Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pusryčius ruoškite iš vakaro

Omletas
„Fotolia“ nuotr. / Omletas
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Dietologai primena: pusryčius valgyti būtina. Tačiau mes žinome, kaip rytais trūksta laiko juos gaminti. Todėl siūlome gerą išeitį – kai kuriuos darbus atlikti iš vakaro. Pakaks kelių minučių patiekti maistingus ir sveikus pusryčius.

Omletas su žalumynais

Jums reikės: 4 kiaušinių, 125 g grūdėtosios varškės, 2 saujų įvairių žalumynų (špinatų, svogūnų laiškų, petražolių, krapų), svogūno, 3 šaukštų stambiai tarkuoto sūrio, 2 skiltelių česnako, pusės šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, aliejaus (kepti), pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Iš vakaro česnaką ir svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  • Visus žalumynus irgi sukapokite, suberkite į indelius.
  • Paruoštus ingredientus sudėkite į šaldytuvą ir uždenkite.
  • Rytą kiaušinius sumuškite į didelį indą ir gerai išplakite su druska ir pipirais.
  • Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepinkite svogūnus ir česnakus.
  • Kai jie suminkštės ir gardžiai pakvips, suberkite saldžiosios paprikos miltelius ir kapotus žalumynus.
  • Vos kelias minutes pakaitinę, suberkite grūdėtąją varškę ir kepkite dar maždaug 1–2 min.
  • Supilkite kiaušinių masę, uždenkite keptuvę dangčiu ir nustatę didelę kaitrą kepkite omletą maždaug 3–4 min.
  • Tiekite su atšildytais žaliaisiais žirneliais ar kitokiomis mėgstamomis daržovėmis.

Lietiniai su įdaru

Shutterstock nuotr./Susukti lietiniai su įdaru
Shutterstock nuotr./Susukti lietiniai su įdaru

Jums reikės: 750 ml pieno, 250 g miltų, 4 kiaušinių, 5 šaukštų sviesto, 4 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos.

Įdarui: mėgstamos grūdėtosios arba tepamosios varškės, džemo, cinamono, vanilės.

  • Lietinius iškepkite iš vakaro.
  • Sviestą išlydykite vonelėje virš garų.
  • Dideliame inde pieną gerai išplakite su kiaušiniais ir cukrumi, įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite.
  • Lėtai, berdami po šaukštą kruopščiai įmaišykite miltus, kad neliktų jokių gumulėlių.
  • Tešla turėtų būti vientisa ir ne per tiršta (jei per tiršta, pilkite dar pieno).
  • Paruoštą tešlą palikite pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį, svieste iš abiejų pusių apkepkite nedidelius plonyčius lietinius.
  • Rytą ant lietinių krėskite mėgstamo įdaro, susukite, trumpai pašildykite orkaitėje ir iš karto patiekite.
  • Jei nenorite jų įdaryti, galite tik pašildyti ir šalia patiekti uogų ar varškės.

Sveikas jogurtas su skrudintais dribsniais

Shutterstock nuotr./Traškūs dribsniai su mėlynėmis
Shutterstock nuotr./Traškūs dribsniai su mėlynėmis

Jums reikės: 700 ml graikiško jogurto, 2–3 persikų, 200 g avižinių dribsnių, 90 g nesaldintų kukurūzų dribsnių, 50 g migdolų, 3 šaukštų medaus, 2 didelių šaukštų sėmenų, šaukštelio vanilinio cukraus, pagal skonį cinamono.

  • Persikus nuplaukite, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis.
  • Migdolus nuplaukite ir smulkiai sukapokite.
  • Giliame dubenyje sumaišykite migdolus, sėmenis, avižų ir kukurūzų dribsnius, pagal skonį berkite cinamono, vanilės, užpilkite vonelėje virš garų išlydytą medų ir išmaišykite.
  • Jei norite, galite užspausti citrinos sulčių ir, vis pamaišydami, kad nesudegtų, pakepkite orkaitėje, kol dribsniai dailiai apskrus.
  • Rytą į dubenėlius krėskite jogurtą, negailėdami berkite skrudintų dribsnių – jų nemaišykite, kad neišbrinktų. Ant viršaus papjaustykite po keletą persikų skiltelių ir patiekite.
  • Jei mažieji pageidauja, galima dėti ir po šaukštą mėgstamo džemo.

Glotnutis su sėmenimis

Shutterstock nuotr./Glotnutis
Shutterstock nuotr./Glotnutis

Jums reikės: 2 didelių bananų, 150 ml pieno (gali būti ir augalinis, pvz., migdolų, sojų ar kokosų), 1,5 šaukšto žemės riešutų arba migdolų sviesto, 2 šaukštų sėmenų, po šaukštą saulėgrąžų ir ispaninių šalavijų sėklų, šlakelio medaus arba klevų sirupo, šaukštelio vanilinio cukraus.

  • Bananą nulupkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėję juos į sandariai uždaromą indelį, užšaldykite kameroje iš vakaro.
  • Nuplautas saulėgrąžų sėklas pakepinkite keptuvėje be riebalų, kad lengvai apskrustų ir taptų traškesnės.
  • Sumaišykite jas nedideliame dubenyje su ispaninių šalavijų sėklomis ir sėmenimis.
  • Tik atsikėlę bananus išimkite iš šaldiklio ir palikite trumpam atšilti, sumeskite į plakti skirtą indą.
  • Elektrine trintuve bananus gerai sutrinkite su pienu, suberkite vanilinį cukrų, sukrėskite riešutų arba migdolų sviestą, įpilkite šlakelį medaus ir dar kartą pertrinkite.
  • Saulėgrąžų sėklas ir sėmenis suberkite į plaktuvą ir suplakite. Jei norite, kad sėklos liktų sveikos, tik įmaišykite jas į glotnutį ir patiekite.

Sumuštiniai su daržovėmis

Jums reikės: 8 riekių grūdėtosios duonos, 170 g sojų varškės, šaukšto garstyčių, pusės baklažano, pusės cukinijos, raudonos saldžiosios paprikos, 5 šaukštų aliejaus, šaukšto medaus, pusės citrinos sulčių, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, pagal skonį džiovintų raudonėlių, 2 skiltelių česnako, 150 ml tepamojo varškės sūrelio, saujelės gražgarsčių ar salotų lapų, sumuštinių smeigtukų.

  • Baklažano ir cukinijos puseles supjaustykite griežinėliais, papriką – dideliais gabalais, sumeskite į plokščią dubenį.
  • Česnakus išspauskite ir dubenyje sumaišykite su aliejumi, medumi, citrinos sultimis, raudonėliais, kapota aitriąją paprika, druska ir pipirais.
  • Gautu marinatu apliekite daržoves, maždaug 3 val. pamarinuokite kambario temperatūroje ir iškepkite orkaitėje grilio režimu.
  • Ryte trikampėliais supjaustytą ir sausoje keptuvėje paskrudintą duoną iš karto aptepkite sūreliu, išdėliokite daržoves, sojų varškės sūrį, klokite salotų lapelių. Kiekvieną gabalėlį užvožkite kita duonos riekele ir persmeikite smeigtuku.
Receptai
Receptas: Naminiai suvožtiniai su burokėlių ir avinžirnių maltinukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st.
Burokėliai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Maltinukams virtus burokėlius sutarkuokite. Aliejuje pakepinkite sukapotą svogūną, susmulkintas česnako skilteles ir sukrėskite į dubenį su burokėliais. Ten pat suberkite avinžirnius, prieskonius, kaparėlius, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei norite, įkrėskite garstyčių.
  2. Drėgnomis rankomis iš užmaišytos masės suformuokite plokščius norimo dydžio maltinukus.
  3. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir iškepkite be riebalų.
  4. Ant skrudintos šviesios duonos ar ryžių paplotėlių užtepkite pasirinkto pagardo, dėkite po maltinuką ir patiekite.
Receptai
Receptas: Saldi daigintų grikių košė
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 150.00 g (neskrudintų, daiginimui tinkamų žalių grikių)
Bananai: 1.00 vnt.
Persimonai:(0,5 gerai prinokusio) 1.00 vnt.
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Grikius užpilkite vandeniu ir palikite per naktį. Kitą rytą vandenį nupilkite ir kruopas gerai išskalaukite. Grikius suberkite į didesnį stiklainį, paverskite stiklainį šonu, grikius tolygiai paskirstykite nestoru sluoksneliu (jei turite, galite naudoti daigyklę) ir palikite šviesioje vietoje – puikiai tiktų ant palangės.
  2. Vakare grikius vėl išskalaukite, gerai nuvarvinkite ir vėl paskleiskite sluoksneliu stiklainyje. Po dviejų dienų, jau matysis nedideli daigeliai.
  3. Sudygusius grikius berkite į elektrinį maisto smulkintuvą, taip pat dėkite gabalėliais susmulkintą bananą ir persimoną, sukrėskite medų, įpilkite šlakelį vandens ir susmulkinkite pagal skonį – rūpiau ar iki vientisos purios masės.
Receptai
Receptas: Traški avižinė košė su obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 200.00 g (košei su obuoliais)
Obuoliai: 1.00 vnt. (košei su obuoliais)
Vanduo: 250.00 ml
Pienas: 250.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š. (dėkite pagal skonį, kadangi trupiniai saldūs - košei su obuoliais)
Miltai: 200.00 g (traškučiams)
Sviestas: 100.00 g (šalto - traškučiams)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (traškučiams)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Kaip gaminti

Gaminame košę:

  1. Obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į puodą, kuriame gaminsite, kartu su likusiais ingredientais. Virkite pagal instukciją.

Gaminame traškučius:

  1. Iš ingredientų padarykite trapią tešlą ir patrupinkite ją ant skardos. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C maždaug 20min., kol paruduos ir  taps traški.
  2. Dėkite į lėkštę košę, pabarstykite paruoštais traškučiais ir, jeigu norite, cinamonu. Patiekite su pienu.

SKANAUS!

Receptą atsiuntė Margarita Kislova

Receptai
Receptas: Avinžirnių užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (saulėje džiovinti aliejuje)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 3.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kanapių sėklos: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.

2. Saulėje džiovintus pomidorus labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir susmulkinkite.

3. Avinžirnius ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kmynus, kapotas petražoles.

4. Kanapių sėklas sugrūskite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į tą patį indą.

5. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdykite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalkite mėsmale. Šaldytuve atvėsintą pagardą tiekite su skrudinta mėgstamos baltos duonos riekele.

Kulinaro patarimas. Jeigu turite mažai laiko, šią užtepėlę galite gaminti iš konservuotų avinžirnių.  

Receptai
Receptas: Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Pienas: 500.00 ml
Mielės: 50.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.

4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).

5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptai
Receptas: Avinžirnių ir sezamo pastos paštetas – „Hummus“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g (sausi avinžirniai, užmerkti vandenyje prieš parą ir 150 ml jų nuoviro)
Asafetidos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklų pasta „Tahini“: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š. skrudintų ir kavamale sumaltų kmyninių kuminų)
Riešutai: 1.00 sauja (skrudinti kedro riešutai (nebūtinai) užtepui papuošti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 5.00 g (užtepui papuošti)
Kaip gaminti

Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų (nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite reguliuoti užtepo tirštumą.  

1. Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite juos į greitpuodį, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios apie 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei.

2. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją.

3. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, paštetą pabarstytą raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais. Skanaukite su plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, „falafel“, traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt