Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lėkštėje – pirmosios uogos ir žalumynai

Vištienos salotos su šviežiomis keptomis bulvytėmis
Vištienos salotos su šviežiomis keptomis bulvytėmis
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Pamažu ant mūsų stalo randasi pirmųjų gėrybių: saldžių kvapių braškių, gaivių agurkėlių, sultingų špinatų lapelių, rūgštele stebinančių rabarbarų stiebų. Mėgaukitės jomis – pasigaminkite keletą lengvų patiekalų.

Gaivios salotos su ridikėliais ir agurkais

Jums reikės: 5–7 ridikėlių, 2 agurkų, 1–2 šaukštelių juodųjų sezamų sėklų, po žiupsnelį druskos ir cukraus, šaukšto aliejaus, šaukšto citrinos ar apelsino sulčių, saujelės šviežių krapų.

  • Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – ketvirčiais. Pabarstykite druska ir cukrumi, išmaišykite. Užpilkite aliejaus ir citrinos ar apelsino sulčių, vėl išmaišykite. Apibarstykite juodųjų sezamų sėklomis, krapais ir tiekite.

Salotos su pirmaisiais žiedais ir keptu sūriu

Jums reikės: saujos gėlių žiedų (kiaulpienių, nasturtų, begonijų, našlaičių, saulučių ir kt.), salotų mišinio, šviežių petražolių ir krapų, šaukštao aliejaus, po žiupsnelį druskos ir cukraus, šaukšto citrinos arba apelsino sulčių.

Sūrio suktinukams: kelių lietinių blynelių, 200 g ožkų sūrio (gali būti ir kitoks), šaukštelio majonezo, 2 kiaušinių, šaukšto krakmolo, žiupsnelio druskos, aliejaus kepti.

  • Supjaustykite sūrį kvadratėliais ir susukite į lietinius blynelius – lyg dėtumėte į voką. Dubenėlyje suplakite kiaušinį, krakmolą, majonezą ir druską. Suktinukus pavoliokite plakinyje iš abiejų pusių ir kepkite įkaitintame aliejuje – kiekvieną pusę ne ilgiau kaip minutę.
  • Salotų mišinį, petražoles ir krapus pabarstykite druska ir cukrumi, apšlakstykite aliejumi ir sultimis, lengvai permaišykite. Dėkite į lėkštes šalia kepto sūrio ir apibarstykite įvairiais gėlių žiedais.

Keptos šviežios bulvės su brokoliais

Fotolia nuotr./Keptos bulvės
Fotolia nuotr./Keptos bulvės

Jums reikės: 0,5–0,8 kg šviežių mažų bulvių, brokolinio kopūsto, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų, 3–4 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, saujelės šviežių krapų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo skardą ištepkite aliejumi.
  • Bulves gerai nuplaukite trindami kempinėle ar šepetėliu po tekančiu vandeniu, lupti nereikia. Jei bulvės didelės, padalykite pusiau ar ketvirčiais. Suberkite į verdantį vandenį ir virkite 5–7 minutes. Nukoškite ir atvėsinkite. Dėkite neluptas česnako skilteles, supilkite aliejų, suberkite prieskonius ir gerai išmaišykite.
  • Išverskite ant kepimo skardos, tolygiai paskirstykite ir šaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.
  • Brokolinį kopūstą išskirstykite žiedynais, pasmulkinkite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Suberkite ant bulvių, lengvai permaišykite ir vėl kiškite į orkaitę. Kepkite, kol bulvės apskrus. Iškeptas daržoves pabarstykite smulkintais krapais.

Blyneliai su keturių sūrių ir jaunų špinatų įdaru

Fotolia nuotr./Blyneliai su sūriais ir špinatais
Fotolia nuotr./Blyneliai su sūriais ir špinatais

Jums reikės: 140 g rikotos, 140 g gorgoncolos, 100 g mocarelos, 100 g parmezano, 450 g špinatų, 700 ml pieno, 140 g miltų, 2 kiaušinių, saujelės svogūnų laiškų, 75 ml vandens, 65 ml riebios plakamosios grietinėlės, 60 g sviesto, lauro lapo, pagal skonį druskos, pipirų ir malto muskato.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo formą ištepkite aliejumi.
  • Užmaišykite blynelių tešlą: sumaišykite 200 ml pieno su vandeniu. Į didelį dubenį suberkite 100 g išsijotų miltų ir druskos. Centre padarykite duobutę ir įmuškite kiaušinius. Miltus iš kraštų versdami į centrą ant kiaušinių, nedideliais kiekiais pilkite pieno ir vandens mišinį, maišykite. Ištirpdykite 2 šaukštus sviesto ir supilkite į tešlą. Gerai išmaišykite.
  • Įkaitinkite keptuvę, sumažinkite kaitrą ir iškepkite blynelius – maždaug 2 šaukštai tešlos vienam blyneliui.
  • Paruoškite padažą: į keptuvę supilkite 570 ml pieno, įdėkite 50 g sviesto, įberkite 30 g miltų, įmeskite lauro lapą ir maišydami užvirkite. Kaitinkite, iki padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 2 minutes, supilkite grietinėlę, išmaišykite ir nukelkite.
  • Paruoškite įdarą: keptuvėje ištirpdykite 10 g sviesto ir apkepkite špinatus – maždaug 2 minutes. Suverskite į kiaurapuodį ir palikite nuvarvėti, spustelėkite šaukštu. Sudėkite į dubenį, suberkite smulkintus sūrius, pagardinkite muskatu ir pipirais, išmaišykite. Suberkite kapotus svogūnų laiškus ir supylusi 5 šaukštus padažo išmaišykite.
  • Ant kiekvieno blynelio krėskite įdaro ir susukite. Sudėjusi į kepimo formą, šaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių, kol gažiai apskrus. Padažą tiekite atskirai.

Pyragas su rabarbarais ir braškėmis

Fotolia nuotr./Rabarbarų pyragas
Fotolia nuotr./Rabarbarų pyragas

Jums reikės: 300 g rabarbarų, 200 g braškių, 150 g kambario temperatūros sviesto, 2 kiaušinių, 100 g maltų migdolų, šaukštelio sodos, šaukšto grietinės, 150 g cukraus, 100 g miltų, 2 šaukštų krakmolo, migdolų arba vanilės esencijos (nebūtina), sviesto formai ištepti, džiūvėsėlių ar miltų formai pabarstyti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais.
  • Nulupkite rabarbarus ir supjaustykite nedideliais pailgais gabalėliais. Užberkite 2 šaukštais cukraus, išmaišykite ir palikite. Kartkartėm vis pamaišykite.
  • Braškes supjaustykite griežinėliais ir taip pat užberkite 2 šaukštais cukraus, išmaišykite.
  • Sviestą elektriniu plaktuvu ištrinkite su 100 g cukraus, įmuškite kiaušinius ir dar minutę dvi paplakite.
  • Sodą suberkite į grietinę ir sukrėskite į sviesto masę. Taip pat supilkite maltus migdolus, krakmolą ir įlašinkite lašą esencijos. Viską gerai išmaišykite ir pusę masės sukrėskite į kepimo formą. Suberkite pusę braškių ir rabarbarų, sukrėskite likusią tešlą ir suberkite likusias uogas bei rabarbarus.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40–45 minutes.
Receptas: Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 500.00 g (maždaug 2 švieži, dideli agurkai)
Jogurtas: 500.00 g (natūralus tirštas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2–3 skiltelės)
Krapai: 2.00 valg. š. (2–3 valg. š. šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (nebūtinai)
Vanduo: 1.00 st. (nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Agurkus supjaustykite labai mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį.
  2. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Sudėkite į tą patį dubenį su agurkais. Taip pat suberkite smulkiai kapotus krapus, sutrintus graikinius riešutus ir druską. Supilkite aliejų ir išmaišykite.
  3. Jogurtą lengvai suplakite šakute, kad nebūtų toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų ir vėl gerai pamaišykite.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
  4. Jeigu matote, kad masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Tačiau neatskieskite jos per daug – sriuba ir turi būti gana tiršta. Be to, jai pastovėjus, agurkai taip pat išskirs savo sultis ir taps dar skystensė. Paragaukite šaltsriubę ir, jei trūksta, įberkite dar žiupsnelį druskos.
  5. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.

Šaltsriubę „tarator“ ruošė ir aprašė Asta Černė

Receptas: Šviežių daržovių salotos su čiobreliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 50.00 g
Gražgarstės: 1.00 sauja (lapelių)
Sultenės: (lapelių) 1.00 sauja
Alyvuogės: 1.00 vnt. (mažas indelis juodųjų su kauliukais)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona saldžioji)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Paprikas supjaustykite juostelėmis, kiaušinius supjaustykite į keturias dalis, salotų lapelius nuplaukite ir nusausinkite, ridikėlius po kelis kartus įpjaukite įstrižai, neįpjaukite iki galo.

2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvų aliejų, citrinų sultis ir čiobrelius, pasūdykite, paskaninkite pipirais. Visas sudedamąsias salotų dalis išdėliokite į salotines ir apšlakstykite užpilu. Prie salotų puikiai tinka šviežia bandelė.

Čiobreliai taip pat labai stipraus aromato ir turėtų būti saikingai vartojami, jie labai tinka tik su tokiais pat aromatingais prieskoniais – mairūnais, rozmarinais arba laurų lapais. Šios žolelės puikiai tinka į kepsnius, sriubas, grybų patiekalus, pikantiškas salotas, troškinius, ryžius.

Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Receptas: Šviežių bulvių blynai su žalumynais ir voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Salierai: 1.00 vnt. (ryšulėlis lapų)
Grybai: 500.00 g (0.5 l - voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite bulvių trintuve. Kartu įtarkuokite 1 svogūną.   
  2. Prieskonines žoleles (galite naudoti ir kitas Jūsų mėgstamas žoleles) susmulkinkite.
  3. Į tarkį įmuškite kiaušinius, sudėkite žalumynus (nepagailėkite, žalumynų turi būti daug), druską, pipirus, (galima įdėti kelis šaukštus miltų), viską išmaišykite. 
  4. Įkaitintoje keptuvėje, aliejuje, kepkite blynukus.   
  5. Kitoje keptuvėje, su trupučiu aliejaus, pakepinkite voveraites.
  6. Kai voveraitės išsitroškina, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir dar pakepkite.
  7. Pabarstykite druska, pipirais, pilkite grietinėlę.  

Skanaus!

Recepto autorė Vita Klišaitienė

Receptas: Vokiškos bulvių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (virtos, didelės)
Šoninė: 4.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos petražolės arba krapai)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Actas: 40.00 ml
Vanduo: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūsti)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Virtas bulves  ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
  2. Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
  3. Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Receptas: Agurkų užkandis su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Ridikėliai: 10.00 vnt.
Jogurtas: 400.00 g ((natūralaus))
Rūkyta lašiša: 200.00 g
Krapai: 4.00 arbat. š. ((kapoti))
Kaip gaminti
  1. Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu.
  2. Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių.
  3. Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.
  4. Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto.
  5. Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.

Receptas iš tinklaraščio MaistoKlubas.lt

Receptas: Obuolių ir agurkų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. ((trumpavaisių))
Apelsinai: 2.00 vnt. ((šviežiai spaustų sulčių))
Imbieras: 1.00 vnt. ((1 cm gabalėlio imbiero šaknies))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus))
Chia sėklos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
  2. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
  3. Patiekite iš karto.

Receptą rasite čia.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt