Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Universalieji ryžiai

Ryžiai su mėsa ir daržovėmis
Fotolia nuotr. / Ryžiai su mėsa ir daržovėmis
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Iš Rytų atkeliavusiais baltaisiais grūdeliais šiandien mėgaujasi visas pasaulis. Įvairių rūšių ir formų, maistingi ir naudingi organizmui ryžiai puikiai tinka sriuboms virti, apkepams kepti, salotoms ruošti.

Daugiaryžis su grybais

Shutterstock nuotr./Daugiaryžis su baravykais
Shutterstock nuotr./Daugiaryžis su baravykais

Jums reikės: 300 g pievagrybių, 300 g rizoto ryžių, 120 ml sauso vyno, šaukšto sviesto, litro daržovių sultinio, 3 šaukštų aliejaus, svogūno, 3 skiltelių česnako, kelių šviežių čiobrelių lapelių, 150 g mėgstamo brandinto sūrio, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Grybus nuvalykite, nuplaukite, pasmulkinkite.
  • Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite ir pakepinkite aliejuje, kol taps skaidrūs.
  • Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi.
  • Po truputį supilkite vyną, maišydami kaitinkite, kol jis susigers. Paskui po samtelį vis pilkite sultinį, kol ryžiai visiškai išbrinks, maždaug apie 15 min.
  • Įkaitintame svieste pakepinkite grybus, sukrėskite juos į ryžius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, kapotais čiobrelių lapeliais.
  • Nukelkite keptuvę nuo ugnies, įmaišykite drožtuku drožtą sūrį, berkite čiobrelių lapelių ir patiekite.

Suktinukai su ryžiais, kokosais ir vištiena

Jums reikės: pakuotės ryžių lakštų, 100 g virtų ryžių, 200 g keptos vištienos filė, svogūno, pusės puodelio kokosų grietinėlės, šaukšto aliejaus, 50 g sviesto, pagal skonį druskos, pipirų, bazilikų, įvairių salotų lapelių.

  • Vištieną susmulkinkite, svogūną nulupkite, sukapokite.
  • Svogūną pakepinkite karštame aliejuje, suberkite vištieną, ją pasūdykite, pagardinkite pipirais ir paskrudinkite.
  • Į keptuvę suberkite ryžius, gerai išmaišykite. Sudėkite sviestą, krėskite kokosų kremą, berkite smulkintus bazilikus ir pakaitinkite, kol susimaišys skoniai.
  • Paruoštą masę atvėsinkite.
  • Ryžių lakštus paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės.
  • Į kiekvieną dėkite salotų lapelių, krėskite įdaro ir, užlanksčiusi galus, dailiai susukite.
  • Galite tiekti ir supjaustytus gabalėliais.

Sriuba su ryžiais ir krevetėmis

Fotolia nuotr./Ryžių sriuba su krevetėmis
Fotolia nuotr./Ryžių sriuba su krevetėmis

Jums reikės: 250 g krevečių sūryme, 150 g ryžių, 400 ml natūralaus vištienos sultinio, 5 šaukštų žemės riešutų sviesto, nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, svogūno, 2 skiltelės česnako, pusės citrinos sulčių, šaukšto sviesto, pagal skonį druskos, pipirų, aitriosios paprikos, svogūnų laiškų.

  • Krevetes gerai nuvarvinkite, nusausinkite, apšlakstykite citrinų sultimis.
  • Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite, svogūną ir česnaką sukapokite, imbierą sutarkuokite ir su gabalėliu aitriosios paprikos pakepinkite svieste.
  • Į gilesnį puodą supilkite sultinį, suberkite ryžius ir virkite, kol ryžiai suminkštės.
  • Sukrėskite žemės riešutų sviestą, keptas daržoves ir dar virkite ant mažos ugnies apie 10 min.
  • Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išpilstykite į dubenėlius.
  • Ant viršaus berkite krevečių, kapotų svogūnų laiškų ir patiekite.

Ryžių apkepas su daržovėmis

Jums reikės: 200 g ilgagrūdžių ryžių, 200 g grietinės, 200 g fetos, 300 g minkštos jautienos, 4 pomidorų, vidutinio dydžio cukinijos, šaukšto alyvų aliejaus, 2 svogūnų, skardinės konservuotų kukurūzų, pagal skonį druskos, pipirų, šviežių čiobrelių, 150 g mėgstamo brandinto sūrio.

  • Jautieną nuplaukite, nusausinkite, plonai supjaustykite, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais, iš abiejų pusių apkepkite karštame aliejuje.
  • Mėsą išimkite iš keptuvės ir atvėsinkite.
  • Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės, bet nepervirkite – jie turi būti birūs.
  • Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotelius ir pasmulkinkite.
  • Svogūnus nulupkite, sukapokite. Kukurūzus nuvarvinkite.
  • Cukiniją sutarkuokite stambia trintuve.
  • Dideliame dubenyje sumaišykite visas daržoves ir mėsą. Jas pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir krėskite į riebalais išteptą kepimo formą, ant viršaus berkite sluoksnį tarkuoto sūrio.
  • Paskirstykite ryžius, tepkite su feta sumaišytą grietinę ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol paviršius dailiai apskrus.
Receptai
Receptas: Žuvų ir ryžių apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g (basmati)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas apie 3 cm)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Kokosų pienas: 400.00 ml (skardinė)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Svogūnų laiškai: 30.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Karis: 3.00 g (maltas)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Žuvis: 600.00 g (pvz., tilapijų filė)
Citrinos: 3.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių ir 2 žaliosios citrinos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Ryžius nuplaukite tekančiu vandeniu. Svogūną, česnako skiltelę, imbiero gabaliuką nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su šaukštu sviesto bei šlakeliu aliejaus.

2.Sudėkite ryžius, išmaišykite, užpilkite sultiniu, kokosų pienu, pasūdykite ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Morkas nulupkite, paprikas, žirnių ankšteles nuplaukite, supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Svogūnų laiškus susmulkinkite.

3.Ryžius sumaišykite su kiaušinių tryniais, paskui – su daržovėmis. Pabarstykite kariu, pipirais, apšlakstykite sojų padažu. Sudėkite į riebalais pateptą apvalią kepimo formą.

4.Žuvį pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir įkiškite į ryžių masę. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tiekite su žaliosiomis citrinomis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Ryžių blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Moliūgai: 300.00 g (minkštimo)
Parmezano sūris: 150.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 50.00 ml
Aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviestas - kepti)
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, įdėkite sviesto, uždenkite puodelį dangčiu ir palikite, kad atvėstų.

2. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, minkštimą sutarkuokite smulkia trintuve ir sumaišykite su ryžių koše.

3. Į ryžių ir moliūgų masę įmuškite gerai nuplautus kiaušinius ir viską gerai išplakite elektriniu plakikliu.

4. Tada įmaišykite persijotus miltus, parmezaną, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, dar kartą viską labai gerai išmaišykite.

5. Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite nedidelius blynelius (juos galite į keptuvę krėsti ir šaukštu). Juos iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.

6. Moliūgų ir ryžių blynelius tiekite apibėrusi sausoje keptuvėje skurdintomis moliūgų sėklomis.  

Receptai
Receptas: Ryžių miltų trupiniuotis su rabarbarais ir braškėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Braškės: 140.00 g
Rabarbarai: 115.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g (100 - trupiniuočiui ir 50 - trupiniams)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ - nutarkuotos žievelės - trupiniuočiui ir ½ - trupiniams, 1 citrinos sultys - trupiniuočiui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (½ - trupiniuočiui ir 1 arbat. š. - trupiniams)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (½)
Avižiniai dribsniai: 70.00 g (trupiniams)
Miltai: 30.00 g (ryžių - trupiniams)
Migdolai: 60.00 g (smulkintų - trupiniams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Sviestas: 50.00 g (šalto - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C tempratūros.
  2. Braškes supjaustykite gabalėliais. Rabarbarus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite poros centimetrų dydžio gabalėliais.
  3. Dubenyje sumaišykite braškes, rabarbarus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, cinamoną ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 min., kol paruoškite trupinius.
  4. Trupiniams dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, ryžių miltus, smulkintus migdolus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, cinamoną ir žiupsnį druskos.
  5. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į dubenį su produktais trupiniams. Pirštais trinkite masę tol, kol gausite trupinius.
  6. Trupininį pyragą galite kepti tiek vienoje didelėje kepimo formoje (16–18 cm skersmens), tiek nedidelėse individualiose formelėse. Jei taip, padalinkite produktus į tiek dalių, kiek norite patiekti formelių.
  7. Braškių ir rabarbarų masę tolygiai paskleiskite ant indo (ar indelių) dugno.  Ant viršaus tolygiai paskirstykite trupinių masę.
  8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol kepinio paviršius gražiai apskrus. 
  9. Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir patiekite dar šiltą su kaušeliu vanilinių ledų.
Receptai
Receptas: Ryžių salotų kąsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Kukurūzai: 100.00 g (konservuotų)
Ananasai: 100.00 g (konservuotų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Krabų lazdelės: 100.00 g
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Česnakai: 1.00 skiltelės (nebūtina)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Ryžius išvirkite taip, kad būtų visiškai minkšti. Atvėsinkite.
  2. Ananasus supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Graikinius riešutus truputį paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sugrūskite grūstuve ar supjaustykite peiliu į smulkius gabalėlius.
  4. Ryžius, konservuotus kukurūzus, parmezano sūrį, graikinius riešutus, smulkintą česnaką suberkite į dubenį. Pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite.
  5. Krabų lazdeles susmulkinkite į labai mažus gabalėlius.
  6. Drėgnomis rankomis  ir šaukštu iš ryžių salotų atsargiai suformuokite nedidelius rutulius, šiek tiek paspauskite, kad būtų tvirtesni, apvoliokite smulkintose krabų lazdelėse. Gražiai išdėliokite lėkštėje.
  7. Šį patiekalą galite patiekti ir ne rutuliukų forma, o kaip paprastas salotas. Tada krabų lazdeles pjaustykite stambesniais gabalėliais ir įmaišykite į salotas kartu su visais kitais produktais.

 

Receptai
Receptas: Ryžių miltų lietiniai su špinatų ir fetos įdaru
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (lietiniams)
Miltai: 130.00 g (ryžių - lietiniams)
Pienas: 250.00 ml (lietiniams)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (kepimui ir 1 valg. š. - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo (nebūtina) - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 100.00 g (150 - 200 - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
  2. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
  3. Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
  4. Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
  5. Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
  6. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
  7. Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.

IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS

  1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
  2. Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
  3. Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
  4. Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
  5. Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
  6. Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
  7. Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
  8. Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus. 
  9. Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
  10. Patiekite nedelsdami.
Receptai
Receptas: Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kokosų pienas: 450.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 čili miltelių)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Krapai: 1.00 vnt. (pundelio šviežių)
Bazilikai: 1.00 vnt. (keli lapeliai - šviežių)
Ryžiai: 1.00 st. (arba 236 ml)
Daržovių sultinys: 1.00 puodelis (0,5)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Lašiša: 2.00 vnt. (2 gabalėliai filė)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Šlakelį kokosų pieno sumaišykite su krakmolu ir atidėkite.
  2. Likusį kokoso pieną pilkite į puodą, suberkite pipirus, druską, raudonėlį, maltą aitriąją papriką ir imbierą.
  3. Ryžius užpilkite verdančiu sultiniu, tada supilkite į kokosų masę ir leiskite jai užvirti.
  4. Užvirus įmaišykite likusį kokoso pieną, suberkite žalumynus ir įdėkite nesmulkintus lašišos gabalėlius.
  5. Kaitrą sumažinkite, kad viskas vos burbuliuotų ir troškinkite apie pusvalandį.
  6. Patiekite apibarstę sūriu ir žalumynais.

Receptas iš: g-blogas.lt

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt