Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Šviežios bulvės užderėjo!

Bulvių ir cukinijų apkepas.
Fotolia nuotr. / Bulvių apkepas
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Nepasakysime nieko nauja – bulves lietuviai labai mėgsta. Ir laukia šviežių. O tada skuta, verda, tarkuoja, trina – bulvių patiekalų receptų galima suskaičiuoti devynias galybes. Galbūt mūsų siūlomuose rasite keletą idėjų, kaip naujais ingredientais papildyti įprastus bulvių valgius.

Bulvių apkepas

Jums reikės: 1,4 kg bulvių, vidutinio dydžio cukinijos, 450 ml plakamosios grietinėlės, 400 g lapinių kopūstų, 250 g sūrio, 3 šaukštų sviesto, saujelės šviežių krapų ir kelių svogūnų laiškų, pusės šaukštelio malto muskato, pagal skonį druskos ir pipirų, riebalų ir džiūvėsėlių (formai patepti ir pabarstyti).

  • Bulves nulupkite, supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Cukiniją – vidutinio storio gabalėliais.
  • Kopūsto lapus atskirkite nuo koto, supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
  • Svogūnų laiškus ir krapus sukapokite, palikite papuošti.
  • Sūrį stambia trintuve sutarkuokite.
  • Kopūstus berkite į didelį troškinimo indą, užpilkite trupučiu vandens ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 3 min., kol suminkštės. Tada perkoškite ir atvėsinkite.
  • Į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą berkite dalį bulvių, tolygiai sukrėskite pusę kopūstų ir sūrio masės.
  • Vėl berkite bulvių, išdėliokite kopūstus.
  • Galiausiai, subėrę paskutines bulves, ant viršaus užberkite likusį sūrį.
  • Atskirame inde grietinėlę sumaišykite su druska, pipirais ir muskatu.
  • Paruoštu mišiniu tolygiai apliekite daržoves, išdėliokite cukinijų griežinėlius, berkite sviesto drožleles.
  • Uždenkite apkepą folija ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
  • Foliją nuėmuę, suberkite žalumynus.
  • Leiskite apkepui atvėsti bent 15 minučių ir patiekite dar šiltą.

Keptos bulvės su svogūnais

Fotolia nuotr./Keptos bulvės
Fotolia nuotr./Keptos bulvės

Jums reikės: 1,5 kg bulvių, po 2 baltuosius ir raudonuosius svogūnus, 4 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, pipirų, bazilikų lapelių, alyvuogių aliejaus, raudonojo vyno acto, šakelės rozmarinų.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
  • Nuskabykite rozmarino spygliukus.
  • Česnako skilteles nulupkite ir sukapokite, svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite.
  • Bulves gerai nušveiskite, nulupkite, supjaustykite pailgomis didelėmis skiltelėmis, suberkite į didelį puodą su šaltu vandeniu, gerai apibarstykite druska, pipirais ir palikite pastovėti pusvalandį.
  • Tada bulves su prieskoniais pavirkite apie 6–7 min., kol suminkštės. Nukoškite, nusausinkite ir palikite atvėsti.
  • Bulvių skilteles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apšlakstykite aliejumi, dar pabarstykite druska ir pipirais, pamaišykite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.
  • Per tą laiką sumaišykite padažą: į indelį supilkite keletą šaukštų aliejaus, berkite rozmarinus, česnakus, supilkite actą ir viską gerai išmaišykite.
  • Ant bulvių skiltelių suberkite svogūnų gabalėlius, viską tolygiai apliekite padažu, gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje apie 40–45 min.
  • Tiekite su žalumynų lapeliais.

Tarkuotų bulvių blynai su bruknių pagardu

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Bulviniai blynai
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Bulviniai blynai

Jums reikės: 900 g bulvių, 2 kiaušinių, mažo svogūno, 50 ml riebios grietinėlės, 4 šaukštų miltų, šaukštelio druskos, 2 šaukštų maltų riešutų, pagal skonį aliejaus, bruknių padažo, petražolių lapelių.

  • Bulves ir svogūną nuplaukite ir nulupkite.
  • Svogūną smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  • Bulves stambiai sutarkuokite, sukrėskite į indą, nupilkite skystį.
  • Jį supilkite į nedidelį indą, palaukite, kol nusės krakmolas. Nupylusi skystį, krakmolą sukrėskite į bulvių tarkius.
  • Į indą su tirščiais įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, riešutus, pagal skonį masę pasūdykite, sukrėskite svogūnus, supilkite grietinėlę. Jei masė per skysta, įberkite šaukštą miltų.
  • Viską gerai išmaišykite ir labai gerai įkaitintuose riebaluose iškepkite blynus.
  • Kepkite vieną pusę tol, kol sutvirtės ir dailiai parus, tada apkepkite kitą pusę.
  • Blynus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, nusausinkite riebalus.
  • Išdėlioję į lėkštes, tiekite su bruknių pagardu ir šviežiomis petražolėmis.

Įdarytos bulvės

Fotolia nuotr./Įdarytos bulvės
Fotolia nuotr./Įdarytos bulvės

Jums reikės: 5 didelių bulvių, pagal skonį alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

Įdarui: 250 ml grietinės, česnako skiltelės, kelių svogūno laiškų, 2 šaukštų Vusterio padažo, šaukšto šviežių petražolių, šaukštelio šviežių krapų, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  • Bulves su odelėmis gerai nušveiskite po tekančiu vandeniu, nusausinkite ir subadykite šakute.
  • Jas sudėkite į didelę lėkštę, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska, pipirais ir kiekvieną gerai įtrinkite rankomis.
  • Taip paruoštas bulves dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  • Kepkite apie 75–90 min., atsižvelgdami į bulvių dydį.
  • Šakute patikrinkite, ar bulvės suminkštėjo, ir ištraukę palikite 10 min. atvėsti.
  • Svogūno laiškus, petražoles ir krapus nuplaukite, sukapokite. Nuluptą česnaką irgi smulkiai sukapokite.
  • Į atskirą indelį sukrėskite grietinę, suberkite svogūnų laiškus, petražoles, krapus, česnakus, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, supilkite Vusterio padažą.
  • Viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve atvėsti.
  • Keptas bulves peiliu pjaukite iki vidurio, puseles praskleiskite ir, į vidurį įkrėtę po 2 didelius šaukštus atvėsinto grietinės padažo, patiekite.

Trinta bulvių ir salierų sriuba

Fotolia nuotr./Trinta bulvių sriuba
Fotolia nuotr./Trinta bulvių sriuba

Jums reikės: 1,5 l natūralaus daržovių sultinio, 6 vidutinių bulvių, 2 morkų, didelio svogūno, 2 pomidorų, didelio saliero stiebo, 300 ml grietinėlės, 50 g sviesto, šaukšto aliejaus, saujelės kapotų bazilikų, šaukšto smulkintų krapų, kelių riekelių baltos duonos.

  • Bulves, morkas, svogūną nulupkite, supjaustykite. Salierą taip pat susmulkinkite.
  • Du trečdalius bulvių ir pusę saliero atidėkite.
  • Likusias daržoves suberkite į didelę keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus, supilkite sultinį ir vis pamaišydami ant mažos kaitros neuždengę troškinkite apie 20 min.
  • Keptas daržoves su visu skysčiu sukrėskite į plakti skirtą indą.
  • Toje pačioje keptuvėje vėl pakaitinkite truputį aliejaus, berkite likusias bulves, salierus, bazilikus ir, uždengę keptuvę dangčiu, kaitinkite apie 10 min.
  • Salierus ir bulves krėskite į indą su kitomis daržovėmis ir sutrinkite iki vientisos masės.
  • Gautą tyrę pilkite į puodą, supilkite grietinėlę ir maišydami užvirinkite.
  • Baltą duoną supjaustykite kubeliais ir paskurdinkite sausoje keptuvėje.
  • Sriubą išpilstykite į dubenėlius, ant viršaus berkite duonos skrebučių.
Receptas: Vokiškos bulvių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (virtos, didelės)
Šoninė: 4.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos petražolės arba krapai)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Actas: 40.00 ml
Vanduo: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūsti)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Virtas bulves  ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
  2. Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
  3. Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Receptas: Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 300.00 g
Moliūgai: 300.00 g
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite ir kartu su moliūgu išvirkite. Nukoškite ir sugrūskite.
  2. Į bulvių košę įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, miltus, pasūdykite ir gerai išminkykite.
  3. Iš bulvių masės drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir virkite juo pasūdytame vandenyje 10–15 minučių.
  4. Patiekite su spirgučių arba grietinės ir sviesto padažu.
Receptas: Bulvių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kalendros: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5-6 vyšninių)
Anakardžių riešutai: 1.00 st. (0,5 - užpilui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 2.00 vnt. (1/4 stiklinės sulčių - užpilui)
Vanduo: 1.00 st. (1/4 - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite per pusę arba į keturias dalis. Dėkite į dubenį, pridėkite sukapotų krapų, kalendros bei per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Gerai viską išmaišykite.
  2. Užpilui: kruopščiai išmaišykite anakardžių riešutus, garstyčias, aitriąją papriką, susmulkintus česnakus, citrinų sultis ir vandenį. Pilkite užpilą į salotas bei kruopščiai išmaišykite.
Receptas: Portugališkos sardinių ir bulvių salotos su gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 700.00 g ((perpjautų išilgai))
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. ((košerinė))
Sultys: 3.00 valg. š. ((citrinų))
Aliejus: 1.00 arbat. š. ((purškiamas, kepimui))
Saldžiosios paprikos milteliai: 0.25 arbat. š. ((rūkyta))
Česnakai: 2.00 valg. š. ((smulkintas, askaloninis ir 1 skiltelė įprasto))
Sardinės: 8.00 vnt.
Gražgarstės: 4.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. ((8 skiltelės))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((šviežiai malti))
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  2. Gerai išmaišykite bulves su 1 valg. š. aliejaus ir žiupsneliu druskos bei dėkite į skardą, išpurkštą kepimo aliejumi. Kepkite 15 minučių. Pamaišykite bulves ir kepkite dar 10 minučių, arba kol apskrus ir bus minkštos.
  3. Dideliame inde sumaišykite 2 valg. š. aliejaus, citrinų sultis, askaloninį česnaką, rūkytą papriką, česnaką ir ¼ arbat. š. druskos. Tada į dubenį sudėkite karštas bulves ir gerai išmaišykite su padažu.
  4. Įkaitinkite didelę keptuvę iki šiek tiek didesnio nei vidutiniško karščio. Popieriniais rankšluosčiais nusausinkite sardines. Pabarstykite jas likusia druska. Į keptuvę supilkite likusį aliejų, paskirstykite jį po visą keptuvę. Dėkite sardines ir kiekvieną pusę kepkite po 3 minutes, arba kol žuvis bus traški ir iškepusi.
  5. Ant 4 lėkščių sudėkite po 1,5 stiklinės gražgarsčių. Kiaurasamčiu išimkite bulves iš padažo ir sudėkite į lėkštes Likusiu padažu pašlakstykite žalumynus; ant žalumynų uždėkite po 2 sardines. Patiekite su citrinos skiltelėmis, pabarstykite pipirais.
Receptas: Vokiškos bulvių salotos su sūdyta lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg ((salotoms))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Agurkai: 6.00 vnt. ((marinuoti, vidutinio dydžio) (salotoms))
Vištienos sultinys: 250.00 ml ((tinka ir daržovių) (salotoms))
Vyno actas: 3.00 valg. š. ((baltasis) (salotoms))
Garstyčios: 2.00 valg. š. ((grūdėtosios "Diijon") (salotoms))
Majonezas: 200.00 g ((salotoms))
Marinuotų agurkų skystis: 1.00 valg. š. ((šlakelis) (salotoms))
Lašiša: 1.00 kg ((filė))
Druska: 100.00 g ((lašišai))
Cukrus: 150.00 g ((lašišai))
Citrinos žievelė: 1.00 vnt. ((lašišai))
Svogūnų laiškai: 50.00 g ((lašišai))
Krapai: 50.00 g ((lašišai))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis ((5 pipirų mišinys) (lašišai))
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupena. Išvirus jas atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais
  2. Tuomet užvirkite sultinį ir jame 2-3 minutes virkite smulkiai supjaustytą svogūną. Praėjus porai minučių supilkite actą, nuimkite nuo viryklės ir leiskite atvėsti. Atvėsinus, sultinį pilkite ant bulvių ir leiskite šiek tiek pastovėti.
  3. Smulkiai supjaustykite marinuotus agurkus ir dėkite į bulvių masę.
  4. Atskirai paruoškite padažą. Majonezą išmaišykite su šlakeliu marinuotų agurkų skysčio. Pilkite viską į salotas ir gerai išmaišykite. Leiskite padažui gerai įsigerti į salotas, o tuo metu papuošimui galite smulkiai supjaustyti šviežių svogūno laiškų.
Receptas: Sicilietiškos bulvių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Vyno actas: 5.00 valg. š.
Kaparėliai: 3.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais žiedeliais. Sudėkite į didelį dubenį. Ant svogūnų užpilkite raudonojo vyno acto ir leiskite jam įsigerti.
  2. Nuluptas bulves supjaustykite puselėmis ar ketvirčiais. Išvirę sudėkite į dubenį, apibarstykite kaparėliais, raudonėliais, pipirais, apšlakstykite aliejumi. Lengvai išmaišykite drauge su svogūnais. Valgykite šiltas ar atšaldytas.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Iškylos salotos

Iškylos salotos

Skaitysiu vėliau
Verdame virtinius

Verdame virtinius

Skaitysiu vėliau
Braškės jau prisirpo!

Braškės jau prisirpo!

Skaitysiu vėliau
Vakarienei – sriubos

Vakarienei – sriubos

Skaitysiu vėliau
Tiesiai iš keptuvės

Tiesiai iš keptuvės

Skaitysiu vėliau
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt