Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Patiekalai iš kukurūzų

Keptos kukurūzų burbuolės
Shutterstock nuotr. / Keptos kukurūzų burbuolės
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Dažniausiai iš kukurūzų ruošiame salotas ar mišraines, rečiau kepame, o dar rečiau verdame košes. Greičiausiai todėl, kad manome, jog paprasti kukurūzų valgiai neturi išskirtinio skonio. O jūs pamėginkite, paskanaukite, ir įsitikinsite, kad tai netiesa!

Kukurūzų kepsneliai su šalavijais

Fotolia nuotr./Kukurūzų kepsneliai
Fotolia nuotr./Kukurūzų kepsneliai

Jums reikės: 200 g kukurūzų dribsnių, 600 ml natūralaus daržovių sultinio, 3 šaukštų sviesto, pagal skonį druskos, saujos tarkuoto parmezano, kelių šalavijų lapelių, 2 šaukštų riešutų, didelio svogūno, kelių laurų lapelių ir kvapiųjų pipirų žirnelių.

  • Į puodą supilkite sultinį, įmeskite per pusę perpjautą svogūną, suberkite pipirus, laurų lapelius ir užvirkite. Nukaitę uždenkite dangčiu ir palikite maždaug pusvalandį pastovėti, kad sultinys prisigertų prieskonių kvapų.
  • Jį perkoškite per sietelį, vėl užkaitinkite ir, palengva plakdami šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite kukurūzų dribsnius.
  • Vis maišydami, kad nepridegtų, virkite, kol košė sutirštės ir ją bus lengva formuoti (jei nepakankamai tiršta, berkite dar dribsnių).
  • Nukaitę įmaišykite sviestą, druską, kapotus šalavijų lapelius, riešutus. Kai sviestas ištirps, košę krėskite ant kepimo popieriumi ištiestos ir riebalais išteptos skardos.
  • Ataušusią supjaustykite pasirinkto dydžio gabalėliais ir kepkite grilio režimu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol dailiai apskrus.

Kukurūzų košė su feta

Shutterstock nuotr./Kukurūzų košė
Shutterstock nuotr./Kukurūzų košė

Jums reikės: 120 g kukurūzų kruopų, litro vandens, 100 g minkštos fetos, saujelės parmezano, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio džiovinto raudonėlio, 3 skiltelių česnako, 100 ml plakamosios grietinėlės, pagal skonį druskos.

  • Giliame puode užvirkite vandenį, įberkite žiupsnelį druskos, pamažėle, vis maišydami, kad nesušoktų į gumuliukus, suberkite kruopas.
  • Virkite ant silpnos ugnies vis maišydami apie 10–15 min., kol sutirštės.
  • Į košę supilkite aliejų, suberkite raudonėlius, trupintą fetą, parmezaną, susmeikite nuluptas ir per pusę perpjautas česnako skilteles. Puodą, uždengę dangčiu ir susukę į storą rankšluostį, palikite maždaug 20 min. pastovėti, kad sūris išsilydytų, o košė prisigertų prieskonių kvapų.
  • Išgriebkite česnako skilteles, dar kartą gerai išmaišykite, galiausiai įsukite iki standžių putų išplaktą grietinėlę ir patiekite.

Trinta sriuba

Fotolia nuotr./Kukurūzų sriuba
Fotolia nuotr./Kukurūzų sriuba

Jums reikės: 800 ml daržovių sultinio, 3 bulvių, morkos, trečdalio saliero gumbo, 3 skiltelių česnako, skardinės kukurūzų, 200 ml liesos grietinėlės, 2 šaukštų aliejaus, šaukšto kanapių sėklų, žiupsnelio tarkuoto muskato, pagal skonį druskos ir pipirų, kelių šakelių čiobrelių (papuošti).

  • Bulves, salierą ir morką nulupkite, supjaustykite stambiais kubeliais ir suberkite į dubenį.
  • Smulkintas daržoves apšlakstykite aliejumi, įspauskite česnaką, suberkite maltas kanapių sėklas ir gerai išmaišykite. Pagardintus kubelius suberkite į skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol jų paviršius truputį apskrus.
  • Apkeptas daržoves berkite į nemažą puodą, supilkite sultinį ir grietinėlę, suberkite gerai nuvarvintus kukurūzus (šaukštą palikite papuošti), užvirinkite ir nukaiskite. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais, žiupsneliu muskato ir sutrinkite elektriniu grūstuvu.
  • Tirštą sriubą išpilstykite į dubenėlius, krėskite po šaukštelį kukurūzų, kapotų čiobrelių, galite pagardinti skrudintais duonos kubeliais.

Kukurūzų duona

Shutterstock nuotr./Kukurūzų duona
Shutterstock nuotr./Kukurūzų duona

Jums reikės: 250 ml pasukų, 150 g kvietinių miltų, 150 g kukurūzų miltų, 2 kiaušinių, 50 ml klevų sirupo, 4 šaukštų sviesto, šaukšto kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

  • Gilesniame dubenyje persijotus miltus ir kepimo miltelius sumaišykite su kukurūzų miltais, pagal skonį berkite druskos.
  • Į atskirą indelį įmuškite kiaušinius ir šakute gerai išplakite iki putų.
  • Pamažėle supilkite pasukas ir klevų sirupą, gerai išmaišykite.
  • Sviestą išlydykite vonelėje virš garų ir palikite trumpam atvėsti.
  • Kai atauš, supilkite jį į kiaušinių masę ir dar kartą gerai viską išmaišykite.
  • Maišydami po truputėlį suberkite miltus.
  • Paruoštą mišinį palikite kambario temperatūroje apie 20 min., kad miltai gerai išbrinktų.
  • Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 20–25 min. iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  • Gerai iškepta duona turi būti dailiai pageltusi, o, į vidurį įkišusi medinį pagaliuką, jį turėtumėte ištraukti sausą.
  • Išimtą iš orkaitės duoną atvėsinkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir patiekite.

Vištienos ir kukurūzų pyragas

Jums reikės: 750 ml natūralaus vištienos sultinio, 170 g kukurūzų kruopų, 130 g tarkuoto brandinto sūrio, dviejų didelių raudonųjų svogūnų, 2 šaukštų sviesto, šaukštelio druskos, trečdalio aitriosios paprikos ankšties.

Vištienos masei: 800 g vištienos, 250 g sūrio, 125 g grietinės, didelio raudonojo svogūno, saujelės šviežių kalendrų lapelių, šaukštelio kmynų.

  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite pasirinkto dydžio gabalėliais, aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
  • Smulkintas daržoves pakepinkite didelėje keptuvėje išlydytame svieste.
  • Jas užpilkite vištienos sultiniu, palaukite, kol užvirs, ir, sumažinusi kaitrą, pamažėle berkite kukurūzų kruopas. Nuolat maišydami, kad neliktų gumulėlių, kaitinkite apie 3–4 min.
  • Pasūdę ir sužėrę tarkuotą sūrį, kukurūzų masę dar kartą išmaišykite, ir, supylę į dubenį, palikite bent pusvalandžiui atvėsti.
  • Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir giliame dubenėlyje sumaišykite su grietine, kmynais ir kukurūzų mase.
  • Ją sukrėtę į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tolygiai paskirstykite ir apiberkite su sūriu sumaišytais tarkuotais svogūnais.
  • Kepkite iki 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min., kol viršus dailiai paruduos.
  • Išėmę iš orkaitės, palikite apie 10–15 min. atvėsti.
Receptas: Kokosiniai ir karameliniai kukurūzų spragėsiai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aliejus: 2.00 valg. š. (kokosų)
Kukurūzai: 200.00 g (spragėsiai kad padengtų prikaistuvio dugną)
Sirupas: 100.00 arbat. š. („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Miltelinis cukrus: 130.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių)
Soda: 0.50 arbat. š. (maistinės sodos)
Kaip gaminti
  1. Vidutiniame arba dideliame prikaistuvyje įkaitinkite 1 šaukštą kokosų aliejaus.
  2. Sudėkite spragėsius, kad padengtų prikaistuvio dugną.
  3. Uždėkite dangtį, retkarčiais pakratykite. Kaitinkite, kol kukurūzai išspragės. Atidėkite į šalį.
  4. Į mažą prikaistuvį supilkite sirupą, suberkite cukrų, įdėkite 1 šaukštą kokosų aliejaus.  Užvirkite. Virkite 3–4 minutes, kol masė pradės tirštėti.
  5. Nuimkite nuo ugnies, suberkite maistinę sodą, greitai užpilkite ant spragintų kukurūzų ir išmaišykite.
  6. Kukurūzus išverskite ant kepimo popieriaus ir leiskite atvėsti.

Patarimas: orui nepralaidžiame inde galima laikyti iki 3 dienų.

Receptas DANSUKKER
Receptas: Kukurūzų pyragas su sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzų kruopos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 4.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 st.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kukurūzų kruopas supilkite į puodelį su sultiniu, išvirkite, uždenkite ir palikite pastovėti, kad košė gerai išbrinktų.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūną susmulkinkite, česnako skilteles sutraiškykite česnako smulkintuvu ir viską pakepinkite keptuvėje svieste, kol dailiai apskrus. Atvėsinkite.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.

4. Trynius išplakite ir įmaišykite į kukurūzų košę, ten pat sukrėskite pravėsusius svogūnus, suberkite tarkuotą sūrį, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir rozmarinais.

5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžios masės ir šaukštu atsargiai įmaišykite į kukurūzų masę. Apkepą krėskite į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą karščiui atsparią kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

 

Receptas: Kukurūzų miltų košė su figomis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Figos: 8.00 vnt.
Datulės: 8.00 vnt.
Brendis: 60.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml
Kukurūzų kruopos: 200.00 g
Maskarponės sūris: 200.00 g
Cukrus: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. nutarkuotų žievelių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės sulčių)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Migdolų esencija: keli lašai 3.00 ml
Sviestas: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kukurūzų kruopas užpilkite grietinėle ir palikite apie valandą, kad išbrinktų.

2. Figas ir datules gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, tada perliekite verdančiu ir pusvalandžiui pamerkite į su apelsinų sultimis sumaišytą brendį.

3. Maskarponę elektriniu plakikliu išplakite su su cukrumi, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, vaniliniu cukrumi, migdolų esencija.

4. Į maskarponės masę su visa grietinėle sukrėskite kukurūzų kruopas, įmaišykite lydytą sviestą. Košę krėskite į karščiui atsparų puodą storu dugnu ir  50 min. pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

5. Tiekite išdėliotą dailiose lėkštelėse. Ant viršaus dėkite  figų ir datulių.    

Receptas: Faršo ir kukurūzų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzai: 1.00 st. (0,5 kruopos)
Faršas: 500.00 g (veršienos)
Konservuoti kukurūzai: (2 - 3) 2.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (po puse raudonos ir geltonos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (penkių pipirų mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Tabasko padažas: 3.00 ml (keli lašai)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Aitriųjų pipirų padažas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kukurūzų kruopas išvirkite. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, kukurūzų kruopomis ir konservuotais kukurūzais.

2. Svogūną, česnaką, paprikas ir aitrųjį pipirą smulkiai supjaustykite ir sudėkite į faršą, gerai išmaišykite. Pagardinkite pipirais, druska, padažais ir dar kartą gerai išmaišykite.

3. Kepimo formą apšlakstykite aliejumi ir sudėkite paruoštą faršą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptas: Kukurūzų laiveliai su faršo įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzų laiveliai: 8.00 vnt.
Kalakutiena: 300.00 g (300 - 400 faršas)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkočiai)
Pomidorai: 300.00 g (indelis konservuotų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 3.00 vnt.
Jogurtas: 200.00 g (natūralus)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 arbat. š. (smulkintos)
Tabasko padažas: 2.00 ml (keli lašai)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Keptuvėje apkepkite smulkintą svogūną, česnaką ir faršą. Kepamą faršą gerai pertrinkite, kad nesuliptų.

2. Sudėkite trintus konservuotus pomidorus, smulkintus aitriuosius pipirus ir smulkiai pjaustytą saliero lapkotį.

3. Pagardinkite pipirais, druska, tabasko padažu ir troškinkite ant mažos ugnies 20–30 minučių. Į jogurtą įberkite druskos, pipirų ir smulkintų petražolių.

4. Paruoštą faršą sudėkite į kukurūzų laivelius, apipilkite jogurto padažu, uždėkite kelis pomidorų griežinėlius.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptas: Kukurūzų ir avokadų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų)
Avokadai: 3.00 vnt. (sunokę)
Paprikos: 2.00 vnt. (1 raudoną ir 1 žalią saldžiąją)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vyšninių)
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų be kauliukų)
Gelsvės: (lapelių) 1.00 sauja
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais, o žievę dėkite į lėkštę, kurioje bus patiekiamos salotos.
  2. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, alyvuoges mažais griežinėliais, paprikas – nedideliais kubeliais.
  3. Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite, įdėkite nusausintus kukurūzus ir avokadus.
  4. Nedideliame indelyje sumaišykite balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir Provanso žoleles, viską išmaišykite, pagal skonį pasūdykite.
  5. Į salotas supilkite padažą, išmaišykite ir išdėliokite į avokadų žieves.

 

Receptas: Kukurūzų kruopų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzai: 375.00 g (kruopų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 250.00 g (vyšninių)
Sūris: 200.00 g (tarkuoto fermentinio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kruopas išvirkite sūdytame vandenyje pagal pakuotės instrukciją.
  2. Atvėsinkite ir įmaišykite kiaušinius. Svogūną supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje su žiupsneliu raudonėlių.
  3. Apkepo formą ištepkite sviestu ir išklokite puse kukurūzų košės.
  4. Ant jos paskleiskite keptus, pravėsusius svogūnus ir gražiai išrikiuokite pusę pomidorų (pjaustyti nereikia).
  5. Pabarstykite pipirų, truputį sūrio, šiek tiek pasūdykite ir uždenkite ikusia kukurūzų koše.
  6. Į košę įspauskite likusius pomidorus, užbarstykite visą sūrį, pabarstykite raudonėliais.
  7. Kepkite 180 C karštumo orkaitėje maždaug 20 min.
  8. Galite puošti pipirnėmis ar šviežių čiobrelių šakelėmis.

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt