Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pupelės – ir maistas, ir vaistas

Pupelių sriuba
Aidos Chlebinskaitės nuotr. / Aštri pupelių sriuba
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Nepaisant dydžio, formos, spalvos įvairovės, visos pupelės yra labai maistingos. Tai augalinių baltymų, sudėtinių (lėtųjų) angliavandenių ir skaidulų šaltinis, kupinas vitaminų ir mineralų.

Meksikietiškas pupelių padažas traškučiams

Fotolia nuotr./Padažas traškučiai
Fotolia nuotr./Padažas traškučiai

Jums reikės: 2 česnako skiltelių, 1 svogūno,1 žaliosios paprikos, pusės Chalapos aitriosios paprikos, 3 didelių pomidorų, ¼ stiklinės citrinų sulčių, 1 skardinės pupelių, saujos tarkuoto čederio, kelių šakelių kalendrų.

  • Supjaustykite svogūną, papriką, pomidorus kubeliais. Pridėję smulkintų česnakų, kalendrų, Chalapos aitriąją papriką, įpylę sulčių viską sutrinkite smulkintuvu į padažą. Sudėkite pupeles ir dar kartą trinkite iki vientisos masės.
  • Pavirkite gautą padažą ant mažos ugnies 20 min. Pravėsusį apibarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite prie traškučių ar žalių pjaustytų daržovių.

Kalakutienos ir pupelių troškinys

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Kalakutienos ir baltųjų pupelių troškinys
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Kalakutienos ir baltųjų pupelių troškinys

Jums reikės: 1 šaukšto aliejaus, 1 svogūno, 1 žaliojo pipiro, 2 česnako skiltelių, 0,5 kg maltos kalakutienos, 4 šaukštų pomidorų pastos, 1 šaukštelio maltų kuminų, 2 skardinių pomidorų, 2 šaukštų grietinės, druskos, juodųjų pipirų pagal skonį, 0,5 stiklinės vandens.

  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepkite, kol suminkštės, smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir pipirą.
  • Sudėkite maltą kalakutieną, ir kepkite, kol mėsa pabals. Įmaišykite pomidorų pastą, kuminus. Po minutės sudėkite susmulkintus konservuotus pomidorus, pupeles, įberkite druskos ir pipirų, įpilkite vandens. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir pavirkite, kol sutirštės.
  • Patiekite pagardinę grietine.

Pupelių maltinukai

Fotolia nuotr./Pupelių maltinukai
Fotolia nuotr./Pupelių maltinukai

Jums reikės: 2 stiklinių virtų pupelių, 1 svogūno, 4 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, 1 stiklinės džiūvėsėlių, keleto saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, raudonėlių druskos ir pipirų.

  • Pakepinkite supjaustytą svogūną. Virtas pupeles ir keptą svogūną sutrinkite iki vientisos masės. Sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite raudonėlių, druskos ir pipirų, įmuškite 3 kiaušinius. Gerai išmaišykite.
  • Padarytus maltinukus pavilgykite plaktame kiaušinyje, pavoliokite miltuose ir kepkite.

Gaivios pupelių salotos su vištiena

Fotolia nuotr./Pupelių salotos su vištiena
Fotolia nuotr./Pupelių salotos su vištiena

Jums reikės: 400 g konservuotų pupelių, 1 vištienos krūtinėlės, nedidelio indelio konservuotų mandarinų, 4 salierų stiebų, 2 skiltelių česnako, nedidelio žiupsnelio cinamono, maltų pankolių sėklų, maltų anyžių, aitriųjų pipirų, citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus.

  • Supjaustytus vištienos krūtinėlės gabalėlius ištrinkite prieskoniais ir apkepkite iš abiejų pusių.
  • Plonai susmulkinkite salierų kotelius. Taip pat į dubenį sudėkite pupeles, mandarinus.
  • Galite dar įspausti česnako skiltelę, užpilti šiek tiek citrinų sulčių. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
Receptas: Pupelių troškinys su šonine
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g (baltosios)
Kiauliena: 400.00 g (nugarinė 200 g parūkyta šoninė)
Jautiena: 300.00 g (aviena)
dešra aštri (pvz., chorizo) 200.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Čiobreliai: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Pupeles mirkykite per naktį. Morką nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Viską dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Nukoškite sietelyje.

2.Pomidorus perpjaukite pusiau. Salierus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.

3.Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Dėkite šiaudeliais pjaustytą šoninę, salierus, pomidorus, česnaką, smulkiai kapotus čiobrelius ir petražoles.

4.Užpilkite sultiniu ir troškinkite 40 minučių. Sudėkite pupeles, morkas, riekelėmis pjaustytą dešrą, atsargiai išmaišykite ir ant silpnos ugnies troškinkite 45 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Aštrus daržovių ir pupelių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (500 - 600 jautienos)
Paprikos: 3.00 vnt. (po puse saldžiosios geltonos, raudonos ir žalios)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (konservuota arba žalia)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pupelės: 800.00 g (indelis konservuotų baltų ir raudonų)
Pomidorai: 1.00 vnt. (indelis luptų konservuotų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Maltos mėsos prieskoniai: (aštrūs) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite pjaustytus svogūnus, faršą ir maišydami apkepkite. Paskui suberkite smulkintą česnaką, juostelėmis pjaustytas paprikas, sukrėskite pomidorus, pomidorų pastą, sudėkite aitriuosius pipirus.

2. Pagardinkite mėsos prieskoniais, druska, cukrumi ir uždengę troškinkite apie 15 minučių. Kelios minutės prieš pabaigą suberkite pupeles. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir troškinį palikite kelioms minutėmis uždengtą. Tiekite su balta duona.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptas: Sumuštiniai su pupelių aptepu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pupelės: 400.00 g (konservuotos)
Daržovių sultinys: 150.00 ml (tinka tirpus)
Pievagrybiai: 50.00 g
Duona: 4.00 riekės (grūdėtosios)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (šviežių smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite sugrūstą vieną česnakų skiltelę, suberkite rozmarinus ir truputį pakepinkite.

2. Sudėkite nusunktas pupeles, supilkite sultinį ir virkite 10 min. Sugrūskite bulvių košės grūstuvu ar sutrinkite elektriniu maišikliu. Pagardinkite pipirais.

3. Grybus kruopščiai nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su likusiu aliejumi ir citrinų sultimis.

4. Duonos riekes paskrudinkite skrudintuve, įtrinkite likusiu česnaku, aptepkite pupelių koše, ant viršaus uždėkite po kauburėlį grybų.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Šparaginių pupelių ir grybų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pievagrybiai: 250.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 st. (0,5 natūralaus)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso balto)
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles palikite atšilti. Grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite grybus ir ant vidutinės ugnies troškinkite, kol išsiskirs skysčio.

3. Nemažame apkepo inde sumaišykite jogurtą, miltus, vyną ir padažą. Kai masė pasidarys vienalytė, įmaišykite grybus su visu skysčiu, pupeles ir kepkite 160 °C orkaitėje 35–40 min.

.4 Troškinį patiekite karštą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Pupelių salotos su kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pupelės: 400.00 g (konservuotos raudonosios)
Kumpis: 250.00 g (liesas)
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis)
Porai: 1.00 vnt. (baltoji dalis)
Majonezas: 100.00 g (padažui)
Jogurtas: 100.00 g (natūralus arba grietinė - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrinpipiriai - padažui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (smulkinti - padažui)
Kaip gaminti

1. Pupeles suberkite į sietelį ir perliekite šaltu vandeniu. Kumpį, sūrį ir obuolį supjaustykite gabalėliais, o porą susmulkinkite plonais griežinėliais.

2. Pupeles, sūrį, obuolį ir porą bei smulkintus krapus sudėkite į dubenį. Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Pabarstykite citrinpipiriais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Pupelių salotos su grybais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotos)
Grybai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapoti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (arba graikiški riešutai, saulėgrąžų branduoliai)
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Sukrėskite į dubenėlį.

2. Grybus nuvalykite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir apkepkite su sviesto bei aliejaus mišiniu.

3. Sudėkite svogūnus, nusunktas pupeles, kedrines pinijas, riešutus ar saulėgrąžas. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite žalumynais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

Receptas: Kalakutienos ir baltųjų pupelių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kalakutiena: 450.00 g (faršas)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 arbat. š. (malta)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų)
Pupelės: 200.00 g (skardinė konservuotų baltų)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kalakutienos faršą ir pagardinkite druska (pagal skonį). Kepkite 6–8 minutes, dažnai maišykite. Susmulkinkite svogūną, česnaką ir suberkite į keptuvę. Išmaišykite ir kepkite dar 4 minutes. Suberkite aitriąją papriką, kuminus ir kepkite dar minutę.
  2. Pomidorus susmulkinkite ir sudėkite į keptuvę. Įpilkite pusę puodelio vandens. Troškinkite 10 minučių, kartais pamaišydami. Likus 5 minutėms iki pabaigos, pupeles gerai nusausinkite ir suberkite į keptuvę. Pakaitinkite minutę.  Sudėkite troškinį į lėkštes ir pagardinkite jogurtu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Pupelių sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Svogūnai: 300.00 g
Pupelės: 1.00 kg (išlukštentų, šviežių)
Pomidorai: 1500.00 g
Aliejus: 300.00 ml
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
  2. Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.

Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Receptas: Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (1 - sriubai ir 1 - lapiniams kopūstams)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 6.00 skiltelės (2 - sriubai ir 4 - lapiniams kopūstams)
Rozmarinai: 2.00 arbat. š.
Pupelės: 2.00 vnt. (skardinės baltųjų)
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sojų (miso) pasta:(lapiniams kopūstams) 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (raudonosios paprikos dribsniai - lapiniams kopūstams)
Kopūstai: 1.00 vnt. (lapiniai - viena gūžė)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
  3. Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
  4. Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Iškylos salotos

Iškylos salotos

Skaitysiu vėliau
Verdame virtinius

Verdame virtinius

Skaitysiu vėliau
Braškės jau prisirpo!

Braškės jau prisirpo!

Skaitysiu vėliau
Vakarienei – sriubos

Vakarienei – sriubos

Skaitysiu vėliau
Tiesiai iš keptuvės

Tiesiai iš keptuvės

Skaitysiu vėliau
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt