Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Išbandymas jautiena

Gardžiai iškepti didkepsniai
Shutterstock nuotr. / Gardžiai iškepti didkepsniai
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Kai kurios šeimininkės vengia gaminti iš jautienos. Jų manymu, nors ir sveika, ši mėsa kieta, su ja tiek daug vargo... Siūlome išbandyti įvairiose pasaulio šalyse sukurtus receptus – patikėkite, mėsa tiesiog tirps burnoje!

Prancūziška jautienos sriuba

Fotolia nuotr./Jautienos sriuba
Fotolia nuotr./Jautienos sriuba

Jums reikės: 2 kg jautienos, 10 morkų, 10 porų, 8 bulvių, 4 ropių, 2 svogūnų, 4 skiltelių česnako, kelių gvazdikėlių, mėgstamų žalumynų, kelių laurų lapelių, druskos ir juodųjų pipirų, kelių salierų lapelių.

  • Į puodą įpilkite 5 litrus vandens, dėkite mėsą, žalumynus, uždenkite ir užkaiskite. Virkite ant nedidelės ugnies 1,5 valandos. Kartkartėmis nugriebkite putas, po kurio laiko įberkite druskos ir įmeskite kelis juodųjų pipirų žirniukus bei gvazdikėlius.
  • Daržoves supjaustykite vienodo dydžio stambiais gabalais.
  • Mėsą išgriebkite ir palikite atvėsti, į puodą sudėkite morkas, porus, svogūnus ir ropes, įmeskite laurų lapelius. Po 20 min. sumeskite bulves, salierų lapelius ir gabaliukais supjaustytą jautieną. Virkite dar 20 min.
  • Jei norite, kad sultinys būtų gražios gintarinės spalvos, svogūnus į puodą dėkite su lukštais.

Mongoliška jautiena

Jums reikės: 300 g jautienos šoninės, šaukštelio aliejaus, šaukštelio sojų padažo ir dar 60 ml, šaukštelio kukurūzų miltų ir dar ¼ puodelio, 80 ml aliejaus, 0,5 šaukštelio tarkuoto imbiero, 5 džiovintos aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 60 ml sultinio arba vandens, 2 šaukštų rudojo cukraus, šaukšto kukurūzų krakmolo, sumaišyto su šaukštu vandens, 2 valgomųjų svogūnėlių su laiškais.

  • Jautieną supjaustykite mažais gabaliukais. Sumaišykite šaukštelį aliejaus, šaukštelį sojų padažo su šaukšteliu kukurūzų miltų ir užpilkite ant mėsos. Išmaišykite ir palikite marinuotis valandą.
  • Česnakus susmulkinkite griežinėliais, sukapokite svogūnėlius.
  • Apvoliokite mėsos gabaliukus ¼ puodelio kukurūzų miltų. Įkaitinkite 80 ml aliejaus kiniškoje (wok) keptuvėje. Kai ims sklisti aliejaus kvapas, sudėkite mėsą ir kepkite maždaug minutę. Išjunkite ugnį, apverskite mėsos gabaliukus ir palikite 30 sek. Išimkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius – mėsa turi būti traški.
  • Išvalykite keptuvę, bet šaukštą aliejaus palikite. Dėkite ant ugnies, sukrėskite imbierą ir sumeskite aitriąsias paprikas. Išmaišykite. Po 15 sek. suberkite česnakus. Dar po 10 sek. supilkite 60 ml sojų padažo ir sultinį (vandenį).
  • Išmaišykite, užvirkite ir suberkite cukrų – nesustokite maišyti, kol jis ištirps. Palikite padažą virti 2 minutes.
  • Lėtai įmaišykite kukurūzų krakmolą su vandeniu – padažas turi sutirštėti. Sudėkite mėsos gabaliukus, suberkite svogūnėlius, išmaišykite ir patroškinkite dar apie 30 sek. – skysčio keptuvėje neturėtų likti. Jei jo vis dar yra, padidinkite ugnį ir maišykite, kol jis išgaruos. Pabarstykite svogūnų laiškais. Tiekite su virtais ryžiais.

Angliškas Velingtono kepsnys

Shutterstock nuotr./Angliškas Velingtono kepsnys
Shutterstock nuotr./Angliškas Velingtono kepsnys

Jums reikės: 450 g jautienos nugarinės, 450 g grybų, 4 griežinėlių plonai pjaustyto kumpio (pvz., Parmos), 200 g šaldytos bemielės tešlos, 2 kiaušinių trynių, 2 šaukštų rapsų, vynuogių kauliukų arba alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų angliškų garstyčių, žiupsnio miltų, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Atšildykite tešlą. Mėsą nusausinkite ir apkepkite 2 šaukštuose įkaitinto aliejaus. Išėmę apibarstykite druska bei pipirais. Palikite atvėsti, aptepkite garstyčiomis.
  • Elektriniu trintuvu sutrinkite grybus. Tyrę sukrėskite į įkaitintą keptuvę ir maišydami kaitinkite keletą minučių. Palikite atvėsti.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 205 laipsnių.
  • Ant stalo patieskite maistinę plėvelę ir klokite kumpio griežinėlius. Ant jų tolygiai paskleiskite grybų tyrę. Į vidurį dėkite jautienos filė ir stipriai susukite vyniotinį, užriškite galus (ryšulėlis turi būti kietokas, plėvelė ištempta) ir 20 min. dėkite į šaldytuvą. Išplakite kiaušinių trynius.
  • Miltais pabarstykite stalą, klokite tešlą. Kraštus ištepkite kiaušinio plakiniu. Išvyniokite mėsos ritinį, dėkite jį ant tešlos ir susukite – nupjaustykite tešlos perteklių, jos neturi būti daugiau nei 1 sluoksnis.
  • Aptepkite kiaušinio plakiniu ir palikite 5–10 min. Dėkite į kepimo skardą, dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu ir peilio galiuku padarykite keletą įstrižų įpjovų.
  • Pabarstykite druska, šaukite į orkaitę ir kepkite 25–35 min. Išimkite ir palikite 10 min. atvėsti.

Itališkas veršienos užkandis su tunų padažu

Jums reikės: 800–900 g veršienos, 250 ml baltojo sauso vyno, 2 morkų, poro, 3–4 saliero stiebo gabaliukų, saujelės petražolių, pagal skonį druskos, 6 šaukštų kaparėlių, 200 g aliejuje konservuoto tuno, 5–6 šaukštų majonezo, 4 šaukštų neriebaus pieno, citrinos, šviežių petražolių.

  • Į storadugnį keptuvą įpilkite vandens, įberkite druskos. Užvirkite, dėkite mėsą ir daržoves, supilkite vyną, uždenkite ir troškinkite valandą. Nukelkite nuo ugnies ir palikite mėsą atvėsti sultinyje. Ištraukę susukite į foliją ir dėkite į šaldytuvą, kol visiškai atvės.
  • Tuną nusunkite ir sukrėskite į elektrinį plaktuvą. Sudėkite 3 šaukštus kaparėlių, majonezą, supilkite pieną ir 2 šaukštus citrinos sultis. Viską suplakite iki vientisos masės. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite dar pieno.
  • Mėsą pjaustykite plonais griežinėliais ir dėkite į lėkštę. Užpilkite padažo ir valandą palaikykite šaldytuve. Tiekdami pabarstykite kaparėliais ir papuoškite petražolėmis bei citrinos griežinėliu.

Receptai
Receptas: Virta jautienos nugarinė su baltuoju padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 35 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 400.00 g (nugarinė)
Vanduo: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Petražolės: 3.00 vnt. (kelios šakelės)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 2.00 vnt. (kvapnieji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vištienos sultinys: 200.00 ml (naminio)
Sviestas: 50.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml (riebios)
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Kaip gaminti

1. Į pasūdytą verdantį vandenį sudėkite nuskustą ir į kelias dalis supjaustytą morką, nuluptą svogūną, saliero stiebą, prieskonius ir mėsą. Virkite apie dvi valandas arba kol mėsa taps minkšta.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą,suberkite miltus, pusę minutės pakepinkite ir supilkite sultinį, išmaišykite.

3. Supilkite grietinėlę, kaitinkite, kol padažas sutirštės. Išvirtą mėsą supjaustykite riekelėmis, užpilkite padažu ir pabarstykite krapais.

4. Labai tinka patiekti su bulvių koše, garintomis daržovėmis ir gruzdintais svogūnėliais.

Receptai
Receptas: Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 300.00 g (išpjova)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Sviestas: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės ir sultys)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

Kepsnys turi būti 2,5–3 cm storio ir sverti apie 300 g, kad kepdamas neišsausėtų.

1. Mėsą iš abiejų pusių įtrinkite pipirais, aptepkite aliejumi ir palikite 6 val. pasimarinuoti.

2. Į smulkintuvą sudėkite sviestą, citrinos žievelę ir sultis, česnakus, prieskonines žoleles, pasūdykite ir įberkite pipirų, viską susmulkinkite.

3. Sviestą susukite į maistinę plėvelę ir apie valandą pašaldykite. Marinuotą mėsą kepkite labai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po tris minutes. Be reikalo nevartykite, nebadykite. Iki norimo iškepimo laipsnio kepsnį baikite kepti 160 C karštumo orkaitėje.

4. Paruoštą patiekalą pasūdykite ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlį. Prie didkepsnio tinka paduoti sojų padažo, gruzdintų bulvyčių ir grilyje keptų daržovių.

Receptai
Receptas: Jautienos karpačas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 200.00 g (išpjova)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių ir skiltelė citrinos)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą nuplaukite, gerai nusausinkite, susukite į maistinę plėvelę ir kelioms valandoms padėkite į šaldiklį, kad sustingtų.

2. Atšaldytą mėsą aštriu peiliu pjaustykite labai plonais grėžinėliais ir dėliokite į lėkštę. Dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, citrinų sultis, alyvų aliejų, pagardinkite pipirais, jei reikia, pasūdykite.

3. Jautieną apšlakstykite padažu, puoškite pomidoro ir citrinos skiltelėmis. Prie šio patiekalo labai tinka gražgarstės, kietasis sūris ir kaparėliai.

Receptai
Receptas: Jautienos guliašas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (sprandinės)
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir žalia saldžioji)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rūkytų paprikų milteliai: 1.00 arbat. š.
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 2.00 vnt. (kvapnieji grūdeliais)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Miltai: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Petražolės: 1.00 valg. š.
Jautienos sultinys: 1.00 l
Kaip gaminti

1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir lengvai apkepinkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną, kapotą česnaką, griežinėliais pjaustytą morką.

2. Mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apvoliokite miltuose ir taip pat sumeskite į puodą. Kepinkite apie 5 min. ir užpilkite sultiniu, pasūdykite.

3. Į puodą įmeskite lauro lapelius, pipirų grūdelius, suberkite paprikų miltelius ir troškinkite maždaug valandą arba kol mėsa taps minkšta. Paprikas  ir bulves supjaustykite nemažais kubeliais, suberkite į guliašą ir patroškinkite dar apie dvidešimt minučių, įmaišykite pomidorų pastą, paskaninkite pipirais. Patiekiant papuoškite petražolėmis.

Receptai
Receptas: Jautienos tadžinas
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (jautienos - kukuliams)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 smulkiai pjaustyto - kukuliams ir 0,5- padažui)
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 - kukuliams ir 4 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kukuliams)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (arba aliejus - padažui)
Pomidorai: 1.00 kg (padažui)
Kaip gaminti

1. Į faršą sudėkite smulkiai kapotus svogūnus ir česnakus, prieskonius ir aliejų. Viską išmaišykite ir palikite 15 min.

2. Per tą laiką paruoškite padažą: pomidorus perpjaukite per pusę ir ištarkuokite pomidorų vidų stambia tarka, kad liktų tik pomidorų žievelės. Į pomidorų tyrę sudėkite prieskonius, smulkintus česnakus.

3. Iš mėsos suformuokite 1 cm skersmens mėsos kukulius. Juos pakepinkite keptuvėje apie 3 min, tada supilkite pomidorų tyrę ir troškinkite keptuvėje ar puode apie 25 min.

4. Patiekite su skrudinta balta duona.

 

Receptai
Receptas: Jautienos ir cukinijų kotletai
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 250.00 g
Jautiena: 500.00 g (faršas)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Sūris: 60.00 g (grietinėlės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus. Stambiai sutarkuokite cukinijas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Į jautienos faršą įmuškite kiaušinius, įdėkite keptų svogūnų, krapų, grietinėlės sūrio, miltų. Viską išminkykite. Suformuokite 12 kotletų.

3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sudėkite  kotletus. Kiekvieną pusę kepkite 5 minutes, kol lengvai apskrus. Kotletus tiekite su bulvių koše ir citrinų skiltelėmis.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt