Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pasisvečiuokime ispanų virtuvėje

Paelija
Shutterstock nuotr. / Paelija
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Ispanija žavi ne tik architektūra, meno lobynais, kalnais, apelsinmedžiais, šviežiomis jūrų gėrybėmis, bet ir virtuve. Žolelių kvapai, sotūs, gausiai alyvuogių aliejumi pagardinti patiekalai, įnoringiausiems keliautojams patinkantys užkandžiai pietus paverčia gurmaniška puota!

Paelija su jūrų gėrybėmis

Jums reikės: 300 g ryžių, 400 g šaldytų jūrų gėrybių mišinio, pakuotės šaldytų daržovių mišinio (žalieji žirneliai, šparaginės pupelės), raudonos paprikos, virtos vištos krūtinėlės gabalėlio, 5 česnako skiltelių, didelio svogūno, 2 stiklinės vištienos sultinio, pagal skonį druskos, pipirų, šafrano, citrinos, aliejaus.

  • Raudoną papriką išvalykite, susmulkinkite.
  • Jūrų gėrybes ir daržoves atšildykite, nuplaukite ir nusausinkite.
  • Svogūną, česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite didelėje gilioje keptuvėje su dviem rankenomis (tokioje paprastai ir gaminama paelija).
  • Į keptuvę su troškiniu suberkite smulkintą vištieną ir paprikos gabalėlius. Kiek pakaitinkite ir suberkite atšildytus žirnelius bei šparagines pupeles. Keptuvę kelis sykius krestelėkite, kad susimaišytų daržovės, jas šiek tiek pakaitinkite, išgriebkite ir sukrėskite į dubenį.
  • Nuo daržovių likusiame skystyje pakepinkite ryžius. Juos paskaninkite šafranu. Kai ryžiai pasidarys permatomi, supilkite sultinį, keptuvę uždenkite ir kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 35 min.
  • Į išvirtus ryžius įmaišykite atidėtą daržovių ir vištienos mišinį, suberkite jūrų gėrybes, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Keptuvę pakratykite ir dar 5 min. pakaitinkite, kad išgaruotų visas skystis. Paeliją išdalykite į lėkštes taip, kad krevetės ir didesnės midijų geldelės puikuotųsi viršuje.

Saldūs ispaniški pyragėliai

Shutterstock nuotr./Ispaniški pyragėliai
Shutterstock nuotr./Ispaniški pyragėliai

Jums reikės: 250 g miltų, 200 ml vandens, 50 g sviesto, žiupsnelio druskos, 300 ml aliejaus (virti).

Šokoladui: 300 ml plakamosios grietinėlės, 150 g juodojo šokolado, 2 šaukštų apelsinų žievelių, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, ketvirtadalio aitriosios paprikos.

Apvolioti: 50 g cukraus, šaukšto cinamono.

  • Miltus persijokite į dubenį ir sumaišykite su druska.
  • Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą, supilkite vandenį ir viską užvirinkite.
  • Gautą mišinį supilkite į miltus ir išmaišykite elektriniu plakikliu – turi būti vientisa masė. Jei ji per tiršta, įpilkite truputį vandens. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
  • Pagaminkite šokoladą: puodelyje užvirinkite grietinėlę, į ją suberkite vanilinį cukrų, išvalytą ir susmulkintą aitriąją papriką bei apelsinų žieveles.
  • Šokoladą sulaužykite mažais gabaliukais, sumeskite į paruoštą masę ir maišykite, kol ištirps.
  • Dubenėlyje sumaišytą cukrų ir cinamoną suberkite į didelę plokščią lėkštę.
  • Atvėsintą tešlą sukrėskite į konditerinius maišelius. Po truputį tešlos išspauskite į gerai įkaitintą aliejų ir virkite apie 4 min., kol parus.
  • Išvirusius pyragėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai, apvoliokite cukraus bei cinamono mišinyje ir atvėsinkite.
  • Tiekite su šokoladu.

Užkandis su pomidorais

123rf.nuotr./Pomidorų užkandis
123rf.nuotr./Pomidorų užkandis

Jums reikės: 5 labai gerai prinokusių pomidorų, kepalėlio mėgstamos baltos duonos, 60 ml aliejaus, 2 česnako skiltelių, saujelės šviežių bazilikų lapelių, saujelės juodųjų alyvuogių, 5 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  • Duoną supjaustykite maždaug 1,5 cm storio gabalėliais.
  • Išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir apipurkškite aliejumi.
  • Kepkite riekeles orkaitėje apie 7 min., kol pagels ir taps traškios (neperkepkite, kad nesukietėtų).
  • Kol duona keps, paruoškite užtepą: česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  • Bazilikų lapelius nuplaukite ir supjaustykite plonytėmis juostelėmis.
  • Alyvuoges nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Pomidorus perpjaukite per pusę, supjaustykite mažais kvadratėliais ir suberkite į dubenį.
  • Česnako skilteles nulupkite, sukapokite ir kartu su bazilikų lapeliais bei alyvuogėmis suberkite į dubenį.
  • Supilkite aliejų, viską pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
  • Paruoštą masę palikite 15 min., kad susimaišytų skoniai. Ja aptepkite duonos riekeles.

Aštrūs grybai

Shutterstock nuotr./Aštrūs grybai
Shutterstock nuotr./Aštrūs grybai

Jums reikės: 8 didelių pievagrybių, 100 g rikotos, 40 g mocarelos, 2 šaukštų pesto, 2 šaukštų aliejaus, saujelės šviežių arba šaldytų petražolių, raudonos aitriosios paprikos gabalėlio, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  • Paruoškite pievagrybius: nuplaukite, nulupkite, nupjaukite kotelius ir išskobkite galvutes.
  • Didelėje kepimo popieriumi išklotoje skardoje pievagrybius išdėliokite maždaug 1,5 cm tarpais.
  • Kiekvieną pievagrybį apibarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi, įtrinkite traiškytų česnako skiltelių mase.
  • Skardą su grybais pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 8–10 min., kol suminkštės.
  • Per tą laiką paruoškite įdarą: mocarelą supjaustykite nedideliais gabalėliais arba sutarkuokite.
  • Išimkite skardą iš orkaitės, ant kiekvieno grybo užkrėskite po truputį rikotos, užberkite susmulkintos aitriosios paprikos ir mocarelos.
  • Skardą su pievagrybiais vėl pašaukite į orkaitę ir palaikykite apie 4 min., kol sūris ištirps.
  • Grybus tiekite šiltus su pestu ir smulkintais petražolių lapeliais.

Tortilijos ir vytinto kumpio užkandis

Jums reikės: 600 g bulvių, 200 g ispaniško vytinto kumpio, 2 svogūnų, 6 kiaušinių, saujelės tarkuoto brandinto sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus (kepti), kelių baziliko lapelių.

  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite storokais griežinėliais.
  • Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais. Suberkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, užberkite svogūnų, viską apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.
  • Kiaušinius su trupučiu druskos ir pipirų išplakite elektriniu plakikliu. Į masę suberkite tarkuotą sūrį, sukapotus baziliko lapelius, sukrėskite keptas bulves bei svogūnus ir viską atsargiai išmaišykite.
  • Masę sukrėskite į keptuvę su įkaitintu aliejumi, uždenkite ją dangčiu ir kepkite ant nedidelės kaitros. Kai tortilija apskrus, ją apverskite ir dar šiek tiek pakepinkite.
  • Patiekalą tiekite supjaustytą gabalėliais su vytinto kumpio griežinėliais.
Receptai
Receptas: Ispaniškas cukinijų ir kumpio tapas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelių)
Sūris: 200.00 g (tepamo gali būti ir su žalumynais)
Kumpis: 200.00 g (Serano, galima rinktis ir kitą)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
  2. Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
  3. Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
  4. Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.

 

Receptai
Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 5.00 valg. š.
Pasukos: 100.00 ml
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė gūžės)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Žiedinį kopūstą apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, išgriebkite. Kai pravės, susmulkinkite.
  2. Dubenyje gerai suplakite kiaušinius su pasukomis. Įmaišykite miltus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų sezamų aliejaus.
  3. Suberkite sezamus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintus žiedinius kopūstus, išmaišykite.
  4. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant nedidelio kepimo indo dugno. Viršų apliekite plaktais kiaušiniais. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 
  5.   Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. 
Receptai
Receptas: Tortilijos
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 8.00 vnt.
Faršas: 500.00 g (kiaulienos)
Sūris: 150.00 g
Pomidorai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 100.00 ml
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Keptuvėje apkepkite kiaulienos faršą kartu su smulkintu česnaku, įdėkite druskos ir pipirų.

2. Smulkiai supjaustykite pomidorą, papriką, sutarkuokite sūrį.

3. Ant kiekvieno tortilijos blynelio vidurio sudėkite visus ingredientus, susukite ir keletui minučių pašaukite į orkaitę, kol sūris išsilydys.

4. Šiek tiek sūrio užbarstykite ant pačių tortilijų viršaus.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptai
Receptas: Tortilijos su faršu
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt.
Faršas: 400.00 g (mėgstamo)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (po žalią ir geltoną)
Nedidelė skardinė meksikietiško daržovių mišinio (kukurūzai, raudonosios pupelės, žirneliai) 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 250.00 g (indelis meksikietiško pomidorų padažo „Taco“)
Maltos mėsos prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 50.00 g (saujelė tarkuoto brandinto)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite aliejuje.

2. Faršą sumaigykite šakute, pabarstykite maltos mėsos prieskoniais, sumeskite į keptuvę ir ant mažos ugnies kepinkite, kol patamsės.

3. Tada sukrėskite gerai nuvarvintą daržovių mišinį, pomidorų padažą ir dar 8 minutes pakaitinkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Paprikas išvalykite, supjaustykite juostelėmis. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis.

5. Ant papločių krėskite po kelis šaukštus kepinto faršo, tada berkite smulkintų svogūnų, pomidorų gabalėlių, tarkuoto sūrio, išdėliokite skirtingų spalvų paprikų juosteles.

6. Tortilijas susukite voleliu ir kelioms minutėms, kad sušiltų ir išsilydytų sūris, pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su bazilikų lapeliais.

Receptai
Receptas: Ispaniškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Ispaniška čioriso dešra 400.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 st.
Pomidorai: 4.00 vnt. (sunokę)
Konservuoti trinti pomidorai 400.00 g
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką. Maišydama kepkite, kol svogūnų gabalėliai pagels ir taps perregimi, tik nesuskrudinkite.

2. Sudėkite griežinėliais pjaustytą čioriso dešrą, maišydama kepkite, kol dešra šiek tiek apskrus. Supilkite sultinį, užvirinkite. Sudėkite konservuotus avinžirnius, trintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite aitriųjų paprikų milteliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite maždaug 30 min.

3. Pabaigoje sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pagardinkite pipirais, jei reikia, dar pasūdykite. Pagardinkite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Vietoje daržovių sultinio į troškinį galite įmaišyti tokį pat kiekį baltojo vyno.

Receptai
Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Bulvės: 6.00 vnt. (šviežios)
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Alyvų aliejus 1.00 arbat. š.
Petražolės: 50.00 g (nebūtinai)
Svogūnų laiškai: 50.00 g (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplaukite, suberkite į verdantį vandenį ir virkite su odele.

2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvų aliejaus ir jame apkepinkite svogūną. Virtas bulves supjaustykite riekelėmis, sudėkite į keptuvę ir taip pat šiek tiek apkepkite.

3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkitę šią kiaušinių masę į keptuvę (kiaušiniai turėtų tolygiai pasiskirstyti po keptuvę ir viską apsemti).

4. Kepkite omletą ant silpnos ugnies. Kai bus beveik iškepęs, užtarkuokite sūrio, apibarstykite smulkintomis petražolėmis bei svogūnų laiškais. Patroškinkite, kol sūris išsilydys.

5. Karštas omletas skaniausias su šviežiomis daržovėmis, ypač pomidorais.  

Receptai
Receptas: Paelija
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos sultinys: 1.00 l
Ryžiai: 400.00 g
Vištiena: 300.00 g (virtos arba keptos)
Pievagrybiai: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (200 g)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji 150 g)
Žirniai: 1.00 st. (gali būti ir šaldyti)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (20 g)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis; arba šafranų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, juostelėmis supjaustytą vištieną, žirnelius ir viską troškinkite 10 min. Tada sudėkite juostelėmis supjaustytas paprikas ir troškinkite dar 5 min.

2. Karščiui atspariame inde įkaitinkite likusį aliejų, suberkite nuplautus ryžius ir nuolat maišydami sudėkite su prieskoniais sutrintus česnakus, perpus perpjautus pievagrybius. Supilkite sultinį, sudėkite kitoje keptuvėje ištroškintus produktus, išmaišykite ir troškinkite 10 min. (jei skystis greitai išgaruoja, įpilkite verdančio vandens).

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, įdėkite indą su troškiniu, orkaitę išjunkite ir neatidarykite 10–15 min.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt