Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Sotūs daržovių patiekalai

Vegetariška lazanija
Shutterstock nuotr. / Sotūs daržovių patiekalai
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kai lauke drėgna, organizmas prašosi šilto ir sotaus patiekalo. Tačiau jis nebūtinai turi būti mėsiškas. Sotų ir, svarbiausia, sveiką maistą gaminkite iš daržovių.

Raugintų kopūstų sriuba su moliūgų sėklomis

Jums reikės: 1 kg raugintų kopūstų, 750 ml tirpaus daržovių sultinio, 3 morkų (300 g), poro (300 g), 2 šaukštų sviesto, 5 šaukštų moliūgų sėklų, laurų lapelių, kelių kadagių uogų, 4 šaukštų grietinės, dubenėlių baltos duonos skrebučių.

  • Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite laurų lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol kopūstai suminkštės.
  • Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite stambiai tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančius kopūstus, suberkite moliūgų sėklas ir baikiti virti.
  • Prieš patiekdami sriubą, pagardinkite grietine.

Daržovių košė

Fotolia nuotr./Bulvių košė
Fotolia nuotr./Daržovių košė

Jums reikės: 1 kg bulvių, 1 kg baltagūžių kopūstų, 4–5 svogūnų galvučių su laiškais, 175 ml grietinėlės, 100 g sviesto, druskos, maltų juodųjų pipirų.

  • Kruopščiai nuplautas bulves sudėkite į puodą su šaltu vandeniu ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės. Išvirusias nusunkite ir palikite praaušti.
  • Kopūstus supjaustykite juostelėmis. Į puodą įpilkite vandens (maždaug per 1 cm), įberkite šaukštelį druskos, sudėkite kopūstus ir ant didelės ugnies virkite 10 min. Nukoškite, pagardinkite pipirais, įdėkite šaukštą sviesto, uždenkite ir laikykite šiltai.
  • Keptuvėje išlydykite 2 šaukštus sviesto ir pakepinkite smulkintus svogūnus (ir galvutes, ir laiškus). Uždenkite ir laikykite šiltai.
  • Praaušusias bulves nulupkite, sugrūskite, pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu pipirų. Grietinėlę užvirkite ir plona srovele supilkite į bulvių košę (iš pradžių maišykite šaukštu, o kai košė suskystės, – elektriniu maišikliu).
  • Į skystoką bulvių tyrę sudėkite troškintus kopūstus, svogūnus ir dar kartą gerai išmaišykite.
  • Paruoštą daržovių košę sudėkite į dubenėlius, užpilkite likusiu lydytu sviestu ir patiekite šiltą.

Aštrus daržovių troškinys su kvietinėmis kruopomis

Jums reikės: 400 g konservuotų baltųjų ir raudonųjų pupelių, 850 g pomidorų, žaliosios paprikos ankšties, 2 svogūnų, 2 česnakų skiltelių, aitriosios paprikos ankšties, pusės stiklinės smulkių kvietinių kruopų, 750 ml tirpaus daržovių sultinio arba vandens, 2 šaukštų aliejaus, po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir maltų kmynų, šaukštelio „Tabasco“ padažo, 4 šaukštų grietinės, druskos, pipirų.

  • Svogūnus sukapokite, česnakus sugrūskite. Aitriąją papriką, išėmus sėklas, kuo smulkiau supjaustykite. Žaliąją papriką ir pomidorus supjaustykite kubeliais.
  • Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite brinkti.
  • Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus, paskui sudėkite česnakus, paprikas ir ant didelės ugnies kepinkite 2 min. Sudėkite prieskonius, padažą, nuvarvintas pupeles, pomidorus, supilkite sultinį arba vandenį ir užvirkite.
  • Sumažinę ugnį troškinkite maždaug 3 min. Tada sudėkite išbrinkusias kruopas ir virkite dar 5 min.
  • Prieš patiekdami, kiekvieną porciją pagardinkite šaukštu grietinės.

Omletas su daržovėmis

Jums reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštų (250 g), 4 kiaušinių, 250 ml grietinėlės, žiedinio kopūsto, brokolio, raudonosios paprikos ankšties, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų susmulkintų petražolių lapelių, žiupsnelio tarkuotų muskatų riešutų, druskos, pipirų.

  • Šiek tiek atšildytą tešlą išlankstykite ir tieskite į ugniai atsparų indą. Visą lakštą subadykite šakute, uždengkite kepimo popieriumi, priberkite žirnių arba pupelių ir 225 ºC karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
  • Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, papriką, išėmus sėklas, supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite paruoštas daržoves, įpilkite šlakelį vandens, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite15 min.
  • Indą su apkepusia tešla ištraukite iš orkaitės, išberkite žirnius ar pupeles, nuimkite popierių ir sudėkite troškintas daržoves. Ant viršaus supilkite kiaušinus, išplaktus su grietinėle ir prieskoniais.
  • Omletą 30–40 min. kepkite 180 ºC karštumo orkaitėje. Skanu valgyti karštą su šviežių daržovių salotomis ir mėgstamu padažu.
Receptas: Plikytas daržovių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 8.00 valg. š. (8 - 10 - tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Pienas: 1.00 puodelis (tešlai)
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 valg. š. (pagal skonį - įdarui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (įdarui)
Baklažanai: 1.00 vnt. (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (1/2 - įdarui)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vyšninių - įdarui)
Džiovinti pomidorai: 1.00 vnt. (0,5 indelio saulėje džiovintų - įdarui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (smulkiai sutarkuoto - įdarui)
Kaip gaminti

Tešlos ruošimas:

  1. Iš nurodytų ingredientų paruoškite lietinių skystumo tešlą: kiaušinius lengvai išplakite šluotele, pagardinkite druska, suberkite miltus - išmaišykite, kad neliktų gumulėlių, tada palengva pilkite pieną vis pamaišydamos ( neperplakite tešlos) iki skystos lietinių blynų tešlos.

Pagrindo kepimas:

  1. Gana didelę kepimo skardą lengvai ištepkite aliejumi, dalį paruoštos tešlos supilkite į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite.
  2. Pastatykite kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros, iki pagrindas kiek apkeps.

Įdaro ruošimas:

  1. Giliame inde sumaišykite alyvuogių aliejų (~ 50 ml) su viduržiemio jūros prieskoniais. Per pusę perpjaukite vyšninius pomidoriukus, sudėkite į indą su aliejumi ir prieskoniais.
  2. Susmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus. Baklažaną supjaustykite gabaliukais  ir pakepinkite sausoje keptuvėje iki suminkštės ir sudėkite į indą su vyšniniais pomidoriukais, išmaišykite.
  3. Smulkiai supjaustykite porą, pakepinkite keptuvėje, sudėkite į indą su balkažanais ir pomidoriukais. Viską išmaišykite.

Pyrago/picos kepimas:

  1. Ant kiek pakepusio pagrindo sudėkite paruoštą įdarą, ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkiai sutarkuotą parmezano sūrį , ant viršaus užpilkite likusią tešlos dalį, vėl pastatykite kepti 20 -30 min. iki paviršius pradės kiek pūstis, į paviršių iškels įdarą bei dailiai apskrus.
  2. Iškepusį pyragą/picą palikti pilnai atvėsti, patiekti su šviežių daržovių salotomis.

 

Receptas iš tinklaraščio IRRI STYLE

Receptas: Gaivūs daržovių blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Miltai: 150.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 1.00 vnt.
Kukurūzai: 2.00 valg. š. (konservuotų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (0,5 jaunos)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Nuplautą brokolį susmulkinkite. Nuluptą cukiniją ir nuskustą morką sutarkuokite.
  2. Iš marinato išgriebtus konservuotus kukurūzus gerai nuvarvinkite. Visas smulkintas daržoves sumaišykite.
  3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, kelis šaukštus šviežių apelsinų sulčių, suplakite.
  4. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Po šaukštą įmaišykite miltus. Į gautą masę sudėkite smulkintas daržoves, gerai išmaišykite.
  6. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
  7. Tešlą kabinkite šaukštu ir joje formuokite apvalius blynelius.
  8. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  9. Apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis arba lydytu sviestu.
Receptas: Įvairių daržovių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažų)
Paprikos: 2.00 vnt. (po saldžiąją raudoną ir geltoną)
Patisonas: 1.00 vnt.
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Varškės sūris: 300.00 g (riebaus)
Pomidorai: 1.00 vnt. (nedidelė skardinė kapotų su bazilikais)
Sūris: 400.00 g (tarkuoto brandinto ir 200 g - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 - tešlai ir 2 - įdarui)
Grietinė: 400.00 ml (200 ml -įdarui ir 6 valg. š. - tešlai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 200.00 g (150 g - tešlai ir 2 valg. š. - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Kaip gaminti
  1. Česnakus nulupkite, sukapokite.
  2. Miltus persijokite per sietelį ant didelės lentelės, viduryje padarykite kauburėlį, supilkite šakute išplaktus kiaušinius, užberkite miltų, ant viršaus dėkite tarkuotą šaltą sviestą ir kapokite peiliu, kol tešla pasidarys vientisa.
  3. Įmaišykite sūrį ir grietinę. Paruoštą tešlą dėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
  4. Kai apskrus, suberkite smulkintas išvalytas paprikas, tarkuotą patisoną ir pastarnoką, griežinėliais pjaustytą porą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės.
  5. Sukrėskite pomidorus, išmaišykite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą daržovių masę atvėsinkite ir paskirstykite ant tešlos.
  6. Užberkite tarkuotų varškės ir brandintų sūrių. Kiaušinius išplakite su grietine ir apliekite daržoves. 
  7. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Receptas: Prancūziškas daržovių troškinys „Ratatouille casserole“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios geltona ir raudona)
Pipirai: 1.00 vnt. (0,5 čili)
Pomidorai: 800.00 g (800 g - konservuotų be odelių ir 4 vnt - šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 6.00 vnt. (lapelių)
Cukinijos: 2.00 vnt. (1 - žaliosios ir 1- geltonosios)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Kaip gaminti
  1. Paprikas dėkite ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinkite kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi.
  2. Apdegintas paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maišeliu, palikite  ~10 min. pastovėti.
  3. Morkas, salierus ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  4. Česnaką ir čili susmulkinkite.
  5. Pastovėjusias paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  6. Keptuvėje įkaitinkite sviestą su pora šaukštų alyvuogių aliejaus.
  7. Į keptuvę sudėkite morkas, salierus, svogūnus ir viską ~ 10 min kepkite.
  8. Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudėkite paprikas, česnakus, čili ir konservuotus pomidorus.
  9. Viską pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinkite ~15–20 min.
  10. Tuo metu, cukinijas, pomidorus ir baklažanus supjaustykite ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu).
  11. Baklažanus apibarstykite druska ir palikite ~10 min pastovėti ir po to nuplaukite šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
  12. Daržovėms baigus troškintis jas sutrinkite kartu su baziliku.
  13. Daržovių masę supilkite į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliokite supjaustytas daržoves.
  14. Troškinį aptepkite aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišykite sutrintą skiltelę česnako, žiupsnelį čiobrelio ir pagardinkite druska, pipirais), troškinį dar šiek tiek pabarstykite druska.
  15. Troškinį uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidenkite ir dar 30 min kepkite, kol daržovės visiškai suminkštės.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Receptas: Organizmą valanti daržovių sriuba
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Morkos: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Kajeno paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (Himalajų arba jūros druskos)
Vanduo: 2.00 l
Kaip gaminti
  1. Visas išvardintas daržoves bei imbiero šaknį nulupkite ir sutarkuokite smulkesne tarka. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
  2. Užvirkite apie 2 litrus vandens ir suberkite smulkintas daržoves, imbierą, svogūną, įmeskite laurų lapelius. Virkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Į išvirtą sriubą įberkite truputį kajeno paprikos miltelių, pasūdykite (dar geriau išvis nesūdyti). Valgykite ataušusią.
Receptas: Daržovių bokšteliai su mocarela
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 200.00 g
Majonezas: 50.00 g
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (tinka ir kitos žolelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (česnakinių)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Cukiniją ir baklažaną nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje.
  2. Į dubenėlį sukrėskite majonezą, pagardinkite jį žolelių prieskoniais, česnakiniais pipirais, jei reikia, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
  3. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir formuokite bokštelius. Dėkite riekelę baklažano, pomidoro, cukinijos. Į tarpus tarp daržovių patepkite majonezu ir dėkite po riekelę mocarelos sūrio. Bokštelių viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu.
  4. Bokštelius kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol išsilydys mocarela.
Receptas: Vegetariškas daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 2.00 vnt. (galvos)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 2.00 g (2 vnt.)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto)
Sojų padažas: 2.00 arbat. š. (2 - 4 arba kokosų aliejaus)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Ryžiai: 100.00 g (100 - 300 - virtų)
Kaip gaminti
  1. Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
  2. Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
  4. Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
  5. Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
  6. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt