Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Sultinys – jaunystės ir geros savijautos šaltinis

Mėsos sultinys
Shutterstock nuotr. / Mėsos sultinys
Šaltinis: vlmedicina.lt
0
A A

Svorio didėjimas, greitesnis nuovargis, odos suglebimas ir raukšlės – nemalonūs senėjimo požymiai. Bet norint juos pristabdyti, visai nebūtina griebtis liekninančių piliulių, energinių gėrimų ar botokso injekcijų. Išsaugoti jaunystę ir gerą savijautą gali pagelbėti kiek netikėta ir visiškai natūrali priemonė, kurią savo namuose pasigaminti gali kiekvienas. Tai – kaulų sultinys.

Lėtai išvirtu mėsos kaulų ar žuvies sultiniu verta mėgautis kasdien, – interneto portale medicaldaily.com pataria natūropatė, mitybos konsultantė dr. Kellyann Petrucci. Ir štai dėl ko.

Sultinys stiprina žarnyną

Kauluose yra kolageno, kuris verdant virsta želatina, o pastaroji – viena iš naudingiausių medžiagų žarnynui. Želatina stiprina jį, padeda kovoti su lėtiniais uždegimais, atsikratyti antsvorio ir kai kurių odos problemų.

Lygina raukšles

Kolagenas naudingas ne tik žarnynui, bet ir odai. Ypač – senstančiai odai. Juk žinoma, kad tokiai odai skirtuose veido kremuose neretai būna kolageno, tačiau tiesa ta, kad kovoje su raukšlėmis kolagenas kur kas efektyvesnis, kai naudojamas ne išoriškai, o organizmas aprūpinamas juo iš vidaus.

Be kolageno, kaulų sultinyje yra ir hialurono rūgšties, pasižyminčios odą drėkinančiomis ir smulkias raukšleles lyginančiomis savybėmis.

Padeda lieknėti

Mėsos kaulų sultinys – sotus, gardus ir naudingas patiekalas. Porcija sultinio, kurioje paprastai yra apie 50–60 kalorijų, puikiai numalšina alkį ir aprūpina organizmą naudingomis maistinėmis medžiagomis. Be to, sultinys malšina potraukį saldumynams ir greitam maistui.

Apsaugo sąnarius

Kaulai sudaryti ir iš kremzlių, kuriose gausu ne tik jau minėto kolageno, bet ir gliukozamino bei chondroitino. Šios medžiagos būtinos norint išsaugoti sveikus sąnarius ir apsaugoti juos nuo ankstyvo susidėvėjimo.

Kaip pasigaminti sveikatinančio kaulų sultinio?

Dr. Kellyann Petrucci rekomenduoja šį sultinio receptą. Reikės vos kelių produktų: jautienos ar paukštienos kaulų (geriau – su sąnariais ir kremzlėmis), mėgstamų daržovių (pvz., morkų, salierų, svogūno, česnako) ir prieskonių (lauro lapelių, pipirų, druskos ir kt.).

Visus produktus reikia sudėti į puodą, užpilti vandeniu, kad viską gerokai apsemtų, ir lėtai, apie 8 valandas, virti ant silpnos ugnies, retkarčiais nugriebiant vandens paviršiuje susidariusias putas.

Išvirtą ir atvėsusį sultinį galima tris dienas laikyti šaldytuve ir net tris mėnesius saugoti užšaldžius šaldiklyje.

Daugiau sultinio receptų: 

Receptai
Receptas: Sultinys su makaronais ir jautiena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Jautiena: 600.00 g (jautienos kulninė)
Makaronai: 200.00 g (smulkūs)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 20.00 g (šaknis)
Petražolės: 50.00 g (kapotos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Į didelį puodą sudėkite jautieną, per pusę perpjautą svogūną, į tris dalis padalytą morką, griežinėliais pjaustytus salierus. Virkite apie valandą.
  2. Tada daržoves išimkite, sultinį perkoškite, mėsą supjaustykite ir padėkite šiltai.
  3. Sultinį perpilkite į švarų puodą, užvirinkite, suberkite makaronus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 10 min. (kol išvirs makaronai).
  4. Sultinį patiekite karštą su keliais jautienos gabalėliais, pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Receptai
Receptas: Daržovių sultinys
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 2500.00 ml
Salierai: 200.00 g (su gumbu)
Paprikos: 100.00 g (saldžiosios)
Morkos: 200.00 g
Laurų lapai: 1.00 vnt. (2)
Petražolės: 10.00 g (ryšulėlis šviežių)
Juodieji pipirai: 2.00 vnt. (žirneliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Daržoves švariai nuplaukite, supjaustykite nemažais gabalais, suberkite prieskonius, supilkite nurodytą vandens kiekį ir virkite 30–40 minučių.

2. Išvirusį sultinį nukoškite, pagardinkite šviežiais kapotais krapais, daigintomis pipirinėmis ar kitokiais mėgstamais žalumynais ir tiekite su makaronais.

Plačiau skaitykite: „Vakarienė su Liutauru Čepracku: vištienos sultinys su naminiais makaronais“

Receptai
Receptas: Neriebus jautienos sultinys
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (jaučių arba veršiukų kaulai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti

1. Kaulų imkite tiek, kad tilptų į puodą. Iš pradžių kaulus sudėkite į skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje, kol gerokai apskrus.

2. Apskrudusius kaulus sudėkite į puodą, įmeskite nuluptą svogūną, nuskustas morkas, salierus ir įpilkite kambario temperatūros vandens tiek, kad kaulai būtų visiškai apsemti.

3. Puodą uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite maždaug 5 val., retkarčiais nugraibydami į paviršių iškylančias putas.

4. Išvirusį sultinį nukoškite, ataušinkite iki kambario temperatūros ir laikykite šaldytuve, kol sukietės riebalai. Visus juos kuo kruopščiau nugriebkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Receptai
Receptas: Sultinys su koldūnėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Sviestas: 1.00 valg. š. (tirpinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 100.00 ml (šiltas, žiūrekite pagal tešlos kietumą)
Faršas: 300.00 g (jautienos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Sultinys: 2.00 l (keli kubeliai)
Kaip gaminti

1. Kiaušinį sumaišykite su tirpintu sviestu, miltais, šiltu vandeniu, pasūdykite ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir leiskite pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.

2. Faršą pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Tešlą plonai iškočiokite, išspauskite mažus apskritimus, per vidurį dėkite įdaro ir sulenkę užspauskite kraštus, kampus sujunkite.

3. Puode užvirkite 1,5–2 l vandens, sumeskite sultinio kubelius ir sudėkite koldūniukus. Virkite 15–20 minučių. Tiekite apibarstę žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptai
Receptas: Neriebus vištienos sultinys
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (arba kalakutų kaulų, kaklų arba sparnų)
Vanduo: 1.00 l
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Kaip gaminti

1. Kaulus ir nuopjovas (odelė netinka, nes ji riebi) sudėkite į puodą, įpilkite vandens, užvirinkite ir pavirkite 5 min. Vandenį nupilkite, įpilkite švaraus, kad apsemtų, sudėkite nuluptas daržoves, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 2,5–3 val.

2. Gatavą sultinį nukoškite, ataušinkite iki kambario temperatūros, paskui palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų riebalai. Visus juos nugriebkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Mėsos sultinys
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (Višta)
Jautiena: 500.00 g (kaulų)
Kalakutiena: 200.00 g (kaulas)
Veršiena: 500.00 g (kaulų)
Vanduo: 3.00 l
Morkos: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Salierai: 200.00 g
Petražolės: 1.00 vnt.
Porai: 200.00 g
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelių)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 4.00 vnt. (grūdeliai)
Kaip gaminti
  1. Mėsą sudėkite į didelį puodą su tinkleliu ant dugno.
  2. Užpilkite vandeniu ir užvirinkite ant vidutinės stiprumo ugnies.
  3. Nugriebkite putas ir įpilkite šiek tiek vandens, taip pat verdant visada graibykite putas, kad sultinys būtų skaidrus.
  4. Kuo ilgiau virsite sultinį, tuo jis bus skaidresnis.
  5. Daržoves nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į puodą, įmeskite svogūną ir suberkite pipirus.
  6. Virkite ant vidutinės ugnies apie 4 valandas. Vištą išimkite po valandos.
  7. Iš puodo išimkite kaulus, daržoves, o karštą sultinį perkoškite per tankų sietelį arba kelis sluoksnius marlės.
  8. Palikite atvėsti nuždengtame puode.
  9. Nuo šalto sultinio atsargiai nuimkite susidariusį riebalų sluoksnį, išpilstykite į indelius ir užšaldykite.
  10. Kuo sultinys skaidresnis tuo ilgiau jį galima išlaikyti ir vartoti maistui.
  11. Pastaba: Mėsos sultinį sūdyti ir gardinti prieskoniais reikia prieš vartojant.
vlmedicina.lt
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt