Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Šiandien vakarieniausime 5 šalyse

Blyneliai su ikrais
Shutterstock nuotr. / Blyneliai su ikrais
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Pakvieskite draugus ar artimuosius šeštadienio vakarienės ir pasiūlykite pakeliauti po 5 šalių virtuves: užkandžiaukite Rusijoje, sriuba mėgaukitės Suomijoje, mėgstančius daržoves kvieskite į Italiją, o vištieną – į Gruziją. Pabaigoje išgerkite kavos Airijoje ir pasmaguriaukite turkiškais saldumynais.

Rusiški blyneliai su ikrais ir rūkyta lašiša

Jums reikės: 250 ml pieno, žiupsnio cukraus, 7 g sausų mielių, 160 g miltų, 20 g sviesto, 2 kiaušinių, 4 šaukštų tepamojo sūrio kremo, 4 šaukštų aliejaus, 300 g rūkytos lašišos, 50 g juodųjų ikrų, šviežių krapų pagal skonį.

  • Į dubenį suberkite mieles, cukrų ir užpilkite šiltu pienu.
  • Miltus suberkite į didelį dubenį, padarykite duobutę, į ją dėkite kiaušinių trynius ir supilkite pieno mišinį. Gerai išmaišykite, uždenkite ir plikite 45 minutėms šiltoje vietoje.
  • Ištirpdykite sviestą ir supilkite į tešlą.
  • Iki purumo išplakite kiaušinių baltymus ir po truputį juos įmaišykite į tešlą.
  • Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iškepkite nedidelius blynelius – tešlos dėkite po 0,5 šaukšto.
  • Kepkite minutę, apverskite ir kepkite dar 30 sekundžių. Turėtumėte iškepti apie 40 blynelių. Atvėsinkite.
  • Ant kiekvieno blynelio dėkite po lašišos gabalėlį, po šaukštelį išmaišyto sūrio kremo ir po ketvirtadalį šaukštelio ikrų.
  • Papuoškite krapų šakele.

Suomiška lašišų sriuba Lohikeitto

Shutterstock nuotr./Sriuba su lašišomis
Shutterstock nuotr./Sriuba su lašišomis

Jums reikės: 30 g sviesto, 1 svogūno, 4–5 bulvių, 1,25 l žuvies sultinio, 500 g šviežios lašišos, 100–200 ml grietinės (arba pieno), saujos šviežių krapų, 5 laurų lapelių, druskos, pipirų ir žuvies prieskonių pagal skonį.

  • Svogūną susmulkinkite, lašišą supjaustykite gabaliukais, krapus sukapokite.
  • Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų, statykite ant viryklės.
  • Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite svogūnus. Sukrėskite į puodą ir padidinkite kaitrą. Uždenkite ir virkite, iki bulvės suminkštės.
  • Sudėkite lašišas ir kaitinkite apie 5 minutes nemaišydami, kad žuvis nesubyrėtų.
  • Jei norite, kad lašišos kubeliai išlaikytų formą, kai išvirs, iškart išimkite. Supilkite sultinį, sudėkite grietinę, pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais.
  • Virkite 5–10 minučių. Jei norite tirštesnės sriubos, supilkite šalto vandens šlakelyje išmaišytą šaukštą krakmolo.
  • Išmaišykite, sudėkite lašišų gabaliukus, suberkite krapus ir nukaiskite.

Itališka baklažanų užkepėlė Melanzane alla Parmigiana

Shutterstock nuotr./Baklažanų užkepėlė
Shutterstock nuotr./Baklažanų užkepėlė

Jums reikės: 1 kg baklažanų, 1 kg pomidorų, 300–380 g mocarelos, šviežių bazilikų, 4 skiltelių česnako, 60–80 g tarkuoto parmezano, 3 kiaušinių, druskos ir pipirų pagal skonį, kelių šaukštų miltų ir kiaušinio apvolioti, šlakelio alyvuogių aliejaus kepti.

  • Baklažanus supjaustykite išilgai 0,5 cm storio griežinėliais. Pabarstykite druska, pipirais, pavoliokite miltuose, tada kiaušinyje ir apkepinkite įkaitintame aliejuje, kol pageltonuos. Jei reikės, aliejų po kelių kepimų išpilkite, išvalykite keptuvę ir vėl kepkite įpylę šviežio.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Česnako skilteles sutraiškykite ir apkepkite aliejuje gilioje storadugnėje keptuvėje.
  • Pomidorus, viršūnėlės įpjovę kryžmai, įmeskite keletui sekundžių į verdantį vandenį, perliekite šaltu ir nulupkite. Perpjaukite, pašalinkite sėklas, susmulkinkite minkštimą, sudėkite į keptuvą su česnakais, išmaišykite ir užvirkite. Įberkite bazilikų, druskos bei pipirų ir virkite apie 10 minučių – padažas turi sutirštėti.
  • Kepimo indą ištepkite pomidorų padažu, ant viršaus sudėkite baklažanų sluoksnį.
  • Ant jo išdėliokite mocarelos gabaliukų ir užberkite parmezano.
  • Ta pačia tvarka sluoksniuokite dar kartą: gausiai krėskite pomidorų padažo, dėkite baklažanų, mocarelos, parmezano (šio sūrio dar kiek pasilikite).
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Išėmę pabarstykite likusiu parmezanu.

Gruziniška vištiena su svogūnais Chakhokhbili

Shutterstock nuotr./Vištiena gruziniškai
Shutterstock nuotr./Vištiena gruziniškai

Jums reikės: 2 šaukštų aliejaus, 1 kg viščiukų krūtinėlių, druskos, pipirų ir prieskonių pagal skonį, svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų pomidorų pastos, 1,5 šaukštelio adžikos, šaukštelio maltos aitriosios paprikos, 900–1000 g konservuotų pomidorų be odelės savo sultyse, saujos šviežių petražolių.

  • Viščiukų krūtinėles supjaustykite ketvirčiais.
  • Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, česnakus sutraiškykite.
  • Jei pomidorai nesmulkinti, sutrinkite šakute. Petražoles sukapokite.
  • Vištieną pabarstykite prieskoniais, druska bei pipirais ir apkepinkite keptuvėje įkaitintame šaukšte aliejaus. Išimkite.
  • Supilkite likusį aliejų ir pakepinkite svogūnus. Išmaišykite ir uždenkite, sumažinkite kaitrą. Po kelių minučių atidenkite ir padidinkite kaitrą – maišykite, kol apkeps.
  • Sudėkite česnakus, pomidorų pastą, adžiką ir aitriąją papriką. Gerai išmaišykite ir sukrėskite konservuotus trintus pomidorus. Užvirkite, įberkite druskos.
  • Sudėkite vištieną, sumažinkite kaitrą ir uždenkite. Troškinkite apie 10–15 minučių.
  • Tiekdami pabarstykite petražolėmis.

Turkiški saldumynai Lokum

Shutterstock nuotr./Turkiški saldumynai
Shutterstock nuotr./Turkiški saldumynai

Jums reikės: 400 ml šalto vandens, 75 g kukurūzų krakmolo, 7 šaukštų želatinos, 400 ml cukraus, 3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, 4 šaukštų rožių vandens, 2 lašelių raudonų maistinių dažų, aliejaus skardai ištepti ir kukurūzų krakmolo apvolioti.

  • Kepimo skardą ištepkite aliejumi.
  • Į dubenėlį įpilkite 160 ml vandens ir suberkite želatiną. Palikite maždaug 20 minučių, įmaišykite kukurūzų krakmolą.
  • Į puodą supilkite likusį vandenį, citrinos sultis ir cukrų. Kaitindami maišykite, kol ištirps cukrus ir sirupas ims virti. Sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite dar 3 minutes. Atidenkite ir nustatę labai mažą kaitrą virkite dar 5 minutes.
  • Nukaiskite, supilkite želatinos ir kukurūzų krakmolo masę, maišykite, kol ištirps. Supilkite rožių vandenį ir maistinius dažus.
  • Išmaišykite ir supilkite masę į aliejumi išteptą skardą. Palikite vėsti kambario temparatūroje apie 4 valandas.
  • Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą nakčiai. Supjaustykite mažais gabaliukais ir apvoliokite kukurūzų krakmole.

Airiška kava Irish coffee

Mariaus Žičio nuotr./Airiška kava
Mariaus Žičio nuotr./Airiška kava

Vienai stiklinei: 50 ml airiško viskio, 170 ml karštos stiprios kavos, 1–2 šaukštelių rudojo cukraus, plaktos grietinėlės pagal skonį.

  • Į aukštą stiklinę suberkite cukrų.
  • Supilkite viskį ir kavą.
  • Išmaišykite.
  • Ant viršaus dėkite plaktos grietinėlės ir nemaišykite – kava po grietinėlės kepure ilgiau išliks karšta.
Receptas: Ispaniškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Ispaniška čioriso dešra 400.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 st.
Pomidorai: 4.00 vnt. (sunokę)
Konservuoti trinti pomidorai 400.00 g
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką. Maišydama kepkite, kol svogūnų gabalėliai pagels ir taps perregimi, tik nesuskrudinkite.

2. Sudėkite griežinėliais pjaustytą čioriso dešrą, maišydama kepkite, kol dešra šiek tiek apskrus. Supilkite sultinį, užvirinkite. Sudėkite konservuotus avinžirnius, trintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite aitriųjų paprikų milteliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite maždaug 30 min.

3. Pabaigoje sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pagardinkite pipirais, jei reikia, dar pasūdykite. Pagardinkite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Vietoje daržovių sultinio į troškinį galite įmaišyti tokį pat kiekį baltojo vyno.

Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 5.00 valg. š.
Pasukos: 100.00 ml
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė gūžės)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Žiedinį kopūstą apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, išgriebkite. Kai pravės, susmulkinkite.
  2. Dubenyje gerai suplakite kiaušinius su pasukomis. Įmaišykite miltus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų sezamų aliejaus.
  3. Suberkite sezamus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintus žiedinius kopūstus, išmaišykite.
  4. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant nedidelio kepimo indo dugno. Viršų apliekite plaktais kiaušiniais. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 
  5.   Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. 
Receptas: Žuvis itališkai su „salsa verde“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (kuojos arba kita mėgstama)
Pipirai: 5.00 arbat. š. (mišinio - marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 - marinatui ir 1 - salsa verde padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros - marinatui ir žiupsnelis paprastos - salsa verde padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto arba šakelė šviežio - marinatui)
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė šviežio - marinatui ir ryšulėlis - salsa verde padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (2 - 3 valg. š. - marinatui ir šlakelis - salsa verde padažui)
Sviestas: 25.00 g (marinatui)
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių - salsa verde padažui)
Raudonėliai: 2.00 g (šakelė šviežio - salsa verde padažui)
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė - salsa verde padažui)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Kaip gaminti
  1. Pipirus sutrinkite, česnakus susmulkinkite, nuo citrinos nutarkuokite žievelę, baziliką susmulkinkite.
  2. Visus ingredientus sumaišykite, supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
  3. Žuvį apipilkite gautu marinatu ir palikite bent valandai marinuotis.
  4. Užmarinuotą žuvį kepkite į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto (ją galite kepti kur norite, arba keptuvėje, arba orkaitėje ar ant laužo).
  5. Salsa verde padažui viską sutriname elektriniu trintuvu po truputį pildami aliejų, kol gausis tinkama konsistencija.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com

Receptas: Žuvis, paruošta graikiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 1500.00 g (mėgstama)
Pomidorai: 300.00 g
Česnakai: 30.00 g
Citrinos: 100.00 g
Alyvuogės: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
  3. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Receptas: Gruziniška charčo sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aviena: arba jautienos - krūtininės ar kumpio 500.00 g
Ryžiai: 1.00 st. (1/2 st. ilgagrūdžių)
Svogūnai: 3.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultys: 100.00 ml (granatų - šviežiai spaustos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Salierai: 20.00 g (gabalėlis šaknies)
Petražolės: 20.00 g (gabalėlis šaknies ir švieži lapeliai)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (švieži)
Kalendros: 3.00 g (maltos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaukazietiški prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Mėsą supjaustykite vidutinio stambumo gabalais, sudėkite į gilų puodą storu dugnu, užpilkite dviem litrais šalto vandens ir statykite ant stiprios ugnies. Kai užvirs, nugriebkite putas. Įmeskite svogūną, salierą bei petražolių šaknį, kelis juoduosius pipirus, pridenkite puodą dangčiu, sumažinkite ugnį ir virkite apie dvi valandas.
  2. Suvirusias daržoves išgriebkite kiaurasamčiu. Suberkite ryžius, sudėkite svieste pakepintus smulkintus likusius svogūnus. Į puodą įleiskite marlinį maišelį su kalendromis bei laurų lapais. Virkite apie 20 minučių.
  3. Maišelį su prieskoniais ištraukite, supilkite granatų sultis, įberkite žiupsnį kaukazietiškų prieskonių, smulkintų šviežių petražolių bei bazilikų, sudėkite smulkintą aitriąją papriką, česnakus, pagal skonį įberkite druskos ir virkite dar apie 10 minučių. Skanaus!

Plačiau skaitykite: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paskanauti!

Receptas: Aviena gruziniškai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aviena 1.00 kg
Gruziniški prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 g (geltona)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Avieną 1 valandą virkite pasūdytame vandenyje.

2. Gabalėliais supjaustykite papriką, česnaką, svogūnus ir viską patroškinkite keptuvėje. Patiekalą pagardinkite gruziniškais prieskoniais.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Vakarienei – sriuba

Vakarienei – sriuba

Skaitysiu vėliau
Patiekalai su uogomis

Patiekalai su uogomis

Skaitysiu vėliau
Mėsa su vaisiais

Mėsa su vaisiais

Skaitysiu vėliau
Lengvai vakarienei

Lengvai vakarienei

Skaitysiu vėliau
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt