Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Indiški patiekalai – šventė pilvui, akims ir nosiai

Žiedinis kopūstas su bulvėmis „Gobi Aloo“
Shutterstock nuotr. / Žiedinis kopūstas su bulvėmis „Gobi Aloo“
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Indijos virtuvės paslaptis yra prieskoniai. Dažname patiekale galima pajusti visus skonius iš karto: saldumą, sūrumą, rūgštumą, kartumą ir aštrumą.

Žiedinis kopūstas su bulvėmis Gobi Aloo

Jums reikės: 550 g bulvių, 800 g žiedinio kopūsto, 0,5 šaukštelio kuminų sėklų, šaukštelio druskos, 3 šaukštų aliejaus, svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštelių smulkintos raudonos paprikos, šaukštelio malto kumino, 2 šaukštelių tarkuoto imbiero, 0,5 šaukštelio maltos kalendros, žiupsnio ciberžolės, žiupsnelio Kajeno paprikos, 120 ml vandens, citrinos.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių.
  • Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir sudėkite į dubenį.
  • Bulves supjaustykite didesniais kubeliais ir dėkite į dubenį su žiediniais kopūstais. Įpilkite 3 šaukštus aliejaus, suberkite kuminų sėklas ir 0,5 šaukštelio druskos. Gerai išmaišykite. Tolygiai paskleiskite kepimo skardoje ir kepkite apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės.
  • Tuo metu gilioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite smulkintą svogūną, raudoną papriką, traiškytą česnaką ir tarkuotą imbierą. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 8–10 minučių. Supilkite išspaustas citrinos sultis, suberkite maltą kuminą, ciberžolę, Kajeno papriką ir likusią druską.
  • Maišydami kaitinkite apie 2 minutes.
  • Supilkite vandenį ir sukrėskite keptas daržoves. Uždenkite ir retkarčiais pamaišydama kepkite apie 5 minutes.

Paplotėliai su bulvių įdaru Aloo Paratha

Shutterstock nuotr./Paplotėliai su bulvių įdaru „Aloo Paratha“
Shutterstock nuotr./Paplotėliai su bulvių įdaru „Aloo Paratha“

Tešlai: 2 puodeliai miltų, 1,5 puodelio vandens (gali prireikti ir daugiau), šaukštelio druskos, 2–3 šaukštų lydyto sviesto.

Įdarui: 3–4 didelių bulvių, svogūno, žalios aitriosios paprikos, druskos ir maltos aitriosios paprikos pagal skonį, ¼ puodelio žaliųjų žirnelių, po 0,5 šaukštelio garam masalos, kario ir maltos kalendros.

  • Iš miltų, vandens, druskos ir lydyto sviesto užminkykite tešlą.
  • Svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje iki geltonumo. Bulves išvirkite su lupenomis.
  • Nulupkite ir sutrinkite košę (indės tai daro rankomis, be grūstuvo).
  • Suberkite prieskonius, druskos, suberkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, žaliuosius žirnelius (jei jie kietoki, apvirkite 2–3 minutes), sudėkite keptus svogūnus ir viską gerai išmaišykite. Palikite atvėsti.
  • Tešlą padalykite į 10 dalių. Suformuokite rutuliuką ir iškočiokite paplotėlį. Į kiekvieno paplotėlio vidurį krėskite įdaro ir užlankstykite visus kraštus – lyg slėptumėte įdarą krepšelyje.
  • Dėkite krepšelį užlenktais kraštais į viršų ir iškočiokite ploną paplotėlį. Keptuvėje įkaitinkite lydyto sviesto, dėkite paplotėlį ir apkepkite iš abiejų pusių, iki apskrus.

Pasigaminkite garam masalos prieskonių

Sausoje keptuvėje pakepinkite 2 šaukštus kalendros sėklų, šaukštą kuminų sėklų, 2 šaukštelius maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštelius cinamono, šaukštelį kardamono sėklų, šaukštelį anyžiaus sėklų, 0,5 šaukštelio gvazdikėlių, 4 lauro lapus, kol jie paskleis aromatą ar patamsės. Sumalkite kavamale ir supilkite į sandarų indą. Laikykite iki 6 mėnesių.

Aštri vištienos sriuba Mulligatawny

Shutterstock nuotr./Aštri vištienos sriuba „Mulligatawny“
Shutterstock nuotr./Aštri vištienos sriuba „Mulligatawny“

Jums reikės: 120 g „Basmati“ ryžių, vištos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 svogūnų, 1–2 skiltelių česnako, 3 morkų, 2 pastarnokų, bulvės, 3 šaukštų raudonos kario pastos, geltonos saldžiosios paprikos, 700 g savo sultyse konservuotų smulkintų pomidorų, saujos šviežių kalendrų, lauro lapelio, 6 pipirų žirnelių, šaukštelio druskos, saliero stiebo.

  • Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės, nukoškite.
  • Dėkite vištą į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Nugriebkite putas.
  • Įmeskite lauro lapelį, pipirus, įberkite druskos, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą vieną morką, salierą ir pusiau perpjautą vieną svogūną. Virkite 45 minutes.
  • Išimkite vištą ir nulupkite odą. Atskirkite mėsą nuo kaulų ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  • Sultinį nukoškite, supilkite į puodą ir virkite tol, kol pusė nuvirs.
  • Tuo metu puode ant mažos ugnies įkaitinkite pusę aliejaus, suberkite smulkiai supjaustytą antrąjį svogūną ir kepinkite pamaišydami apie 3 minutes. Sudėkite susmulkintą česnaką ir dar kepkite 2 minutes. Supilkite likusį aliejų, suberkite nedideliais gabaliukais supjaustytas likusias morkas, bulvę, pastarnokus, papriką ir kepkite 3 minutes.
  • Padidinkite ugnį, įmaišykite kario pastą ir pamaišydami dar kaitinkite 2 minutes. Sukrėskite pomidorus ir įpilkite litrą sultinio. Pagardinkite druska ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir dar virkite 10 minučių, kol daržovės suminkštės.
  • Sudėkite ryžius, vištieną, išmaišykite ir pavirkite 3 minutes. Pilkite į lėkštes ir užberkite smulkintos kalendros.

Bulvių kukuliai su panyru Malai kofta

Shutterstock nuotr./Bulvių kukuliai su panyru „Malai kofta“
Shutterstock nuotr./Bulvių kukuliai su panyru „Malai kofta“

Jums reikės: 5–6 bulvių, 200 g panyro sūrio, 0,5 svogūno, 2 skiltelių česnako, saldžiosios paprikos, 3–4 pomidorų, imbiero šaknies pagal skonį, morkos, 2–4 šaukštų rūgpienio arba jogurto, po žiupsnį kmynų ir juodųjų garstyčių grūdelių, malto kumino, garam masalos, aitriosios paprikos ir ciberžolės pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite ir sutrinkite košę. Elektriniu trintuvu sutrinkite panyrą, svogūną, česnaką, ir papriką.
  • Sumaišykite su trintomis bulvėmis, įberkite kumino. Jei norite, galite įberti truputį miltų.
  • Drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir apkepinkite juos įkaitintame aliejuje.
  • Pomidorus, imbierą, morkas ir svogūną sutrinkite elektriniu trintuvu.
  • Keptuvėje įkaitinkite šaukštelį lydyto sviesto, įberkite kmynų, juodųjų garstyčių.
  • Po 10–20 sekundžių sudėkite daržovių tyrę ir maišydami kepinkite 5 minutes. Įberkite aitriosios paprikos, ciberžolės ir garam masalos, išmaišykite.
  • Sudėkite keptus kukulius ir troškinkite 3–4 minutes.
  • Supilkite rūgpienį arba jogurtą ir dar pakaitinkite 2–4 minutes.
Receptai
Receptas: Indiškas kedžeri
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st. (1 1/2 stiklinės plikytų)
Žuvis: 350.00 g (karštai rūkytos skumbrės)
Karis: 1.00 arbat. š. (1-2 arbat. š.)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Sviestas: 25.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnų laiškai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti

Kedgeree ['ked’žeri:] - tai tarsi ryžių salotos su rūkyta žuvimi, prieskoniais (visada – kariu ir, dažniausiai, aitriąja paprika arba kajeno pipirais), sviestu ir kiaušiniais. Žuvis naudojama visokia: tinka ir lašiša, ir menkė, ir karštai rūkyta skumbrė. Kai kas įpjausto svogūnų laiškų, kiti – petražolių ar netgi šviežių kalendrų ir būtinai į dar karštus ryžius įmaišo sviesto. Kuo daugiau, nes sviestas, žinia, su grūdinėmis kultūromis draugauja. Kedžeri gamybos variantų daugybė, mano pasirinktas – vienas greičiausių ir ne mažiau gardžių.:)

1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, vandenį nupilkite, ryžius suberkite į didesnį ir gilesnį indą. Patogiausia naudoti plikytus ryžius, kurie verdami nesulimpa ir išlieka birūs. Vis dėlto virkite tokius, kokius mėgstate – kai kas sako, jog skaniausi – basmati.

2. Į dar karštus ryžius įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą, kad ištirptų, ir pagardinkite kariu bei aitriąja paprika.

3. Išrinkite skumbrės kaulelius, o pačią žuvį padalinkite į nedidelius kąsnelius ir įmaišykite į ryžius.

4. Galiausiai suberkite susmulkintus svogūnų laiškus.

5. Kiaušinius galite pjaustyti mažesniais gabalėliais ir įmaišyti į ryžius arba supjaustyti ketvirčiais ir išdėlioti lėkštėse ant kedžeri.

6. Patiekite pagardintą citrinų sultimis.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Receptai
Receptas: Indiškas kriaušių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (kvietinių - tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 tešlai ir 2 įdarui)
Cukrus: 200.00 g (1 valg. š. tešlai, 150 g sirupui ir 2 valg. š. įdarui)
Sviestas: 80.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanduo: 500.00 ml (sirupui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (sirupui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (sirupui)
Kriaušės: 6.00 vnt. (įdarui)
Grietinė: 200.00 g (įdarui (arba grietinėlės))
Sezamo sėklos: 200.00 g (įdarui)
Aguonos (įdarui) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Tešlai sviestą sumaišykite su miltais, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, druską ir įpilkite šaukštą vandens. Paruoštą tešlą suvyniokite į foliją ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

2. Paruoškite sirupą: į verdantį vandenį suberkite cukrų su prieskoniais.

3. Kriaušes nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir sudėkite į sirupą. Virkite pusvalandį.

4. Išvirtas kriaušes išgriebkite iš sirupo, atvėsinkite ir sudėkite ant iš šaldytuvo išimtos, iškočiotos ir į kepimo indą įtiestos tešlos.

5. Likusį sirupą kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol išgaruos vanduo ir liks tąsi masė.

6. Sezamų sėklas, aguonas, kiaušinius, grietinę (ar grietinėlę) ir cukrų išplakite ir užpilkite ant kriaušių.

7. Pašaukite į orkaitę pusvalandžiui. Kai atvės, apšlakstykite išvirtu sirupu.

SKANAUS!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptai
Receptas: „Biryani“ troškinys
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mėsa: 1.00 kg (ožio)
Alyvuogių aliejus: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt. (ir kepinti svogūnų žiedai)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (smulkintas)
Česnakai: 1.00 arbat. š. (smulkintas)
Jogurtas: 100.00 g (natūralus)
Aitrioji paprika: 4.00 vnt. (1 arbat. š. smulkintos džiovintos ir 4 ilgos aitriosios paprikos, viena jų – supjaustyta)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. džiovintos ir ryšelis smulkintų)
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 4.00 vnt.
Kardamonas: 17.00 vnt. (14 žaliojo kardamono ankščių ir 3 rudojo kardamono ankštys)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 10.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 8.00 vnt. (malti pipirų grūdeliai)
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Ryžiai: 500.00 g (mirkyti basmati)
Krokas (piene mirkytas): 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Mėtos: 1.00 vnt. (ryšelis smulkintų)
Razinos: 25.00 g (besėklės)
Migdolai: 25.00 g
Žemės riešutai: 25.00 g
Anakardžių riešutai: 25.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūnus, kol jie pasidarys tamsaus aukso spalvos. Įdėkite ožio mėsą ir kepkite kelias minutes.
  2. Sumaišykite imbierą ir česnaką, įdėkite jogurto, smulkintus prieskonius, nesmulkintus prieskonius (atidėkite 8 kardamono ankštis ryžiams), lauro lapus, slyvas, druską ir pipirus. Sudėkite visas aitriąsias paprikas ir įpilkite 250 ml vandens. Uždenkite keptuvę ir leiskite lėtai virti 45 min.
  3. Tuo metu išvirkite bulves. Virkite ryžius su kardamonu. Įdėkite pusę virtų ryžių į indą. Įpilkite krokų pieną ir maišykite, kol visi ryžiai pageltonuos.
  4. Sumaišykite smulkintus pomidorus, kalendrą, mėtas ir smulkintą žalią aitriąją papriką. Trečdalį mišinio įdėkite į indą su mėsa. Virkite dar 5-10 min.
  5. Pusę paprastų ryžių padėkite ant lėkštės. Uždėkite mėsą. Ant viršaus uždėkite ryžius su krokų pienu ir apibarstykite pomidorų mišiniu.
  6. Ant viršaus uždėkite bulves, ploną sluoksnį paprastų ryžių ir ryžių su krokų pienu. Padenkite svogūnų žiedais.
  7. Ant viršaus uždėkite likusius pomidorus, pabarstykite razinomis ir riešutais. Patiekite nedelsdami.  
Receptai
Receptas: „Palak Paneer“ troškinys
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 500.00 g
Sūris: 250.00 g (kaimiškas)
Druska: 2.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 5.00 g (smulkinta)
Juodieji pipirai: 5.00 g
Pienas: 100.00 ml
Grietinė: 2.00 arbat. š.
Pomidorų pasta: 4.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite špinatus ir juos išvirkite. Nupilkite vandenį, sumalkite šnipatus.
  2. Pašildykite keptuvę, pakepinkite svogūną, kol jis taps tamsios aukso spalvos.
  3. Įdėkite pomidorų pastą, druską, pipirus ir aitriąją papriką į keptuvę. Įdėkite šnipatų piurė į mišinį.
  4. Palikite keptuvę ant didelės ugnies 1-2 minutėm.
  5. Supjaustykite sūrį gabaliukais ir įdėkite į keptuvę.
  6. Įpilkite pusę stiklinės pieno ir nesustodami maišykite pusę minutės. Įdėkite grietinės. Skanu su duona.
Receptai
Receptas: „Hum'bum Alicha“ troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, smulkintas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (ir 1/2 arbat. š. malto)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (tarkuotas)
Moliūgai: 400.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustytos)
Druska: 5.00 g
Cinamonas: 5.00 g
Vištienos sultinys: 5.00 puodelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnus paskrudinkite aliejuje apie 5 min. Sudėkite česnaką, imbierą ir supilkite sultinį.
  2. Užvirkite, įdėkite moliūgą ir pavirkite apie 10 min.
  3. Sudėkite morkas, druską, cinamoną ir česnaką. Pavirkite dar 10 min. ir patiekite.

 

Receptai
Receptas: Indiškas limonadas
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sultys: 2.00 st. (2 - 3 st. - citrinų)
Žalioji citrina: 1.00 st. (½ st. - sulčių)
Klevų sirupas: 1.00 st. (1/3 st.)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (šviežios trintos šaknies)
Vanduo: 4.00 st. (4 - 5)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visus ingredientus dideliame ąsotyje, atvėsinkite. Pagal skonį pridėkite ledukų.
  2. Galite įmaišyti ir žiupsnelį cinamono.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt