Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ketvirtadienis – žuvies diena!

Aštuonkojai su bulvėmis
Shutterstock nuotr. / Aštuonkojai su bulvėmis
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Žuvis ir jūrų gėrybės pavasariui labai tinka, nes turi daug organizmui reikalingų medžiagų. Be to, jų patiekalai greitai paruošiami ir labai gardūs. Taigi gaminkite ir mėgaukitės!

Aštuonkojai su bulvėmis

Jums reikės: 1,2 kg mažų šaldytų aštuonkojų, 600 g bulvių, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų ryžių acto, 2 šaukštų kapoto svogūno, 2 šaukštų petražolių, 4 skiltelių česnako, 2 šaukštelių džiovinto baziliko, šaukšto džiovinto raudonėlio, šaukštelio garstyčių, citrinos sulčių, pagal skonį baltojo vyno acto.

  • Bulves nuplaukite, nulupkite ir virkite apie 15 min. Nukaitę nukoškite, atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Petražoles susmulkinkite, česnaką sukapokite.
  • Aštuonkojus atšildykite ir nuplaukite šaltu vandeniu. Tada dėkite juos į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite druskos, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite šlakelį baltojo vyno acto ir statykite ant viryklės. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 45 min., kol suminkštės.
  • Likus 5 min. iki virimo pabaigos, didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite bulves ir vis maišydami kepkite apie 5 min. Kai dailiai apskrus, sumeskite smulkintą česnaką, svogūną ir kepkite dar apie 30 sekundžių.
  • Supilkite nukoštus aštuonkojus, actą, citrinos sultis ir prieskonius ir maišydami kaitinkite dar apie minutę.
  • Troškinį tiekite dar karštą.

Midijos pomidorų padaže

Shutterstock nuotr./Midijos pomidorų padaže
Shutterstock nuotr./Midijos pomidorų padaže

Jums reikės: 1,8 kg šaldytų nelukštentų midijų, 750 ml konservuotų pomidorų, 200 ml baltojo sauso vyno, 80 ml aliejaus, 5 skiltelių česnako, indelio vyšninių pomidorų, 2 šaukštų džiovinto raudonėlio, 2 šaukštų raudonųjų pipirų dribsnių, saujelės šviežių bazilikų, kelių šakelės petražolių, druskos pagal skonį.

  • Midijas gerai atšildykite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  • Nuplautus bazilikų ir petražolių lapelius sukapokite.
  • Česnaką sukapokite, o pomidoriukus perpjaukite pusiau.
  • Dideliame puode užkaitinkite aliejų. Suberkite česnaką ir kepkite apie 1–2 min., kol paruduos. Tada suberkite pomidoriukų puseles, sukrėskite ir konservuotus pomidorus. Padažą troškinkite apie 3 min. ant didelės kaitros, kad suminkštėtų pomidorai.
  • Suberkite raudonėlį, paprikos dribsnius, viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės kaitros troškinkite dar 5 min.
  • Galiausiai supilkite vyną, jį užkaitinkite, suberkite midijas ir, uždengę puodą, troškinkite apie 3 min., kol midijos atsidarys.
  • Tada į paruoštą troškinį suberkite šviežią baziliką ir druską, gerai išmaišykite ir išdėliokite į dubenėlius.
  • Geldeles, kurios neatsidarė, išmeskite.

Aštrios tigrinės krevetės su žalumynais

Fotolia nuotr./Krevetės su daržovėmis
Fotolia nuotr./Krevetės su daržovėmis

Jums reikės: 500 g krevečių, 60 g sviesto, 2 šaukštų sojų padažo, šaukšto aitriųjų paprikų pastos, saujelės svogūnų laiškų, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Svogūnų laiškus smulkiai sukapokite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių temperatūros.
  • Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą ir atvėsinkite.
  • Atskirame dideliame inde jį sumaišykite su sojų padažu ir aitriųjų paprikų pasta.
  • Į indą su padažu suberkite krevetes ir gerai apvoliokite.
  • Taip paruoštas krevetes išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepkite apie 8–10 min., kas 3 minutes vis permaišydami.
  • Likus kepti maždaug minutei, apibarstykite krevetes svogūnų laiškais.
  • Tiekite dar šiltas su citrinos skiltele.

Pikantiška žuvienė

Shutterstock nuotr./Pikantiška žuvienė
Shutterstock nuotr./Pikantiška žuvienė

Jums reikės: 450 g išvalytos baltos žuvies filė, 500 ml natūralaus žuvų sultinio, 6 pomidorų, 125 ml baltojo sauso vyno, 80 ml aliejaus, 16 didesnių krevečių, 16 jūrų šukučių, 4 skiltelės česnako, po saujelę petražolių ir šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Pomidorus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  • Česnaką nulupkite, sukapokite.
  • Krevetes ir jūrų šukutes išdarinėkite.
  • Petražoles ir bazilikus stambiai sukapokite.
  • Į gilioje keptuvėje gerai įkaitintą aliejų suberkite česnaką ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 2 min.
  • Tada sukrėskite pomidorus, supilkite sultinį, vyną ir, uždengusi keptuvę, troškinkite ant vidutinės ugnies apie 10 min.
  • Žuvį supjaustykite stambiais gabalais.
  • Į sriubą berkite krevetes, jūrų šukutes, dėkite žuvį ir dar patroškinkite apie 7 min. (ne ilgiau).
  • Galiausiai įmaišykite petražoles ir bazilikus, įberkite druskos, pipirų ir patiekite.

Receptas: Midijos su vynu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Midijos: 600.00 g (šaldytų arba šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Vynas: 200.00 ml (balto sauso)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį citrinų sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Šviežias midijas su geldelėmis šepetėliu švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad neliktų jokių nešvarumų, nuplėškite plaušelius, kabančius ties geldelių sandūra. Jeigu naudosite šaldytas midijas, jas atšildykite kambario temperatūroje ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.

2. Midijas sumeskite į storasienį puodą su verdančiu vandeniu, puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų. Geldeles, kurios neprasivėrė, išmeskite.

3. Visas daržoves ir prieskonius susmulkinkite.

4. Pirmiausia didelėje keptuvėje svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus, tada sumeskite aitriąsias paprikas ir imbierus, po penkių minučių supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 min., sudėkite midijų geldeles, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinų sultimis, apie 5 min. patroškinkite ir tiekite.

Receptas: Pangasijų krepšeliai su kalmarais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 200.00 g (pangasijų (arba kitokios baltos žuvies filė))
Kalmarai: 200.00 g (šaldytų išvalytų)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių ir nutarkuotos citrinos žievelės)
Alyvuogės: 6.00 vnt. (kelios)
Paprikos: 1.00 vnt. (pusė raudonos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; šviežiai maltų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pangasijų filė nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite žuvų prieskoniais, garstyčiomis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 15 min. patroškinkite virš garų.
  2. Tada susukite voleliu ir išdėliokite į dvi lėkštes.
  3. Kalmarus atšildykite, nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite šaukšte sviesto. Tada suberkite tarkuotą morką, sukrėskite grietinę ir supilkite prieskonius.
  5. Kai morka suminkštės, sumeskite kalmarus ir dar 3–5 min. pakaitinkite ant didelės ugnies. Po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite, palaikykite kelias minutes, atvėsinkite ir sukrėskite į pangasijų suktinukus, ant viršaus berkite smulkintų citrinų žievelių.
  6. Tiekite su alyvuoge, saldžiosios paprikos gabalėliu ir smulkintais krapais.
Receptas: Įdaryti kalmarai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kalmarai: 150.00 g (4 dideli ar 8 maži išvalyti)
Ryžiai: 200.00 g (virti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės sultys ir padažui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (ir 400 g konservuotų smulkintų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrinpipiriai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (petražolės)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Kalmarus apšlakstykite citrinų sultimis, prieskoniais, druska, pipirais ir marinuokite 20–30 minučių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų (2–3 šaukštus), sudėkite vieną smulkintą svogūną ir apkepkite.

2. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į apkeptą svogūną, paskaninkite prieskoniais, pipirais bei druska.

3. Į dubenį sudėkite virtus ryžius, smulkintus kiaušinius, žalumynus, apkeptas daržoves ir viską sumaišykite. Šio įdaro prikimškite į kalmarus, galus persmeikite mediniais pagaliukais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir vartydami apkepkite kalmarus, kol gražiai apskrus.

4. Keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir apkepkite likusį smulkintą svogūną ir česnaką, tuomet sudėkite trintus konservuotus pomidorus, paskaninkite prieskoniais, pipirais ir druska. Pagal skonį įspauskite citrinų sulčių, įdėkite cukraus ir troškinkite apie 10 minučių. Į padažą sudėkite apkeptus kalmarus ir troškinkite dar 15–20 minučių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Ant laužo keptos krevetės
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Krevetės: 1.00 vnt. (pakuotė didelių šviežių arba šaldytų nelukštentų)
Kmynai: 1.00 valg. š. (0,5)
Kalendros: 1.00 valg. š. (0,5)
Pankolis: 1.00 valg. š. (0,5 sėklų)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties)
Česnakai: 4.00 skiltelės (krevečių marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - krevečių marinatui)
Austrių padažas: (krevečių marinatui) 1.00 valg. š.
Mangų padažas: (aitraus - krevečių marinatui) 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (tamsaus - krevečių marinatui)
Aliejus: 1.00 valg. š. (krevečių marinatui)
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje paskrudinkite visas sėklas ir smulkintą aitriąją papriką. Kai atvės, sumalkite kavamale ir gautu prieskonių mišiniu įtrinkite nuplautas ir nusausintas krevetes.
  2. Iš marinato sudedamųjų dalių paruoštu užpilu apliekite į dubenį sudėtas krevetes. Marinuokite per naktį.
  3. Krevetes suverkite ant vandenyje mirkytų iešmelių ir kepkite 3–5 min., kol lengvai apskrus.
  4. Neperkepkite, nes krevetės išdžius. Valgykite su šviežiomis daržovėmis ir mangų padažu. Jį paruošite smulkintą mangą iki vientisos masės išplakusi su nedideliu smulkintu svogūnu, pusės apelsino sultimis ir žiupsneliu aitriųjų paprikų. 

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Receptas: Krevetės su tekila
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Krevetės: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkinti)
Tekila: 2.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pipirai: 5.00 g (smulkintas raudonasis pipiras (nebūtinai))
Kaip gaminti
  1. Vidutiniškai pakaitinkite aliejų, tuomet įdėkite į jį česnaką ir skrudinkite minutę.
  2. Įdėkite krevetes ir maišydami kepkite dvi minutes. Įmaišykite tekilą, žaliosios citrinos sultis ir pipirą.
  3. Gaminkite dvi minutes, kol maždaug pusė skysčio išgaruos, krevetės bus rožinės ir blizgės.
Receptas: Žuvienė su kalmarais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 7.00 vnt. (žirneliais)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapniųjų)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (čili)
Morkos: 2.00 vnt.
Vanduo: 2.00 l
Kalmarai: 200.00 g (3 vnt.)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Krapai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Žuvis: 1.00 vnt. (karosas)
Kaip gaminti
  1. Karosą nuvalykite ir supjaustykite. Nulupkite morkas ir supjaustykite kubeliais.
  2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite.
  3. Užvirkite puode vandenį, sudėkite morkas. kai išverda sudeėkite prieskonius,svogūną kelias minutes pavirkite, tada sudėkite žuvį.
  4. Virkite kol užverda vanduo ir kelias minutes paveirkite. Išimkite žuvį, sudėkite juostelėmis supjaustytus kalmarus ir išjunkite viryklę.
  5. Suberkite susmulkintus žalumynus. Skanaus!

Receptą atsiuntė Lina M.

Receptas: Krevetės baltojo vyno padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grietinė: 2.00 valg. š.
Sviestas: 10.00 g
Vynas: 50.00 ml (baltojo)
Krevetės: 200.00 g (virtų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Išlydykite sviestą keptuvėje.
  2. Įdėkite į jį grietinės. Kai jis suskystės, įpilkite vyno ir įberkite prieskonių (česnakų, krapų, čiobreliųai, pipirų). Viskam užvirus, sukrėskite krevetes ir truputį pakaitinkite. Skanaus!

Receptą atsiuntė Lina M.

 

Receptas: Impepatta di cozze su pomidoriukų pozzetto (midijos)
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Midijos: 1.00 kg
Česnakai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja
Vynas: 2.00 st. ((baltas))
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. ((kepimui))
Kaip gaminti
  1. Įpilkite į keptuvę alyvuogių aliejaus ir sudėkite česnako skilteles.
  2. Gerai įkaitinus keptuvę suberkite midijas, pakepkite. Prasivėrus midijoms, apibarstykite jas petražolėmis, įberkite daug pipirų ir šiek tiek druskos.
  3. Įpilkite balto vyno, patroškinkite ir serviruokite. 
Receptas: Indiškos krevetės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Krevetės: 100.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Krevetes išvalykite.
  2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite česnaką, pomidorą supjaustykite kubeliais (tinka ir marinuoti) ir sukrėskite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
  3. Įberkite ciberžolių, druskos, pipirų, laurų lapų ir sudėkite krevetes.
  4. Kepkite ant silpnos ugnies ir nuolat pamaišykite.
  5. Tiekite su ryžiais, skrudinta duonele arba vienus. Skanaus!

Receptą atsiuntė Lina M.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt