Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kulinarinė pamokėlė: gaminame trupiniuotį su pomidorais

Pikantiškas trupiniuotis su pomidorais
E. Monkevič nuotr. / Pikantiškas trupiniuotis su pomidorais
Šaltinis: Žurnalas „JI“
0
A A

Be to, kad trupiniuotis labai gardus, jį pagaminti gali kiekvienas, tiesą pasakius, net vaikai, nes jokių specialių įgūdžių nereikia.

Be to, šį desertą galima gaminti ir žiemą, ir vasarą. Su vaisiais, daržovėmis, riešutais – kaip kužda jūsų fantazija. Klasikiniame trupiniuočio recepte dominuoja tik keturi produktai: sviestas, miltai, cukrus ir druska. Sviestas naudojamas nešaltas, prieš dedant į tešlą jį reikia susmulkinti – supjaustyti peiliu ar sutarkuoti trintuve. Visi produktai tiesiog sutrinami pirštų galiukais iki smulkių kruopelyčių. Nenorite terliotis? Šį darbą gali atlikti elektrinis smulkintuvas. Ką reikia daryti vėliau? Gautus trupinius suberti ant paruošto įdaro ir desertą pašauti į orkaitę. Prieš kepant įdarą galima papildomai termiškai apdoroti arba vaisius ir uogas palikti žalius.

Kelios tešlos variacijos

• Sviestas, rudasis cukrus, sėlenos, miltai, avižiniai dribsniai, linų sėmenys.

• Sviestas, baltasis cukrus, miltai, kokosų drožlės.

• Sviestas, rudasis cukrus, miltai, smulkinti lazdynų riešutai.

• Sviestas, cukrus, manų kruopos, aguonos, miltai.

• Sviestas, cukrus, avižiniai dribsniai, miltai.

• Sviestas, cukrus, tarkuotas šokoladas, miltai.

Verta žinoti

♦ Gaminant užkandinius trupiniuočius, cukraus nereikia dėti, tik žiupsnelį skoniui pabrėžti. Kaip priedas puikiai tiks įvairūs riešutai, sėklos, prieskoninės žolelės ir sūriai.

♦ Įdarai neturi būti labai skysti, todėl juos galima pavirti arba pakepti. Jei uogos labai sultingos, užberkite šaukštelį krakmolo arba sutrupintų sausainių.

♦ Deriniai gali būti įvairiausi, proporcijos 1:1:2 (sviestas, cukrus, kiti priedai).

♦ Jeigu trupinių pagaminsite daugiau ir įdėsite į šaldiklį, prireikus gardaus deserto beliks pagaminti įdarą.

♦ Dažniausiai trupiniuočiai kepami porcijiniuose indeliuose. Aišku, galima kepti ir bendrame inde, bet bus sunku atpjauti lygų gražų gabaliuką. Trupiniuočius į lėkštes geriau dėti šaukštu. Gardėsius galima tiekti su ledais, plakta grietinėle. Klasikinis variantas – su konditeriniu kremu.

♦ Gardžiausi trupiniuočiai – šilti.

IŠBANDYKITE: Žingsnis po žingsnio...

Pikantiškas trupiniuotis su pomidorais (4 porcijos)

Reikės:

  • 600 g įvairių pomidorų,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 šaukšto kaparėlių,
  • 1 šaukšto kedrinių pinijų,
  • raudonėlių,
  • 100 g miltų,
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio,
  • 50 g sviesto,
  • 1 šaukšto Provanso žolelių,
  • druskos,
  • žiupsnelio rudojo cukraus,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus pomidorams kepti,
  • truputį sviesto formai patepti.
E. Monkevič nuotr./Produktai
E. Monkevič nuotr./Produktai

Kaip gaminti

1. Patepkite formą sviestu.

E. Monkevič nuotr./Kepimo indas
E. Monkevič nuotr./Kepimo indas

2. Pomidorus įpjaukite kryžmai, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2–3 minutes, tada nulupkite ir supjaustykite, raudonėlį ir česnakus sukapokite.

E. Monkevič nuotr./Pomidorų ruoaimas
E. Monkevič nuotr./Pomidorų ruošimas

3. Sudėkite pomidorus į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol nugaruos skystis. Sudėkite česnako skilteles ir raudonėlius.

E. Monkevič nuotr./Pomidorų ruoaimas
E. Monkevič nuotr./Pomidorų ruošimas

4. Paruoškite tešlą: sutarkuokite sviestą, suberkite miltus, sūrį, druską ir Provanso žoleles.

E. Monkevič nuotr./Tealos ruoaimas
E. Monkevič nuotr./Tešlos ruošimas

5. Viską sutrinkite iki smulkių trupinių.

E. Monkevič nuotr./Trupiniai
E. Monkevič nuotr./Trupiniai

6. Sudėkite įdarą į formą, įberkite kaparėlių.

E. Monkevič nuotr./Įdaras
E. Monkevič nuotr./Įdaras

7. Lygiu sluoksniu užberkite trupinius.

E. Monkevič nuotr./Trupiniuotis
E. Monkevič nuotr./Trupiniuotis

8. Kepkite trupiniuotį mažose formelėse iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių, viršus turi gražiai apskrusti. Tiekti galima su mocarela.

E. Monkevič nuotr./Pikantiakas trupiniuotis su pomidorais
E. Monkevič nuotr./Pikantiškas trupiniuotis su pomidorais

Trupiniuotį gamino kulinarė E. Monkevič

Tinklaraštis  „Žaidžiame virtuvę“

Žurnalas „JI“
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Virtuvė
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt