Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Patiekalai su feta

Feta
Fotolia nuotr. / Feta
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Stipraus aromato sūrokas avių pieno sūris tinka ne tik tradicinėms graikiškoms salotoms ruošti. Feta puikiai dera įvairiuose karštuose patiekaluose bei užkandžiuose.

Užkandėlės su arbūzu

Shutterstock nuotr./Arbūzų ir fetos salotos
Shutterstock nuotr./Arbūzų ir fetos salotos

Jums reikės: 2 saujelių šviežių gražgarsčių, apie 400 g prinokusio arbūzo, 400 g fetos, saujelės mėtų.

Užpilui: po ketvirtį puodelio šviežiai spaustų apelsino ir citrinos sulčių, baltojo svogūnėlio, šaukšto medaus, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Paruoškite padažą: visus jam skirtus ingredientus supilkite į puodelį, suberkite kapotą svogūnėlį ir gerai išmaišykite. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir palikite šaldytuve pastovėti bent valandą, kad susimaišytų skoniai.
  • Iškrapštę sėklytes, arbūzą supjaustykite kubeliais.
  • Gerai atšaldytą fetą sutrupinkite.
  • Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, didesnius lapelius suplėšykite.
  • Viską sudėkite į gilesnį dubenį ir aplieję užpilu išmaišykite.
  • Išdalykite į lėkštes, ant viršaus užberkite keletą arbūzo kubelių, trupintos fetos ir kapotų mėtų.

Įdarytos figos

Fotolia nuotr./Figos su feta
Fotolia nuotr./Figos su feta

Jums reikės: 4 didesnių šviežios prinokusių figų, 200 g minkšto fetos tipo sūrio, šaukšto riebios grietinėlės, pusės šaukštelio džiovintų bazilikų, česnako skiltelės, 2 šaukštų parmezano, pagal skonį druskos, kapotų riešutų, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų klevų sirupo.

  • Nedideliame indelyje fetą iki vientisumo išsukite su grietinėle, tarkuotu parmezanu, traiškyta česnako skiltele ir džiovintais bazilikais. Atvėsinkite šaldytuve.
  • Figas nuplaukite, įpjaukite kryžmai, kad apačia liktų sveika. Praskleiskite, vidų labai saikingai pabarstykite druska.
  • Konditeriniu švirkštu figas pripildykite įdaro, ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų kapotų riešutų.
  • Klevų sirupą sumaišykite su citrinų sultimis. Užpilu apšlakstykite paruoštas figas.
  • Galite tiekti su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir balzaminiu padažu.

Kulinaro patarimas. Taip paruoštas figas galite kepti orkaitėje ir tiekti šiltas su skrudintos baltos duonos riekelėmis.

Kepti baklažanai

Fotolia nuotr./Įdaryti baklažanai
Fotolia nuotr./Įdaryti baklažanai

Jums reikės: 2 nedidelių baklažanų, 4 šaukštų aliejaus, 300 g fetos, didelės skardinės konservuotų kapotų pomidorų, šaukšto džiovintų raudonėlių, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų bazilikų, 4 šaukštų aliejaus.

  • Baklažanus perpjaukite per pusę, nenupjovę galų, vidų išskobkite. Sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.
  • Minkštąją baklažanų dalį sukapokite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
  • 3 šaukštuose aliejaus pakepinkite svogūnus ir česnakus, sumeskite baklažanų gabalėlius.
  • Kai jie suminkštės, sukrėskite konservuotus smulkintus pomidorus, pagal skonį pasūdykite, įberkite džiovintų raudonėlių ir troškinkite, kol dalis skysčio nugaruos.
  • Paruošta tyre iki trečdalio užpildykite baklažanus, užberkite fetos kubelių, apšlakstykite likusiu aliejumi.
  • Kepkite iki 180 0C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
  • Prieš tiekdami apibarstykite bazilikais, užpilkite likusiu padažu. Gardu su baltos duonos skrebučiais.

Pyragėliai su feta

Jums reikės: pakuotės šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 500 g fetos, mažo indelio bruknių uogienes, kiaušinio (pyragėliams aptepti), džiovintų rozmarinų, kelių šviežių čiobrelių lapelių (papuošti).

  • Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės. Puodeliu arba stiklinaite išspauskite norimo diametro skritulius.
  • Iš likusios tešlos stiklinaite išspauskite kraštelius, juos dėkite ant tešlos skritulėlių kraštų, kad išeitų tarsi šulinėliai. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje karščiui atsparioje kepimo skardoje. Į vidų įkrėskite uogienės ir užberkite džiovintų rozmarinų.
  • Fetą supjaustykite kubeliais ir sumeskite ant uogienės.
  • Paruoštus šulinėlius aptepkite plaktu kiaušinio baltymu ir pašaukite į 180 0C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20 min.
Receptai
Receptas: Įdarytos bulvės su feta
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didelės dailios formos)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 100.00 g
Kumpis: 150.00 g (rūkyto)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, pasūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis, atvėsinkite.

2. Bulves perpjaukite išilgai per pusę ir atsargiai šaukšteliu išskobkite vidų.

3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite. Pomidorą nuplaukite, irgi susmulkinkite.

4. Išskobtą bulvių masę susmulkinkite ir sumaišykite su pomidorais, svogūnais, šakute maigytu fetos sūriu ir kapotais žalumynais. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Bulvių puseles dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą.

6. Ant viršaus dėkite po sviesto, brandinto sūrio gabalėlį, berkite pjaustyto kumpio, žalumynų.

7. Bulves kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 15 min.

Receptai
Receptas: Grybų salotos su feta
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (Kelios riekelės itališkos duonos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grybai: 10.00 vnt. (mėgstamų ir itin kvapių miško grybų, pvz., baravykų)
Fetos sūris: 150.00 g
Salotos: 100.00 g (dvi saujos įvairių salotų lapelių)
Svogūnų laiškai: 50.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š. (ir užpilui 1 valg. š.)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Užpilui; grūdėtųjų)
Actas: 2.00 valg. š. (Užpilui; baltojo vyno acto)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui truputį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui truputį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (papuošti)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Užpilui; truputį)
Kaip gaminti

1. Grybus nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite šlakeliu aliejaus, iškepkite karštoje orkaitėje ir atvėsinkite.

2. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į kelias lėkštes, ant viršaus dėkite atvėsintų grybų, trupintų fetos gabalėlių.

3. Duoną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite su trupučiu aliejaus ir išspaustais česnakais. Atvėsinkite ir suberkite ant salotų.

4. Salotas apliekite užpilu, paruoštu iš baltojo vyno acto, grūdėtųjų garstyčių, aliejaus ir prieskonių (druskos, pipirų, cukraus).

Receptai
Receptas: Lietiniai su džiovintais pomidorais ir feta
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 300.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Miltai: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 4.00 valg. š. (tešlai)
Džiovinti pomidorai: 100.00 g (aliejuje - įdarui)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų - įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (įdarui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (įdarui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos, miltais ir aliejumi. Tešlą palikite 30 minučių brinkti. Iškepkite nedidelius lietinius.

2. Džiovintus pomidorus aliejuje nuvarvinkite ir smulkiai supjaustykite. Alyvuoges supjaustykite žiedais, fetą susmulkinkite. Gražgarstes nuplaukite ir nusausinkite.

3. Viską sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite bazilikais ir atsargiai išmaišykite. Po šaukštą įdaro uždėkite ant lietinių, suformuokite ryšulėlius ir suriškite svogūnų laiškais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Kiaušiniai su feta
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt. (didesnis)
Fetos sūris: 50.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.  Svogūną nulupkite ir supjaustykite, pomidorą susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol lengvai apskrus.

2. Įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Užberkite smulkinto pomidoro ir fetos, pagardinkite pipirais. Kepkite, kol sūris išsilydys.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Folijoje kepta feta
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Fetos sūris: 1.00 vnt. (Fetos tipo sūris „Fitaki“)
Aliejus: 2.00 valg. š. (graikinių riešutų)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vynas: 2.00 valg. š. (baltas sausas)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (2-3 - čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų ar kt.)
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles (galite nulupti ir susmulkinti peiliu). Nuplautas, nusausintas šviežias prieskonines žoleles susmulkinkite. Džiovintus pomidorus apšlakstykite sausu baltuoju vynu, 10 minučių palikite, susmulkinkite.
  2. Fetos sūrį iš abiejų pusių aptepkite graikinių riešutų aliejumi. Pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Dėkite ant folijos. Ant viršaus suberkite smulkintus džiovintus pomidorus.
  3. Folijos kraštus viršuje suimkite ir suspauskite. Taip paruoštą sūrį dėkite ant grotelių, įtaisytų virš karštų žarijų. Vartydami kepkite iš abiejų pusių maždaug po 10 minučių.
Receptai
Receptas: Vištiena su feta ir apelsininiu padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g
Apelsinai: 4.00 vnt. (2 - didelių - vištienai ir 2 - apelsininiam padažui)
Sojų padažas: 4.00 valg. š. (2 - vištienai ir 2 - apelsininiam padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 - vištienai ir 1 - apelsininiam padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Fetos sūris: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 žievelės)
Brendis: (apelsininiam padažui) 30.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (apelsininiam padažui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (apelsininiam padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (apelsininiam padažui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š. (apelsininiam padažui)
Konservuoti apelsinai: (0,5 skardinės - apelsininiam padažui) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Iš apelsinų išspauskite sultis, jas sumaišykite su sojų  padažu, aliejumi ir smulkintu česnaku.
  2. Gautą marinatą užpilkite ant vištienos ir viską palikite bent porai valandų (galima ir nakčiai) marinuotis.
  3. Fetą sumaišykite su pusės citrinos ir pusės apelsino žievele. Kiekvienoje krūtinėlėje padarykite "kišenėlę" ir į ją dėkite fetos įdaro.
  4. Vištiena troškinkite su šlakeliu aliejaus ir vandens ~20min.
  5. Padažas: Iš apelsinų išspauskite sultis, sumaišykite su soja, cukrumi ir viską kaitinkite iki virimo.
  6. Įpilami brendžio ir viskas šiek tiek pavirkite, kol išgaruos alkoholis.
  7. Įberkite cinamono ir muskaro. Įmaišykite su šaukštu vandens (arba pačio padažo) sumaišykite krakmolą, sudėkite šiek tiek pasmulkintų apelsinų.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Receptai
Receptas: Pyragas su feta ir aitriaisiais pipirais „Aštrioji rožė“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ypač plona („filo“) tešla: (pakuotė) 1.00 vnt.
Fetos sūris: 1.00 vnt. (pakuotė)
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml (šlakelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (raudonieji, baltieji)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Produktų kiekius pasirinkite pagal norimo pyrago dydį.
  2. Fetą susmulkinkite iki vientisos masės šakute, įberkite pagal skonį aitriųjų pipirų ir gerai viską išmaišykite.
  3. Dėkite gautą masę palei tešlos kraštą ir vyniokite.
  4. Formuokite rožę, pradėdami nuo vidurio – tiesiog vyniodami ratu šalia susuktų tešlos lakštų.
  5. Tada apšlakstykite pyragą alyvuogių aliejumi, įberkite šiek tiek šviežiai maltų pipirų ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol kepinys įgaus gražią auksinę spalvą.
  6. Iškepa labai greitai, produktų reikia nedaug, o rezultatas nuostabus – tiek skonis, tiek grožis!

Skanaus!

Receptą atsiuntė Olia K.

Receptai
Receptas: Morkų salotos su feta, cukruotais riešutais ir balzaminio acto padažu
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelių)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Migdolai: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 5.00 ml (šlakelis)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 40.00 g
Balzaminis actas: 20.00 valg. š. (1 valg. š. - salotoms ir 200 ml - padažui)
Cukrus: 200.00 g (padažui)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
  2. Sezamus ir migdolus suberkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, į ją suberkite cukrų ir įpilkite pora šaukštų vandens.
  3. Viską pakepinkite kol išgaruos skystis ir riešutai pasidengs cukraus plutele.
  4. Morkas sudėkite į lėkštę, ant jų susmulkinkite fetą, berkite riešutus ir viską apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu padažu.

Balzaminio acto padažas:

  1. Actą sumaišykite su cukrumi ir virkite kol šiek tiek sutirštės. Vėliau atšaldykite ir laikykite šaldytuve.
  2. Šis padažas puikiai tinka ne tik salotoms, bet ir prie mėsos patiekalų.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Receptai
Receptas: Feta ir ryžiais įdaryti pievagrybiai
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pievagrybiai: 10.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Fetos sūris: 50.00 g
Ryžiai: 100.00 g (virtų)
Pomidorai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (saujelė tarkuoto)
Bazilikai: 4.00 vnt. (šviežių šakelių arba kalendrų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pesto padažas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Pomidorą supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Bazilikų šakeles sukapokite. Fetos sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais. Česnaką sutrinkite.
  2. Šviežius pievagrybius švariai nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite jų kotelius ir juos susmulkinkite.
  3. Pomidorus, bazilikus, fetos sūrį, pievagrybių kotelius, česnaką suberkite į dubenėlį, pagardinkite pipirais, „Pesto“ padažu, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite ir sudėkite į pievagrybių kepurėles.
  4. Įdarytus pievagrybius apibarstykite parmezano sūriu ir dėkite į aliejumi ar sviestu išteptą kepimo skardą
  5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol grybai suminkštės.
Tiekdami galite apibarstyti šviežiais bazilikų lapeliais.  
Receptai
Receptas: Orkaitėje kepti vištienos maltiniai su feta
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (maltos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 100.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š. (arba natūralaus jogurto)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (arba kitokių mėgstamų žolelių prieskonių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Karis: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Į maltą vištieną įmuškite kiaušinį, suberkite džiūvėsius, smulkintą svogūną, pasūdykite, pagardinkite pipirais, kariu ir gerai išmaišykite.
  2. Fetos sūrį sutarkuokite burokine tarka, sukrėskite majonezą ar jogurtą, trintą česnaką, žolelių prieskonius ir išmaišykite.
  3. Drėgnomis rankomis imkite po gabalėlį vištienos, paruoškite blynelį, į jo vidų įdėkite fetos sūrio masės ir suformuokite maltinį.
  4. Paruoštus maltinius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt