Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Supermaistas jūsų lėkštėje

Žaliosios bolivinių balandų salotos
Shutterstock nuotr. / Žaliosios bolivinių balandų salotos
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Jei bent kiek domitės sveika mityba, girdėjote terminą supermaistas. Tai kininio ožerškio vaisiai – jaunystės eliksyras, moliūgų sėklos – energijos ir vitaminų šaltinis (ypač vyrams!), bolivinės balandos – aminorūgščių sandėliukas ir t. t. Pavasarį būtina meniu paįvairinti supermaistu.

Žaliosios salotos su bolivinėmis balandomis

Jums reikės: 240 ml bolivinių balandų, žaliosios cukinijos, ilgavaisio agurko, ryšulėlio svogūnų laiškų, po saują šviežių bazilikų ir mėtų lapelių, po 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių, po 2 šaukštus Dižono garstyčių ir medaus, šaukštelio tarkuotų citrinos žievelių, druskos ir maltų pipirų pagal skonį, žiupsnelio Kajeno paprikos.

  • Bolivines balandas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės.
  • Daržoves supjaustykite griežinėliais ar gabaliukais, prieskonines žoleles sukapokite ir sudėkite į dubenį.
  • Jame gerai sumaišykite aliejų, citrinos sultis, garstyčias, medų, tarkuotas citrinos žieveles, druską, pipirus ir Kajeno papriką. Užpilkite ant daržovių ir išmaišykite.
  • Sukrėskite išvirusias bolivines balandas ir išmaišykite. Paragaukite. Jei trūksta skonio, įberkite dar druskos ar pipirų, dėkite dar medaus ar citrinos sulčių ir t. t. Salotas tiekite šiltas.

Moliūgų sėklomis ir spanguolėmis įdaryti batatai

Jums reikės: 4 batatų, puodelio laukinių ryžių, 2 puodelių daržovių sultinio, 20 g sviesto, vidutinio svogūno, 0,5 puodelio moliūgų sėklų, 60 g džiovintų spanguolių, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Į skardą sudėkite nuplautus neluptus batatus ir kepkite 1 valandą.
  • Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės daržovių sultinyje.
  • Kol ryžiai verda, o batatai kepa, susmulkinkite svogūną ir patroškinkite svieste nustačiusi mažą kaitrą iki geltonumo. Suberkite moliūgų sėklas ir džiovintas spanguoles, išmaišykite ir pakepinkite dar apie 3 minutes. Suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
  • Iškepusius batatus perpjaukite pusiau ir iš kiekvienos puselės išskobkite minkštimo. Sumaišykite su ryžiais. Įdaro dėkite į batatų puseles ir tiekite.

Daržovių kepsneliai su ryžiais ir bolivinėmis balandomis

Jums reikės: 100 g bolivinių balandų, 90 g ryžių, 35 g saulėgrąžų, skiltelės česnako, morkos, 0,5 raudonojo svogūno, šaukšto sojų padažo, po 2 šaukštus miltų ir bulvių krakmolo, 0,5 šaukštelio kario, prieskonių, druskos ir pipirų pagal skonį, saujelės šviežios kalendros, aliejaus kepti.

  • Bolivines balandas ir ryžius užpilkite 500 ml vandens, pasūdykite ir užvirkite.
  • Sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite apie 15 minučių – vandens turėtų nebelikti. Sukrėskite į dubenį ir atvėsinkite.
  • Iki vientisos masės elektriniu trintuvu sutrinkite saulėgrąžas, česnaką, svogūną ir tarkuotą morką. Sukrėskite į puodą su balandomis ir ryžiais.
  • Įpilkite sojų padažo, suberkite miltus, krakmolą ir prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta, įpilkite 1–2 šaukštus vandens.
  • Formuokite kepsnelius, dėkite į skardą, uždenkite maistine plėvele ir mažiausiai 1 valandą palaikykite šaldytuve.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite kepsnelius po 3 minutes iš abiejų pusių. Tiekite su daržovėmis.

Sorų kruopų apkepas su moliūgų sėklomis, riešutais ir spanguolėmis

Jums reikės: 60 ml aliejaus ir dar šiek tiek kepti, 180 ml sorų kruopų, vidutinio kvapiojo moliūgo, puodelio šviežių spanguolių, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukštelio šviežio kapoto arba džiovinto šalavijo, 2 šaukštų medaus arba sirupo, puodelio daržovių sultinio arba vandens, 60–80 g moliūgų sėklų, 50 g mėgstamų riešutų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, kepimo formą ištepkite aliejumi.
  • Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite sorų kruopas ir maišydami kepkite apie 3 minutes.
  • Sukrėskite į apskritą kepimo formą, išlyginkite.
  • Moliūgą supjaustykite kubeliais ir su spanguolėmis suberkite ant kruopų. Pagardinkite druska bei pipirais, pašlakstykite medumi ar sirupu.
  • Ant viršaus lėtai supilkite sultinį ar vandenį, kruopščiai uždenkite folija, šaukite į orkaitę ir kepkite 45 minutes.
  • Atsargiai nuimkite foliją ir padidinkite karštį iki 210 laipsnių.
  • Jei apkepas atrodo sausas, užpilkite dar keletą šaukštų sultinio ar vandens. Užberkite moliūgo sėklų ir dėkite atgal į orkaitę.
  • Kepkite, kol apskrus, apie 10 minučių. Tiekite šiltą.
Receptai
Receptas: Troškinys su bolivinių balandų kruopomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bolivinės balandos (virtos) 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 10.00 g (gabalėlis gumbo)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Migdolai: 50.00 g (saujelė skrudintų migdolų drožlių)
Alyvuogės: 50.00 g (juodosios)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero gumbo, pabarstykite raudonėliu ir viską gerai patroškinkite.

2. Suberkite virtas bolivinių balandų kruopas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais bei smulkintomis alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 minučių.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Receptai
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių košė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bolivinės balandos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 4.00 st. (natūralus)
Avinžirniai: 180.00 g (maža skardinė)
Porai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 30.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (daržovėms kepti)
Kaip gaminti

1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.

2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.

3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.

4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.   

Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Receptai
Receptas: Vištienos ir bolivinių balandų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vištienos sultinys: 4.00 puodelis
Vanduo: 1.00 puodelis
Kynvos (bolivinės balandos): 1.00 puodelis (¾ puodelio)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes.
  2. Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius.
  3.  Virkite 30 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, papuoškite šviežiomis petražolėmis.
Receptai
Receptas: Žaliosios bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vienas brokolio žiedynas)
Ridikėliai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
  2. Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
  3. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
  4. Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
  5. Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
Receptai
Receptas: Spalvingos bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kynvos (bolivinės balandos): 3.00 puodelis (įvairių spalvų)
Pomidorai: 1.00 puodelis (1/2 vyšninių)
Paprikos: 1.00 puodelis (1/2 raudona, žalia, geltona - smulkintos)
Raudonasis svogūnas: 1.00 g (1/2 smulkinto)
Moliūgo sėklos: 1.00 puodelis (1/4)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkinto)
Pupelės: 1.00 puodelis (1/2 juodųjų)
Alyvuogės: 1.00 puodelis (1/2 juodosios)
Petražolės: 1.00 puodelis (1/4 smulkintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. - sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas ir pupeles išvirkite ir atvėsinkite. Sumaišykite visus salotoms skirtus ingredientus ir pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt