Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Metas doroti morkas! 25 receptai

Morkos
Fotolia nuotr. / Morkos
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Morkose daugybė naudingųjų medžiagų, vitaminų ir karotino, kuris padeda odai išsaugoti vasarą įgautą švelnų įdegį. Morkų valgyti reikia kuo daugiau, o kai nusibosta triaukšti šviežias, metas gaminti iš jų įvairiausius patiekalus.

Maltinukai su obuoliais

Fotolia nuotr./Morkų maltinukai
Fotolia nuotr./Morkų maltinukai

Jums reikės: 2 didesnių morkų, 2 obuolių, 2 šaukštelių manų kruopų, 2 šaukštų aliejaus, 3 šaukštų džiūvėsėlių, pagal skonį cukraus, jogurto.

  • Morkas nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Sukrėskite į puodą, užpilkite 60 ml vandens ir patroškinkite 3–5 minutes.
  • Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su morkomis puode. Troškinkite 3–5 minutes.
  • Suberkite manų kruopas, išmaišykite, pagardinkite cukrumi. Virkite apie 5 minutes nuolat maišydami, kad neliktų gumuliukų.
  • Džiūvėsėlius suberkite į negilią lėkštę. Iš visiškai atvėsusios masės formuokite kukulaičius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite aliejuje iš abiejų pusių. Tiekite su jogurtu.

Pikantiški keksiukai

Fotolia nuotr./Morkų keksiukai
Fotolia nuotr./Morkų keksiukai

Jums reikės: nedidelės cukinijos, vidutinės morkos, puodelio kukurūzų, 1,5 puodelio tarkuoto fermentinio sūrio, 2 puodelių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 60 g šalto sviesto, 0,5 puodelio pieno, 3 kiaušinių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. 12-os keksiukų kepimo formeles išklokite popierėliais.
  • Smulkintuvu susmulkinkite morką ir cukiniją. Į plaktuvo dubenį suberkite kukurūzus, sūrį, su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir paplakite kelis kartus.
  • Sukrėskite morkas su cukinijomis ir dar kelis kartus paplakite iki vientisumo – neperplakite.
  • Išdalykite tešlą į keksiukų formeles, šaukite į orkaitę ir kepkite 25–30 min., iki keksiukai pagels. Atvėsinkite 5 minutes. Nulupkite popieriukus, dėkite į lėkštes ir tiekite su salotomis.

Sriuba su migdolais

Shutterstock nuotr./Trinta morkų sriuba
Shutterstock nuotr./Trinta morkų sriuba

Jums reikės: 4 valgomųjų svogūnėlių, lauro lapo, žiupsnio malto imbiero, 0,5 šaukštelio kario miltelių, šaukštelio šviežių čiobrelių, 60 g sviesto, vidutinės bulvės, 750 g morkų, 1,5 puodelio vištienos sultinio, puodelio obuolių sidro, 1,5 puodelio vandens, druskos ir pipirų pagal skonį, 0,5 puodelio traiškytų migdolų.

  • Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Bulvę nulupkite, susmulkinkite kubeliais.
  • Giliame keptuve išlydykite sviestą, sudėkite smulkintus svogūnus, įmeskite lauro lapą, suberkite imbierą, kario miltelius, čiobrelius ir maišydami kepkite 6–8 min.
  • Suberkite bulves, morkas, supilkite sultinį, sidrą, vandenį ir užvirkite. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite apie 20–25 min. Išgriebkite lauro lapą.
  • Trintuvu sutrinkite sriubą, pilkite į lėkštes ir užberkite migdolų, čiobrelių. Tiekite su grietine.

Morkų duona

Fotolia nuotr./Morkų duona su figomis
Fotolia nuotr./Morkų duona su figomis

Jums reikės: 390 g miltų, 120 ml vandens, 150 g tarkuotų morkų, kiaušinio, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto cukraus, šaukštelio druskos, šaukštelio sausų mielių.

  • Mieles ir šaukštą cukraus suberkite į dubenėlį, užpilkite 120 ml šilto vandens, išmaišykite ir palikite 10–15 minučių.
  • Miltus išsijokite, suberkite druską ir supilkite mielių mišinį. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Sukrėskite morkas. Tešlą maišykite apie minutę, kol miltai visiškai sugers skysčius. Supilkite aliejų ir minkykite apie 10 minučių. Tešla turi būti minkšta. Suformuokite rutulį, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1 val.
  • Sukrėskite tešlą į pailgą kepimo formą ir laikykite šiltai dar valandą.
  • Likus 25 min. iki kepimo, orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepkite apie 40 min. Išėmę iš formos atvėsinkite ant grotelių.
Receptai
Receptas: Morkų suflė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (Pieno padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (Pieno padažui)
Pienas: 200.00 ml (Pieno padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis ir pieno padažui pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Pieno padažui; 1/2 arbat. š.)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pieno padažui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Morkas ir svogūnus išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir pertrinkite per sietelį.

2. Paruoškite padažą: švarioje sausoje keptuvėje išlydykite sviestą, maišydama suberkite miltus ir truputį pakepinkite (miltai turi likti šviesūs). Nuolat maišydama plona srovele supilkite šaltą pieną. Kai padažas užvirs, suberkite cukrų, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir nukelkite nuo ugnies.

3. Į karštą padažą sudėkite pertrintas daržoves, nuo baltymų atskirtus trynius ir gerai išmaišykite. Tada sukrėskite standžiai išplaktus baltymus ir labai atsargiai įmaišykite į masę.

4. Suflė 15 min. kepkite 170`C karštumo orkaitėje. Paskui temperatūrą padidinkite iki 190`C ir kepkite dar 35 min.

Receptai
Receptas: Morkų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 6.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Daržovių sultinys: 1.00 l
Sviestas: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Paruoškite daržovių sultinį. Nulupkite daržoves. Vieną morką išvirkite nepjaustytą, kitas morkas ir bulves supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite morkas, pabarstykite druska ir 10 min. pakepinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišykite. Sudėkite bulves, supilkite pusę sultinio. Virkite, kol suminkštės daržovės.

3. Sutrinkite sriubą virtuvės kombainu, supilkite atgal į puodą su likusiu sultiniu. Užvirinkite, pagardinkite pipirais.

4. Virtą morką sutarkuokite smulkia trintuve. Įpilkite į lėkštę sriubos, įdėkite šaukštą tarkuotų morkų, pabarstykite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Morkų sriubai pagardinti iki putų suplakite 150 ml grietinėlės, sumaišykite su šaukšteliu tarkuotų krienų, pagal skonį pasūdykite. Įpylusi į lėkštę sriubos, ant viršaus užkrėskite šaukštą grietinėlės.

Receptai
Receptas: Morkų keksiukai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 st. (smulkiai tarkuotų; tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (tešlai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 150.00 g (tešlai ir 100 g kambario temperatūros kremui)
Graikiniai riešutai: 70.00 g (saujelė smulkiai kapotų; tešlai)
Maskarponės sūris: 300.00 g (kremui)
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š. (kremui)
Vanilės ekstraktas (kremui) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į gilų dubenį suberkite miltus, cukrų, cinamoną ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

2. Kitame dubenyje elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite kiaušinius, plona srovele įmaišykite tirpintą sviestą. Plaktus kiaušinius sumaišykite su miltais, sudėkite tarkuotas morkas, suberkite smulkintus riešutus, išmaišykite.

3. Sukrėskite masę į popierines keksiukų formeles, išdėliokite ant skardos ir pašaukite į 180°C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug 20 min., mediniu pagaliuku patikrinkite, ar jau iškepė, palikite atvėsti.

4. Paruoškite kremą. Gerai išsukite maskarponės sūrį, miltinį cukrų, vanilinį cukrų ir gabalėliais pjaustytą sviestą. Sukrėskite masę į konditerinį švirkštą ir užpurkškite ant atvėsusių keksiukų. 

Kulinaro patarimas. Keksiukams papuošti pasigaminkite marcipaninių morkų. Gerai išminkykite 200 g paruoštos marcipanų masės (kad masė neliptų prie rankų, mūvėkite vienkartines pirštines), šiek tiek masės atidėkite į šalį, į likusią įmaišykite oranžinių maistinių dažų. Minkykite, kol masė tolygiai nusidažys, padalykite vienodo dydžio gabalėliais ir suformuokite morkytes. Likusią marcipanų masę nudažykite žaliai, suformuokite lapelius. Papuoškite morkomis keksiukus.

Receptai
Receptas: Trinta morkų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 5.00 vnt. (šviežios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Maskarponės sūris: 40.00 g
Grietinėlė: 50.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Varškės sūris: 20.00 g (keli gabalėliai riebaus, papuošimui)
Bazilikai: 10.00 g (4 švieži lapeliai papuošimui)
Kaip gaminti

1. Svogūnus, česnakus ir imbierą nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštame svieste.

2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite, suberkite į svogūnų troškinį ir, uždengusi keptuvę dangčiu, kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 min., iki suminkštės.

3. Į vidutinio dydžio puodą supilkite sultinį, sukrėskite morkų ir svogūnų troškinį ir virkite apie 15 min.

4. Sriubą pagardinkite druska ir pipirais, sutrinkite elektriniu plakikliu, išpilstykite į dubenėlius, krėskite po šaukštą maskarponės, pilkite po truputį grietinėlės.

5. Tiekite su sūrio ir baziliko lapelio smeigtuku.

Receptai
Receptas: Morkų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 3.00 st. (tarkuotos)
Sviestas: 180.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Miltai: 3.00 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (žievelės)
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, sudėkite gerai suplaktus kiaušinius, morkas, citrinų žieveles, sezamų sėklas ir gerai išmaišykite.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į masę ir gerai išmaišykite.

3. Kepkite  180 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes. Atvėsusį keksą apibarstykite keliais šaukšteliais sezamų sėklų.

Labai skanu su džiovintų obuolių arbata!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Receptai
Receptas: Morkų chalva
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 400.00 g (400-500 g)
Sviestas: 100.00 g
Pienas: 1.00 st.
Migdolai: 3.00 valg. š. (smulkintų, pakepintų)
Razinos: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Cukrus: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite.

2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite tarkuotas morkas. Kepkite apie 10 min. nuolat maišydama.

3. Supilkite pieną, suberkite cukrų, migdolus ir razinas, pagardinkite cinamonu bei kardamonu.

4. Gautą masę kepkite keptuvėje apie gerą pusvalandį, kol visiškai išgaruos pienas.

5. Masę sudėkite į formą, išklotą kepimo popieriumi, ir palaukite, kol visiškai atvės.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptai
Receptas: Kokosiniai morkų blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š. (4-5 valg. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 60.00 ml
Kefyras: 1.00 st. (1,5 st.)
Soda: 5.00 g
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š. (kupini šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 st. (1,5 st.)
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuokite smulkiausia tarka.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol ištirps.

3. Sodą užgesinkite kefyru ir pilkite į kiaušinių plakinį. Supilkite aliejų ir sudėkite morkas, gerai viską išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite kokoso drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Supilkite morkų masę ir gerai viską išmaišykite. Palikite penkiolikai minučių, kad kokosų drožlės išbrinktų. Tuomet kepkite, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Skanu su jogurtu, uogiene ar kitkuo, kuo mėgstate. Skanaus!

Recepto autorė Jūratė Jankauskienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Receptai
Receptas: Morkų pyragas su graikiniais riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Margarinas: 40.00 g ((arba sviestas))
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 160.00 g (80 g - tešlai ir 80 g - viršui)
Sirupas: (svarainių) 50.00 ml
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (kapoti)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (2 - 3)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 30.00 g (viršui)
Grietinėlė: 125.00 ml (viršui)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ir sumaišykite su cinamonu, muskatu, trintais gvazdikėlius ir kepimo milteliais.

2. Kiaušinius išplakite, sumaišykite su aliejumi, cukrumi ir sirupu, tada viską pilkite į miltų mišinį, įmaišykite lydytą sviestą ir viską gerai išsukite.

3. Morkas nuskuskite, sutarkuokite, sumaišykite su džiovintais riešutais ir įmaišykite į tešlą. Nedidelę kepimo formą patepkite riebalais, supilkite tešlą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

4. Paruoškite užpilą: cukrų, sviestą, grietinėlę užvirinkite nedideliame puodelyje, pakaitinkite kelias minutes ir nukaiskite. Pyragą apliekite užpilu ir dar 5 minutėms pašaukite į orkaitę. Puoškite marcipaninėmis morkytėmis.

 

 

Receptai
Receptas: Morkų sriuba su apelsinų sultimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai ekologiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (pagal skonį - lukštentų)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.

2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje.  Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.

3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.  

Receptai
Receptas: Morkų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Cukrus: 400.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nedidelio apelsino sultys)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Muskatas: 5.00 g (maltas)
Cinamonas: 5.00 g (maltas)
Vanduo: 450.00 ml
Kaip gaminti
  1. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Sudėkite į dubenį, užpilkite cukrumi. Išspauskite citrinos ir apelsino sultis, sutarkuokite citrinos žievelę. Viską gerai sumaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite per naktį.
  2. Perdėkite morkų mišinį į prikaistuvį. Sudėkite cinamonų lazdeles, gvazdikėlius, maltą muskatą ir cinamoną. Užpilkite vandeniu ir maišykite. Virkite apie 30–40 min. ant vidutinio stiprumo ugnies, kartais pamaišydamos, kol masė taps džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite džemą. Išimkite cinamonų lazdeles ir gvazdikėlius. Džemą supilstykite į stiklainėlius, uždenkite sandariais dangteliais. Laikykite šaldytuve.  

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Receptai
Receptas: Morkų paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
  2. Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
Receptai
Receptas: Mėsos pyragas su morkų plutele
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 3.00 st. (tarkuotų burokine tarka - morkų plutelei)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - 3 - morkų plutelei)
Miltai: 4.00 valg. š. (riešutų arba paprastų - morkų plutelei)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/4 malto - morkų plutelei)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - morkų plutelei ir įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - morkų plutelei ir įdarui)
Imbieras: 1.00 vnt. (po 2 cm tarkuotos šaknies - morkų plutelei ir įdarui)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 mėgstamo neriebaus - įdarui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (trintų raudonųjų pipirų - įdarui)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (2 valg. š. džiovinto arba pusė puodelio smulkinto - įdarui)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (3 - 4 valg. š. saulėje džiovintų arba rūkytos paprikos - įdarui)
Kmynai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Petražolės: 1.00 sauja (saujelė smulkintų arba krapų - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Sutarkuokite morkas burokine tarka, nusunkite sultis, jei jų bus. Į morkas įkulkite kiaušinius, sudėkite likusius ingredientus ir viską išmaišykite.
  2. Sukrėskite visą masę į apvalią kepimo formą (puikiai tinka atsegama torto forma), morkomis aplipinkite formos kraštus, tolygiai paskirstykite ant formos dugno.
  3. Dėkite formą su morkomis į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių temperatūros, ir kepkite, kol vidurys bus nebešlapias, t.y. apie 20-25 minutes. Jei pradės svilti krašteliai, pridenkite formą kepimo popieriumi ar kepimo folija.
  4. Kol kepa pagrindas pasiruoškite įdarui skirtus mėsos kukuliukus. Į faršą sudėkite visus prieskonius, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus ar rūkytą papriką, žalumynus. Viską gerai išminkykite ir suformuokite nedidelius kukuliukus.
  5. Išimkite iš orkaitės morkų pagrindą, ant jo sudėkite kukuliukus ir dėkite atgal į orkaitę kepti apie 25-30 minučių. Pjaustykite ketvirčiais ir tiekite su šviežiomis salotomis, agurkų ir pomidorų mišraine.

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Receptai
Receptas: Morkų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
  3. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
  4. Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
  6. Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
Receptai
Receptas: Korėjietiškos morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.8 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Česnakai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos - žiupsnelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Saulėgrąžų aliejus: 80.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/3)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
  2. Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite.
  3. Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
  4. 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
  5. Morkos skaniausios, kai per naktį pastovi šaldytuve. Šių morkų galima pasigaminti ir didesnį kiekį, nes šaldytuve uždengtame inde jas galima laikyti 4-5 dienas.
  6. Patiekiant, galima užbarstyti smulkiai supjaustytų svogūno laiškų.

Receptą atsiuntė Rita D.

Receptai
Receptas: Morkų tortas su riešutais ir maskarponės kremu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 2.00 puodelis
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 600.00 g
Cukrus: 1.00 puodelis
Aliejus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š. (sėklų)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Žemės riešutai: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - tarkuotos žievelės)
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Grietinėlė: 200.00 g (35 proc. riebumo - kremui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (kremui)
Brendis: 1.00 valg. š. (biskvitams sulaistyti)
Amareto sirupas:(biskvitams sulaistyti) 1.00 valg. š.
Kokosų sirupas:(biskvitams sulaistyti) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Kokoso drožles, sezamų sėklas ir žemės riešutus apkepinkite.
  2. Žemės ir graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir druska.
  4. Kitame inde morkas sumaišykite su riešutais, kokosais, sėklomis ir apelsino žievele.
  5. Trečiame inde cukrų plakite su aliejumi, po vieną įmuškite kiaušinius.
  6. Nuolat maišydami suberkite miltus, ir juos gerai išmaišykite, sudėkite morkas. Tešlą gerai išmaišykite.
  7. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite ~50~60 min (kol patikrinus mediniu iešmeliu jis liks sausas ir švarus) 170 laipsnių orkaitėje.
  8. Maskarponę sumaišykite su grietinėle ir milteliniu cukrumi. (Grietinėlės gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, tai priklauso nuo maskarponės ir norimos konsistencijos.)
  9. Biskvitų sulaistymui tiesiog sumaišykite visus ingredientus.
  10. Iškepusį ir atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi dalis (jei norite, galite pjauti ir į 3), sulaistykite sirupu ir pertepkite kremu.
  11. Puoškite pagal skonį ir pageidavimus. (recepto autorė puošė morkytėmis iš to paties kremo, tik jį nudažė reikiamomis spalvomis)
  12. Tortą geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, tada jis bus dar skanesnis.
  13. Pagaminsite per 2 val., neskaičiuojant puošimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Receptai
Receptas: Morkų kava
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 1.00 st. (tarkuotų)
Vanduo: 1.00 l
Grietinėlė: 200.00 ml
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. 1–2 morkas (maždaug tiek, kad būtų kupina stiklinė) nuskuskite ir sutarkuokite.
  2. Nestoru tolygiu sluoksneliu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dėkite į orkaitę. Džiovinkite 100 laipsnių orkaitėje, pradarytomis durelėmis (kad išgaruotų drėgmė), kol taps sausos ir rusvos.
  3. Morkų galite prisidžiovinti ir daugiau. Laikykite sausai, geriausia sandariai uždarytas stiklainėlyje.
  4. Jei norisi pikantiškesnio skonio, džiovintas morkas dar galite šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje.
  5. Užvirinkite vandenį ir suberkite į jį morkas (vienai porcijai reikia 250 ml vandens ir maždaug 1–2 šaukštų  džiovintų morkų). Pavirinkite kelias minutes. Nukaitę dar 10–15 min. palikite pritraukti.
  6. Į puodelį morkų kavos pilkite apie 50 ml grietinėlės. Pagal skonį pasaldinkite, užberkite žiupsnelį cinamono.
  7. Morkų kavą taip pat galite balinti įprastu, sojų ar kokosų pienu, migdolų grietinėle, plakta grietinėle.  
  8. Ši kava skani ir šalta. Gardi patiekta su vaniliniais ledais.
Receptai
Receptas: Morkų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Morkos: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 4.00 vnt. (stiebų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 puodelis
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sumaišykite su kario prieskoniais. Po kelių minučių suberkite tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Troškinkite 10 minučių ir tuomet supilkite sultinį.
  2. Virkite, kol daržovės suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Išvirusią sriubą palikite kiek atvėsti ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Papuoškite žalumynais.
Receptai
Receptas: Morkų salotos su apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Razinos: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Linų sėmenų aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir alyvuogių)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
  2. Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
  3. Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
  4. Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
  5. Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.

 

Receptai
Receptas: Trinta morkų ir obuolių sriuba su imbieriniu-vaniliniu kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (apie 180g)
Vanduo: 850.00 ml
Druska: 3.00 arbat. š. (nubrauktų arb. šaukštelių Himalajų druskos)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Kalendros: 3.50 arbat. š. (3 ½ arb. šaukštelio kalendros, susmulkintos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Grietinėlė: 0.50 puodelis
Vanilė: 1.00 žiupsnelis (burbono vanilės)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, smulkiai supjaustyto)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir obuolį švariai nuplaukite ir supjaustykite.
  2. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įdėkite kokosų aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Tada sudėkite supjaustytas morkas ir obuolį, trumpai pakepkite ir supilkite vandenį bei suberkite druską. Virkite apie 15 min., kol suminkštės.
  3. Grietinėlę išplakite iki standumo su agavų sirupu, vanile, imbieru ir kalendra. Padėkite vėsiai.
  4. Sriubą sutrinkite. Jei norisi, įdėkite papildomai imbiero ir kalendros. Patiekite į sriubą įdėję kremo.

Receptą parengė www.livinn.lt

Receptai
Receptas: Rytietiškos morkų salotos 
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžių makaronai: 200.00 g
Salierai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saldžiarūgštis mangų padažas: 1.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Mėtos: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Ryžių makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, nuvarvinkite ir padėkite šiltai.
  2. Jūrų gėrybes atšildykite, nuvarvinkite.
  3. Salierą ir morką nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į indelį.
  4. Aitriąją papriką ir česnakus nuplaukite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje, tada sumeskite jūrų gėrybes, supilkite sojų padažą, suberkite cukrų, sezamų sėklas ir 10 min. kepinkite.
  5. Kai viskas apskrus, sukrėskite rytietišką saldžiarūgštį padažą, berkite druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir dar 10 min. pakepinkite, tada įmaišykite ryžių makaronus.
  6. Viską išdėliokite į lėkštes ir papuoškite melisų lapeliais ir aitriąja paprika.
Receptai
Receptas: Pikantiškos morkytės
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kmynai: 10.00 g
Majonezas: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 aptepimui)
Sūris: 300.00 g
Petražolės: 40.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite pikantiškas salotas. Kiaušinius išvirkite, smulkiai supjaustykite. Česnakus sutrinkite, sūrį sutarkuokite. Įdėkite majonezo ir viską išmaišykite.

2. Atšildykite tešlą, šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite 2 cm pločio juostelėmis.

3. Metalines formeles šiek tiek patepkite aliejumi ir apsukite tešla, kad neliktų tarpelių. Aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite kmynais ir sustatykite į skardą. Kepkite 180°C apie 12-15 min.

4. Atvėsinkite, prikimškite salotomis ir papuoškite petražolės šakelėmis.

Skanaus !!!

Receptą atsiuntė Ilona Juciūtė

Receptai
Receptas: Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Cukrus: 40.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Aliejus: 7.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Užmaišykite tešlą iš miltų, cukraus, pieno, kiaušinių ir iškepkite blynelius.

2. Sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną, saldžiąją papriką ir viską porą minučių kepkite ant aliejaus keptuvėje.

3. Uždėkite ant blyno įdarą, o ant jo – kitą blyną, vėl dėkite įdaro ir uždenkite kitu nauju blynu ir t. t. Turėtų gautis sluoksniuotas blynelių bokštelis. Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptai
Receptas: Ešerys su karamelinėmis morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ešerys: vidutinio dydžio 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Jogurtas: 200.00 ml (natūralus - marinatui)
Česnakai: 2.00 vnt. (skiltelės - marinatui)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (marinatui)
Morkos: 400.00 g (šviežios - garnyrui)
Vanduo: 100.00 ml (garnyrui)
Vynas: 350.00 ml (saldus baltas - garnyrui)
Rudasis cukrus: 2.00 st. (garnyrui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti

 1. Žuvį išvalykite, nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir dėkite ant didelio folijos lakšto.

2. Česnakus susmulkinkite, sumaišykite su jogurtu. Gautu mišiniu aptepkite žuvį, apibarstykite džiūvėsėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Foliją užlenkite taip, kad suformuotumėte uždarą krepšelį. Dėkite jį ant virš karštų žarijų įtaisytų kepimo grotelių ir kepkite, kol žuvis suminkštės.

3. Nuskustas morkas išvirkite garuose ir supjaustykite stambiais šiaudeliais. Prikaistuvyje užvirinkite vyną ir kaitinkite, kol maždaug pusė jo išgaruos. Supilkite į dubenėlį. Tame pačiame prikaistuvyje užvirinkite vandenį. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol jis ištirps.

4. Toliau mišinį kaitinkite nemaišydama, tik kartkartėmis pasukiodama puodą, kol susidarys tamsaus gintaro spalvos karamelė. Supilkite į ją vyną ir gerai išmaišykite. Gauta mase apšlakstykite morkų šiaudelius, papildomai juos apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Receptai
Receptas: Keptas marinuotas karpis su morkomis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (šviežias karpis)
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį žuviai ir 1 valg.š. - marinatui)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Miltai: 1.00 sauja
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Morkos: 1.00 vnt. (marinatui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - marinatui)
Pipirai: 3.00 vnt. (3 - 4 juodieji ir kvapnieji žirniukai - marinatui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 1.00 valg. š. (pagal skonį - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuskuskite, išdarinėkite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais plonais gabaliukais.
  2. Pasūdykite, apvoliokite miltuose ir keptuvėje su aliejumi iškepkite. Atvėsinkite.
  3. Į užvirintą vandenį dėkite laurų lapelių, pipirų, druskos, cukraus, nuskustą ir griežinėliais supjaustytą morką. Virkite, kol morka paminkštės.
  4. Supilkite actą – tiek, kad ragaujant atrodytų, jog šio kiek per daug. Marinatas turi būti skanus, saldžiarūgštis, bet ne per silpnas.
  5. Į švarius stiklainius sukiškite karpį, užpilkite marinatu (galite ir atvėsintu), sandariai uždarykite. Šie konservai skaniausi po dviejų ar trijų dienų. Šaldytuve galite laikyti kelias savaites. Panašiai marinuojamos keptos stintos, strimelės.

Beje, su morkomis galite apvirti pusžiedžiais pjaustytų svogūnų. Taip pat juos galite ne virti marinate, o kepti su žuvimis ir į stiklainius dėti apkeptus.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Suktinukai su morkomis
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Paprikos: 1.00 vnt.
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė romaninių)
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Rytietiškų ryžių lapų suktinukai „Spring Rolls": 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Žuvų padažas: 1.00 valg. š.
Austrių padažas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. „Spring Rolls“ suktinukus paruoškite taip, kai nurodyta ant pakuotės.
  2. Česnaką nulupkite, sukapokite, morkas nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais, papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, irgi supjaustykite šiaudeliais, saliero lapkotį – griežinėliais.
  3. Įkaitintame aliejuje pakepinkite česnaką, sumeskite daržoves ir kepkite, kol jos šiek tiek suminkštės.
  4. Tada suberkite cukrų, sukrėskite padažus, berkite druskos, viską gerai išmaišykite ir atvėsinkite.
  5. Salotas nuplaukite ir labai gerai nusausinkite.
  6. Ant paruoštų ryžių lapų lakštų išdėliokite salotų lapus, ant kiekvieno dėkite po šaukštą įdaro ir vyniokite suktinuką.
  7. Kad jis tvirčiau laikytųsi, sudrėkinkite vandeniu.
  8. Suktinukus supjaustykite griežinėliais.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt