baklažanai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Baklažanai: 4.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (4 -6)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kajeno)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (saujelė)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (MAGGI kečupo aštriems kepsniams)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
  2. Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
  3. Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
Receptai
Receptas: Ant grotelių keptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1500.00 g (naujo derliaus)
Majonezas: 100.00 g
Pomidorų padažas: 100.00 g (MAGGI klasikinio arba aštraus kečupo)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 8 min. Tada nusunkite.
  2. Kai atvės, perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį, užpilkite aliejų, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
  3. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol gražiai apskrus.
  4. Tada ragaukite su majonezo ir kečupo padažu, žalumynais.

 

Receptai
Receptas: Grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 1.50 kg ((šonkaulių))
Druska: 2.00 valg. š. ((stambi))
Česnakai: 1.00 valg. š. ((miltelių))
Svogūnai: 0.50 valg. š. ((miltelių))
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. ((džiovintų))
Raudonėliai: 0.50 arbat. š. ((džiovinti))
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.50 arbat. š. ((kvapieji))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.
  2. Prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.
  3. Uždengtą mėsą palikite marinuotis mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai (mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų).
  4. Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią.
  5. Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.
  6. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra (receptą rasite paspaudę nuorodą), įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt