Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ilgai, lėtai ir sveikai

Kiaulienos šonkauliukų gaminimas
Luko Balandžio / 15min nuotr. / Kiaulienos šonkauliukų gaminimas
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Lėto gaminimo metodas (angl. slow cook) jau braunasi į mūsų virtuves. Gamintojai siūlo lėtpuodžius – priešingybes žinomiems greitpuodžiams. Lėtai ruošiamas maistas yra daug sveikesnis, nes išsaugo mineralus, vitaminus ir maistinę vertę. Neturite lėtpuodžio? Gaminkite orkaitėje!

Šonkauliukai su barbekiu padažu

Užtruksite 4 val. 20 min.

Jums reikės: 2 kiaulienos šonkaulių gabalų, pagal skonį mėgstamų prieskonių, druskos ir pipirų, puodelio barbekiu padažo.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių.
  • Šonkaulius ištrinkite prieskoniais, druska ir pipirais, dėkite į kepimo indą mėsa žemyn, sandariai uždenkite aliuminio folija ir šaukite į orkaitę. Kepkite 4 valandas. Išimkite, atsargiai nupilkite skystį, riebalus ir apverskite šonkaulius mėsa į viršų. Aptepkite barbekiu padažu ir dar kepkite 20–30 minučių. Tiekite su keptomis daržovėmis ir bulvėmis.

Ėrienos troškinys

Fotolia nuotr./Ėrienos ir daržovių troškinys
Fotolia nuotr./Ėrienos ir daržovių troškinys

Užtruksite 2 val.

Jums reikės: 100 g sviesto, 900–1000 g ėrienos, 2 vidutinių svogūnų, 2 saliero stiebų, 4 morkų, 25 g miltų, 2 šaukštų Vusterio padažo, 500 ml sultinio, 2 laurų lapelių, 900 g bulvių, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, kepimo indą ištepkite trupučiu sviesto.
  • Ėrieną supjaustykite gabaliukais. Svogūnus, saliero stiebus ir morkas perpjaukite į kelias dalis. Į orkaitėms tinkamą keptuvą dėkite sviesto, berkite morkas su svogūnais ir kepkite iki geltonumo. Suberkite miltus, išmaišykite ir kelias minutes pakepkite. Supilkite Vusterio padažą, sultinį ir užvirkite.
  • Sumeskite mėsos gabaliukus, laurų lapelius, uždenkite, užvirkite ir nukelkite nuo ugnies. Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant mėsos. Keptuvą uždenkite ir šaukite į orkaitę 1,5 valandos.
  • Atidenkite, bulves patepkite aliejumi ir palikite kepti, iki apskrus (8–10 minučių).

Veršiena su svogūnais ir čiobreliais

Fotolia nuotr./Veršienos didkepsnis
Fotolia nuotr./Veršienos didkepsnis

Užtruksite 3 val. 30 min.

Jums reikės: 0,5 veršio kojos (apie 1,5 kg), 1 kg svogūnų, saujos šviežių čiobrelių, 300 ml raudonojo vyno, saujos šviežių petražolių, pagal skonį prieskonių mėsai, druskos ir pipirų, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių.
  • Mėsą ištrinkite prieskoniais. Storadugniame keptuve įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir iki rudumo apkepinkite mėsą – apie 8 minutes iš visų pusių. Išimkite į lėkštę.
  • Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į keptuvą ir kepinkite pamaišydama apie 10 minučių. Įmeskite keletą šakelių čiobrelių, išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Dėkite ant svogūnų mėsą ir supilkite vyną. Sandariai uždenkite, šaukite į orkaitę ir kepkite 3 valandas. Pabarstykite kapotais žalumynais. Tiekite su ant grotelių keptomis daržovėmis ir citrina.

Lėtai kepta lašiša

„Fotolia“ nuotr./Kepta lašiša
„Fotolia“ nuotr./Kepta lašiša

Užtruksite 40 min.

Jums reikės: 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1–1,5 kg lašišos gabalo su oda, saujos kapotų šviežių čiobrelių, citrinos žievelės, pagal skonį druskos ir pipirų, kuskuso, saujos gražgarsčių, saujelės šalavijų lapelių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 135 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo folija ir ištepkite 0,5 šaukšto aliejaus.
  • Dėkite lašišą į skardą oda žemyn.
  • Nutarkuokite citrinos žievelę. Sumaišykite dubenėlyje likusį aliejų, čiobrelius ir tarkuotą citrinos žievelę. Aptepkite lašišą. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite pasimarinuoti 10 minučių.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite 18–22 minutes.
  • Pagaminkite kuskusą pagal nurodymus ant pakuotės. Berkite kruopų į lėkštes, pagardinkite saujele gražgarsčių ir šalavijų, ant viršaus dėkite gabaliuką lašišos ir tiekite. Galite papuošti citrinos skiltelėmis.
Receptai
Receptas: Lašišos ir brokolių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Brokoliniai kopūstai: 400.00 g (gali būti ir šaldyti)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 4.00 vnt. (3-4 didesnės)
Pienas: 80.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtosios)
Sūris: 4.00 valg. š. (tarkuotas aštresnis sūris („Džiugas“))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 300.00 ml (riebi)
Kaip gaminti

1. Apvirkite brokolius. Lašišos filė supjaustykite gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkintus svogūnus ir česnakus, sudėkite lašišų gabaliukus ir maišydami kepkite 5–7 minutes, paskaninkite prieskoniais, pipirais ir druska. Sudėkite brokolius, supilkite grietinėlę ir kaitinkite apie 10 minučių.

2. Bulves nulupkite, išvirkite ir sugrūskite su sviestu, pienu ir tarkuotu sūriu. Jei reikia, pasūdykite.

3. Į sviestu išteptą skardą sudėkite bulvių košę, viduryje padarykite duobutę ir sudėkite lašišų bei brokolių troškinį. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Marinuoti veršienos pjausniai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Veršiena: 675.00 g (4 gabalėliai nugarinės su kauliukais)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 2.00 sauja (2 šaukštai smulkintų)
Actas: 1.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (0,5 džiovintų)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (0,5 džiovinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Du šaukštus aliejaus sumaišykite su actu, sugrūstu česnaku, petražolėmis, svogūnų laiškais ir žiupsneliu pipirų. Į marinatą pamerkite mėsą, uždenkite ir laikykite šaldytuve ne trumpiau kaip 24 val. Per tą laiką bent porą kartų apverskite.

2. Pjausnius iš šaldytuvo išimkite likus 1 val. iki kepimo, kad sušiltų.

3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite mėsą.

4. Kiekvieną kepsnelį dėkite ant atskiro folijos lakšto (maždaug 30 cm skersmens), apibarstykite bazilikais, peletrūnais, likusiais pipirais, sandariai suvyniokite ir kepkite 160 °C orkaitėje 30 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Lašišos kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 450.00 g (filė)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelio poro baltosios dalies)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (1 cm gabaliuko)
Džiūvėsiai: 15.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Lašišą supjaustykite kuo smulkiau. Susmulkinkite porą, sutarkuokite imbierą. Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite, supilkite sojų padažą, suberkite pipirus ir dar kartą išmaišykite.
  2. Rankomis suformuokite 4 apvalius kotletus. Lėkštelėje sumaišykite džiūvėsėlius ir sezamų sėklas. Šiame mišinyje atsargiai apvoliokite kotletus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite kotletus ir kepkite po 4–5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Veršienos troškinys „Osso buco“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebų)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Aliejus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Veršiena: 2.00 kg (kulninės)
Miltai: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 6.00 vnt. (šakelės)
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Pomidorai: 400.00 g (savo sultyse)
Sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 3.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti
  1. Morkas, svogūnus, česnakus ir salierų stebus smulkiai supjaustykite, pakepkite aliejaus ir sviesto mišinyje, išimkite ir sudėkite į troškintuvą.
  2. Kulninės gabaliukus apvoliokite miltuose ir apkepkite toje pačioje keptuvėje, kol pagels.
  3. Išimkite ir sudėkite į troškintuvą ant daržovių. Į keptuvę, kurioje kepė daržovės ir mėsa, įpilkite vyno ir nugarinkite.
  4. Sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus, įdėkite laurų lapus, čiobrelius ir 5 minutes pavirkite.
  5. Supilkite į troškintuvą, įpilkite sultinio, įberkite druskos, uždenkite ir troškinkite ant mažiausios kaitros apie 1,5 val.
  6. Apibarstykite smulkiai supjaustytomis petražolių šakelėmis.
Receptai
Receptas: Kebabų vėrinukai iš mišraus arba ėrienos faršo ir „Garam Masala“
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 valg. š. („Santa Maria Garam Masala Spice Mix“)
Faršas: 500.00 g (ėrienos arba įvairios mėsos faršas)
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite faršą su vandeniu ir prieskonių mišiniu.
  2. Suformuokite faršą į pailgus gabalus, suverkite ant iešmelių ir kepkite ant grotelių arba keptuvėje 2–3 minutes.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt