Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kepiniai iš sodo kraitės: vaišinkite namiškius kvepiančiais pyragais!

Stiklinis kepimo indas
„Fotolia“ nuotr. / Stiklinis kepimo indas
Šaltinis: Žurnalas „JI“
0
A A

Atkeliavus rudeniui mėgaujamės vasaros darbo vaisiais sode ir darže. Kvapios daržovės iš lysvių pūpso krepšiuose, gamtos gėrybėmis apdėlioti lūžta virtuvės stalai, o visa šeima laukia, ką iš jų pagaminsime. Nustebinkite namiškius daržovių pyragais!

Porų pyragas

Tešlai: 300 g miltų, 120 g sviesto, 2 šaukšteliai druskos, 100 ml vandens.

Įdarui: 300 g porų, šaukštas aliejaus, 250 ml liesos grietinėlės, 3 kiaušiniai, 200 g varškės sūrio su kmynais, šaukštelis pipirų, žiupsnis druskos.

Atkeliavus rudeniui mėgaujamės vasaros darbo vaisiais sode ir darže. Kvapios daržovės iš lysvių pūpso krepšiuose, gamtos gėrybėmis apdėlioti lūžta virtuvės stalai, o visa šeima laukia, ką iš jų pagaminsime.

  • Į dubenį suberkite miltus, druską, sudėkite smulkintą sviestą ir minkykite, kol susidarys trupiniai. Gausiai apšlakstykite juos šaltu vandeniu ir suminkykite vientisą tešlą. Suformavusi iš jos rutulį, pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  • Nuplautus porus supjaustykite griežinėliais. Berkite į keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi (saują daržovių palikite) ir šiek tiek pakepinkite. Palikite atvėsti.
  • Kiaušinius išplakite su grietinėle. Sudėkite trupintą sūrį ir viską suplakite elektriniu plakikliu. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, įmaišykite kepintus porus.
  • Iš atvėsusios tešlos iškočiokite paplotį. Tieskite jį į kepimo indą, kraštelius užlenkite – suformuokite krepšelį. Ant jo užtieskite kepimo popierių, ant viršaus užberkite džiovintų žirnių ar pupelių. Šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 10–12 minučių.
  • Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės sūrio ir porų masę. Tolygiai išdėliokite likusius porų griežinėlius. Kepkite orkaitėje 30–40 minučių.

Cukinijų ir baklažanų pyragas

Didelis lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos, 2 šaukštai sviesto, 2 nedidelės cukinijos, pusė baklažano, raudona saldžioji paprika, pomidoras, 3 kiaušiniai, 250 g minkšto sūrio (pvz., maskarponės, rikotos), 125 ml neriebios grietinėlės, 125 g tarkuoto parmezano, žiupsnelis tarkuoto muskato, druskos ir pipirų.

  • Nuplautas cukinijas ir baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais, galite dar perpjauti juos pusiau ar ketvirčiais, pabarstykite druska, palikite pastovėti 20 min., nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pomidorą ir papriką nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Išpjaukite apskritą tešlos lakštą, juo išklokite skardą, palikite aukštesnius nei forma kraštelius, pagrindą subadykite šakute ir pastatykite šaltai.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
  • Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite cukinijų ir baklažanų griežinėlius, kepkite maždaug 5 min., pabarstykite pipirais ir palikite atvėsti.
  • Dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite minkštą sūrį, grietinėlę ir tarkuotą parmezano sūrį. Mišinį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu.
  • Atsargiai įmaišykite cukinijų ir baklažanų griežinėlius, dalį jų atidėkite pyragui papuošti.
  • Sukrėskite masę ant tešlos, tolygiai paskirstykite, ant viršaus išdėliokite likusius cukinijų ir baklažanų gabalėlius, pomidoro ir paprikos griežinėlius. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir tešlos kraštus užlenkite į vidų.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug valandą.

Moliūgų pyragas

Tešlai: 100 g sviesto, 180 g miltų, kiaušinis, 100 g cukraus, šaukštelis tarkuotos citrinos žievelių, žiupsnis druskos.

Įdarui: 1,5 kg moliūgo, 3 kiaušiniai, 120 ml riebios grietinėlės, 100 g rudojo cukraus, pusė šaukštelio malto cinamono, imbiero, žiupsnelis gvazdikėlių.

  • Sviestą supjaustykite gabalėliais, ant viršaus pilkite miltus, pakapokite peiliu. Įmuškite kiaušinį, berkite cukrų, žiupsnelį druskos, citrinos žieveles ir minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa. Suformuokite gumulą, įvyniokite į plėvelę ir 3 val. palaikykite šaldytuve.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC.
  • Iškočiokite tešlos lakštą ir tieskite į apskritą skardą. Prispauskite kraštus. Lakštą subadykite šakute, užklokite folija, įberkite žirnių. Kepkite orkaitėje maždaug 15 min. Ištraukite ir išberkite žirnius. Pyrago pagrindą palikite atvėsti.
  • Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą dideliais kubeliais, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje apie 50 min. Keptus gabalėlius nusunkite, atvėsinkite ir sutrinkite. Pyragui reikės 2 puodelių moliūgų tyrės.
  • Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų. Dubenyje gerai sumaišykite moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sukrėskite baltymus ir atsargiai išmaišykite.
  • Supilkite masę ant pusiau iškepusio pyrago papločio. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ºC. Šaukite pyragą ir kepkite 35 min., apibarstykite cukrumi ir cinamonu ir dar pakepkite 5 min. Pjaustykite gerai atvėsinusi. Tiekite su uogų pagardu ar plakta grietinėle.
Receptai
Receptas: Moliūginis pyragas su „Panna cotta“
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 320.00 g (kvietiniai)
Sviestas: 200.00 g
Sirupas: 5.00 valg. š. (svarainių ir 80 g - slyvų mirkymui)
Moliūgai: 1.00 l (kepti ir sutrinti į tyrę)
Grietinė: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Želė cukrus „Multi“: 40.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. (1,5)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g (kokybiškos)
Kaip gaminti
  1.  Į miltus sutarkuokite sviestą, įberkite žiupsnį druskos, šaukštą cukraus ir paminkykite. Supilkite sirupą, išminkykite ir padėkite tešlą kelioms valandoms į šaldytuvą.
  2. Slyvas irgi kelias valandas pamirkykite svarainių sirupe.
  3. Moliūgų masę sumaišykite su vaniliniu cukrumi (1 šaukštas), ciberžole, milteliniu cukrumi (4 šaukštai), keliais šaukštais citrinų sulčių.
  4. Išplaktus kiaušinius sumaišykite su grietine, krakmolu ir supilkite į moliūginę masę ir gerai permaišykite.
  5. Į įkaitintą orkaitę 10 min. įdėkite skardą su atšaldyta išklota tešla.
  6. Ištraukite pyrago pagrindą, greitai išdėliokite slyvas ir supilkite moliūginį kremą. Kepkite dar apie 40 min. – turi visas pyragas iškilti.
  7. Ištrauktą iš orkaitės pyragą atvėsinkite. Jis sukrinta, ir tai normalu.
  8. Ant dar kiek šilto pyrago supilkite panna cottą, pagamintą grietinėlę pusę minutės pavirus su žele cukrumi ir puse šaukšto vanilinio cukraus. Atšaldykite.
  9. Autorė pyrago kraštus dar aptepė glaistu, pagamintu iš 2 šaukštų miltelinio cukraus ir citrinų sulčių. Galima papuošti vaisiais. 

cleardot.gifReceptą atsiuntė Regina R.

Receptai
Receptas: Rudeninių obuolių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 200.00 g
Miltai: 125.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 130.00 ml
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š. ((Pyragui pabarstyti))
Sviestas: 1.00 arbat. š. ((kepimo skardai ištepti))
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite puselėmis. Kiekvieną puselę  išilgai, negiliai supjaustykite.

  2. Kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakite iki purumo, kol masė padidės kelis kartus.

  3. Supilkite aliejų ir vėl viską gerai išplakite. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir vėl viską išplakite elektriniu plaktuvu.

  4. Pilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą. Ant viršaus, šiek tiek  įspaudžiant, sudėliokite obuolius.

  5. Viską pabarstykite cukraus pudra. Kepkite 190 °C temperatūros orkaitėje apie 30–40 min., arba, kol gražiai paruduos.

  6. Vidų patikrinkite mediniu pagaliuku (jei jis sausas – pyragas iškepęs). Pyragą reiktų palikti visiškai atvėsti ir tik tada skanauti su kava arba arbatžolių arbata.

Receptą atsiuntė Ieva Šyvokaitė.

Receptai
Receptas: Greitas pyragas su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Miltai: 180.00 g
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Jogurtas: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 5.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Riešutai: 0.50 st.
Razinos: 0.50 st.
Citrinos žievelė: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Šaltą sviestą (125 g) supjaustykite kubeliais ir ant didelės lentos sukapokite su miltais, 2 šaukštais cukraus ir druska.
  2. Į gautus trupinius sukrėskite jogurtą, miltuotomis rankomis labai greitai užminkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suplokite, kad taptų plokščias (toks tolygiau atšąla), suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite šaldytuve apie 3 val.
  3. Obuolius nuplaukite, perpjaukite per pusę ir, pašalinę sėklalizdžius, supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  4. Jas dėkite į dubenį ir sumaišykite su cukrumi, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir džiūvėsėliais, įmaišykite mirkytas nusausintas razinas ir riešutus.
  5. Iš atšalusios tešlos iškočiokite apvalų maždaug 0,5 cm storio lakštą ir klokite jį į riebalais pateptą apskritą kepimo skardą. Į vidurį krėskite įdaro, užlenkite kraštus, juos patepkite kiaušinio plakiniu ir ant įdaro išdėliokite sviesto kubelius.
  6. Kepkite pyragą iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., atvėsinkite ir supjaustykite.
Receptai
Receptas: Pyragas su ožkų pieno sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 350.00 g
Mielės: 10.00 g
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Ožkų pieno sūris: 200.00 g
Porai: 1.00 vnt.
Grietinė: 100.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, 2 šaukštus miltų, gerai išmaišykite ir padėkite šiltai.
  2. Kai masė suputos, suberkite persijotus likusius miltus, supilkite alyvuogių aliejų, pagal skonį berkite druskos ir užminkykite elastingą tešlą.
  3. Ją dėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite maždaug 30 min., kad pakiltų.
  4. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir trumpai apkepkite aliejuje.
  5. Porą supjaustykite plonyčiais žiedeliais, ožkų pieno sūrį – vidutinio dydžio griežinėliais.
  6. Į grietinę berkite druskos, pipirų, muskato ir gerai išsukite.
  7. Iškočiotą tešlos lakštą klokite į kepimo popieriumi ištiestą skardą, gausiai aptepkite grietine, ant viršaus berkite keptus svogūnus, porus, išdėliokite ožkų pieno sūrį.
  8. Kepkite iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kol kraštai gražiai apskrus.
  9. Tiekite su svogūnų laiškais.
Receptai
Receptas: Voveraičių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt. (Šalti)
Grybai: 300.00 g (Voveraitės ar kiti miško grybai)
Kietasis sūris: 200.00 g (Tarkuotas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Miltus išsijokite su žiupsneliu druskos ant stalo. Padarykite duobutę ir į ją sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą. Peiliu kapokite sviestą ir miltus. Sudėkite trynius ir greitai užminkykite tešlą. Jei reikia, įpilkite kelis šaukštus labai šalto vandens. Suformuokite rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite 30 minučių į šaldytuvą.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  3. Užkaiskite puode vandens, įberkite druskos. Sudėkite grybus ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Svogūnus susmulkinkite ir sumaišykite su krakmolu bei puse tarkuoto sūrio.
  4. Tešlą dėkite į kepimo formą ir tolygiai paskirstykite rankomis, suformuokite bortelius. Subadykite šakute, šaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių. Atvėsinkite. Orkaitės karštį sumažinkite iki 160 laipsnių.
  5. Kiaušinį lengvai paplakite su grietinėle ir grietine, pagardinkite druska bei pipirais. Įmaišykite likusį sūrį.
  6. Ant atvėsusio pyrago pagrindo tolygiai paskleiskite svogūnus su sūriu. Ant jų sudėkite grybus ir supilkite kiaušinio plakinį. Kepkite 40 minučių. Pabarstykite žalumynais.
Žurnalas „JI“
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt