Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Jo didenybė pomidoras!

Pomidorai su bazilikais
Fotolia nuotr. / Pomidorai su bazilikais
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Vasarą norisi į valgiaraštį įtraukti kuo daugiau daržovių. Šįkart kviečiame pasigaminti patiekalų su pomidorais. Iš šių daržovių galime ruošti ne tik salotas, bet ir padažus, pagardus, net kepti pyragus.

Ryžiais ir grybais įdaryti pomidorai

Fotolia nuotr./Įdaryti pomidorai
Fotolia nuotr./Įdaryti pomidorai

Jums reikės: 4 didelių gražių pomidorų, stiklinės virtų ryžių, 25 g sviesto, svogūno, saujelės pievagrybių, 4 karštai rūkyto kiaulienos kumpio juostelių, pagal skonį druskos, pipirų, grūdėtųjų garstyčių, 100 g tarkuoto parmezano, aliejaus kepti, kelių svogūnų laiškų.

  • Pomidorus nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, minkštimą išskobkite, susmulkinkite, sudėkite į indelį, nupilkite sultis. Vidų patepkite garstyčiomis, berkite pipirų.
  • Svogūno galvą ir laiškus susmulkinkite, kumpį supjaustykite šiaudeliais.
  • Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, kiek pasmulkinkite.
  • Keptuvėje į gerai įkaitintą sviestą sudėkite kumpį ir maišydami skrudinkite apie 4 min. Subėrę smulkintus svogūnus, kaitinkite, kol jie dailiai pagels.
  • Į svogūnų ir kumpio masę suberkite pievagrybius, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Kaitinkite, kol neliks skysčio.
  • Įmaišykite pomidorų minkštimą, virtus ryžius ir dar kelias min. pakaitinkite.
  • Galiausiai suberkite kapotus svogūnų laiškus, parmezaną, jei reikia, pasūdykite, išmaišykite ir įdarykite pomidorus.
  • Juos išdėliokite kepimo skardoje (likusią ryžių masę galite paskleisti tarp pomidorų), užvožkite kepurėles, saikingai pašlakstykite aliejumi.
  • Kepkite apie 15 min. iki 180 ºC karščio orkaitėje.

Pikantiškas pomidorų padažas

Fotolia nuotr./Pomidorų padažas.
Fotolia nuotr./Pomidorų padažas.

Jums reikės: apie 800 g nedidelių gerai sunokusių šviežių pomidorų, didelio svogūno, 3 skiltelės česnako, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, 2 šaukštų cukraus, 3 šaukštų balzaminio acto, pagal skonį šviežių ir džiovintų bazilikų, raudonėlių, malto imbiero, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, alyvuogių aliejaus.

  • Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite.
  • Aitriąją papriką išvalykite, taip pat sukapokite.
  • Pomidorus nuplaukite, viršūnėles įpjaukite kryžmai, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
  • Jame pakepinkite česnakus, kai šie pakvips, svogūnus. Galiausiai suberkite aitriąsias paprikas ir jas pakaitinkite.
  • Į prieskonių masę krėskite smulkintus pomidorus ir vis pamaišydami kaitinkite ant silpnos kaitros apie pusvalandį, kol dalis skysčio nugaruos ir masė sutirštės.
  • Tada berkite šviežius ir džiovintus bazilikus, raudonėlius, cukrų, imbierą, supilkite balzaminį actą, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų bei druskos ir dar porą minučių kaitinkite.
  • Nukaitę luktelėkite, kol masė atvės, ir sutrinkite elektriniu plakikliu.

Suflė su dviejų rūšių sūriu

Fotolia nuotr./Suflė
Fotolia nuotr./Suflė

Jums reikės: 6 nedidelių pomidorų, 150 g tarkuoto brandinto sūrio, 100 g fetos, 6 kiaušinių, 100 g sviesto, 100 g miltų, po 200 ml pieno ir grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato.

  • Pomidorus nuplaukite, odelę keliose vietose įpjaukite, kad kepami ne sprogtų, o sutrūkinėtų, tose vietose berkite druskos ir pipirų.
  • Keptuvėje išlydykite sviestą, po truputėlį, vis maišydami, suberkite miltus ir kepinkite, kol miltai pagels ir masė taps vientisa.
  • Plonyte srovele, toliau vis maišydami, supilkite grietinėlę ir pieną, užkaitinkite iki virimo, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite tarkuotu muskatu, dar sykį gerai išmaišykite ir nukaiskite.
  • Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių.
  • Trynius sumaišykite su sūriais.
  • Į dar neatvėsusį padažą supilkite trynių ir sūrio masę, viską išmaišykite.
  • Baltymus išplakite iki purios standžios masės ir labai atsargiai šaukštu įmaišykite į masę.
  • Suflė išpilstykite į riebalais pateptas keramines kepimo formeles, į vidurį dėkite po pomidorą ir kepkite apie 30 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.

Saldžiarūgštis pomidorų ir ananasų pagardas

Fotolia nuotr./Pomidorų pagardas
Fotolia nuotr./Pomidorų pagardas

Jums reikės: 5 pomidorų, raudonos saldžiosios paprikos, marinuotos aitriosios uoginės paprikos, nedidelio indelis konservuotų ananasų, 2 skiltelių česnako, didelio svogūno, citrinos sultys, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, šaukšto vynuogių kauliukų aliejaus, kelių kvapiųjų pipirų, laurų lapelio.

  • Ananasus gerai nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Papriką išvalykite, sukapokite.
  • Marinuotą uoginę papriką taip pat sukapokite.
  • Pomidorų viršūnėles įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, odelę nulupkite, minkštimą susmulkinkite.
  • Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite.
  • Į puodą pilkite aliejų, pakepinkite svogūnus ir česnakus.
  • Suberkite pomidorus, paprikas, cukrų.
  • Viską sumaišykite, suberkite prieskonius, užvirinkite ir kaitinkite ant silpnos kaitros apie pusvalandį.
  • Supilkite citrinos sultis ir dar kaitinkite, kol masė sutirštės – maždaug apie 20–25 min.
  • Pagardą skanu tiekti pusryčiams su varške aptepta skrudintos baltos duonos riekele.

Keksiukai su kumpiu ir pomidorais

Fotolia nuotr./Keksiukai su pomidorais ir kumpiu
Fotolia nuotr./Keksiukai su pomidorais ir kumpiu

Jums reikės: 280 g miltų, svogūno, kelių saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, kelių vyšninių pomidorų, saujelės juodųjų alyvuogių be kauliukų, mažo svogūno, 100 g karštai rūkyto kumpio, 2 kiaušinių, 180 ml jogurto, trečdalio stiklinės aliejaus, 2 šaukštelių kepimo miltelių, pagal skonį druskos, pipirų, bazilikų, parmezano.

  • Svogūną smulkiai sukapokite, pakepinkite šlakelyje aliejaus.
  • Pomidorus ir alyvuoges susmulkinkite, sumaišykite su druska, pipirais ir bazilikais.
  • Karštai rūkytą kumpį sukapokite, suberkite į pomidorų ir alyvuogių masę.
  • Dubenyje iki vientisumo šluotele arba elektriniu plakikliu išplakite kiaušinius, jogurtą, aliejų.
  • Į masę pamažėle suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus.
  • Galiausiai įmaišykite pomidorų ir alyvuogių masę ir viską gerai išsukite.
  • Keksiukų kepimo formeles iki trečdalio pripildykite tešlos.
  • Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Kai liks kepti 8 min., užberkite tarkuoto parmezano.
Receptas: Trinta lęšių ir pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Pomidorai: 5.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Lęšius užmerkite vakare. Kitą dieną išvirkite. Pomidorus įpjaukite ties šakelių tvirtinimosi vieta, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Sudėkite į beveik išvirusius lęšius.
  2. Keptuvėje pakepinkite smulkintus svogūnus ir pjaustytus saliero gabalėlius. Sudėkite į sriubą, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Pavirkite, kol daržovės suminkštės. Tada sutrinkite elektriniu maišytuvu.
  3. Gardinkite grietine ar tarkuotu sūriu. Galite patiekti su skrudintu batonu ar itališka duonele.
Receptas: Varškės ir pomidorų užtepėlė
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 100.00 g (100-150)
Pomidorai: 5.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultys: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1.  Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
  2. Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
Receptas: Pomidorų, kumpio ir sūrio galeta
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. tešlai ir žiupsnis įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 115.00 g (šaltas)
Vanduo: 60.00 ml (šaltas)
Rikotos sūris: 250.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kumpis: 100.00 g (šaltai rūkytas, kiaulienos)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli)
Sūris: 90.00 g (tarkuotas kietasis fermentinis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepti)
Žalumynai (pabarstyti): 10.00 g
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. 
  2. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Svogūnus susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite šlakelyje įkaitinto aliejaus. Kumpį supjaustykite riekelėmis, o šias – vidutinio dydžio gabalėliais. 
  2. Pomidorus supjaustykite vidutinio storumo riekelėmis. Pasiruoškite visus produktus ir atidėkite į šalį, kol tešla bus atšalusi ir galėsite ją išimti iš šaldytuvo.

PARUOŠKITE GALETĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą. 
  3. Tešlos apskritimą, palikdamos švarius, maždaug 5 cm kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant sūrio tolygiai užberkite kepintų svogūnų. Išdėliokite kumpio riekeles, o ant šių – pomidorų riekeles. Apibarstykite žiupsneliu šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį. Viršų apibarstykite tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. 
    Astos Černės nuotr. / Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą
    Astos Černės nuotr. / Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą
  4. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. 
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o sūris gražiai apskrus. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  6. Kelias minutes atvėsinkite, apibarstykite žalumynais ir iš karto patiekite. Skanaus!
Receptas: Pomidorų ir aitriųjų paprikų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Džiovinti pomidorai: 250.00 g (stiklinė saulėje džiovintų)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (nedidelės ankštys)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (2 valg.š. - sulčių)
Rudasis cukrus: 3.00 g (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šviežių, kelios šakelės)
Kaip gaminti
  1. Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
  2. Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
  3. Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
  4. Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių.  Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).   

 

Receptas: Pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorų tyrė: 3.00 puodelis
Pomidorai: 4.00 vnt.
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š. (½)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (½)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite trintą česnaką, smulkintus svogūnus ir salierus. Patroškinkite kelias minutes.
  2. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir pašalinkite odelę.
  3. Į puodą supilkite daržovių sultinį, pomidorų tyrę, sudėkite pjaustytus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais. Virkite 15-20 minučių.
  4. Kai sriuba išvirs, patiekite ją su šviežiais kapotais čiobreliais.  
Receptas: Pomidorų ir avokadų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 puodelis (vyšniniai)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 arbat. š.
Avokadai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Paprikas ir pomidorus susmulkinkite, avokadus supjaustykite riekelėmis arba kubeliais.
  2. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus avokadus, dubenyje. Prieš patiekdami, avokadus išdėliokite ant salotų, kad jie maišant, neprarastų savo formos.
Receptas: Šviežios brokolių ir pomidorų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 400.00 g (žiedų)
Pomidorai: 100.00 g (vyšninių)
Aliejus: 1.00 st. (¼ - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių ir žiupsnelis žievelės - padažui)
Kokosas: 1.00 valg. š. (aliejaus arba kokoso žiedų padažo salotoms - padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų - padažui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (smulkinto - padažui)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite brokolius ir vyšninius pomidoriukus ir sumaišykite dubenyje.
  2. Atskirame inde sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Įmaišykite du arbatinius šaukštelius dižono garstyčių, kokoso aliejaus, pipirų ir druskos. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Užpilkite padažą ant brokolių ir pomidoriukų, gerai išmaišykite ir palikite salotas šaldytuve gerai valandai.
  4. Prieš valgydami užberkite smulkintų riešutų ir šviežio baziliko.
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Receptas: Vasariška pomidorų salsa
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Paprikos: 3.00 riekės ((po tris riekeles raudonosios ir žaliosios paprikos))
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((reikės pusės))
Agurkai: 1.00 vnt. ((trumpavaisis))
Jelapenai: 5.00 riekės ((marinuoti))
Kalendros: 1.00 sauja
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((reikės sulčių))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pomidorus perpjaukite pusiau, išskobkite visas sėklytes – jų neprireiks. Likusią pomidoro dalį supjaustykite smulkiai kubeliais.
  2. Raudoną ir žalią paprikas, svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite smulkiai kvadratėliais ir sumaišykite su pomidorais.
  3. Į daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, užpilkite išspaustas laimo sultis ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite ir patiekite iš karto arba sudėkite į sandarų stiklainėlį ir laikykite, kol prireiks.

Rekomenduoju salsą patiekti iš karto pagaminus, kadangi tuomet visos daržovės išlaiko gražią spalvą ir formą. Šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų. Atkreipkite dėmesį, kad kaip ir pastovėjusios salotos, taip ir salsa pradeda tapti vandeninga – daržovės ima leisti savo sultis.

Receptą rasite čia.

Receptas: Vasariška pomidorų salsa
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Paprikos: 3.00 riekės ((po tris riekeles raudonosios ir žaliosios paprikos))
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((reikės pusės))
Agurkai: 1.00 vnt. ((trumpavaisis))
Jelapenai: 5.00 riekės ((marinuoti))
Kalendros: 1.00 sauja
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((reikės sulčių))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pomidorus perpjaukite pusiau, išskobkite visas sėklytes – jų neprireiks. Likusią pomidoro dalį supjaustykite smulkiai kubeliais.
  2. Raudoną ir žalią paprikas, svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite smulkiai kvadratėliais ir sumaišykite su pomidorais.
  3. Į daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, užpilkite išspaustas laimo sultis ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite ir patiekite iš karto arba sudėkite į sandarų stiklainėlį ir laikykite, kol prireiks.

Rekomenduoju salsą patiekti iš karto pagaminus, kadangi tuomet visos daržovės išlaiko gražią spalvą ir formą. Šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų. Atkreipkite dėmesį, kad kaip ir pastovėjusios salotos, taip ir salsa pradeda tapti vandeninga – daržovės ima leisti savo sultis.

Receptą rasite čia.

Receptas: Pomidorai su kuskusu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt. (šviežių, didelių)
Špinatai: 4.00 sauja (šviežių)
Kuskusas: 100.00 g
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Kalendros: 10.00 g (žiupsnis)
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - pagal skonį)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite pusiau.  
  2. Pusę špinatų susmulkinkite.
  3. Į dubenį suberkite kruopas, užplikykite verdančiu pasūdytu sultiniu. Įpilkite šaukštelį aliejaus, išmaišykite, indą uždenkite, palikite kruopas 15–20 minučių brinkti.
  4. Į atvėsusias kruopas suberkite kalendras, išmaišykite. Sudėkite smulkintus špinatus, dar sykį išmaišykite.
  5. Jei mėgstate, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų.
  6. Į lėkštes dėkite po dvi pomidorų puseles. Aplink paberkite likusių šviežių špinatų, juos apšlakstykite citrinų sultimis.
  7. Ant pomidorų puselių uždėkite po porą šaukštų kuskuso su špinatais, pabarstykite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.   
  8. Tiekite su batono skrebučiais.
Receptas: Uzbekiškos salotos su pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 600.00 g
Svogūnai: 40.00 g
Bazilikai: 10.00 g (violetinių)
Kalendros: 50.00 g
Aitrioji paprika: 7.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Reikės aštraus peilio, nes visi komponentai turi būti supjaustyti itin smulkiai. Labai plonais žiedais ar pusžiedžais supjaustykite svogūnus.
  2. Susmulkinkite aitriąją papriką, pomidorus, kalendrą ir baziliką.
  3. Pasūdykite ir viską gerai išmaišykite. Šios salotos puikiai tinka prie plovo ar mėsiškų patiekalų. Tai bene populiariausios salotos Uzbekijoje.

 

Receptas: Spagečiai su šonine, kaparėliais ir pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (Spagečiai)
Vyšniniai pomidorai: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Šoninė: 200.00 g (Rūkyta)
Kaparėliai: 1.00 sauja
Aliejus: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 10.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 sauja
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (Džiovinti)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Puodelį nuoviro palikite, likusį nukoškite, o makaronus palaikykite šiltai.
  2. Kepimo skardoje išdėliokite vyšninius pomidorus, apšlakstykite juos šaukštu aliejaus, balzaminiu actu, užberkite druskos, pipirų ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  3. Svogūną sukapokite, pakepinkite likusiame aliejuje, į keptuvę sukrėskite spagečius, suberkite pjaustytus kaparėlius, supilkite makaronų nuovirą ir pašildykite.
  4. Šoninę kiek pakepinkite sausoje keptuvėje, berkite aitriųjų paprikų dribsnių ir kepkite, kol mėsa gražiai apskrus.
  5. Makaronus išdalykite į lėkštes, ant viršaus dėkite keptų pomidorų, šoninės, berkite druskos, pipirų, raudonėlių ir bazilikų.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt