Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lengvi patiekalai – nebūtinai salotos

Virtos bulvės su lupenomis
„Fotolia“ nuotr. / Virtos bulvės su lupenomis
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Jei rūpinatės sveikata ir kūno linijomis, žinote, kaip šiltą dieną nesinori sunkių, sudėtingai paruošiamų ir kaloringų valgių. Todėl lengvi užkandžiai su jogurtu ar neriebiu sūriu – puiki ir sveika alternatyva, ypač jei jų pasigaminsite patys. Tai ne taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Bulvės su naminiu jogurtu

Jums reikės: apie 800 g šviežių nedidelių bulvyčių, 4 šaukštų sviesto, ryšulėlio šviežių petražolių, pagal skonį druskos, pipirų, 2 litrų riebesnio pieno, 300 g natūralaus skonio graikiško jogurto, 2 šaukštų įvairių kapotų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), didesnės česnako skiltelės.

  • Pirmiausia paruoškite jogurtą: giliame puode užkaitinkite pieną, nukėlę nuo ugnies, luktelėkite, kol jis pravės maždaug iki 42° C temperatūros, sukrėskite natūralų jogurtą ir atsargiai išmaišykite.
  • Gautą masę supilkite į aukštesnį indą, uždenkite rankšluostėliu ir palikite 6 val. kambario temperatūroje, kad surūgtų.
  • Surūgusį tirštą jogurtą atvėsinkite šaldytuve, dalį, kurią naudosite bulvėms, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, įspauskite česnako skiltelę, o jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, įmaišykite šaukštą varškės ar kelis šaukštus tiršto graikiško jogurto ir gerai atvėsinkite šaldytuve.
  • Bulves nušveiskite aštriu šepetėliu ar kempinėle, iškepkite orkaitėje be jokių riebalų, tada perpjaukite per pusę, apšlakstykite lydytu sviestu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, o šalia krėskite po šaukštą kitą tiršto jogurto padažo.

Naminiai makaronai su rikota

Shutterstock nuotr./Virtiniai su mėlynėmis
Shutterstock nuotr./Virtiniai su mėlynėmis

Jums reikės: litro kefyro, 0,5 litro šviežių mėlynių, 300 g aukščiausios kokybės miltų, 3 kiaušinių, pagal skonį druskos, tyro alyvuogių aliejaus, 150 ml plakamosios grietinėlės, žiupsnelio vanilinio cukraus.

  • Iš vakaro paruoškite rikotą: kefyro pakuotę sušaldykite į ledą šaldymo kameroje, tada ištraukite, perpjaukite pakuotę aštriu peiliu, šaldytą pieną iškratykite į tankų kiaurasamtį arba indą su įtiesta dviguba marle ir palikite, kad atitirptų ir nusivarvėtų – iš litro turi išeiti apie 250 g minkštos rikotos.
  • Plakamąją grietinėlę išplakite iki standumo, sumaišykite su vaniliniu cukrumi, pagaminta rikota ir padėkite šaltai.
  • Saujelę mėlynių kruopščiai pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių, kitas uogas nuplaukite, nusausinkite ir palikite papuošti.
  • Iš miltų, kiaušinių, druskos ir mėlynių tyrės, trupučio aliejaus išminkykite šilkinės konsistencijos tešlą, dėkite ją į aliejumi pateptą dubenį, pridenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite pusvalandį pailsėti, kad produktai gerai susijungtų.
  • Iš paruoštos tešlos iškočiokite paplotį, supjaustykite norimo dydžio juostelėmis ir gautus makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje.
  • Tiekite su rikota ir likusiomis mėlynėmis.

Panyras su prieskoniais

Fotolia nuotr./Indiškas sūris - panyras
Fotolia nuotr./Indiškas sūris - panyras

Jums reikės: 3 litrų pieno (ne riebesnio nei 3,5 proc.), 2 didelių citrinų, pagal skonį druskos, kelių rūšių pipirų ir mėgstamų žalumynų, pavyzdžiui, pipirnių.

  • Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
  • Pieną supilkite į puodą ir nuolat maišydami, kad nepridegtų, kaitinkite, kol užvirs.
  • Pamažėle maišydami į pieną pilkite citrinų sultis – turėtumėte gauti gelsvas išrūgas. Jei jos balzganos, galite dar įpilti citrinų sulčių, vėl išmaišykite.
  • Paruoštą masę per tankų sietelį ar dvigubą marlę perkoškite, perplaukite šaltu vandeniu, kad neliktų per daug rūgšties, ir pakabinkite, kad nuvarvėtų.
  • Jei norite, kad panyras būtų kietas, paslėkite sūrį.
  • Prieš tiekdami sūrį pagardinkite mėgstamais prieskoniais.

Užkandėlė su mocarela ir polenta

Fotolia nuotr./Mocarelos ir pomidorų užkandis
Fotolia nuotr./Mocarelos ir pomidorų užkandis

Jums reikės: 250 g kukurūzų miltų, 600 ml daržovių sultinio, pagal skonį druskos, pipirų, 4 šaukštų sviesto, 2 didesnių apvalių pomidorų, 400 g mocarelos, 4 šaukštų pesto padažo su bazilikais, kelių bazilikų lapelių.

  • Pirmiausiai paruoškite kukurūzų košę: sultinį supilkite į didesnį puodą, užvirinkite, tada palengva plakdami šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite kukurūzų miltus.
  • Vis maišydami, kad nepridegtų, košę virkite apie 15–18 min., kol sutirštės, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Išvirtą košę krėskite ant lentos, gerai suplokite ir leiskite ataušti, kol sustings, tada stiklinaite išspauskite apskritus blynelius, dėkite juos į karščiui atsparią skardą, apšlakstykite lydytu sviestu, grietinėle ir pašaukite į karštą orkaitę 12 min.
  • Pomidorus nuplaukite, supjaustykite storokais griežinėliais. Mocarelą taip pat.
  • Ant kiekvieno polentos apskritimo tepkite pesto, dėkite pomidorų ir mocarelos griežinėlių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol sūris išsilydys.
  • Tiekite papuošuę šviežiais bazilikų lapeliais.
Receptas: Dietinė abrikosų tyrė su jogurtu ir sėmenimis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Džiovinti abrikosai: 15.00 g
Sultys: 200.00 ml (obuolių)
Citrinos: 1.00 vnt. (žiupsnis tarkuotų žievelių)
Linų sėmenys: 20.00 g
Jogurtas: 400.00 ml (tiršto neriebaus)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Abrikosus su obuolių sultimis pavirkite apie 10 minučių, kol vaisiai suminkštės. Sutrinkite maišikliu, kad gautumėte tyrę.

2. Jogurtą išsukite su citrinų žievelėmis ir smulkintais linų sėmenimis.

3. Ataušusius abrikosus sluoksniuodama sumaišykite su jogurtu. Ant viršaus užberkite žiupsnelį cinamono.

4. Šis desertas suteikia energijos, gerina smegenų veiklą ir virškinimą.

Receptas: Naminis varškės sūris su kmynais
6 asmenims
Pagaminsite per 7 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 6.00 l (natūralaus saldaus pieno, tinkamiausias naminis)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Surauginkite naminį pieną – tai užtruks kelias dienas.

2. Išrūgusį pieną pašildykite ant krosnies, kartais pamaišydama - kad taptų šiltas, bet nekarštas – antraip bus per rūgštus sūris.

3. Suberkite į rūgpienį kmynus, išmaišykite, sukrėskite masę į sūrmaišį ir užriškite.

4. Iš pradžių palaikykite pakabintą, kad nuvarvėtų išrūgos, po to paslėkite maždaug 6 valandoms. Išimtą iš sūrmaišio galite apibarstyti druska.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Receptas: Keptas varškės sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Rikotos sūris: 250.00 g (1 indelis)
Druska: 4.00 g (Himalajų druska)
Pipirai: 1.00 arbat. š.
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (2-3)
Raudonasis aštrus pipiras (0,25 arbat. š.) 2.00 g
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių.

2. Indą ištepkite alyvuogių aliejumi. Įverskite rikotos sūrį ir apšlakstykite aliejumi, kad geriau priliptų prieskoniai.

3. Apibarstykite druska ir pipirais (aš naudoju mišinį: raudonų, žalių, baltų, juodų). Namuose pati džiovinau rozmariną ir aštriuosius pipirus, jei neturite, galima naudoti ir pirktinius. Tik žinoma, naminiai visada suteikia savą skonį. :)

Taigi, užtarkuokite džiovintą raudonąjį pipiriuką (tik jo kiekį jau tikrai reiktų reguliuoti patiems) ir sulaužykite rozmarino lapelius. Apskrudę man jie labai skanūs!

4. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15-20 min. Palaukite, kol šiek tiek apskrus ir dar karštą dėkite ant stalo.

Skanaus! :)

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Receptas: Naminis varškės sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 1.00 l (natūralus (naudotas „Dvaro“ 3,5% rieb.) - naminei varškei gaminti)
Kefyras: 1.00 l (arba rūgpienis (naudotas rūgpienis) - naminei varškei gaminti)
Varškė: 1.00 kg (naminė)
Druska: 1.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š. (riebi)
Kaip gaminti

Pradėti reikėtų nuo varškės gamybos.

1. Užvirinkite pieną ir atskirai pašildykite rūgpienį. Rūgpienį supilkite į pieną ir išmaišykite. (Knygoje reikia daryti atvirkščiai - pieną supilti į rūgpienį, tačiau mano puodas su pienu buvo didesnis). Ataušinkite.

2. Masę sudėkite į sūrmaišį arba tankų audinį. Užriškite ir pakabinkite virš dubens, į kurį varvės išrūgos.

3. Nuvarvėjusią varškę galite patiekti iš karto arba dar papildomai suslėgti. Išrūgas galite panaudoti blynams, duonai kepti.

 

Pasigaminusi naminę varškę, galite pradėti ruošti ir sūrį.

1. Varškę nuvarvinkite, kad gautųsi sausa masė, įberkite druskos.

2. Viską sumaišykite ir 2-3 kartus sumalkite mėsmale. Jeigu naudojote liesą varškę, tuomet galite įdėti riebios grietinės.

3. Masę sudėkite į sūrmaišį ir suslėkite 6-8 val.

 

Šviežią sūrį galite apvolioti kapotais graikiniais riešutais, kapotais kepintais lazdynų riešutais, grūstų 5 pipirų mišiniu, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, saldžiųjų ir aštriųjų paprikų mišiniu bei kitais mėgstamais produktais.

P. S. Iš 1 litro pieno tikrai negausite 1 kg varškės, todėl sūris bus nedidukas.

Receptas iš tinklaraščio „Kulinarijos laboratorija“  

Receptas: Naminis jogurtas
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 1.00 l
Jogurtas: 125.00 g (indelis natūralaus)
Avietės: 3.00 valg. š. (sunkos arba galima pakeisti pasterizuotomis sultimis)
Medus: 2.00 valg. š. (skystas)
Rabarbarai: 4.00 vnt. (lapkočių)
Kaip gaminti

1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo viryklės ir palikite vėsti.

2. Kas keletą minučių tikrinkite pieno temperatūrą (tai labai svarbu, nes sukrėtus jogurtą į aukštesnės temperatūros nei 42 C pieną, žus natūralios bakterijos, o jeigu jis bus pernelyg vėsus, nevirs jogurtu) kyštelėdama į jį švarų pirštą. Kai jį galėsite piene išlaikyti maždaug 15 sekundžių, sukrėskite jogurtą ir gerai išmaišykite.

3. Masę sukrėskite į dubenį, uždenkite jį maistine plėvele ir palikite nakčiai šiltoje vietoje.

4. Rytą į jogurtą atsargiai įmaišykite aviečių sunkos ir skysto medaus (pagal skonį), įdėkite nuluptų, smulkintų rabarbarų.

Kulinaro patarimas. Jeigu jums nepatinka medaus jogurtui suteikiamas specifinis prieskonis, galite jį skaninti rudojo cukraus sirupu apšlakstytais rabarbarais. 

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant brandinimo laiko).  

Receptas: Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Granatas: 1.00 vnt. (sunokęs)
Pistacijos: 1.00 st. (saujelė)
Džemas: 2.00 valg. š. (apelsinų)
Pienas: 1.00 l (3,5 proc. riebumo)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Sėlenos: 2.00 valg. š. (kviečių)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
  2. Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
  3. Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
  4. Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
  5. 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
  6. Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
  7. Gerai išmaišykite.
  8. Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
  9. Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).

Receptas: Pikantiška varške įdarytos bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Varškė: 200.00 g
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol bulvės kepa, paruoškite varškės įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol taps skaidrus. Sumaišykite su varške, grietinėle, trintu česnaku. Pagardinkite žiupsneliu džiovinto baziliko, druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles.
  5. Paruošta varškės mase pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas. Skanaus!
Receptas: Grūdėtosios varškės ir avokadų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 250.00 g (grūdėtoji)
Avokadai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 1.00 sauja (saulėje džiovinti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (geriausia švieži, bet tinka ir džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Į dubenėlį sukrėskite grūdėtąją varškę, trintą česnaką, smulkintus džiovintus pomidorus ir gabalėliais pjaustytą avokadą.
  2. Pagardinkite smulkintais šviežiais arba džiovintais bazilikais, jei reikia pagal skonį pasūdykite.
  3. Gerai sumaišykite ir patiekite nedidelėse salotinėse arba išskobto avokado žievės puselėse su ledkalnio ar kitų mėgstamų salotų lapeliais.
  4. Skanu šias salotas ir užtepti ant trapučio, skrebučio ar aptepti tortiliją ir suvynioti jąį ritinėlį. Ypač gardu ir gurmaniška su orkaitėje keptais burokėlių griežinėliais.
Receptas: Prieskoninė varškė su daržovėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 - mėlynojo)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 sauja (1 ryšelis šviežių, kapotų)
Varškė: 200.00 g (rūpios, liesos)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juoda duona: 2.00 riekės (skrudintos)
Kaip gaminti
  1. Agurką ir pomidorą supjaustykite nedideliais gabalėliais, svogūną smulkiai sukapokite.
  2. Svogūnų laiškus susmulkinkite, krapus smulkiai sukapokite.
  3. Visas paruoštas daržoves ir varškę sudėkite į dubenėlį.
  4. Sudėkite natūralų jogurtą (galite naudoti ir grietinę), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Patiekite su pora riekelių skrudintos juodos duonos. Skanaus!
Receptas: Greitai paruošiama naminė varškė
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 1.00 l (geriausia naminio)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į puodą ir užvirkite.
  2. Išspauskite citrinų sultis.
  3. Citrinų sultis supilkite į nukaistą pieną, išmaišykite.
  4. Netrukus pieną sutrauks. Jei nesutrauks, įpilkite dar šiek tiek citrinų sulčių.
  5. Gautą masę sukrėskite į marlę ir palaukite, kol išvarvės išrūgos. Štai ir viskas – varškė paruošta.
  6. Iš litro pieno paprastai paruošiama apie 200 g varškės.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt