Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Šakniavaisių patiekalai – pigu ir sveika

Įdaryti burokėliai
Shutterstock nuotr. / Įdaryti burokėliai
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Neišvaizdūs šakniavaisiai – pigiausi iš visų daržovių, o iš jų juk galima pagaminti daug skanių ir sočių patiekalų. Šakniavaisius lengva paruošti, jie nekaloringi, turi daug organizmui būtinos ląstelienos, ilgai virškinamų angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Įdaryti burokėliai

Jums reikės: 6 vidutinio dydžio virtų burokėlių, 6 rūgščių obuolių (600 g), 6 šaukštų biriai virtų ryžių, 2 šaukštų razinų, 2 šaukštų sviesto, 100 g grietinės (15 proc. riebumo), šaukšto kapotų riešutų, žiupsnelio cinamono, druskos, pipirų.

  • Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais.
  • Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis bei cinamonu.
  • Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.

Tešloje keptos petražolių šaknys

Jums reikės: 600 g storesnių petražolių šaknų, stiklinės miltų, kiaušinio, 200 ml šviesiojo alaus, 2 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio, šaukštelio universalių prieskonių, druskos, aliejaus kepti.

  • Petražoles nulupkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis ir truputį apvirkite pasūdytame vandenyje.
  • Iš miltų, alaus, kiaušinio trynio ir prieskonių sumaišykite tešlą, sudėkite standžiai išplaktus baltymus, uždenkite ir palikti pusvalandžiui, kad išbrinktų.
  • Petražolių juosteles pavilgykite tešloje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Kai apkeps viena pusė, apverskite ir pabarstykite sūriu.
  • Patiekite su aštriu pomidorų padažu.

Įdarytos bulvės

Fotolia nuotr./Įdarytos bulvės
Fotolia nuotr./Įdarytos bulvės

Jums reikės: 8 didelių bulvių, 350 g varškės, pusės stiklinės grietinės, pomidoro, po kelias krapų, petražolių šakeles, svogūnų laiškų, šaukštelio garstyčių, druskos, pipirų.

  • Papuošimui: lašišos, kumpio, kubeliais supjaustytų įvairių spalvų paprikų.
  • Gerai nuplautas bulves įpjaukite kryžmai, kiekvieną bulvę atskirai suvyniokite į foliją ir 50 min. kepkite orkaitėje.
  • Paruoškite įdarą: varškę išsukite su grietine, garstyčiomis ir prieskoniais. Įdėkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą pomidorą, susmulkintus svogūnų laiškus. Dar kartą gerai išmaišykite ir įdarykite iškepusias bulves.
  • Kiekvieną bulvę puoškite vis kitaip. Taip paruoštos bulvės skanios ir šaltos, ir karštos.

Troškintos daržovės

Jums reikės: 3 burokėlių (500 g), 2 morkų (150 g), 2 petražolių šaknų (150 g), šaukšto miltų, 2–3 šaukštų citrinų sulčių, 4 šaukštų sviesto, 200 g grietinės ar natūralaus jogurto, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos.

  • Nuluptus burokėlius, morkas ir petražoles supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite į puodą, apšlakstykite citrinų sultimis, įdėkite 2 šaukštus sviesto, įpilkite stiklinę pasūdyto vandens ir uždengę troškinkite ant mažos ugnies apie 40 min., retkarčiais pamaišydami.
  • Miltus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol parus, sudėkite likusį sviestą, grietinę, įberkite druskos, cukraus ir užvirinkite. Padažą supilkite ant daržovių, išmaišykite ir pakaitinkite, kol vėl užvirs.
  • Galima patiekti kaip atskirą patiekalą arba kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų.
Receptas: Kokosiniai morkų blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š. (4-5 valg. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 60.00 ml
Kefyras: 1.00 st. (1,5 st.)
Soda: 5.00 g
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š. (kupini šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 st. (1,5 st.)
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuokite smulkiausia tarka.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol ištirps.

3. Sodą užgesinkite kefyru ir pilkite į kiaušinių plakinį. Supilkite aliejų ir sudėkite morkas, gerai viską išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite kokoso drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Supilkite morkų masę ir gerai viską išmaišykite. Palikite penkiolikai minučių, kad kokosų drožlės išbrinktų. Tuomet kepkite, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Skanu su jogurtu, uogiene ar kitkuo, kuo mėgstate. Skanaus!

Recepto autorė Jūratė Jankauskienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Receptas: Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Veršiena: 500.00 g
Burokėliai: 600.00 g
Mėsos sultinys: 2.00 l
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (kininis)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Vyšnios: 150.00 g (džiovintos)
Graikiniai riešutai: 200.00 g
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (smulkinta kalendra arba petražolės)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Mėsą dėkite į puodą. Supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelį ir užvirkite. Nugriebkite putas, puodą uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.

2.Burokėlius nulupkite, perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių. Porą supjaustykite žiedais, bulves, salierų stiebus – nedideliais gabalėliais, kininį kopūstą – juostelėmis ir iki mėsos virimo pabaigos likus pusvalandžiui sudėkite į puodą.

3.Burokėlius supjaustykite storais šiaudeliais, sudėkite į puodą. Suberkite džiovintas vyšnias, graikinius riešutus, supilkite raudonojo vyno actą ir virkite dar apie 10 minučių.

4.Mėsą išimkite, supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, sudėkite atgal į sriubą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

5.Sriubą tiekite pabarstytą smulkintomis kalendromis arba petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Burokėlių ir kopūstų sriuba su pomidorais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kopūstai: 3.00 kg (šviežio)
Svogūnai: 1.00 kg
Burokėliai: 1.00 kg (šviežių)
Morkos: 1.00 kg
Agurkai: 1.00 kg (šviežių)
Pomidorai: 1.00 kg (šviežių)
Aliejus: 500.00 ml
Druska: 3.00 valg. š.
Cukrus: 250.00 g
Juodieji pipirai: 20.00 vnt. (žirnelių)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Krapai: 2.00 sauja
Actas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Kaip gaminti
  1. Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite. Į užvirintą aliejų sudėkite tarkuotas morkas ir burokėlius.
  2. Troškinkite dešimt minučių. Tada sumeskite smulkintus svogūnus, kai ims kunkuliuoti – smulkintus kopūstus, agurkus, pomidorus (pastaruosius taip pat galite nuplikyti ir nulupti). Viską troškinkite dar 20 minučių.
  3. Supilkite actą, sumeskite smulkintus krapus, pipirų žirnelius, laurų lapus, pagardinkite druska, cukrumi, užvirinkite ir dar karštą masę išpilstykite į stiklainius.

Iš nurodyto kiekio turėtų išeiti apie šešis litrus konservų. Vėliau iš jų verdant sriubą, galima įdėti mėsos, dešrelių, virtų bulvių.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Morkų paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
  2. Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
Receptas: Bulvių kukuliai su kepenėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Krakmolas: 150.00 g
Vištų kepenėlės: 250.00 g (įdarui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (pagal skonį - įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite su lupenomis. Būtinai palaukite, kol atvės. Tada nulupkite ir sumalkite.
  2. Kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo ir sukrėskite jį bulvių masę. Išmaišykite.
  3. Suberkite nurodytą kiekį krakmolo ir vėl gerai išmaišykite. Tešla paruošta.
  4. Kepenėles išvirkite su laurų lapeliais.
  5. Svogūnus susmulkinkite ir berkite keptuvę su įkaitusiu sviestu. Šiek tiek apkepkite ir suberkite į juos kepenėles. Apkepkite.
  6. Sukrėskite kepenėlių ir svogūnų masę į elektrinį smulkintuvą, įberkite pagal skonį druskos, aitriųjų paprikų, maltų juodųjų pipirų. Susmulkinkite.
  7. Į kepenėlių masę įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
  8. Drėgnomis rankomis imkite bulvių masės, išminkykite nedidelį blynelį, į jo vidurį šaukštu dėkite kepenėlių masės ir suformuokite apvalų kukulį.
  9. Kol ruošite kukulius, užkaiskite puode vandens. Kai jis užvirs, po vieną leiskite šaukštu į jį kukulius. Priklausomai nuo kukulių dydžio, virkite apie 5–10 min. (kol iškils).
  10. Patiekite su grietinės, pievagrybių ar kitokiu mėgstamu padažu. Apibarstykite smulkintais žalumynais.
Receptas: Morkų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Morkos: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 4.00 vnt. (stiebų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 puodelis
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sumaišykite su kario prieskoniais. Po kelių minučių suberkite tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Troškinkite 10 minučių ir tuomet supilkite sultinį.
  2. Virkite, kol daržovės suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Išvirusią sriubą palikite kiek atvėsti ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Papuoškite žalumynais.
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Receptas: Bulvių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kalendros: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5-6 vyšninių)
Anakardžių riešutai: 1.00 st. (0,5 - užpilui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 2.00 vnt. (1/4 stiklinės sulčių - užpilui)
Vanduo: 1.00 st. (1/4 - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite per pusę arba į keturias dalis. Dėkite į dubenį, pridėkite sukapotų krapų, kalendros bei per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Gerai viską išmaišykite.
  2. Užpilui: kruopščiai išmaišykite anakardžių riešutus, garstyčias, aitriąją papriką, susmulkintus česnakus, citrinų sultis ir vandenį. Pilkite užpilą į salotas bei kruopščiai išmaišykite.
Receptas: Sicilietiškos bulvių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Vyno actas: 5.00 valg. š.
Kaparėliai: 3.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais žiedeliais. Sudėkite į didelį dubenį. Ant svogūnų užpilkite raudonojo vyno acto ir leiskite jam įsigerti.
  2. Nuluptas bulves supjaustykite puselėmis ar ketvirčiais. Išvirę sudėkite į dubenį, apibarstykite kaparėliais, raudonėliais, pipirais, apšlakstykite aliejumi. Lengvai išmaišykite drauge su svogūnais. Valgykite šiltas ar atšaldytas.
Receptas: Naminiai suvožtiniai su burokėlių ir avinžirnių maltinukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st.
Burokėliai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Maltinukams virtus burokėlius sutarkuokite. Aliejuje pakepinkite sukapotą svogūną, susmulkintas česnako skilteles ir sukrėskite į dubenį su burokėliais. Ten pat suberkite avinžirnius, prieskonius, kaparėlius, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei norite, įkrėskite garstyčių.
  2. Drėgnomis rankomis iš užmaišytos masės suformuokite plokščius norimo dydžio maltinukus.
  3. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir iškepkite be riebalų.
  4. Ant skrudintos šviesios duonos ar ryžių paplotėlių užtepkite pasirinkto pagardo, dėkite po maltinuką ir patiekite.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Iškylos salotos

Iškylos salotos

Skaitysiu vėliau
Verdame virtinius

Verdame virtinius

Skaitysiu vėliau
Braškės jau prisirpo!

Braškės jau prisirpo!

Skaitysiu vėliau
Vakarienei – sriubos

Vakarienei – sriubos

Skaitysiu vėliau
Tiesiai iš keptuvės

Tiesiai iš keptuvės

Skaitysiu vėliau
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt