Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kitokia vakarienė

Citrinų rizotas
Shutterstock nuotr. / Citrinų rizotas
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Mėsos ar žuvies patiekalai su daržovių garnyru yra bene dažniausias pasirinkimas vakarienei. Kodėl nepabandžius pasigaminti ką nors kita? Išbandykite keletą receptų.

Citrinų rizotas

Jums reikės: 1,5 l natūralaus daržovių sultinio, 2 puodelių ryžių, 60 ml baltojo vyno, 70 g sūrio, 3 šaukštų sviesto, ryšulėlio petražolių, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 4 šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių, 2 baltųjų svogūnėlių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Petražoles sukapokite, o sūrį sutarkuokite.
  • Svogūnėlius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Dideliame puode užkaitinkite daržovių sultinį.
  • Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto, supilkite aliejų, suberkite svogūnėlius ir kepkite tol, kol suminkštės (apie 6 min.).
  • Suberkite ryžius ir maišydami kepkite apie minutę.
  • Supilkite vyną ir maišykite tol, kol išgaruos (apie pusę min.).
  • Supilkite į ryžius maždaug 400 ml arba pusantro puodelio karšto sultinio ir troškinkite tol, kol ryžiai jį sugers. Keptuvę retkarčiais vis pakratykite.
  • Taip po truputėlį supilkite likusį sultinį, bet tik tada, kai anksčiau įpiltas susigers.
  • Gerai paruošti ryžiai turėtų būti minkšti ir sulipę, o visas procesas trukti apie 35 min.
  • Galiausiai įmaišykite sūrį, petražoles, citrinos sultis, žievelę ir likusį sviestą.
  • Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patiekite su žalumynų lapeliais.

Pomidorų sriuba

Fotolia nuotr./Pomidorų sriuba
Fotolia nuotr./Pomidorų sriuba

Jums riekės: litro daržovių sultinio (virkite natūralų), didelio svogūno, skardinės konservuotų pjaustytų pomidorų, 140 g ryžių, morkos, saliero stiebo, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų sviesto, šaukšto pomidorų tyrės, šaukšto cukraus, petražolių arba krapų (tiekti).

  • Morką ir svogūną nulupkite. Morką ir salierą supjaustykite mažais gabalėliais, svogūną – skiltelėmis.
  • Petražoles sukapokite.
  • Didelėje keptuvėje užkaitinkite sviestą, suberkite svogūnus, cukrų ir vis maišydami kepinkite, kol dailiai apskrus.
  • Subėrę morkas, salierus vis maišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.
  • Sumažinkite kaitrą iki vidutinės, supilkite citrinos sultis ir maišydami kepinkite dar minutę. Įmaišykite pomidorų tyrę.
  • Sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų, gerai išmaišykite, užpilkite daržovių sultiniu, uždenkite ir troškinkite 10 min.
  • Suberkite ryžius ir troškinkite dar 12 min., kol ryžiai suminkštės.
  • Prieš tiekdami sriubą pagardinkite druska ir pipirais.
  • Tiekite su kapotomis petražolėmis arba krapais.

Pikantiškas omletas

Fotolia nuotr./Omletas su daržovėmis ir feta
Fotolia nuotr./Omletas su daržovėmis ir feta

Jums reikės: 8 kiaušinių, 12 vyšninių pomidorų, 100 g fetos, saujos šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, 2 skiltelių česnako.

  • Bazilikų lapelius nuskabykite, suplėšykite.
  • Pomidoriukus nuplaukite, perpjaukite pusiau.
  • Česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
  • Kiaušinius įmuškite į didelį plastikinį indą, įberkite keletą žiupsnelių druskos, pagal skonį pipirų ir šakute kiaušinius plakite tol, kol gausite vientisą masę.
  • Į ją įtrupinkite fetą ir tolygiai išmaišykite.
  • Ant silpnos kaitros užkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus, pakepinkite česnako skilteles.
  • Kai česnakai gardžiai pakvips, sumeskite pomidorų puseles ir kepkite apie minutę.
  • Sumažinkite kaitrą ir suberkite ketvirtadalį bazilikų lapelių.
  • Atsargiai supilkite trečdalį kiaušinių ir sūrio plakinio, paskirstykite per visą keptuvę.
  • Kepkite tol, kol viena pusė dailiai pagels ir galėsite apversti.
  • Apvertę kepkite minute trumpiau, dėkite į lėkštę ir tiekite su šviežiais bazilikais

Sočiosios salotos

Jums reikės: 600 g geltonų ir raudonų pomidorų, 2 saldžiųjų paprikų, kelių virtų bulvių, rauginto agurko, dviejų saujelių alyvuogių, mažo raudonojo svogūno, saujelės šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį raudonojo vyno acto, aliejaus, Viduržemio jūros prieskonių.

  • Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite ir supjaustykite nemažais gabalėliais. Subėrę ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite Viduržemio jūros prieskoniais ir iškepkite.
  • Marinuotą agurką supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
  • Nuluptas virtas bulves – kubeliais. Bazilikus sukapokite.
  • Mažesnius pomidorus supjaustykite pusiau, didesnius – ketvirčiais, suberkite į didelį indą, pabarstykite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
  • Į pomidorus suberkite alyvuoges, marinuoto agurko gabalėlius, suberkite svogūną ir bulves.
  • Viską gerai išmaišykite ir apliekite užpilu, paruoštu iš aliejaus, raudonojo vyno acto, druskos ir pipirų.

Makaronai su grybais

Fotolia nuotr./Makaronai su grybais
Fotolia nuotr./Makaronai su grybais

Jums reikės: pusės litro mėgstamų miško grybų, 240 g (pakuotės) spagečių, 60 ml baltojo vyno, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų šviežių petražolių, aitriųjų paprikų dribsnių, druskos ir pipirų.

  • Grybus gerai nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite, pasmulkinkite.
  • Česnakus ir petražoles smulkiai sukapokite.
  • Spagečius meskite į verdantį vandenį ir išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
  • Kol makaronai virs, paruoškite grybų pagardą. Didelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir pusę šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių. Kepkite tol, kol česnakai suminkštės.
  • Suberkite pjaustytus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis maišydama kepkite maždaug 2–3 min.
  • Supilkite baltąjį vyną ir kepkite dar 3 minutes.
  • Nupilkite ir atidėkite 60 ml arba ketvirtadalį puodelio vandens, kuriame virė makaronai, likusį skystį išpilkite.
  • Gerai pakratę suverskite spagečius į keptuvę su grybais.
  • Suberkite pjaustytas petražoles ir gerai išmaišykite.
  • Jei makaronai per sausi, įpilkite nuo makaronų likusio vandens ir dar pamaišykite.
Receptas: Itališkas rizotas su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (rizoto ryžių - „Arborio“, „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“)
Vynas: 100.00 ml (sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l (naminio)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grybai: 200.00 g (voveraičių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintos smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Kaip gaminti

1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.

3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.

4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.

Receptas: Rizotas su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (3 - 4)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji saldžioji)
Ryžiai: 300.00 g (rizoto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Vynas: 1.00 vnt. (sauso balto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml (ekologiško iš kubelių)
Parmezano sūris: 70.00 g (tarkuoto)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Sviestas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į puodą įpilkite 600 ml vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, įdėkite 2–3 sultinio kubelius, įberkite ciberžolių ir porą minučių pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies.

2. Kitame giliame puode storu dugnu išlydykite šaukštą sviesto. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite ryžius  ir maišydama kepinkite, kol taps skaidrūs. Supilkite vyną, kaitinkite, kol jis išgaruos. 3. Dalimis supilkite daržovių sultinį. Virkite, ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Sudėkite nuskustas smulkintas morkas, saldžiąsias paprikas ir virkite dar apie 10 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.

3. Nukėlusi nuo ugnies, suberkite tarkuotą parmezaną, įdėkite šaukštą sviesto, išmaišykite. Tiekite vieną ar su virta paukštiena.

 

Receptas: Lazanija su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 300.00 g (šviežių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Krevetės: 400.00 g (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vynas: 100.00 ml (baltojo)
Grietinėlė: 300.00 ml (riebios)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Svogūnų laiškai: 5.00 g (1 valg. š. - kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Virtas krevetes išlukštenkite, nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, pakepinkite karštuose riebaluose, supilkite grietinėlę, baltąjį vyną, kapotus šviežius žalumynus, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Į karščiui atsparią kepimo skardą įpilkite truputį padažo, klokite lazanijos lakštus, ant jų berkite išlukštentas krevetes.  
  4. Lazanijos lakštus su padažu ir krevetėmis sluoksniuokite, kol produktai baigsis.
  5. Ant viršutinio sluoksnio gausiai užpilkite padažo.
  6. Lazaniją kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min. Išjungusi orkaitę, suberkite smulkiai tarkuotą sūrį ir palaukite, kol jis išsilydys.
Receptas: Vegetariška lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g
Morkos: 250.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 arbat. š. (1 - geltona ir 1 - raudona)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Lazanijos lakštai: 250.00 g
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuoto)
Pomidorų tyrė: 500.00 g
Miltai: 3.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 250.00 ml (riebios)
Daržovių sultinys: 250.00 ml
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, morką supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą, pašlakstykite aliejumi ir 180 C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 10 min.
  2. Cukinijas ir baklažaną supjaustykite griežinėliais, paprikas juostelėmis. Sudėkite į kepimo indą su morkomis, pabarstykite Provanso žolelėmis, druska, pipirais ir dar pašlakstykite aliejumi.
  3. Kepkite, kol daržovės suminkštės, tuomet supilkite pomidorų tyrę ir palikite išjungtoje orkaitėje. Nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite miltus, truputį pakepinkite ir supilkite sultinį, pamaišykite, tada supilkite grietinėlę.
  4. Kai padažas sutirštės, suberkite pusę sūrio. Stačiakampę  kepimo skardą patepkite aliejumi, dugną išklokite lakštiniais, užpilkite sūrio padažo ir keletą šaukštų keptų daržovių, tada vėl dėkite makaronų lakštus.
  5. Taip sluoksniuokite, kol baigsis produktai. Paskutinis sluoksnis turi būti sūrio padažo, ir gana storas, kad kepant makaronai nesudžiūtų.
  6. Paviršių pabarstykite džiūvėsių ir sūrio mišiniu. Kepkite180 C karštumo orkaitėje apie valandą arba kol peilis lengvai smigs per lakštinius.
Receptas: Sriuba Tom Kha
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kokosų pienas: 400.00 ml (1 ind. - „Santa Maria Coconut Milk“)
Prieskoniai: 30.00 g (pakuotė „Santa Maria Asian Spices Tom Kha“)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (supjaustytos)
Vanduo: 400.00 ml
Pomidorai: 2.00 vnt. (supjaustyti kubeliais)
Grybai: 5.00 vnt. (supjaustyti griežinėliais)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite prieskonių mišinį Tom Kha sriubai su kokoso pienu ir vandeniu. Užvirkite.
  2. Sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną (neapdorotą) ir virkite 5 minutes.
  3. Sudėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus ir pievagrybius.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Receptas: Suomiška lašišos sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.3 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g
Žuvienės rinkinys: 500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bulvės: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Į puodą dėkite žuvienės rinkinį, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Nugriebkite putas. Pasmulkinkite porą ir salierą, svogūną perpjaukite pusiau ir sumeskite į puodą. Pagardinkite druska, pipirais ir virkite ant mažos ugnies 15–20 minučių.
  2. Nulupkite 2 bulves, pasmulkinkite ir suberkite į puodą. Virkite dar 20 minučių. Sultinį perkoškite. Bulves ir svogūną sutrinkite šakute, užpilkite grietinėle ir išmaišykite.
  3. Lašišą supjaustykite gabalėliais. Nulupkite ir kubeliais susmulkinkite likusias bulves. Užkaiskite sultinį, suberkite bulvių kubelius ir virkite 10 minučių. Sudėkite lašišos gabalėlius. Jei reikia, įberkite druskos. Įmaišykite bulvių ir grietinėlės tyrę. Užvirus įmeskite sviestą, suberkite čiobrelius ir išmaišykite. Tiekite pabarsčiusi kapotais krapais.
Receptas: Cukinijų ir brokolių sriuba su mėlynojo pelėsio sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt.
Sultinys: 1.00 vnt. (Kubelis)
Grietinėlė: 100.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Porai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Nupjaukite baltąją poro dalį, ją supjaustykite žiedais ir pakepinkite puode įpylę šiek tiek aliejaus.
  2. Įpilkite litrą vandens, įdėkite kubelį sultinio ir sudėkite virti susmulkintą brokolį, cukiniją ir bulvę.
  3. Virkite ant mažos ugnies 15 min., kol daržovės šiek tiek suminkštės.
  4. Kai šiek tiek atvės, suberkite trupintą sūrį ir smulkintuvu sutrinkite į vientisą masę.
  5. Supilkite grietinėlę ir trintą sriubą užvirinkite. Jei reikia, dar įberkite druskos ir pipirų.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt