Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Patiekalai su maistingaisiais špinatais

Špinatai
Vida Press nuotr. / Špinatai
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Šie žalumynai idealiai dera su mėsa, žuvimi, avokadais, burokėliais, citrusiniais vaisiais ir sūriais, taip pat uogomis. Špinatų lapeliais tinka gardinti omletus, daržovių apkepus, lietinių ar makaronų su varške įdarą.

Trinta špinatų sriuba

Fotolia nuotr./Kreminė špinatų sriuba
Fotolia nuotr./Kreminė špinatų sriuba

Jums reikės: 500 g jaunų špinatų lapelių, 1,5 l daržovių sultinio, 2 didelių bulvių, 150 g gorgonzolos, saujelės kedrinių pinijų, svogūno, 3 šaukštų sviesto, po žiupsnelį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, tarkuoto muskato, 200 ml riebios grietinėlės.

  • Špinatus perrinkite, nuplaukite, nusausinkite.
  • Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais.
  • Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite dviejuose šaukštuose sviesto.
  • Kai svogūnai suminkštės, sumeskite bulves ir kepkite vis pamaišydami dar 10 min. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, muskatais ir pagal skonį pasūdykite.
  • Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite apie 15 min., prieš baigiant virti sumeskite špinatus.
  • Kai špinatai suminkštės, bet nepraras spalvos, sriubą nukelkite nuo ugnies ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, tada dar kartą supilkite į puodą, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite.
  • Nukaitę išpilstykite į dubenėlius.
  • Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų pinijų ir gorgonzolos trupinių.

Omletas su špinatais

Fotolia nuotr./Omletas su špinatais
Fotolia nuotr./Omletas su špinatais

Jums reikės: 6 kiaušinių, 200 g šviežių špinatų, 40 g fetos sūrio, kelių konservuotų artišokų, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų, saujelės šviežių krapų.

  • Fetą sutrupinkite šakute.
  • Artišokus išimkite iš skysčio, nusausinkite, pasmulkinkite.
  • Špinatus perrinkite, nuplaukite, nusausinkite, stambiai sukapokite.
  • Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir giliame dubenyje išplakite iki standžių putų.
  • Trynius išplakite iki vientisumo ir sumaišykite su sūriu, špinatais ir artišokais.
  • Viską pabarstykite pipirais, pagal skonį pasūdykite, atsargiai, kad masė liktų puri, įmaišykite baltymus ir suberkite kapotus krapus.
  • Po truputį omleto masės pilkite į gerai įkaitintą keptuvę ir kepkite tol, kol sukietės ir galėsite apversti.
  • Omletas gardžiausias apkeptas iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.

Pusryčių sumuštiniai

Vida Press nuotr./Sumuštiniai
Vida Press nuotr./Sumuštiniai

Jums reikės: 4 riekelių itališkos čiabatos, šlakelio alyvuogių aliejaus, 4 kiaušinių, 4 didelių saujų špinatų, 4 tamsios duonos riekių, 2 avokadų, pagal skonį druskos, pipirų, citrinos sulčių.

  • Kiaušinius po vieną įmuškite į karščiui atsparius puodelius ir atsargiai sustatykite į puodą su tiek verdančio vandens, kad apsemtų puodelius iki trečdalio.
  • Ugnį sumažinkite ir virkite kiaušinius apie 10–12 min., tada išgriebkite iš puodelių ir atvėsinkite.
  • Špinatus nuplaukite, nusausinkite, kelias minutes, kad tik truputį sukristų, palaikykite inde virš garų ir atvėsinkite.
  • Avokadus nulupkite, supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
  • Keptuvėje ant nedidelės kaitros pakepinkite duoną ir apšlakstykite aliejumi.
  • Ant kiekvienos duonos riekelės dėkite po saujelę špinatų, juos prispauskite avokadų gabalėliais.
  • Ant viršaus uždėkite po kiaušinį ir viską pabarstykite druska bei pipirais.

Sveikuoliškas glotnutis

Vida Press nuotr./Glotnutis
Vida Press nuotr./Glotnutis

Jums reikės: 2 didelių saujų špinatų, 2 didelių kivių, banano, 125 ml graikiško jogurto, 125 ml obuolių sulčių, geros saujos grūsto ledo.

  • Kol ruošite glotnutį, taures ar stiklines, į kurias pilsite gėrimą, atšaldykite šaldymo kameroje.
  • Kivius nuplaukite, nulupkite ir perpjaukite pusiau.
  • Per naktį šaldymo kameroje šaldytą bananą supjaustykite griežinėliais.
  • Špinatus perrinkite, nuplaukite, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio.
  • Visus vaisius ir špinatus sumeskite į plakti skirtą indą, sukrėskite jogurtą ir viską iki vientisumo sutrinkite.
  • Supilkite obuolių sultis, suberkite ledus ir dar paplakite.
  • Paruoštą glotnutį išpilstykite į atvėsintas taures.
  • Jei mėgstate saldžiai, galite paskaninti šaukšteliu medaus, o, jei norite, kad glotnutis būtų dar maistingesnis, berkite ispaninių šalavijų sėklų.

Salotos su burokėliais ir sūriu

Shutterstock nuotr./Salotos su burokėliais ir sūriu
Shutterstock nuotr./Salotos su burokėliais ir sūriu

Jums reikės: 150 g špinatų, saujelės gražgarsčių, 120 g ožkų pieno sūrio, 100 g graikiškų riešutų puselių, 60 ml alyvuogių aliejaus, 30 ml raudonojo vyno acto, 6 nedidelių burokėlių, šaukšto medaus, pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlių, skiltelės česnako, pusės apelsino sulčių, šaukšto sviesto.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Burokėlius gerai nušvieskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, bet nelupkite, išdėliokite ant kepimo popieriaus ir kepkite apie valandą, kol suminkštės.
  • Palikite 15 min. atvėsti, nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į plokščią dubenį.
  • Indelyje sumaišykite aliejų, raudonojo vyno actą, puodelyje virš garų lydytą medų, raudonėlius, apelsinų sultis ir kapotus česnakus.
  • Paruoštu marinatu apliekite burokėlius ir pamarinuokite bent 2 val.
  • Keptuvėje užkaitinkite sviestą, suberkite riešutus ir maišydama kepkite apie 2–3 min., kol dailiai apskrus. Atvėsinkite.
  • Špinatus ir gražgarstes nuplaukite, nusausinkite ir po lygiai sudėkite į lėkštes.
  • Ant viršaus išdėliokite burokėlius, apibarstykite trupintu ožkų pieno sūriu, berkite riešutų.
  • Salotas pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Receptai
Receptas: Lašiša su špinatų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Lazanijos lakštai: 400.00 g
Špinatai: 200.00 g (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Grietinėlė: 200.00 ml (padažui)
Pipirniai: (padažui) 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg.š sulčių - padažui)
Kaip gaminti

1. Nuo lašišos filė atsargiai nupjaukite odą. Žuvį supjaustykite gabalėliais ir vartant kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus maždaug 3 minutes.

2. Pasūdytame vandenyje išvirkite lazanijos lakštus, nukoškite.

3. Paruoškite padažą: špinatus nuplaukite, didesnius susmulkinkite ir pakaitinkite keptuvėje ištirpintame svieste. Supilkite grietinėlę, įdėkite pipirnių ir dar šiek tiek pakaitinkite. Nukėlę nuo ugnies, į padažą įmaišykite citrinų sultis (galima pabarstyti baltaisiais pipirais, druska).

4. Į lėkštes įdėkite keptų žuvies gabalėlių, ant jų uždėkite po lazanijos lakštą, apipilkite špinatų padažu, tada vėl dėkite žuvies, lazanijos lakštą ir užpilkite padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Pievagrybių ir špinatų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pievagrybiai: 110.00 g
Špinatai: 2.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š.
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintų lapelių)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško)
Pienas: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 valg. š. smulkiai pjaustytų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (0,5 džiovinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pievagrybius nuplaukite, nulupkite ir kiekvieną kepurėlę perpjaukite į keturias dalis. Apibarstykite druska ir palaikykite 30 min. Perplaukite šaltu tekančiu vandeniu ir palikite nudžiūti.

2. Citrinų sultis nemažame dubenėlyje sumaišykite su aliejumi, petražolėmis, rozmarinais, suberkite pievagrybius ir dar kartą gerai išmaišykite.

3. Jogurtą išplakite su pienu, pipirais.

4.Špinatų lapus nuplaukite, nusausinkite, didesnius suplėšykite mažesniais gabalėliais. Išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus sukraukite po kauburėlį grybų, apliekite jogurtiniu padažu ir apibarstykite svogūnų laiškais.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptai
Receptas: Smidrų ir špinatų „Tortino“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Smidrai: 225.00 g
Špinatai: 2.00 sauja
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (dideli)
Laiškiniai svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkinto)
Pienas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Nuvalytus smidrus supjaustykite 2,5 cm ilgio gabalėliais, svogūnėlį smulkiai sukapokite, nuo špinatų nupjaustykite kietesnius kotelius.

2. Smidrus sumeskite į verdantį vandenį, 3 min. pavirkite, nukoškite, perliekite šaltu ir nuvarvinkite.

3. Keptuvėje išlydytame svieste trumpai pakepinkite svogūnus, sudėkite špinatus, įberkite čiobrelių. Troškinkite, kol špinatų lapai suglebs.

4. Masę sukrėskite į apkepo indą, ant viršaus paskleiskite apvirtus smidrus.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, suberkite sūrį, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir supilkite ant paruoštų daržovių. Indą kelis kartus krestelėkite, kad kiaušinių plakinys tolygiai pasiskirstytų. Kepkite 200 °C orkaitėje 15 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Vyšnių, obuolių ir špinatų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vyšnios: 100.00 g (be kauliukų, galima pakeisti trešnėmis)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė)
Obuoliai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, špinatus ir vyšnias nuplaukite.
  2. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite ispaninių šalavijų sėklomis.
Receptai
Receptas: Dilgėlių ir špinatų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Dilgėlės: 300.00 g (jaunų lapelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Vanduo: 500.00 ml (arba daržovių sultinio)
Bulvės: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
  4. Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
  5. Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.

 

Receptai
Receptas: Špinatų užtepėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (šviežių lapelių)
Anakardžių riešutai: 1.00 sauja (saujelė)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (saujelė lukštentų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską.
  2. Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą.
  3. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  4. Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis. Galite tepti ir ant lavašo bei susukti į ritinėlį.
Receptai
Receptas: Kepsnys su špinatų ir sūrio įdaru
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Špinatai: 2.00 sauja (šviežių)
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Prieskoniai: 1.00 arbat. š. („Persiladas“)
Grietinėlė: 400.00 ml
Prieskonių mišinys:(Maggi Idea vištienai grietinėlės ir žolelių padaže - pakuotė) 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 5.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlėse padarykite kišenėles.
  2. Paruoštas krūtinėles pabarstykite druska ir pipirais. 
  3. Šviežius špinatus apvirkite 1–2 min., nuspauskite vandenį ir susmulkinkite.
  4. Pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną su „Persilado“ prieskoniais.
  5. Kai svogūnai ir špinatai atvės, viską sumaišykite su tarkuotu fermentiniu sūriu. 
  6. Įdaru prikimškite vištienos krūtinėles, jas apvoliokite kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
  7. Paruoštus kepsnius apkepkite keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus po 2 min. iš abiejų pusių, sudėkite į kepimo formą aukštesniais kraštais.
  8. Sumaišykite grietinėlę su „Maggi“ prieskonių mišiniu, užpilkite paruoštus kepsnius, pridenkite folija ir kepkite apie 20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.​
  9. Patiekti su šviežiomis daržovėmis ir apkepta bulvių koše.

Receptą atsiuntė Laima K.

Receptai
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt