Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ne tik sveikuoliams

Troškintos daržovės
Fotolia nuotr. / Troškintos daržovės
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Sveikiau maitintis pravartu visiems. Net jei neturite valios kasdien paisyti tinkamos mitybos režimo, kartas nuo karto racioną paįvairinkite sveikais patiekalais.

Kruopos su bazilikais

Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių košė
Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių košė

Jums reikės: 300 g virtų bolivinių balandų, raudonos saldžiosios paprikos, saujelės šviežių bazilikų, pusės stiklinės konservuotų avinžirnių, po 2 šaukštus tarkuoto parmezano, citrinos sulčių, aliejaus, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Nedideliame puodelyje užvirkite 500 ml vandens.
  • Į kitą indą įpilkite šalto vandens, įdėkite ledo kubelių.
  • Bazilikus (kelis lapelius palikite papuošti) suberkite į verdantį vandenį, nuplikykite, iš karto dėkite į ledo vonelę, kad greitai atvėstų, ir nusausinkite.
  • Iki vienalytės masės sutrinkite elektriniu trintuvu. Suberkite parmezaną, kapotus česnakus, supilkite citrinos sultis, aliejų ir dar kartą pertrinkite, kad gautumėte vientisą masę.
  • Paprikas perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Dideliame inde bolivines balandas sumaišykite su paprikomis, avinžirniais, paruoštu padažu, dar užpilkite aliejaus, pagal skonį viską pasūdykite ir pagardinkite šviežiai grūstais pipirais, suberkite likusius bazilikų lapelius ir patiekite su citrinos skiltele.

Ryžių troškinys su vištiena

Fotolia nuotr./Ryžiai su vištiena ir daržovėmis
Fotolia nuotr./Ryžiai su vištiena ir daržovėmis

Jums reikės: 1,5 stiklinės ryžių, 400 g vištienos filė, 150 g kininio kopūsto, raudonos saldžiosios paprikos, 2 svogūnų, saliero stiebo, šaukšto krakmolo, po pusę stiklinės sūdytų anakardžių ir konservuotų kukurūzų, pagal skonį sezamų aliejaus, sojų padažo, šlakelio medaus, trečdalio stiklinės daržovių sultinio, graikiško jogurto (tiekti).

  • Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, sumaišykite ir padėkite šiltai.
  • Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Svogūnus susmulkinkite, papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir su saliero stiebu supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  • Gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus, sudėkite vištieną ir maišydami apkepkite iš visų pusių. Supilkite sultinį ir troškinkite, nustatę mažą kaitrą, apie 10 min., kol mėsa suminkštės. Supilkite sojų padažą, pagal skonį įberkite pipirų, krėskite medaus, labai gerai išmaišykite.
  • Į keptuvę sumeskite smulkintus kininius kopūstus, paprikas, salierus, uždenkite dangčiu ir kelias minutes pakaitinkite, kol daržovės suminkštės, bet nepraras spalvos.
  • Galiausiai į keptuvę sukrėskite ryžius, kukurūzus, gerai išmaišykite ir patiekite su graikišku jogurtu.

Lęšių ir pomidorų sriuba

Shutterstock nuotr./Trinta lęšių sriuba
Shutterstock nuotr./Trinta lęšių sriuba

Jums reikės: 2 skardinių konservuotų pomidorų (800 g), 500 ml daržovių sultinio, 170 g raudonųjų lęšių, 3 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus, šaukšto kmynų, svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos ir pipirų, kelių šaukštų tarkuoto parmezano.

  • Lęšius mirkykite maždaug pusvalandį. Išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės.
  • Didelėje keptuvėje, nustatę vidutinę kaitrą, užkaiskite sviestą ir aliejų.
  • Kai sviestas ištirps, suberkite kapotus svogūnus, česnakus ir kmynus.
  • Kepkite vis maišydami 4–6 min., kol česnakai suminkštės ir pagels.
  • Supilkite pomidorus ir sultinį.
  • Viską užvirkite, šiek tiek pamažinkite kaitrą ir troškinkite maždaug 15 minučių, kartkartėmis pamaišydami.
  • Elektrine trintuve sutrinkite sriubą iki vientisos masės, pagardinkite druska, pipirais ir supilkite atgal į puodą.
  • Į sriubą suberkite lęšius, išmaišykite, dar sykį užkaitinkite ir išpilstykite į dubenėlius.
  • Tiekite su parmezano drožlėmis.
Receptai
Receptas: Žuvis su rudaisiais ryžiais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (baltos žuvies filė)
Ryžiai: 200.00 g (rudųjų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 20.00 g (pastos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vynas: 125.00 ml (balto sauso)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, suformuokite 3 kepsnelius, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, įtrinkite Provanso žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir bent valandą palaikykite šaldytuve, kad pasimarinuotų.

2. Svogūnus, česnakus nulupkite, susmulkinkite. Aitriąją papriką taip pat susmulkinkite. Tada viską pakepinkite svieste.

3. Kai svogūnai suminkštės, sukrėskite saulėje džiovintų pomidorų pastą, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais, suverskite ryžius, supilkite vyną, viską gerai išmaišykite, pakaitinkite, iki ryžiai sušils, ir nukelkite nuo ugnies.

4. Marinuotą žuvį iškepkite ant grotelių ir dėkite į lėkštes šalia ryžių.

5. Tiekite su mėgstamomis salotomis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant žuvies marinavimo laiko).

Receptai
Receptas: Žuvis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 300.00 g (filė)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (po pusę raudonos ir geltonos paprikos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - baltųjų pipirų)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Rozmarinai: 10.00 g (šakelė)
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Špinatai: 200.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Pomidoro galus įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, o minkštimą susmulkinkite. Išvalytas paprikas kelioms minutėms įmeskite į verdantį vandenį, tada išgriebkite, pakiškite po tekančiu šaltu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.

2. Keptuvėje su aliejumi ir rozmarinų šakele pakepinkite svogūną, suverskite smulkintas daržoves, supilkite vyną, pasūdykite, pagardinkite pipirais, bet neužvirkite.

3. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į dvi dalis, įtrinkite druska ir pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pasimarinuoti. Tada kepkite apie 10 min. uždengtoje keptuvėje karštame svieste.

4. Tiekite pašildytoje lėkštėje su daržovėmis ir troškintais špinatais. Puoškite šviežių žalumynų šakele.

Receptai
Receptas: Daržovių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Aliejus: 50.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (skardinė trintų)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1/2)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Kaip gaminti
  1. Baklažaną supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite  baklažaną ir kepkite maždaug 4–5 minutes, atidėkite šiltai.
  2. Supjaustykite morkas, cukinijas. Puode įkaitinkite likusį aliejų ir 2–3  minutes pakepinkite morkas. Susmulkinkite česnaką, griežinėliais supjaustykite svogūną ir porą, kubeliais supjaustykite paprikas, sudėkite į puodą ir apkepkite viską dar 2 minutes, sudėkite cukiniją, trintus pomidorus, prieskonius, griežinėliais pjaustytą citriną.
  3. Supilkite paruoštą sultinį ir ant silpnos ugnies troškinkite 15 minučių. Baigdami troškinti sudėkite kepintus baklažano gabalėlius ir patroškinkite dar 5 minutes. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Moliūgų troškinys su paprikomis

Receptas: Dilgėlių ir špinatų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Dilgėlės: 300.00 g (jaunų lapelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Vanduo: 500.00 ml (arba daržovių sultinio)
Bulvės: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
  4. Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
  5. Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.

 

Receptai
Receptas: Salotos su vištiena ir pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų)
Špinatai: 1.00 sauja
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisiai arba 2 trumpavaisiai)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5 - 6 - nedidelių)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Persikai: 1.00 vnt. (pusės skardinės - konservuotų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (stambiai maltų džiovintų čili pipirų)
Kaip gaminti
  1. Vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais, palikite marinuotis (geriausia per naktį ar bent kelioms valandoms).
  2. Paruošiamas padažas: persikus sutrinkite virtuviniu trintuvu (jei atrodo per tiršta galima įpilti truputį skysčio, kuriame buvo persikai), įdėkite čili pipirų.
  3. Padažą supilkite į nedidelį puodą ir šiek tiek pakaitinkite. Palikite atvėsti.
  4. Vištieną kepkite grilinėje keptuvėje (nepilant aliejaus), kol gražiai apskrus ir visiškai iškeps.
  5. Salotas suplėšykite rankomis, sumaišykite su špinatais.
  6. Pomidorus ir agurkus supjaustykite, sumaišykite su salotomis, viską pagardinkite druska, pipirais, balzaminiu actu ir šlakeliu aliejaus.
  7. Į lėkštę dėkite salotas, ant jų, supjaustykite vištieną ir viską pagardinkite padažu.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Receptai
Receptas: Brokolių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Parmezano sūris: 50.00 g
Grietinė: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Brokolius nuplaukite ir padalinkite žiedynėliais. Morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais. Svogūnus susmulkinkite. Morkas ir svogūnus sudėkite į sultinį ir virkite apie 10 min. Tada sudėkite brokolius ir viską troškinkite dar 10 minučių.
  2. Troškinį pasūdykite ir paskaninkite pipirais, įmaišykite grietinę, suberkite džiovintus bazilikus.
  3. Tiekdami troškinį pabarstykite parmezanu.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt