Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Idėjos vakarienei

Moteris virtuvėje
Fotolia nuotr. / Moteris virtuvėje
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kartais klausimas „ką ruošti vakarienei“ tampa tikru galvosūkiu – viskas išbandyta ir pabodę. Tačiau tereikia pakeisti vieną ingredientą ir tas pats patiekalas nustebina nauju skoniu.

Daržovių sriuba su sorų kruopomis

Mariaus Žičiaus nuotr./Daržovienė
Mariaus Žičiaus nuotr./Daržovienė

Jums reikės: 2 puodelių sorų kruopų, 4 puodelių vištienos arba daržovių sultinio, 10 puodelių vandens, 2 šaukštų druskos, 4–6 žirniukų juodųjų pipirų, 2 morkų, didelio pomidoro, 3 bulvių, 0,5 svogūno, 2 skiltelių česnako, saujos petražolių lapelių, aitriosios paprikos pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Vandenį supilkite į puodą ir užvirkite. Suberkite kruopas, druską ir pipirus, supilkite sultinį. Pomidorą supjaustykite mažais kubeliais, bulves – didesniais, morką – griežinėliais. Sudėkite į puodą.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sužerkite svogūnus ir pakepkite iki skaidrumo. Suberkite česnakus, išmaišykite ir pakepkite dar minutę. Sukrėskite į puodą, išmaišykite. Įmeskite aitriosios paprikos pagal skonį. Tiekite su grietine ir užberkite petražolių lapelių.
  • Kulinaro patarimas. Jei turite laiko, nulupkite pomidorą. Įpjaukite kryžmai viršūnėlę, įmeskite kelioms sekundėms į verdantį vandenį, perliekite šaltu ir žievelė lengvai nusilups.

Balandėliai su ryžiais ir grybais

Fotolia nuotr./Balandėliai
Fotolia nuotr./Balandėliai

Jums reikės: baltagūžio kopūsto, 100 g ryžių, 300 g pievagrybių ar miško grybų, svogūno, morkos, saujos petražolių lapelių, skiltelės česnako, 2 šaukštų pomidorų padažo, 2 šaukštų pomidorų pastos, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Imkite didelį puodą, įpilkite 2–3 puodelius vandens ir užvirkite. Aštriu peiliu keliose vietose įpjaukite kopūstą giliai prie šerdies, dėkite į puodą ir užvirkite. Virkite apie 5 minutes. Pirmieji lapai pradės atsiskirti. Nuimkite ir, jei reikia, kopūstą pavirkite ilgiau, kol atsiskirs reikiamas kiekis lapų.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, ketaus keptuvą ištepkite aliejumi.
  • Svogūną susmulkinkite, keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepkite iki skaidrumo. Suberkite susmulkintą česnaką. Morką sutarkuokite ir sužerkite į svogūnų keptuvę, išmaišykite ir patroškinkite 2–3 minutes. Sukrėskite pomidorų padažą ir dar patroškinkite minutę.
  • Grybus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su ryžiais. Sudėkite troškintas daržoves ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais, įberkite petražolių.
  • Peiliu išilgai nuploninkite kopūstų lapkotį, ant lapų dėkite įdaro ir susukite balandėlius. Sudėkite į keptuvą. Pusėje litro vandens išmaišykite pomidorų pastą, įberkite druskos, pipirų ir užpilkite balandėlius. Šaukite į orkaitę ir troškinkite apie 35 minutes.

Cukinijų apkepas su sūriu

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Cukinijų apkepas
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Cukinijų apkepas

Jums reikės: 2 didelių cukinijų, 30–50 kietojo sūrio, 3 kiaušinių, pagal skonį druskos ir mėgstamų prieskonių, žalumynų (krapų, svogūnų laiškų, petražolių), aliejaus formai ištepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, formą ištepkite aliejumi.
  • Jei cukinijų žievė kieta, nulupkite. Supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į formą.
  • Dubenyje išplakite kiaušinius. Įberkite druskos, prieskonių ir užpilkite ant cukinijų griežinėlių.
  • Žalumynus sukapokite ir daugiau nei pusę užberkite ant kiaušinių plakinio. Sūrį stambiai sutarkuokite ir tolygiai užberkite cukinijas. Šaukite į orkaitę ir kepkite 35–40 minučių. Išimkite ir pabarstykite likusiais žalumynais.

Bulvių laiveliai su sūriu ir kumpiu

Fotolia nuotr./Įdarytos bulvės
Fotolia nuotr./Įdarytos bulvės

Jums reikės: 4 didelių bulvių, puodelio tarkuoto čederio sūrio, puodelio tarkuoto kietojo sūrio, šaukšto krakmolo, 6 griežinėlių kumpio, pagal skonį druskos ir pipirų, svogūnų laiškų, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, skardą ištepkite aliejumi.
  • Bulves su lupenomis apvirkite pasūdytame vandenyje – apie 10–12 minučių. Kiek atvėsinkite ir perpjaukite pusiau. Atsargiai išskobkite vidų, palikdama storesnes sieneles.
  • Kumpį supjaustykite kubeliais ir ant vidutinės ugnies pakepinkite keptuvėje su šaukštu aliejaus iki traškumo – apie 8 minutes. Išimkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, o susidariusius riebalus palikite keptuvėje.
  • Bulvių puseles ir jų vidų ištepkite riebalais iš keptuvės. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į skardą pjūviu į viršų ir kepkite apie 15–20 minučių.
  • Dubenėlyje sumaišykite abu sūrius, krakmolą ir pusę kumpio. Pagardinkite druska ir pipirais. Išimkite bulves iš orkaitės ir pridėkite šio įdaro. Kiškite atgal ir kepkite 3–5 minutes. Ištraukite ir pabarstykite likusiu kumpiu bei kapotais svogūnų laiškais. Tiekite su grietine.
Receptas: Grybų blyneliai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 500.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š. (bulvių krakmolo)
Miltai: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nusunkite išvirtus grybus ir sumalkite mėsmale. Paskui į juos įmuškite kiaušinius, suberkite bulvių krakmolą ir miltus.

2. Tešlą išmaišykite ir, įpylę šlakelį alyvuogių aliejaus į keptuvę, kepkite blynelius.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptas: Bulvių ir grybų kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Bulvės: 6.00 vnt. (didelės, virtos)
Pievagrybiai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 5.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Manai: 5.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dar šiltas virtas bulves nulupkite, sumalkite arba sugrūskite, suberkite manų kruopas, miltus, įmuškite kiaušinį, paskaninkite pipirais, druska, čiobreliais, žalumynais ir gerai išmaišykite.

2. Su dviem šaukštais aliejaus apkepkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, nupilkite susidariusį skystį ir pievagrybius sudėkite į bulves. Masę gerai išminkykite, jei labai limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.

3. Rankomis suformuokite nedidelius kotletukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, apversdami kelis kartus, kol gerai parus. Iškeptus kotletukus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

4. Tiekite karštus su grietinės ar sviesto padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Avinžirnių užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (saulėje džiovinti aliejuje)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 3.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kanapių sėklos: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.

2. Saulėje džiovintus pomidorus labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir susmulkinkite.

3. Avinžirnius ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kmynus, kapotas petražoles.

4. Kanapių sėklas sugrūskite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į tą patį indą.

5. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdykite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalkite mėsmale. Šaldytuve atvėsintą pagardą tiekite su skrudinta mėgstamos baltos duonos riekele.

Kulinaro patarimas. Jeigu turite mažai laiko, šią užtepėlę galite gaminti iš konservuotų avinžirnių.  

Receptas: Avinžirnių kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st. (1.5)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Mėtos: 1.00 arbat. š.
Sezamų aliejus: 400.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį, kad išmirktų.
  2. Nuvarvinkite, perplaukite po tekančiu vandeniu ir išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  3. Nukoškite ir suberkite į virtuvinį kombainą. Svogūną ir česnako skilteles sukapokite, paskrudinkite šaukšte aliejaus ir taip pat sumeskite į kombainą.
  4. Suberkite visus prieskonius, nutarkuotas citrinos žieveles ir viską sumalkite, kad gautumėte vientisą košę.
  5. Iš avinžirnių masės drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus. Juos sudėkite ant plastikinės lentelės ir palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų.
  6. Atvėsintus avinžirnių rutuliukus kepkite karštame aliejuje, kol iš visų pusių dailiai apskrus. Išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.
  7. Tiekite su sezamų pasta arba kitokiu mėgstamu padažu.
Receptas: Grybų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grietinėlė: 200.00 g (35 proc. riebumo)
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 4.00 vnt. (lakštų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grybai: 400.00 g (virtų, reikės tokio kiekio, kad užtektų iškloti tešlą)
Faršas: 300.00 g (kepto paukštienos, reikės tokio kiekio jog užtektų iškloti tešlą.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Skardos dugną išklokite kambario temperatūros tešlos lakštais.
  2. Kiaušinius šakute išplakite su grietinėle, druska ir prieskoniais.
  3. Ant tešlos lakštų juostelėmis išklokite faršą ir grybus.
  4. Užpilkite paruoštą grietinėlę, jei dar liko tešlos lakštų supjaustykite juostelėmis ir užklokite būsimo sočiojo pyrago viršų. Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min.
  5. Greita, sotu ir paprasta.

Receptą atsiuntė Daiva S., Tauragė

Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Receptas: Grybų paštetas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pievagrybiai: 400.00 g
Grybai: 60.00 g (džiovintų baravykų)
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 3.00 vnt. (raudonųjų)
Lydytas sūrelis su česnaku: 130.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Petražolės: 1.00 sauja (pundelis)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus baravykus mirkykite per naktį.
  2. Pievagrybius nuplaukite, pasmulkinkite, apšlakstykite aliejumi ir pakepinkite orkaitėje.
  3. Svogūnus susmulkinkite ir kepinkite svieste, kol pasidarys skaidrūs.
  4. Suberkite nusunktus baravykus ir troškinkite apie 10 minučių.
  5. Įmaišykite lydytą sūrelį, smulkintas petražoles, pagal skonį įberkite druskos.
  6. Sudėkite pakepintus pievagrybius ir viską sumalkite iki vientisos masės.
  7. Paštetą sukrėskite į stiklainiuką ir palaukite, kol atvės.

Receptas iš: g-blogas.lt

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt