Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ispaniškos saulės skonis

Ispaniškas „Migas“
Fotolia nuotr. / Ispaniškas „Migas“
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Kone visą pasaulį žavintys ugningųjų ispanų sukurti patiekalai yra gaminami iš kelių paprastų produktų: alyvuogių aliejaus, mėsos ir daržovių, kumpio ir čioriso dešros, ryžių ir jūrų gėrybių. Neįmanoma aprašyti Ispanijos virtuvės žavesio – reikia gaminti, mėgautis ir mylėti.

Migas

Jums reikės: raudonos paprikos, 2 čioriso dešrų, vakarykščio prancūziškojo batono, 2 skiltelių česnako, 50 ml aliejaus, raudonojo svogūno, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, žalumynų.

  • Prancūziškąjį batoną sulaužykite ar sutrupinkite gabaliukais ir pašlakstykite vandeniu. Raudoną papriką perpjaukite pusiau, išvalykite ir susmulkinkite trumpais šiaudeliais. Čioriso dešras susmulkinkite griežinėliais, o svogūną – stambiai supjaustykite.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite dešros, svogūno ir paprikos gabalėlius, išmaišykite. Kepkite pamaišydami 3–4 min. – svogūnai ir paprikos turi likti traškūs.
  • Išimkite viską iš keptuvės, įpilkite dar aliejaus ir sudėkite traiškytus česnakus.
  • Suberkite trupintą batoną, išmaišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol išgaruos skystis ir trupiniai taps traškūs.
  • Atgal sudėkite daržoves su dešra, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotais žalumynais, išmaišykite ir tiekite.

Pisto manchego

Fotolia nuotr./Ispaniškas „Pisto manchego“
Fotolia nuotr./Ispaniškas „Pisto manchego“

Jums reikės: baklažano, 2 cukinijų, raudonos ir geltonos paprikos, svogūno, 5 pomidorų, 100 ml alyvuogių aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, 2 šakelių šviežių čiobrelių, 1–2 šakelių šviežių petražolių.

  • Svogūną susmulkinkite, o paprikas, baklažaną ir cukinijas supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir paskrudinkite minutę. Suberkite paprikas, išmaišykite ir kepkite ant nedidelės ugnies, iki suminkštės.
  • Sudėkite baklažano ir cukinijų gabalėlius, vis maišydami kepkite 5 minutes.
  • Pomidorų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir sudėkite kelioms sekundėms į verdantį vandenį. Išimkite, perliekite šaltu vandeniu ir nulupkite.
  • Supjaustykite gabaliukais ir sukrėskite į keptuvę. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies 30 min.
  • Nukaiskite, suberkite čiobrelių lapelius ir kapotas petražoles, išmaišykite, uždenkite ir palikite 30 min.

Tortilha de batata

Fotolia nuotr./Ispaniškas „Tortilha de batata“
Fotolia nuotr./Ispaniškas „Tortilha de batata“

Jums reikės: 7 vidutinių bulvių, 5 kiaušinių, didelių svogūnų, 300 ml aliejaus, pagal skonį druskos, svogūnų laiškų.

  • Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais arba nedideliais kubeliais.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves ir kepkite, kol taps minkštos. Nukelkite nuo ugnies ir suverskite į koštuvą, kad nuvarvėtų aliejus.
  • Kiaušinius išplakite iki vientisos masės ir gerokai pasūdykite. Į plakinį suverskite bulves ir gerai išmaišykite.
  • Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, sukrėskite bulvių ir kiaušinių mišinį ir paspausdami mentele išlyginkite. Sumažinkite ugnį.
  • Po 3–4 min. apverskite, mentele užkamšykite kraštus ir kepkite dar 4–5 min. ant labai mažos ugnies.
  • Tiekite su grietine ar česnakiniu majonezu, pabarsčiusi kapotais svogūnų laiškais.

Croquetas de jamón

Fotolia nuotr./Ispaniškas „Croquetas de jamón“
Fotolia nuotr./Ispaniškas „Croquetas de jamón“

Jums reikės: 55 g sviesto, 2 šaukštų aliejaus ir dar šiek tiek kepti, 1,5 puodelio pieno, 85 g serano kumpio („Jamon Serrano“), pagal skonį druskos, 2 kiaušinių, 2 šaukštų duonos džiūvėsėlių.

  • Didelę lėkštę ištepkite šaukšteliu aliejaus. Kumpį supjaustykite smulkiais gabaliukais.
  • Keptuvėje ištirpdykite sviestą, supilkite 2 šaukštus aliejaus ir suberkite miltus. Medine mentele maišykite apie 2 min.
  • Supilkite 0,5 puodelio pieno ir padidinkite ugnį. Užvirus supilkite likusį pieną ir pamaišydami virkite apie 5 min., kol masė ims tirštėti. Sumažinkite ugnį ir nesustodami maišyti virkite dar 10 min.
  • Suberkite kumpį, šiek tiek pagardinkite druska ir išmaišykite. Virkite minutę.
  • Sukrėskite masę į aliejuotą lėkštę, tolygiai paskleiskite. Kiek atvėsinkite, uždenkite folija ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą (geriausiai nakčiai).
  • Išplakite kiaušinius. Džiūvėsėlius suberkite į lėkštę. Dviem šaukštais arba drėgnomis rankomis formuokite pailgus kukulaičius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kiaušinio plakinyje, pakartokite.
  • Sudėkite į lėkštę vienu sluoksniu, kad nesiliestų ir nesuliptų, laikykite 30 min. šaldytuve.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus (apie 5 cm nuo dugno) ir sudėkite 5 ar 6 kukulaičius. Virkite juos 2 min. pavartydami, kol taps aukso spalvos.
  • Ištraukę dėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Kol kepsite kitus, iškeptus laikykite šiltai.

Paelija

Shutterstock nuotr./Paelija
Shutterstock nuotr./Paelija

Jums reikės: šaukšto alyvuogių aliejaus, čioriso dešros, svogūno, raudonos paprikos, žiupsnelio šafrano, 2 puodelių rudųjų ryžių, 625 ml vištienos sultinio, 310 ml karšto vandens, 500 g virtų tigrinių krevečių, 0,5 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių, pagal skonį petražolių lapelių, žaliosios citrinos.

  • Dešrą supjaustykite griežinėliais, papriką – gabaliukais, svogūną sukapokite.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite dešros griežinėlius ir kepkite iš abiejų pusių, iki parus.
  • Įmaišykite svogūnus ir paprikas, kepkite apie 3–4 minutes, kol suminkštės.
  • Suberkite ryžius, šafraną, supilkite sultinį ir karštą vandenį. Išmaišykite ir užvirkite.
  • Sumažinkite ugnį, uždenkite ir palikite troškintis 45 min., arba kol ryžiai suminkštės.
  • Įmaišykite krevetes, žirnelius ir dar troškinkite 5 min. Ryžiai turi būti visiškai minkšti, o skystis – išgaruoti.
  • Užberkite petražolių lapelių. Tiekite su žaliosios citrinos skiltele.
Receptai
Receptas: Ispaniški ryžiai su vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Vištiena: 1600.00 g (4 vištos šlaunelės)
Druska: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis smulkintas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai kapoto)
Morkos: 1.00 vnt. (plonais šiaudeliais pjaustyta)
Pomidorai: 480.00 g (konservuotų)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Ryžiai: 230.00 g (geriau ilgagrūdžių)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti

Skonis: 9/10. Dar vienas patiekalas, kurį gaminu jau ne pirmą kartą; kodėl? Nes labai skanu. Antroji priežastis dar džiugesnė, ar tiksliau, patogesnė: tai vienas iš nedaugelio patiekalų, kuris patinka visiems iki vieno.

1. Didelėje, gilioje, vidutiniškai karštoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Pagardinkite vištos  gabalėlius po 1/4 arbat. š. druskos ir pipirų. Vartydama apkepkite keptuvėje vištieną, kol gražiai parus  (maždaug 8 minutes). Išimkite iš keptuvės, nupilkite riebalus.

2. Sumažinkite temperatūrą. Suberkite į keptuvę svogūnus, česnakus, vis pamaišydama pakepinkite, kol suminkštės  (apie 2 minutes). Suberkite morkas ir dar apie 3 minutes patroškinkite. Sukrėskite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Užvirkite. Įmaišykite ryžius, sudėkite vištieną. Užvirinkite ir beveik pilnai uždengusi dangtį virkite ant silpnos ugnies, kol vištiena ir ryžiai bus paruošti (apie 20 – 25 minutes).

3. Dėkite į lėkštę ryžių ir daržovių mišinio, ant viršaus – gabalėlį vištienos ir tiekite į stalą. Skanaus!

Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“

Receptai
Receptas: Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas)
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 700.00 g (arba 8 vnt.)
Svogūnai: 200.00 g (arba 2 vnt.)
Agurkai: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltųjų pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Duona: 4.00 vnt. (Skrebučiams 4 riekelės sumuštinių duonos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (Skrebučiams)
Kaip gaminti

1. Agurką nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite. Du pomidorus supjaustykite kubeliais, kitus – didesniais gabaliukais. Svogūnus sukapokite, česnakus sutrinkite su druska.

2. Stambiau supjaustytus pomidorus ir svogūnus trinkite maišikliu, kol masė pasidarys vienalytė. Į ją sudėkite česnakus, supilkite actą, įpilkite 3 stiklines šalto virinto vandens, įliekite aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir 2 val. palaikykite šaldytuve.

3. Paruoškite skrebučius: duoną supjaustykite kubeliais, suberkite į skardą, apšlakstykite aliejumi ir 15–20 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.

4. Atšaldytą sriubą supilkite į dubenį. Skrebučius ir likusias daržoves patiekite atskiruose indeliuose.

Receptai
Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Bulvės: 6.00 vnt. (šviežios)
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Alyvų aliejus 1.00 arbat. š.
Petražolės: 50.00 g (nebūtinai)
Svogūnų laiškai: 50.00 g (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplaukite, suberkite į verdantį vandenį ir virkite su odele.

2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvų aliejaus ir jame apkepinkite svogūną. Virtas bulves supjaustykite riekelėmis, sudėkite į keptuvę ir taip pat šiek tiek apkepkite.

3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkitę šią kiaušinių masę į keptuvę (kiaušiniai turėtų tolygiai pasiskirstyti po keptuvę ir viską apsemti).

4. Kepkite omletą ant silpnos ugnies. Kai bus beveik iškepęs, užtarkuokite sūrio, apibarstykite smulkintomis petražolėmis bei svogūnų laiškais. Patroškinkite, kol sūris išsilydys.

5. Karštas omletas skaniausias su šviežiomis daržovėmis, ypač pomidorais.  

Receptai
Receptas: Ispaniškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Ispaniška čioriso dešra 400.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 st.
Pomidorai: 4.00 vnt. (sunokę)
Konservuoti trinti pomidorai 400.00 g
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką. Maišydama kepkite, kol svogūnų gabalėliai pagels ir taps perregimi, tik nesuskrudinkite.

2. Sudėkite griežinėliais pjaustytą čioriso dešrą, maišydama kepkite, kol dešra šiek tiek apskrus. Supilkite sultinį, užvirinkite. Sudėkite konservuotus avinžirnius, trintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite aitriųjų paprikų milteliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite maždaug 30 min.

3. Pabaigoje sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pagardinkite pipirais, jei reikia, dar pasūdykite. Pagardinkite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Vietoje daržovių sultinio į troškinį galite įmaišyti tokį pat kiekį baltojo vyno.

Receptai
Receptas: Ispaniškas cukinijų ir kumpio tapas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelių)
Sūris: 200.00 g (tepamo gali būti ir su žalumynais)
Kumpis: 200.00 g (Serano, galima rinktis ir kitą)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
  2. Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
  3. Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
  4. Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.

 

Receptai
Receptas: Ispaniška trintinė (gaspačas)
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Batonas: 2.00 riekės
Paprikos: 1.00 vnt. (žaliosios)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 valg. š. – susmulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Actas: 1.00 st. (0,25 - raudonojo vyno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 puodelis (0,25)
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Tabasko padažas: 1.00 ml (keli lašai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Agurkai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. – sulčių)
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite kubeliais, pakepinkite ant aliejaus.
  2. Pomidorus ir agurkus nulupkite ir susmulkinkite.
  3. Išimkite saldžiųjų paprikų sėklas, susmulkinkinkite.
  4. Visus produktus ir pakepintus batono kubelius smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
  5. Sudėkite į molinį indą, sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad susimaišytų skoniai. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt